Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    katkapd
    9. máj 2018    Čítané 177x

    Vaše deti sa nechcú učiť? Poďte sa hrať.

    Určite ste to aj Vy už raz zažili: telefonát od starých rodičov, či rodiny ktorí pred Vianocami alebo narodeninami dúfajú, že im poradíte, čo kúpiť Vašim deťom? Pritom vy sami netušíte, lebo už teraz majú hračiek plnú izbu. Premýšľate nad spoločenskou hrou? Ich rozmanitosť je naozaj veľká. Ale ak chcete hru, ktorá zabaví nielen deti, ale aj dospelých, zahrajte sa hry V kocke! od Albi. Ani si neuvedomíte, že hraním sa vlastne aj učíte.

    Počas nášho 14-dňového testovania sme sa hrali hry Zvieratá a Svet.

    Obidve sú určené pre vekové hranice od 8 rokov. Ako napovedá samotný názov - sú v kocke, teda nezaberú veľa miesta ani doma, ani na výlete. Aj čo sa týka ceny, nie je hra nijak finančne náročná, pohybuje sa okolo 15€.

    Každá hra obsahuje 70 kartičiek-vpredu sú obrázky a informácie, vzadu 8 otázok, pravidlá hry, 8-hranná kocka a presýpacie hodiny s limitom 10 sekúnd. Pravidlá sú jednoduché: 1.hráč si vyberie kartičku a počas limitu sa snaží zapamätať si čo najviac informácií. Potom hodí kockou a ak správne odpovie na otázku zo zadnej strany karta je jeho. Vyhráva ten, čo má najviac kartičiek. Hra je dobrá v tom, že môžu hrať viacerí, ale pamäť si môže testovať aj dieťa samé.

    Zvieratá 

    Túto hru hral náš 7-ročný syn najradšej. Je to také veľké Safari.

    Kartičky neobsahovali veľké množstvo informácií. Okrem konkrétneho zvieraťa je na nich uvedené zopár zaujímavostí o ňom a tabuľka so základnými údajmi - čím sa živí, koľko sa dožíva... Tým, že je tabuľka formou symbolov, ľahšie a rýchlejšie sa pamätá a ich význam je ľahko pochopiteľný aj pre dieťa.

    Občas bolo treba vysvetlit nový pojem, ako hárem  alebo migrácia, ale takýchto slov je tam málo. Preto sme prvých pár hier nepoužívali časomieru. Názvy zvierat sú ako z encyklopédie, niektoré nám nič nehovorili. 

    Celkovo sú ale obrázky prehľadné a zrozumiteľné aj pre 7 ročné dieťa. 

    Svet

    Ak si chcete urobiť výlet okolo sveta - toto je ideálna hra. Exotika aj vnútrozemie, nájdete tu všetko.

    Na kartičkách je však uvedených veľmi veľa informácií: vlajky, hlavné mestá, okolité štáty a moria, čím sa vyznačuje tá-ktorá krajina a iné.Na niektorých je dokonca otázka z pohľadu svetových strán.

    Zdá sa mi to dosť náročné. Preto by som dala na túto hru vyššiu vekovú hranicu ako uvedených 8 rokov. Skôr 10. Je toho veľa a za 10 sekúnd sa to všetko ťažko pamätalo aj mne. Hlavne pri tých exotických krajinách. Takže sme pri tejto hre nepoužívali časomieru vôbec. Inak je to výborná pomôcka na zemepis. 

    Pri oboch hrách platí zásada zapamätať si čo najviac, no nie je to len o informáciách, ale aj o postrehu. My sme sa pri hraní výborne bavili tri generácie, starí rodičia vedeli skôr vedomostné otázky, ale detaily im unikali, naopak tam vynikal náš syn. 

    Hrám okrem vyššie spomenutej náročnosti (Svet) nie je čo vytknúť, kariet aj otázok je veľa, určite sa neopozerajú. Osobne môžem povedať, že takouto hravou formou som si zapamätala viac, ako sedením nad knihami. 

    To, že ďalšiu do zbierky ideme kúpiť ešte Matematiku len potvrdzuje, že syna hry V kocke! veľmi zaujali a my sme s hrami spokojní. Lebo toto je učenie čo nenudí, ale zábava.  A to je pri deťoch asi najdôležitejšie.