ja preplachnem ryzu. necham ju uplne vyschnut. rozhorucim olej, ruzu opeciem, kym tam divne nesusti :D dalejem ju vriacou vodou, premiesam, pridam koreniny, vrie asi minutu, vody doleje tak aby bolo cca 1 cm nad ryzu. prikryjem, vypnem a necham dojst 20 minut. potom ju premiesam a necham tak🙂 naucila ma svokra :D
Môj postup. Na oleji opražím cibuľku-dám pohár ryže-opečiem a dám 2poháre vody.
keď je voda už dosť odparená tak ju vypnem a nechám dojsť
kup si hrniec na ryzu a mas po probleme. tiez som nikdy nevedela uvarit ryzu. teraz osmazim cibulku, smarim do hrnca, kolko ryze, tolko vody, sol, zapnem hrniec a viac neriesim. vypne sa to samo a hotovo. a dlhozrnna sa vari tazsie, ako gulata. ta aj lepsie chuti a je aj pekna sypka po uvareni. tie dlhozrnne sa dlhsie varia a strasne oschne, ked nezjes vsetko hned po uvareni
@kosska3003 ano, ved tak aj ja- a aky maš hrniec?🙂
Cibuľku opražiť,ryžu nepremyvam,oprazim ryzu,a prilejem vodu 2:1...pravdaže osolim
@sosanna88 to vážne? som ani nepočula že existuje- diky za typ🙂 a aky maš,
ja varim len ryzu bask, oprazim cibulku, poprazim hrncek ryze a zalejem vriacou vodou 2 hrnceky. varim 20 minut. varim ma indukcnej. ale na plyne som rovnako robila
@katkamario skus parboiled ryzu lebo ju uvar ako cestovinu.
@katkamario davas menej vody daj raz tolko hrniec tie tazke hrnce mam titanove
@kosska3003, @sosanna88, @m_i_s_k_a, @ewinah, @cucana23, @minuskad, @veronikacarnokyova, @maribar, @janulicok, @beruska141, @katkamario, @veverkag83, @dokika, @helencek, @misskate1, @silvusa911, @ajuska41, @slivocka žienky vy ste geniáááálne, dakujem, mám čo skúšať....a ešte akú ryžu varíte? možno to bude aj v značke, či nie? V poslednej dobe kupujem len v Lidlin všetko, ale asi ryžu už nebudem...😀
pre mna naj ryza, ktora je naozaj vyborna je gulata Svitko ...poriadne ju poumyvam, necham vysusit, na oleji si oprazim cibulku, pridam suchu ryzu, trosku oprazim aby tak skipala, sol, vegeta, popripade kari korenie, dam do kanivce prevarit vodu a taku horucu zalejem ryzu....voda nech jej cca max 1 cm nad ryzou a davam do truby nie na sporaku na 100 stupnov na cca 20 min pol hodinyk podla potreby, vzdy pocas dusenia ju aspon raz premiesam a dam naspat do truby aby bola makka 🙂
@mims_28 ahááá, takže zalievaš už zovretou vodou? :-ň
@katkamario gulatozrnu kupujem 🙂
Za slobidna som len sackovu..ta bola vzdy dobra..teraz robim,ako svokra..umyjemryzu,necham na sitku odtiect,uschnut..rozpalim,olej a dam,dusit ryzu..na 1hrncek ryze 1hrncek vody..cibulu dam malu nakrojenu na vrch ked sa uz dusi..nacham 15min na,malom,ohni-na platni..potom,vyonem,ohnen a necham,este max 4min zakrite nech dojde..aj cestivinu tak varim
ja mam taku panvicu z tescomy aj s porkrievkou, dam si mast alebo olej, preplachnem ryzu teplou potom studenou vodou, (1 hrncek ryze, 2 hrnceky vody) medzitym si dam do kanvice zohriat vodu, oprazim ryzu az tak skvrci.. a zalejem vriacou vodou, osolim.. dam pokrievku, stiahnem plamen na najslabsie a tak cca 15 min varim.. potom premiesam, vypnem a necham este dojst... a je uplne supis 😊
@jankacaa no vidíš a to ja som vyučená a nejde mi tooo 😀
@katkamario ja kupujem tu v papierovom vrecku gulatozrnnu
@emuska27 tak malo vody? hmmm, a hrnček maš nejaky špeci? hrubší?😀
@kajus7 normalne rozmyslam že asi bude problem v tom, že musim najprv zohriat vody s ktorou ju zalejem!🙂 vdaka
@katkamario ani ja...moj manzel to vynuchal na internete. Ja mam ten maly na max. 4porcie ale daju sa kupit rozne velke. Pozri na nete. Nasypes ryzu, vodu, sol/vegetu...proste to co sama chces, pomiesas, zatvoris, zapnes, dovidenia. Za par minut ryza ako lusk! 🙂
Kupujem lidlacku guľatozrnú
Moj muz vari naj ryzu na svete 🙂 klasicku Bask gulatozrnnu. Premyje, oprazi na oleji ked sa nepriliepa a potom ochuti cibulovym korenim atd. Prileje vodu. Na 1 salku 1 a trosku vody. Vari na miernom ohni, kym aj z krajom nezmizne kazda bublinka voda. Ryza musi byt sucha. A nepodavat hned. Ryza musi v teple dojst. Inak bude taka ako tvoja. Takze nechat odstat!
aj ja len bask
ja som to nikdy nevedela, potom sme dostali tento zazrak a ryza sa uvari sama za 30 minut 🙂 http://ryzovary.heureka.sk/sencor-srm-1800ss/
@katkamario klasicky..taky "retro"...pouzivame len tento na meranie ci uz pri ryzi abo,pri peceni..
@lubka123456 jeeej, už píšem Ježiškovi 🙂
@katkamario tiež robim ako ostatne baby, ale moja svokra varí vo vode ako cestovinu ,potom vodu zleje dochutí s tiež je mňamková 🙂
@katkamario ano 🙂

ja ju najskor na troche oleja oprazim premytu samozrejme a az potom dam raz tolko vody kolko ryze sol a dobra je