koloria
27. jan 2023
90 

História make upu

Make-up sa v starovekom Egypte používal na ochranu kože pred slnkom a predpokladá sa, že sa používal aj na označenie sociálneho postavenia. Používali sa hlavne rôzne odtiene rúžu, očných tiene a kajalu. Rúž sa vyrábal z rôznych prírodných zdrojov, ako napríklad hematit a ochranné krémy boli vyrobené z masla a vosku. Používanie make-upu bolo rozšírené medzi všetkými vrstvami spoločnosti a bolo považované za normálne pre mužov aj ženy.

V starovekom Egypte sa tiež používali rôzne typy parfumov a vonných olejov. Používali sa na vonkajšie aplikácie aj na vnútorné účely, ako napríklad na aromaterapiu. Používali sa tiež na rituálne účely a na pohreby. Rôzne druhy korenín, byliniek a kvetov sa používali na výrobu vonných olejov a parfumov.

Make-up sa používal aj v hieroglyfických nápisoch a freskách, ktoré dokumentujú históriu používania make-upu v starovekom Egypte. Napríklad sa zistilo, že farby na pery a oči boli používané už v preddynastickom období, čo svedčí o ich dlhšej histórii používania.

V súčasnosti sa niektoré z týchto starovekých techník a prísad používajú aj v modernej kozmetike. Napríklad kajal sa stále používa v arabskom svete ako tradičný make-up.

Znenie článku

Začni písať komentár...

Odošli