katjanka
18. aug 2017
429 

Popôrodná depresia sa nevyhýba ani mužom

O popôrodnej depresii, s ktorou sa stretávajú čerstvé mamičky, ste už zrejme počuli. Vedeli ste však, že v dnešnej dobe ju zažívajú aj muži? Istá americká štúdia prišla k záveru, že každý desiaty novopečený otec sa môže stretnúť s tzv. „popôrodným blues“.

Na príchod dieťatka do rodiny sa teší, počíta dni do veľkého finále. Napokon však v konečnom dôsledku zažíva pocity bezmocnosti, zbytočnosti až zúfalstva. Či už z dôvodu, že má problém nadviazať s dieťatkom vzťah (bonding), nevie nájsť svoju rolu v novom usporiadaní domácnosti, kvôli čomu sa cíti prebytočný. Alebo si naopak život s bábätkom predstavoval inak. Vadí mu narušenie doterajšej rutiny. Má pocit, že nezvláda nové povinnosti. Dôležité je v prvom rade uvedomiť si, že sa niečo deje. Nebrať svoj stav ako slabosť a nehanbiť sa priznať si, že niečo nie je v poriadku.

Nedostatok spánku či stres

Je všeobecne známe, že ženské hormóny lietajú hore dole ako na húsenkovej dráhe už od chvíle otehotnenia. Aj po pôrode trvá istý čas, kým sa stabilizujú. Vedeli ste však o tom, že aj muži sa v tomto období stretávajú s hormonálnymi zmenami? Hladina testosterónu klesá a hladina estrogénu stúpa. Zároveň spolu s nami zažívajú nedostatok spánku, pritom musia ráno vstávať do práce, akoby sa nič nedialo. Ak sa k tomu pridružia aj ďalšie faktory, ako stres z nedostatku financií, tlaky v práci či napätie a škriepky medzi partnermi, niet sa čomu čudovať. Je to pôda ako vyšitá na vznik popôrodnej depresie.

Na rozdiel od žien, ktoré sa v ťažkých situáciách rady vyplačú do vankúša, muži napäté emočné obdobie prežívajú inak. Pretavujú ho skôr v hnev a agresiu, prípadne od problémov „utekajú“ tak, že trávia menej času doma. Ako byť v ťažkej životnej situácii pre partnera oporou? 

Nehľaďte iba na seba

Neignorujte jeho zvláštne správanie. Možno sa vám snaží niečo naznačiť. Aj on sa predsa ocitol v úplne novej situácii a roli otca. Aj on zápasí s mnohými zmenami a povinnosťami. Mnoho mužov si to síce nechce priznať, ale často bojujú v prvých mesiacoch života s bábätkom aj s pocitmi úzkosti. My ženy si bez problémov vylejeme srdce a vyplačeme sa, no chlapi s tým mávajú obrovský problém a často svoje pocity zatláčajú a nechcú si ich priznať.

Aj muž potrebuje ‘time out’

Doprajte svojmu partnerovi priestor a čas na to, aby sa s novou situáciou zmieril a zžil. Väčšina mužov sa vracia unavená z práce do domácnosti, kde ak na nich čaká vynervovaná, vyšťavená žena a uplakané dieťa, na nálade im to nepridá. Aj oni raz za čas potrebujú vyventilovať. Preto ak máte pocit, že váš partner trpí tzv. „baby blues“, navrhnite mu, nech si vybehne večer von s priateľmi, zájde na zápas či do posilňovne. Rozhodne mu to pomôže aspoň na čas prísť na iné myšlienky a načerpať energiu.

Nezanedbávajte sa

Jedným z faktorov oteckovskej depresie môže byť aj pocit, že je po narodení bábätka odsunutý na vedľajšiu koľaj. Stal sa z neho najmä živiteľ rodiny, mašina, ktorá nesmie poľaviť. Pre vás samotnú sa stala prvoradá starostlivosť o dieťa a partner sa často môže cítiť nepotrebný. Sex či obyčajné nežné hrátky sú pre vás to posledné, na čo myslíte.

Časy, keď ste si vyšli von na večeru len tak, vy dvaja, sú, zdá sa, dávno preč. Práve takáto situácia v rodine, ak trvá dlhodobo a nelepší sa, môže takisto vyústiť do depresívnych stavov vášho partnera. Uvedomte si preto, že síce ste sa stali matkou, no stále ste aj partnerkou pre vášho chlapa. Venujte mu pozornosť, zverte na pár hodín dieťatko blízkemu človeku a vyrazte si na rande! A v neposlednom rade – nezanevrite ani na fyzickú stránku vášho vzťahu.

Čas na odbornú pomoc

Ak však partnerove popôrodné blues ani po niekoľkých týždňoch neodznieva, zrejme bude potrebné poobzerať sa po odbornej pomoci. Ak ide o závažnejší psychický stav, ktorý sa dlhodobo nerieši, môže vyústiť do agresívneho správania, alkoholizmu či zdravotných problémov. Negatívny dopad môže mať aj na vývoj dieťaťa.

Zdroj: www.webmd.com, www.postpartummen.com, www.fitpregnancy.com, www.parents.com

Zdroj foto: www.pixabay.com, www.unsplash.com

#vztahy_rodina

Začni písať komentár...

Odošli