katkaastrapacik
10. júl 2021
97 

Domáca kozmetika – ako na to ?

Úvod

Doma nepoužívame kozmetiku z drogérií, ani lekární už asi päť rokov. Vlastnoručne si vyrábame takmer všetko: mydlá, šampóny, pleťové vody, masky, peelingy, zubné pasty, krémy a séra. Naša cesta k domácej kozmetike pritom nebola priamočiara. Priviedli nás k nej kožné problémy syna, ktorý mal ako dvojročný diagnostikovaný atopický ekzém. Nepatril k „ťažkým prípadom“ a ekzém sa mu objavoval zväčša „len“ na tvári a krku vo forme červených, šupinatých fľakov, no samozrejme sme začali používať kozmetiku určenú výhradne pre atopikov. Avšak ani relatívne drahé krémy a sprchové gély nepriniesli želaný výsledok. Skončili sme na čistej vode a mastiach predpísanými kožnou lekárkou. Ale ani potom ekzém celkom nezmizol. Ak aj problémy na chvíľu ustali, opäť sa zakaždým objavili. Nevedela som v čom robíme chybu. Všetko sa „zázračne“ vyriešilo náhodou. 

V jednom bio obchodíku som objavila konopné mydlo. Jeho vzhľad ani vôňa ma nijako neočarili a popravde ani cena. No ale čo neurobíme pre svoje deti, všakže. Výsledok sa ale na moje prekvapenie dostavil pomerne rýchlo. Pozitívny účinok mydla bol viditeľný a efektívny. Synovi som ním umývala telo aj vlásky. Za chvíľu ekzém zmizol a viac sa neobjavil – doteraz, a to má už osem rokov ! Spomínané mydlo sme začali používať aj my – ostatní členovia rodiny, a jeho účinky boli rovnako dobré aj pre nás. Konope je totiž známe blahodarnými účinkami pre všetky druhy pleti. Uľavilo sa aj mojej, aj po tridsiatke stále pomerne aknóznej pleti. Odtiaľ viedli naše cesty už len k bio produktom. Nevýhodou však je, že ich ceny sú dosť vysoké a okrem toho som si nikdy nebola celkom istá, či to, čo nakupujem, je naozaj bio, alebo ide vo väčšine prípadov len o vydarený marketingový ťah. 

Surfovaním po internete som objavovala čoraz viac výrobcov domácej kozmetiky. Viacerí z nich sú ochotní podeliť sa svojimi skúsenosťami.  Niektoré rady sú naozaj cenné,  vecne a aj odborne pre nás laikov, ktorí sa ináč v chémii,  ani „daroch“ prírody celkom neorientujeme. Chce to však neustále študovanie a najmä prax. A aby som nezdržiavala siahodlhým úvodom do témy, spomeniem len, že existuje množstvo web. stránok nie len s radami ako na to, ale aj so samotnými surovinami, alebo ak chcete materiálom, pomôckami a v neposlednom rade polotovarmi, s ktorými to zvládnu aj začiatočníci.  Na záver ponúkam môj úplne prvý recept na tuhý šamón. Používame ho dodnes:

Šampúch (tuhý šampón)

 Potrebujete nasledovné suroviny:

80 g Sodium Cocoyl Isethionate – SCI (verte či nie, ide o čisto prírodný produkt 🙂 Nájdete ho v internetových obchodoch)

5 g bambucké maslo

5 g kokosový olej

20 g vody alebo hydrolátu (t. j. 100% kvetová voda získaná destiláciou z rastlín a bylín)

5 kvapiek esenciálneho oleja (silice)

Ak neviete, ktoré si z množstva ponuky hydrolátov a esenciálnych olejov vybrať, poradím: Univerzálna, na všetky druhy pokožky je levanduľa; rast vlasov podporuje mäta; ako prevencia šedivosti a na posilnenie vlasov je vhodný rozmarín. Šalvia má antibiotické účinky. Môžete kombinovať hydrolát jedného a esenciálny olej iného druhu. Vôňa a účinok  budú pestrejšie.  

Postup:

V prvom rade si vydezinfikujte všetky pracovné pomôcky. Môžete použiť alkohol, alpu, alebo hocijaký prípravok určený na dezinfekciu. Vo vodnom kúpeli rozpustite bambucké maslo. Pridajte všetky ostatné suroviny, okrem silice. Zvykne vám hustejšia hmota. Ak ju potrebujete trochu zriediť, pridajte hydrolát (alebo vodu – odporúčam destilovanú, alebo prevarenú), ale pozor, vo výsledku nemá byť hmota riedka ! Nenechávajte vo vodnom kúpeli dlho, len kým sa látky spoja, aby ste vysokými teplotami zbytočne neprišli o cenné látky v surovinách. Po odstavení z ohňa môžete pridať 5 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja (pozor nie vonného ale pravého esenciálneho, t. j. silice!). Pripravte si vopred vydezinfikované silikónové formičky, do ktorých hmotu vylejete/ resp. kvôli konzistencii skôr natlačíte. Ja to robím ručne, s navlhčenými rukami, tak sa mi s materiálom ľahšie pracuje. Alebo si poriadne navlhčite ruky a v dlaniach vytvarujte hmotu do tvaru oválu, kocky, guľky... ako vám vyhovuje. Pracujte s hmotou za tepla, ihneď po odstavení, lebo na vzduchu rýchlo tuhne! Nechajte zatuhnúť na vzduchu cca. 30 min. Z formičiek sa mydielka ľahko vyklápajú. Výhody tuhého šampóna sú najmä skladnosť a nezabúdajte, že jeho výrobou tiež šetríte životné prostredie, keďže všetky látky, ktoré obsahuje sú v prírode odbúrateľné. V neposlednom rade nevyhadzujete peniaze za zbytočné plastové obaly. Takýto šampónik sa vám hravo zmestí do klasického obalu na mydlo. 

Začni písať komentár...

Odošli