katjanka
4. máj 2017
710 

Koľko hračiek je dosť hračiek?

Rodičia sa častokrát sťažujú na obrovský neporiadok v detskej izbe či dokonca v celom byte. Napriek tomu neprestávajú a príbytok naskladňujú stále väčším množstvom hračiek. Trápite sa aj vy s otázkou, koľko hračiek je pre vášho malého škriatka dostatok a kedy to už tak trochu „preháňate“?

Pohľad na izbu preplnenú najrôznejšími detskými výmyslami je dnes úplne bežný. Hračky sú cenovo dostupné, na trhu je ich nepreberné množstvo, nejaké zdedíte, kopec ich dostanete. Často počúvame výhovorky typu - moje dieťa sa s jednou hračkou dokáže hrať iba veľmi krátko, hneď sa unudí a potrebuje nový impulz. Aj preto rodičia neprestávajú "naskladňovať". Je to však ideálne riešenie?

Detská studňa nápadov

Dieťa sa naučí najmä to, čo mu my sami ukážeme. Preto keď mu kúpite novú hračku zakaždým, keď sa rozplače, učíte ho vlastne, že radosť a šťastie znamená dostať novú hračku. Zvykne si na to pomerne rýchlo.

Naopak - ak sa vám zdá, že je váš drobec "znudený" hraním sa s tými istými hračkami, no vy ho napriek tomu "nezachránite" tým, že by ste hneď utekali do hračkárstva po novú zábavku, naučí sa, že sa vie vynájsť a rozptýliť aj s pôvodnými možnosťami. Detská predstavivosť a fantázia je predsa nevyčerpateľnou studňou nápadov. Nechajte svojho špunta túto studňu využívať.

Aj preto sú niektorí rodičia, aj napriek tomu, že netrpia práve finančnou núdzou, v dnešnej dobe zástancami teórie - čím menej hračiek, tým lepšie pre dieťa.

Keď menej je viac

Mnoho rodičov sa sťažuje: "Moje dieťa sa nedokáže na nič sústrediť dostatočne dlho. Skáče od jednej hračky ku druhej a so žiadnou sa nedokáže hrať dlhšie ako pár minút."

Čo s tým? Čo by ste povedali na to pre zmenu mierne upraviť pôvodnú taktiku a namiesto nakupovania nových a nových hračiek odstrániť z izby minimálne polovicu pôvodných hračiek? Uvidíte, čo sa bude diať! Celkom pravdepodobne sa dieťa upokojí, spomalí a začne sa lepšie sústrediť.

Praktický tip:
Ak chcete svojho drobca motivovať k lepšej pozornosti, obmedzte vizuálny či zvukový smog okolo neho – vypnite televízor či rádio, ktoré sú zapnuté aj tak iba ako kulisa.

Hračky z domácnosti

Menšie deti - batoľatá a predškolákov – dokážete zabaviť aj rôznymi predmetmi bežnej domácnosti, ktoré sú pre nich často oveľa zaujímavejšie, než samotné hračky (hrnce, varechy, plastové fľaše naplnené šošovicou, kľúčenky...). Neschovávajte ich pred deťmi. Samozrejme, vhodnosť takýchto „vynálezov“ prispôsobte veku dieťaťa. Pre menšie deti sú nebezpečné príliš malé predmety.

Alebo trebárs zreorganizujte už opozerané hračky. V detskej izbe či obývačke sa s nimi možno vaše bábo hrať nechce, no keď ich položíte na nové miesto - kuchynskú linku, záhradku, balkón - opäť v nich objaví stratené čaro.

Aké hračky teda zvoliť?

Hračky sú neoddeliteľnou súčasťou detského sveta. Učia ich o živote okolo. Dôležitý je však ich správny výber. Ak to nechcete s množstvom hračiek preháňať, ale chcete svojmu dieťaťu zabezpečiť dostatočný a pestrý vývoj, nájdite zlatú strednú cestu a nakupujte s rozvahou. Hodiť sa budú:

  • didaktické hračky: detské hudobné nástroje, domino, pexeso, logické hry, kocky, puzzle...
  • hračky na podporu pohybu: bicykel, loptičky a lopty, švihadlo...
  • hračky na podporu sociálnych zručností: detská kuchynka, lekárničky...
  • hračky na podporu stavebných zručností: lego, stavebnice
  • hračky na podporu vzdelávania: detské knihy 

Foto: shutterstock

Cim menej, tym lepsie a hlavne vyberat vhodne hracky,

4. máj 2017

Ja som toto hračkovanie neznášala. My sme deťom za tie roky čo sme rodičmi, kúpili veľmi málo hračiek a aj tak mali vždy plnú izbu. Chápem že starí rodičia, príbuzní, keď v obchode hľadali s čím prídu, všetky hračky na nich zmurkali,... No fakt mi liezla na nervy každá hračka. Aj tak sa vždy vrátili k papieru a fixkam, alebo pastelkam, istu dobu sme sa hrali len so štipcami na prádlo 😊😊 puzzleala naša staršia už ako dvojročná! Dnes ju drží lego. Neznášam všetkých plyšákov! 😁😁😁 Zbytočný lapač prachu. Fakt ma hračky rozčuľujú. Teraz čakáme tretie a povedali sme si že žiadne hračky nebudú, od nikoho. Už ich bolo dosť.

5. máj 2017

@romcha uplne suhlasim... ale darmo sa snazim vysvetlit rodine, nech k nam nevláčia haraburdy, nechápu. Hračky máne všade, nie iba v detskej... a tie somariny čo zvuky vydávajú, či už to rozprava, plače, hudbu hrá, neznášam to.

6. máj 2017

Žiadna hračka nenahradí chvíle, ktoré rodič strávi s dieťaťom. Celé zle je ak deťom v predškolskom veku dajú rodičia tablet, mobil a pod.

7. máj 2017

Tato myslienka sa mi velmi paci 🙂 Mam sice zatial prve dietatko a ma len dva mesiace a na hracky ma cas a my ich uz mame doma za dve nadoby vratane uz spominanych lapacov prachu 😀 a ja neviem, ako vsetkym vysvetlit ze "nekupujte to!" A hlavne nie plysakov...

7. máj 2017

My sme tiez nejako extra vela hraciek nekupili, ale dost vela sme podostavali. Ja sa snazim to minimalizovat. Napr. na narodeniny staci 1 hracka, vianoce max. 3 hracky.

8. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli