katjanka
9. máj 2017
1505 

Máme doma alergické dieťa: Príznaky zmierni soľ aj sprcha

Senná nádcha, peľová či jarná alergia… Pojmy, s ktorými sa s príchodom jari intenzívne stretávame a nevyhýba sa ani deťom. Za príznakmi podobnými nachladnutiu ako kýchanie, upchatý nos a svrbenie očí, stojí v tomto období iný strašiak – alergia. Nedá sa síce vyliečiť, ale jej symptómy sa dajú správnym zaobchádzaním do značnej mieri stlmiť. Okrem klasických komerčných liekov na utlmenie príznakov alergie či nosných sprejov na uvoľnenie dýchacích ciest môžete dieťaťu pomôcť uľaviť aj niekoľkými šikovnými trikmi.

Slaná voda - prvá pomoc pri upchatom nose

Hotový prípravok dostať kúpiť v lekárni alebo si ho môžete jednoducho vyrobiť svojpomocne doma. Budete k tomu potrebovať iba vodu, morskú soľ a prázdnu nádobku od nosného spreja. 

Do malého množstva horúcej vody (použiť môžete dvojdecový pohár) pridajte lyžičku morskej soli a poriadne premiešajte. Naplňte nádobku od spreja a vodu nechajte mierne vychladnúť. Najprv vstreknite slanú vodu do jednej dierky, druhú majte zapchatú. Chvíľu počkajte a nos následne poriadne vyfúkajte. Postup zopakujte aj s druhou nosnou dierkou. Slaná voda poskytne upchatému nosu úľavu. 

Bežne dostupné aú aj špeciálne konvičky s aplikátorom na preplachovanie nosnej dutiny. Tento aplikátor vám preplachovanie značne uľahčí.

Zatočte so suchým vzduchom

Pri namáhavom dýchaní pomôže, ak bude v detskej izbe vzduch čo najvlhkejší. Pomôže tomu zvlhčovač vzduchu, alebo môžete zavesiť vlhkú plachtu na okno, dvere či do blízkosti postele.

Okoreňte jedálniček

Mierne korenené jedlá dopomôžu k uvoľneniu hlienov a upchatého nosa. Pre deti sa odporúča zvoliť napríklad zázvor, kajenské korenie, cibuľu či cesnak.

Alergény vyupratujte

Mnohé deti zápasia s alergiou počas celého roka, nielen na jar. V tom prípade teda nejde o tzv. sennú nádchu. Alergické reakcie môžu často spôsobovať aj mikroskopické roztoče. Tých sa v domácnosti síce nikdy nedokážeme úplne zbaviť, akokoľvek veľmi by sme sa snažili, môžeme však ich výskyt aspoň minimalizovať. Detskú izbu, a ideálne celý byt, môžete vďaka niekoľkým nenáročným krokom čo najefektívnejšieo zbaviť prípadných alergénov a prispôsobiť ju malým alergikom:

  • Detské obliečky perte pravidelne ideálne každý týždeň v horúcej vode
  • Vankúše by mali byť naplnené dutým vláknom, nie perím
  • Počas dňa prikrývajte detský vankúš a paplón prikrývkou
  • Raz za čas vyperte aj mäkké plyšové hračky alebo ich dajte na noc do mrazničky
  • Zbavte sa kobercov
  • Vo vysávači používajte špeciálny HEPA filter
  • Skontrolujte, či sa nikde v detskej izbe nenachádzajú plesne (na podlahe, v rohoch, okolo okien a okenných rámov)
  • Prach utierajte vlhkou handrou
  • Vyhnite sa prostriedkom, ktoré zbytočne dráždia už aj tak namáhané dýchacie cesty malého alergika, napríklad ostré vône, cigaretový dym, silné výpary z čistiacich prostriedkov.

Pozor na prehnanú osobnú hygienu

Znie to síce mätúco, alergia sa však môže vyvinúť aj ako dôsledok prehnanej hygieny. Čoraz viac odborníkov sa prikláňa k názoru, že nie je nevyhnutné deti sprchovať či kúpať každý deň. Úplne postačí dopriať im kúpeľ a väčším sprchu dvakrát týždenne, prípadne po nadmernom spotení či ušpinení sa alebo po športe. 

Prečo je tomu tak? Rovnako ako mozog dieťaťa potrebuje k správnemu rozvoju neustále stimulácie a interakcie s prostredím, tak aj detský imunitný systém sa potrebuje budovať a posilňovať. A práve na to slúžia bežné choroboplodné zárodky a mikróby, ktoré sa vytvárajú na detskom telíčku. Ochraňujú detský organizmus pred chorobami a posilňujú imunitný systém. 

Iné je to s detskou hygienou rúk. Tie by sa mali umývať (ideálne aj s dezinfekčným mydlom na ruky) pravidelne aj 6 až 8-krát denne, najmä pred a po jedle či po tom, ako sa dieťa hrá so zvieraťom. 

Počas peľovej sezóny odporúčajú alergológovia, najmä ak máte doma alergické dieťa, sprchovať ho častejšie, hlavne po návrate zvonuku. Sprcha je účinným pomocníkom v boji proti alergii, pretože dokáže účinne spláchnuť alergény z pokožky a vlasov. 

Čo ešte pomáha zmierniť alergiu?  

#alergia #alergicke_dieta #zdravie

Foto: shutterstock

Začni písať komentár...

Odošli