Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    koloria
    12. nov 2023    Čítané 74x

    Originálne vianočné dekorácie

    Blíži sa obdobie Vianoc a s ním prichádzajú aj tradície vyzdobovania domov. Ak vám však už prestalo stačiť každoročné postavenie a zdobenie vianočného stromčeka, možno je čas vyskúšať niečo nové a originálne. Ikebany, svietniky a vázy môžu byť nádhernou alternatívou, ktorá prinesie do vášho domova jedinečný vianočný duch.

    Ilustračné hlavné  foto by Pinterest: https://bitly.ws/327Gz

    Ikebany: Umenie Aranžovania

    Ikebana je japonské umenie aranžovania kvetov, ktoré zdôrazňuje harmóniu, rovnováhu a jednoduchosť. Vytvorenie vianočnej ikebany môže byť zábavným a relaxačným procesom. Začať môžete výberom vhodných konárikov, ozdôb a kvetov, ktoré odrážajú vianočnú atmosféru. V ikebanách sa často využívajú aj iné prírodné materiály, ako sú šišky, gaštany, alebo borovicové vetvičky. 

    Pre tých, ktorí preferujú tradičné farby, môžete zvoliť červenú, zelenú a biele kvety, či ozdoby. Umiestnite ikebanu na stredobod vášho stola alebo na výrazné miesto v obývačke a sledujte, ako sa váš dom zmení na vianočný raj.

    Foto zdroj: https://bitly.ws/327IT

    Svietniky: Jas sviatočnej  nálady

    Svietniky majú nezameniteľnú schopnosť vytvárať intímnu a pohodlnú atmosféru. Vianočné svietniky môžete vytvoriť z rôznych materiálov - od skla a kovu po drevo a keramiku. Inspirujte sa vianočnými motívmi, ako sú snehové vločky, hviezdy alebo zvončeky, a vyberte si farby, ktoré spájajú tú pravú vianočnú náladu.

    Vhodnými sviečkami môžu byť vianočné vône, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru vo vašom dome. Ak chcete svietniky umiestniť do stredu stola, môžete ich umiestniť na vianočný obrus a doplniť ich ozdobami, ako sú malé guľôčky, šišky alebo polienka.

    Foto zdroj: https://bitly.ws/327Ip

    Vázy nie sú len na kvety

    S trochou kreativity môžu slúžiť ako výborná náhrada za tradičný vianočný stromček. Naplňte ich rôznymi vianočnými ozdobami, sušeným ovocím, konárikmi a farebnými guličkami. Vázy môžete umiestniť na policu, stôl alebo dokonca na podlahu.

    Kombinujte rôzne veľkosti a tvary váz, aby ste vytvorili vizuálnu rozmanitosť. K ozdobám vložte aj niekoľko vianočných sviečok alebo drobných svietidiel, aby váza žiarila v teple vianočného svetla.

    Foto zdroj: https://bitly.ws/327GY

    Vytvorte si vlastný vianočný príbeh

    Nebojte sa experimentovať a prispôsobte každý dekoračný prvok vášmu vlastnému vkusu. Každá ikebana, svietnik a váza môže byť jedinečným umeleckým dielom, ktoré prinesie do vášho domova vianočnú mágiu. Takto vytvorená výzdoba nielenže oživí váš priestor, ale aj pridá osobný dotyk do každého kúta vášho domova. Preto nech sa stane tento rok vaša výzdoba výrazom vašej vlastnej vianočnej krásy a radosti.

    koloria
    9. nov 2023    Čítané 29x

    Netradičné zdobenie vianočných gulí

    Vianočné gule sú jednou z tradičných vianočných ozdôb. Používanie gúľ ako vianočných ozdôb sa datuje do 19. storočia v Európe. Prvými zdobenými guličkami boli skutočné ovocie a orechy, ktoré boli visiace na vianočných stromčekoch. Tieto prírodné ozdoby boli zdobené farebným papierom, stuhami a rôznymi detailmi.

    Foto: <a href="https://www.freepik.com/free-ai-image/christmas-ball-made-plasticine-decorated-with-colorful-ornaments_77732333.htm#query=christmas%20ball%2

    Vianočné gule, ako ich poznáme dnes, začali získavať popularitu v 19. storočí. Boli vyrobené z pružného skla a maľované ručne. Sklo umožnilo vytvoriť krásne, lesklé a farebné ozdoby. Výroba sklenených vianočných gúľ sa stala špecifickým remeslom.  Vianočné gule sa stali symbolom vianočných sviatkov a začali sa vyrábať z rôznych materiálov,  v rôznych tvaroch a veľkostiach.

    V súčasnosti je stále veľký dopyt po ručne zdobených a originálnych vianočných guliach. Mnoho ľudí si vytvára vlastné vianočné ozdoby, aby pridali osobný dotyk k svojmu vianočnému dekoru. Netradičné materiály a techniky zdobenia sú stále populárne. Tu je niekoľko nápadov ako si môžete vytvoriť originálne vianočné gule doma.

    Materiály na netradičné hand made zdobenie

    Vlna

    Ovíjajte vlnu okolo gule tak, aby vytvorila textúru alebo vzory. Môžete použiť viacfarebné vlny na zaujímavý efekt. Vlna je skvelý materiál aj  na vytváranie vianočných zvieratiek, ako sú soby alebo  medvede.

    Foto zdroj: https://bitly.ws/ZLyf

    Foto č.2 : https://bitly.ws/ZLFK

     Prírodný špagát, perličky, farebné koráliky alebo pripináčiky

    Pomocou týchto materiálov vytvoríte veľmi zaujímavé ozdoby na guliach. 

    Foto č.1 zdroj: https://bitly.ws/ZLun

    Foto č.2  zdroj: https://bitly.ws/ZLB6

     Krajka

    Obložte gule krajovými látkami pre romantický, vintage alebo elegantný vzhľad. Vytvorte si malé výstrihy z krajkových látok a prilepte ich na gule, aby získali sofistikovaný a textúrovaný vzhľad.

    Foto zdroj: Pixabay

     Modelovacie hmoty

    Modelovaciu alebo  polymérovú  hmotu (FIMO),  môžete použiť na vytváranie rôznych tvarov a vzorov, vytvorenia malých figúrok, ornamentov a detailov.

    Decopatch

    Decopatch je technika, pri ktorej sa používajú farebné a vzorované papierové obrazce, ktoré sa lepia na povrch gúľ. Vytvoríte tak rôzne kombinácie vzorov a farieb.

     Textilné zdobenie

     Gule môžete oblepiť rôznymi farebnými , vzorovanými látkami alebo jutovinou.

    Foto zdroj: Pixabay

    Scrabble písmená

    Použite písmená z hry Scrabble alebo  na vytvorenie osobných správ alebo mena na vianočných guliach alebo správy napíšte fixami. 

    Zdroj : Pixabay

    Origami

    Vytvorte si z farebného papiera alebo penovej gumy malé origami figúrky, ako sú zvieratká, hviezdy alebo kvety, a prilepte ich na gule.

    Foto zdroj:  https://bitly.ws/ZLCu

    Paličky na lepenie

    Prilepte lepidlom farebné paličky na gule a vytvorte rôzne modrené vzory alebo obrazce.

    Farebné stuhy

    Použite farebné stuhy, ktorými môžete gule oblepiť alebo navliekať cez gule a zviazať na koncoch.

    Foto: https://bitly.ws/ZLG2

    Vintage gombíky

    Použite staré vintage gombíky a  prilepte ich na gule. Môžete vytvoriť rôzne vzory a kombinácie.

    Foto č.1: https://bitly.ws/ZLAz

    Fotoč2: https://bitly.ws/ZLCu

    Glittre

    Naneste lepidlo na gule a posypte ich lesklými glittrami aby vytvorili jemný a oslnivý efekt

    Foto zdroj: Pixabay

    Dripping technika

    Použite farbu na vytvorenie efektu kvapkajúcej farby na guliach. Táto technika môže vytvoriť moderný a umelecký vzhľad.

    Foto: zdroj Pixabay

    Netradičné zdobenie vianočných gúľ je o tom, aby ste si dovolili experimentovať s rôznymi materiálmi a technikami, a vytvoriť si ozdoby, ktoré budú výnimočné a zaujmú vašich hostí.

    koloria
    5. nov 2023    Čítané 1062x

    Vyrobte si vlastný adventný veniec

    Adventný veniec je symbolickou a tradičnou dekoráciou, ktorá nás sprevádza počas obdobia adventu, štyroch týždňov pred Vianocami. Tento krásny okrúhly veniec je zložený z jednoduchých, ale významných prvkov: zelených rastlín a sviečok. Jeho história siaha až do 19. storočia, a odvtedy sa stal dôležitou súčasťou prípravy na Vianoce v mnohých domácnostiach na celom svete.

    História adventného venca

    Adventný veniec vznikol v Nemecku, konkrétne v období 19. storočia. Jeho tvorcom bol luteránsky pastor Johann Heinrich Wichern. Pôvodne vytvoril veniec pre deti v misijnej škole v Rauhes Haus v Hamburgu v roku 1839. Tento veniec obsahoval 20 malých červených sviečok a štyri veľké biele sviečky. Každý deň, počas štyroch týždňov adventu, deti zapaľovali jednu malú červenú sviečku a jednu veľkú bielu sviečku v nedeľu. To im pomáhalo počítať dni do Vianoc a zosilňovalo očakávanie tohto výnimočného sviatku.

    Sčasti sa veniec stáva symbolom očakávania príchodu Ježiša Krista a predstavuje štyri nedele adventu. Každý z týchto štyroch týždňov je symbolizovaný jednou sviečkou na adventnom venci. Okrem toho, venuje sa pozornosť aj výberu farieb sviečok, ktoré majú svoj vlastný symbolický význam.

    Čo symbolizujú sviečky na adventnom venci

    Tradične, prvé tri sviečky sú fialové alebo modré a symbolizujú očakávanie, pokánie a nádej. Posledná sviečka, ktorá sa zapaľuje na štvrtú adventnú nedeľu, môže byť ružová alebo červená a  znamená radosť. Niekedy sa používa aj biela sviečka uprostred adventného venca, ktorá je zapálená na Štedrý deň, aby symbolizovala narodenie Ježiša Krista, svetlo sveta.

    Adventný veniec má teda hlboký duchovný a symbolický význam, ktorý nám pomáha pripraviť sa na príchod Vianoc. Je to tradícia, ktorá nás spája s koreňmi kresťanského náboženstva a zároveň nám pripomína dôležitosť očakávania a prípravy na tento výnimočný sviatok.

    Čo na výrobu adventného venca  potrebujete:

    Adventný veniec si môžete vyrobiť aj sami doma.  Pripravte si :

    Okrúhla základňa (napríklad z prútia, peny alebo kovu)

    Zelené rastliny (napríklad smrekové, jedľové alebo eukalyptové vetvičky)

    Sviece (4 fialové a 1 ružová alebo červená pre tradičný veniec)

    Drôt alebo stuhy (na upevnenie rastlín a sviečok)

    Nožnice a šnúra na rezanie a viazanie

    Ozdoby (rôzne , je to na vašej kreativite)

    Postup výroby venca

    Začnite so základňou venca, ktorá môže byť okrúhla a z vyhovujúceho materiálu. Pokiaľ nemáte k dispozícii hotovú základňu, môžete si ju vytvoriť z prútia alebo z vrstvy peny, ktorú obalíte a prichytíte drôtom.

    Vetvičky zelených rastlín očistite od prípadných nečistôt a orežte ich na rovnakú dĺžku. Vetvičky potom môžete upevniť k základni drôtom alebo stuhami. Začnite pripevňovať rastliny okolo základne, pričom ich do seba môžete vkladať pre pekný a plný vzhľad.

    Na vrchu adventného venca rovnomerne rozmiestnite štyri fialové sviečky a jednu ružovú/ červenú sviečku. Sviečky môžete upevniť na základni, použiť drôt, aby ste ich pripevnili k rastlinám, alebo dokonca zalepiť voskom na základňu, aby boli stabilné.

     Ak chcete, môžete svoj adventný veniec ozdobiť ďalšími prvkami, ako sú mašle, guličky, malé obrázky alebo iné dekorácie. Tieto ozdoby môžu pridať osobný dotyk vášho venca.

    Každú nedeľu počas obdobia adventu môžete zapáliť jednu sviečku na adventnom venci, začínajúc prvou fialovou sviečkou. Na štvrtú adventnú nedeľu zapáľte ružovú sviečku. Týmto spôsobom si budete počas štyroch týždňov pred Vianocami symbolicky odratávať dni.

    Rovnakým spôsobom si môžete urobiť ozdobný veniec ako závesnú dekoráciu na dvere.

    Takto  si môžete urobiť vlastný adventný veniec doma a pridať do svojho domova tradičný symbol očakávania Vianoc. Nezabudnite, že adventný veniec je nielen krásnou dekoráciou, ale aj prostriedkom na hlbšie duchovné pripravenie sa na tento výnimočný sviatok.

    Foto zdroj: Freepik

    koloria
    22. okt 2023    Čítané 103x

    Ukážky vyrezávaných tekvíc a postup ako na to

    Tradícia vyrezávania tekvíc na Halloween má svoje korene v starých keltských oslavách. Oslava, ktorá sa nazývala Samhain, označovala koniec leta a začiatok zimy. Keltskí ľudia verili, že počas Samhain je hranica medzi svetmi živých a mŕtvych tenšia, a duchovia môžu preniknúť do sveta živých. Aby odradili zlých duchov, Kelti obvykle vytvárali strašidelné masky a ohnivé svietniky z tekvíc.

    Keď sa táto tradícia presídlila do Severnej Ameriky, kde sa zrodil moderný Halloween, tekvice sa stali populárnym materiálom na vyrezávanie strašidelných tvárí. Svietniky z tekvíc sa stali známymi ako "Jack-o'-lanterns," a ich úlohou bolo odstrašiť zlých duchov. Časom sa vyrezávanie tekvíc stalo populárnou rodinnou aktivitou počas Halloween a tekvica sa stala symbolom tohto sviatku.

    Postup pri vyrezávanie tekvice

    Pripravte si pracovné miesto. Postavte stôl alebo stolík  na staré novinové alebo plastové plátno, aby ste zabránili neporiadku.  Odrežte  vrch tekvice a odstráňte vrchnú stopku. Vrchná časť sa dá použiť  ako viečko.

    Vyberte si pevnú a hladkú tekvicu, ktorá je dostatočne veľká pre váš dizajn. Ideálne je mať aj rovné dno, aby tekvica stála pevne.

    Na vyrezávanie tekvice budete potrebovať ostré nožnice alebo špeciálny nôž  na tekvice. Môžete si pripraviť aj iné nástroje na zdobenie, ako napríklad malé pílky alebo vŕtačku. Dávajte pozor, aby ste nevyrezali  príliš veľké diery, inak sa môže tekvica rozpadnúť.

    Pomocou lyžice odstráňte vnútorné časti tekvice, vrátane semien a dužiny  a vytvorte tak hladkú vnútornú stenu.

    Nakreslitefixkami na povrch tekvice vzor, ktorý chcete vyrezať. Predlohy nájdete na internete alebo si vymyslite vlastný dizajn.

    Do vnútra tekvice umiestnite sviečku a zapáľte ju. Viečko znova položte na vrch tekvice.

    Vaša vyrezaná tekvica teraz môže slúžiť ako nádherná dekorácia na Halloween. Môžete ju umiestniť na verandu, stôl alebo iné vhodné miesto.

    Dnes je vyrezávanie tekvíc na Halloween tradičnou súčasťou osláv tohto sviatku a slúži nielen na odplašenie zlých duchov, ale aj na vytvorenie zábavy a nádhernej atmosféry.

    Foto zdroj: Freepik

    koloria
    15. okt 2023    Čítané 30x

    Halloween v pánskom štýle

    Pre mužov existuje nespočetný počet možností, ktoré im umožnia premeniť sa na niečo strašidelné, vtipné alebo inšpirované filmami. V tomto článku sa budeme venovať Halloween maskám pre mužov, vhodným druhom kostýmov a ďalším doplnkom, ktoré môžu zvoliť.

    Hororové masky

    Pre milovníkov hororových filmov a strašidelných postáv sú masky ako Jason Voorhees z "Friday the 13th," Michael Myers z "Halloween," alebo Freddy Krueger z "Nightmare on Elm Street" , Pennywise z hororového filmu "IT".  Starý dobrý Darth Vader zo "Star Wars" je vždy populárnou voľbou. Temné oblečenie s helmou vytvoria hrozivý dojem.  Ghostface z filmovérie "Scream" je ďalším obľúbeným výberom pre Halloween. Jednoduchá maska so zvlneným nožom vytvára strašidelný dojem.

    Komické masky

    Pre tých, ktorí chcú na Halloween pôsobiť viac vtipne ako strašidelne, môžu byť skvelou voľbou masky komických postáv, ako je Joker z komiksov DC, Deadpool alebo postava z animovaných filmov ako Shrek.

    Filmové postavy

    Inšpirujte sa svojimi obľúbenými filmami a zvoľte si masku známej postavy. Napríklad, môžete sa premeniť na Jacka Sparrowa z "Pirates of the Caribbean," Iron Mana z Marvelovho vesmíru, alebo doktora Hannibala Lectera z filmu "The Silence of the Lambs , pre fanúšikov sci-fi a akčných filmov, maska The Terminatora so zlatým okom  je výbornou voľbou.

    Tradične obľúbené sú postavy z  filmu Adams Family  - Gomez, Wednesday Uncle Fester, Lurch, Cousin Itt.

    Postava Gomez je typickým predstaviteľom Addams Family. Pre tento kostým budete potrebovať tmavý oblek, biele košeľu s motívom, tmavý klobúk a nezabudnite na jeho španielsky akcent. Prípadne môžete pridať fajku a falošné fúzy, aby ste boli ešte autentickejší.

    Wednesday je známa svojou tmavou tvárou a temnými vlasmi. Kostým zahŕňa čierny kabát, bielu košeľu s golierom, čierne pančuchy a čierne topánky. Make-up by mal byť minimalizovaný, aby vyzerala čo najtemnejšie.

    Pre kostým Uncle Fester potrebujete dlhý tmavý plášť, plešinu a žiarovku, ktorú môžete nosiť v ruke alebo prichytiť k obleku.

    Lurch je vysoký a tajomný sluha Addamsových. Kostým Lurcha môže zahŕňať tmavý oblek, bielu košeľu, čierny kravát a nízke čelo.

    Cousin Itt - pre tento unikátny kostým budete potrebovať husté vlasy alebo parochňu, ktorá vám zakryje celú tvár a telo. Doplňte to tmavým oblekom a bude to kostým, ktorý si ľudia určite všimnú.

    Klasické monštrá

    Nikdy nezlyhá výber klasických masiek monstier ako je Frankenstein, vlkodlak, čert, upír alebo múmia. Tieto kostýmy sú stále populárne a poskytujú klasický Halloweenový vzhľad.

    Pamätajte na to, že úspešný Halloweenový kostým neznamená iba správny oblek, ale aj postoj a správanie postavy. Skúste čo najlepšie napodobniť správanie a reč tela postavy, ktorú ste si zvolili, a budete mať nezabudnuteľný Halloweenový zážitok.

    S Halloweenovými maskami, kostýmami a doplnkami máte neobmedzené možnosti. Dôležité je, aby ste sa cítili pohodlne v tom, čo nosíte, a aby ste sa na oslavách Halloweenu skvelo bavili. Nech vás vaša maska a kostým premenia na hviezdu večera a nezabudnite si užiť všetky strašidelné a zábavné okamihy, ktoré Halloween ponúka!

    Foto zdroj: Freepik

    koloria
    11. okt 2023    Čítané 931x

    Halloweenske líčenie detí

    Halloween je jedným z tých sviatkov, ktoré deti milujú najviac. Ponúka deťom príležitosť premeniť sa na svoje  obľúbené  postavy,  príšery alebo superhrdinov, a to nielen vďaka kostýmom  ale aj líčeniu.

    Príprava na maľovanie na tvár

    Halloweenske líčenie detí môže byť veľmi zábavné a kreatívne. Pred začiatkom líčenia sa uistite, že máte všetko potrebné, vrátane líčidiel, špongií, štetcov a vody na čistenie. Deti by mali mať čistú tvár, takže ju pred líčením dôkladne umyte a osušte.

    Výber motívu

    Rozhodnite sa spolu s dieťaťom, aký motív alebo postavu chcete vytvoriť. Populárne motívy zahŕňajú čarodejnice, príšery, duchov, pavúkov, pavučiny, tekvičky, superhrdinov, zvieratá atď.

    Aké farby použiť

    Halloweenské farby zahŕňajú červenú, čiernu, bielu, oranžovú, zelenú a fialovú. Použite tieto farby na vytvorenie vybraného motívu. Vhodným nástrojom môžu byť aj fluorescentné farby, ktoré budú v noci svietiť pod UV svetlom.

     Motívy a detaily

    Začnite s aplikáciou základného make-upu na tvár dieťaťa, aby ste vytvorili hladký podklad pre líčenie. Použite štetce a líčidlá na vytvorenie vybraného motívu. Napríklad, ak chcete vytvoriť čarodejnicu, môžete vytvoriť čierny nos, zelené líca a červené pery. Pre príšery a duchov môžete použiť bielu farbu na tvár s tmavými očami a rozbitými ústami. Pre superhrdinov môžete použiť farebné maskovanie a vytvoriť symbol superhrdinu na tvári.

    Zvláštne efekty

    Môžete pridať zvláštne efekty, ako sú falošné rany, jazvy alebo falošná krv, aby ste líčenie ešte zaujímavejšie.

    Oči a pery

    Buďte opatrní pri líčení okolo očí a pier, aby ste zabránili, aby líčenie dieťaťa dostalo do očí alebo do úst, čo by mohlo byť nepríjemné. . Vždy dávajte pozor, aby bolo líčenie bezpečné a neškodné pre dieťa.

    Fixácia

    Na zabezpečenie dlhotrvajúceho líčenia môžete použiť bezfarebný fixačný sprej, ktorý pomôže udržať make-up na mieste.

    Záverečné detaily

    Doplnky, ako sú parochne, masky, kostýmy a doplnky môžu celé líčenie ešte viac zvýrazniť a zatraktívniť.

    Fotografovanie

    Po dokončení líčenia nezabudnite vyfotiť dieťa, aby ste si mohli zachovať spomienky na tento zábavný moment.

    Držíme palce pri chystaní a líčení vašich ratolestí na hallowensku party. A nezabúdajte – je to hlavne o dobrej nálade a  zábave!

    Foto zdroj : Freepik

    koloria
    10. okt 2023    Čítané 26x

    Vyrobte si vlastné halloweenske dekorácie

    Čakanie na  Halloween si môžete skrátiť a spríjemniť výrobou vlastných strašidelných dekorácií, do ktorej viete  zapojiť celú rodinu  a zažijete pri tom kopec zábavy. Budete na to potrebovať napríklad  farby na sklo, farby na porcelán, farebný papier, nožnice, toaletný  papier, bielu bavlnu, čiernu alebo oranžovú látku, poriadnu dávku fantázie a dobrú náladu.

    Prinášame niekoľko tipov na výrobu dekorácií.

    Maľovanie na sklo

    Maľovanie halloweenských motívov na okná  farbami na sklo je skvelý spôsob, ako pridať tajomnú , strašidelnú atmosféru do vášho domu.

    Pred začatím maľovania si dobre umyte okná a dajte im čas na vyschnutie. Rozhodnite sa, aké halloweenské motívy chcete maľovať na okná či už  tekvice, pavúky, duchov, čarodejnice, kostry, či dokonca scény z hororových filmov. Použite šablóny, ktoré si vytvoríte sami alebo nájdete online.

    Vyberte farby, ktoré budete používať, a pripravte si štetce rôznych veľkostí. Na jemné detaily budete potrebovať menšie štetce, na väčšie plochy väčšie štetce.

    Začnite maľovať svoje halloweenské motívy na okno  s hrubými obrysami a potom doplňte detaily. Nebojte sa experimentovať a byť kreatívni.

    Predtým, ako začnete maľovať ďalšie vrstvy alebo pridávať detaily, nechajte farby uschnúť podľa pokynov na obale farby. Po vyschnutí môžete pridať ďalšie detaily alebo kontúry farbami na sklo.

    Farby na sklo viete použiť aj na vykreslenie strašidelných motívov, ako sú lebky, duchovia, pavúky a podobne, na sklenené poháre alebo sviečky.

    Maľované porcelánové taniere a šálky:

    Vlastné halloweenové dizajny zvládnete namaľovať s farbami na porcelán alebo perami a  fixkami na porcelán aj na taniere, šálky alebo misky.

    Strašidelné obrusy

    Vytvorte halloweensky obrus z bielej látky. Použite farby na textil alebo perá a fixky natextil  na kreslenie halloweenových vzorov, ako sú pavúky, lebky a duchovia, tekvice, netopiere.

    Dekorácie z papiera a kartónu

    Vytvorte výrezy na okná alebo dvere z farebného papiera, filcu alebo kartónu. Môžete vytvoriť napríklad veľké lebky, čarodejnice alebo duchov prípadne urobte  papierové girlandy v tvare tekvíc alebo netopierov. Z bieleho alebo čierneho papiera  vystrihnite aj duchov alebo pavúkov, pridajte im oči a zaveste ich v miestnosti alebo na stromy vonku. Z papiera sa dajú dokonca  aj poskladať ako origami netopiere a ďalšie ozdoby.

    Múmie

    Zabaľte obyčajné predmety ako hrnčeky, kvetinové vázy  do bielej látky  alebo toaletného  papiera tak, aby vyzerali ako múmie. Oči domaľujte farbou alebo vystrihnite a nalepte z farebného papiera.

    Halloweenský vankúš 

    Ušite si vankúše v tvaroch halloweenských symbolov, ako sú duchovia, pavúky alebo čarodejnice. Použite látky v halloweenských farbách, ako je oranžová a čierna. Rovnako viete ušiť prikrývku a našiť na ňu hallowweenske motívy. 

    Vyrezávané tekvice

    Neodmysliteľnou súčasťou a symbolom Halloweenu sú vyrezávané tekvice. Tekvice sú umiestnené na prahu domov, v záhradách, balkónoch, terasách  a vytvárajú strašidelnú atmosféru.

    Táto tradícia sa datuje do stredovekej Európy a bola prinesená do Severnej Ameriky európskymi prisťahovalcami. Počas Halloween ľudia vyrezávajú tváre  do  tekvíc a umiestňujú do nich sviečky. Tým vytvárajú strašidelné "jack-o'-lanterns," ktoré majú za úlohu odpudzovať zlých duchov.

    Vyrezávanie tekvíc sa stalo tradičným spôsobom, ako vyjadriť ducha Halloweenu a pridať trochu strašidelného kúzla do našich domovov počas tohto magického sviatku.

    Pamätajte, že hlavným cieľom vymýšľania a tvorenia halloweenskych dekorácií  je mať zábavu a vychutnať si spoločne strávený čas s rodinou.

    Fotky zdroj: Freepik

    koloria
    10. okt 2023    Čítané 36x

    Ako pripraviť nezabudnuteľnú halloweensku party

    Ak sa chystáte usporiadať túto nezabudnuteľnú udalosť, máme pre vás krok za krokom sprievodcu, ako pripraviť dokonalú halloweenskú party - od dekorácií po taniere, poháre, slamky, balóny, girlandy, obrusy, lampy či hudbu. Na prípravu takejto party nikde nie je príliš skoro, tak poďme na to!

     Vyberte tematickú dekoráciu

    Halloweenská party je o strašidelných a zábavných dekoráciách. Vyberte si tému pre vašu party, či už ide o klasické strašidelné miesto, stredoveký hrad, vesmírne dobrodružstvo alebo konkrétny film- napríklad Adams Family, Dracula a ďalšie.   Následne investujte do dekorácií, ktoré k téme budú pasovať. Zahrňte do toho napríklad lebky, čarodejnícke klobúky, pavúky, maškrty v tvare kostí a iné halloweenské symboly.

    Vyberte farby a osvetlenie

    Halloweenské farby sú obvykle čierna, oranžová, červená a tmavofialová. Vyberte tieto farby pre obrusy, tanieriky, poháre, slamky a balóny. Použite tiež temné a tajomné osvetlenie, ako sú čierne sviečky, lampy so strašidelnými motívmi a LED svetlá, ktoré vytvoria unikátnu atmosféru.

     Vytvorte strašidelný atmosféru

    Množstvo sviečok a lampičiek  pridáva dokonale strašidelný dojem už pri príchode  na halloween party. Pre hostí pripravte strašidelný stôl so zvláštnymi dekoráciami, kde budú hostia môcť nájsť sladkosti a iné dobroty. Položte na stôl umelé pavúky a netopiere, aby ste dodali miestnosti strašidelný nádych.

    Hudba a zvukové efekty

    Halloween nie je kompletný bez zvukových efektov a hudby. Vytvorte playlist s hororovou hudbou a zvukmi. Môžete dokonca umiestniť reproduktory v rôznych častiach miestnosti a prekvapovať hostí strašidelnými zvukmi z temnoty. Te je zopár tipov na vhodnú hudbu – Bad Manners – Monster Mash, David Bowie  - Scary Monsters, Katty Perry – E.T., Lara Del Ray – Ultraviolence, Michael Jacskson – Thriller a mnoho ďalších.

     Kostýmy a make-up

    Nezabudnite na kostýmy! Určite očakávajte, že vaši hostia sa objavia v strašidelných alebo zábavných kostýmoch. Môžete usporiadať aj súťaž o najlepší kostým s malými cenami pre víťazov.

     Halloweenské jedlo a nápoje

    Pripravte halloweenské jedlá a nápoje, ako sú "mozgová polievka" (z tekvice), "krvavý punč" (s malinovým sirupom) a iné strašidelné lahôdky. Nezabudnite na vegánske a bezlepkové možnosti pre hostí s rôznymi diétami.

     Halloweenské aktivity

    Okrem tancovania a konverzácie môžete usporiadať aj rôzne halloweenské aktivity, ako sú hľadanie pokladu s úlohami, strašidelné fotenie v fotozóne, alebo dokonca "strašidelný filmový maratón" s hororovými klasikami ako napríklad – Psycho, Halloween, The Witches of Eastwick, Ghostbusters, Death Becomes Here a podobne.

     Sladkosti a darčeky

    Každý očakáva sladkosti na Halloweene, takže pripravte farebné a strašidelné vrecúška s rôznymi dobrotami pre hostí. Môžete tiež mať niekoľko strašidelných darčekov pre tých, ktorí sa obliekli do najkreatívnejších kostýmov.

     Zabezpečte bezpečnosť hostí

    Venujte pozornosť bezpečnosti vašich hostí. Uistite sa, že v miestnostiach s dekoráciami nie je príliš tmavo, aby ste predišli nehodám.

    Nezabudnite sa zabaviť a stráviť čas so svojimi priateľmi, pretože to je ten hlavný dôvod, prečo sme na Halloweene! Prajeme vám strašidelnú a veselú Halloweenskú party!

    Foto zdroj: Freepik

    koloria
    20. aug 2023    Čítané 21x

    História umenia

    V snahe pochopiť korene umenia sa musíme pozrieť do pravekých čias. Prvé dôkazy umeleckého vyjadrenia sa nachádzajú vo forme jaskynných malieb. Tieto starodávne diela, ktorých vek sa meria desiatkami tisíc rokov, zachytávajú scény z každodenného života, zvieratá a rituály. Tieto vytvorenia nám poskytujú pohľad do mysle našich vzdialených predkov, odhaľujúc ich spojenie so svetom okolo nich. 

    Medzi najčastejšie používané farby patria odtiene červenej (červená oxidová farba z hematitu), žltej (žltá oxidová farba z limonitu), hnedá (hnedejší odtiene z rôznych minerálov), čierna (uhlie) a biela (vápno).

    koloria
    20. aug 2023    Čítané 14x

    História umenia - kľúčové momenty

    Kľúčové momenty v historii umenia! 🎨❤️ Od pravekých jaskyných maľieb po futuristické diela dneška, umenie nám otvára dvere do minulosti aj budúcnosti. Odkryjte krásu a hlboký význam každej éry umenia. Prinesieme Vám niekoľko zlomových bodov histórie umenia. Odhalte fascinujúce začiatky umenia v našej histórii. Zistite, čo sa považuje za začiatok umenia, jeho význam a ako sa vyvíjalo v priebehu času. Ponorte sa do sveta kreativity a vyjadrenia.

     #umenie #umenienaslovensku #koloria #umeniehistória #kreativitanadčas

    koloria
    6. júl 2023    Čítané 45x

    Neodolateľný letný štýl s dotykom rustikálnej elegancie

    Prútené, plátenné alebo štrikované kabelky sú must have tohtoročného leta. Objavujú sa v kolekciách všetkých veľkých módnych značiek a sú považované za originálny a prírodný doplnok k letnému oblečeniu. Ich príťažlivosť spočíva v jednoduchom, ale štýlovom dizajne a schopnosti doplniť akýkoľvek letný outfit. Vyrábajú sa z prírodných materiálov, ako je prútie, rákosie, slama, plátno, priadza, vlna, ratan alebo iných druhov prírodných materiálov.

    Štýly prútených kabeliek sú rôzne,  vrátane malých crossbody kabeliek, clutches / kabelky do ruky bez popruhu/, väčších tašiek na plece a dokonca aj prútených kufrov. Často sa objavujú v prírodných odtieňoch, ako je hnedá, béžová, krémová, alebo aj v jasných farbách, aby oživili letný outfit.

    Mnoho prútených kabeliek je vyrábaných ručne. Majstri remeselníci zručne tvarujú prútené vlákna a vytvárajú rôzne vzory a textúry. Ručná výroba pridáva kabelkám osobitý a jedinečný charakter.

    Prútené kabelky  alebo teda kabelky z prírodných materiálov môžu byť zdobené rôznymi vzormi a doplnkami, ktoré im dodávajú výnimočný  štýl a výraz. Môžu mať napríklad vyšívané vzory, nášivky,  farebné pásiky, perlyumelé kvety, strapcepom-pomy alebo iné ozdoby. Tieto detaily pridávajú kabelkám živé a hravé prvky.

    Prútené kabelky majú  viacúčelové využitie. Okrem toho, že sú originálnym  doplnkom, môžu slúžiť aj ako praktická taška na pláž, pikniková taška, obľúbený doplnok na letné festivaly alebo dokonca ako štýlový obal na prenášanie osobných vecí.

    Prútené kabelky sú často veľmi ľahké a vzdušné, čo ich robí ideálnymi pre letné mesiace. Tieto kabelky nie sú ťažké ani nepružné, čo znamená, že ich môžete pohodlne nosiť na pleciach alebo v rukách bez zbytočného zaťaženia.

    Považujú sa za súčasť ekologickej módy. Vyrábajú sa z prírodných materiálov, ktoré sú obnoviteľné a biologicky odbúrateľné. V porovnaní s kabelkami vyrobenými z umelých materiálov majú teda menší ekologický odtlačok. Dajú sa ľahko prispôsobiť rôznym príležitostiam a štýlom obliekania od elegantného, cez bohémsky až po rustikálny. Môžete ich kombinovať s ležérnymi letnými outfitmi, ako sú šaty, šortky alebo letné sukne, ale tiež môžete vytvoriť kontrastný efekt, keď ich nosíte s elegantným oblečením na letné party alebo udalosti.

    Prútené kabelky sú  pomerne trvanlivé a odolné, najmä ak sú kvalitne vyrobené. Prútené materiály majú tendenciu byť pevné a odolné voči bežným vonkajším  faktorom, ako sú poškriabanie alebo opotrebenie. Avšak, je dôležité si uvedomiť, že nie sú až tak odolné voči vlhkosti a môžu sa poškodiť, ak sú vystavené dlhodobému kontaktu s vodou.

    Zdroj foto: Freepik

    Spríjemnite si tieto upršané dni kreatívnou činnosťou. Vytvorte niečo nové, originálne pre seba, svoju domácnosť ... skráka niečo pre potešenie...želáme príjemný relax😊

    koloria
    1. máj 2023    Čítané 138x

    Ručné práce - joga pre Váš mozog

    Pletenie, háčkovanie, šitie, vyšívanie  vám prinesú nielen radosť a uspokojenie z toho, že sa vám podarilo vytvoriť niečo pekné a užitočné,  ale výskum potvrdil, že ručné práce tohto typu majú fantastické  účinky pre naše mentálne zdravie, dokonca odborníci tvrdia, že majú porovnateľné účinky ako  psychoterapia a meditácia.  Dobrá rada od nás znie - začnite pliesť a háčkovať ešte dnes!  

    Ručné práce vo všeobecnosti  sú pre naše duševné zdravie neoceniteľní pomocníci a bojovníci so stresom.   Hlavne pletenie a háčkovanie, keďže zamestnávajú obe ruky naraz, nútia mozog maximálne sa sústrediť na túto činnosť , čím zastavia prúd neželaných myšlienok. Opakované pohyby normalizujú krvný tlak, spôsobujú zvýšené vyplavovanie serotonínu, teda hormónu šťastia v našom tele, a tak  prinášajú pocit  šťastia a uvoľnenia. Zlepšujú pamäť, pozornosť, koncentráciu aj schopnosť inak vidieť a riešiť problémy a aj v dôsledku toho zlepšujú náladu a v neposlednom rada zvyšujú aj trpezlivosť a koncentráciu. 

    Háčkovania a pletenie má podľa výskumu  veľký vplyv  na pamäť a mozog. Vedci zistili, že tento druh tvorivej činnosti dokonca pomáha znižovať riziko Alzheimerovej choroby o 30 – 50 %. Háčkovanie stimuluje mozog, nedovolí mu, aby sa zastavil, a núti ho, aby neustále fungoval. Ak je mozog dostatočne trénovaný, je schopný efektívne fungovať a uchovávať naše spomienky. Okrem toho je háčkovanie a pletenie vhodné aj pre cibrenie jemnej motoriky. Je preto vhodné  do procesu ručných prác čo najviac zapájať od útleho veku aj deti, keďže majú vplyv aj na rozvoj reči a myslenia, trpezlivosti a kreativity. 

    Keďže je pri háčkovaní dôležité stopercentné sústredenie, naše telo a myseľ sa postupne unavia. Budete sa teda cítiť unavene, ale zároveň veľmi pokojne a vyrovnane, čo sa odrazí aj na vašej kvalite spánku. 

    Pletenie, šitie, háčkovanie, vyšívanie a ďalšie ručné práce už dávno nie sú len koníčkom našich babičiek. Práve naopak, opať ožívajú hlavne v dnešnom hektickom svete. Ich  účinky na fyzické  aj mentálne zdravie si pochvaľujú čoraz mladšie vekové kategórie, ktoré trpia stresom alebo poruchami správania. 

    Takže dobrá rada na záver - vyskúšajte si toto krásne a nenáročné hobby a terapiu v jednom čo najskôr!  Držíme vám palce a už teraz máme radosť z vašich výtvorov a lepšej kvality vášho života.

    Foto: zdroj Freepik

    koloria
    Správa bola zmenená    23. apr 2023    

    Dnes je Deň kreativity a my sme sa rozhodli napísať toto venovanie, aby sme vám vyjadrili, aký dôležitý je váš tvorivý prínos pre svet. vaša tvorivosť a inovatívnosť nás všetkých posúvajú vpred a prinášajú do našich životov nové nápady a perspektívy.
    Tento deň nám pripomína, že tvorivosť je dôležitá nielen pre umenie a kultúru, ale aj pre vedy, technológie a inovácie v rôznych oblastiach. Preto vás povzbudzujeme, aby ste našili čas na tvorivosť a inováciu, a aby ste sa nezľakli riskovať a robiť niečo nové.
    Všetci sme na svete, aby sme tvorili a inovovali, a dnes si to pripomíname spoločne. Takže dúfame, že dnes si urobíte čas na svoju tvorivosť a inšpiráciu, a že budete pokračovať vo vašom úžasnom tvorivom diele aj v budúcnosti.

    koloria
    17. apr 2023    Čítané 42x

    21.apríl - Svetový deň kreativity

    Kreativita je schopnosť vytvárať niečo nové, inovatívne a originálne. Je to proces tvorivého myslenia, ktorý sa využíva pri vytváraní umenia, literatúry, hudby, filmu, vede, technológií a mnohých ďalších oblastiach. Kreativita môže byť aj praktická, keď sa využíva pri riešení problémov a hľadaní nových riešení v rôznych oblastiach života.Kreativita zahŕňa mnoho rôznych schopností a procesov, ako napríklad fantáziu, flexibilitu myslenia, odvahu experimentovať, vnímanie sveta inak, schopnosť pozorovať detaily, schopnosť spojiť rôzne myšlienky a mnoho ďalších.Kreativita je dôležitá nielen pre umelcov a tvorcov, ale aj pre každého človeka, pretože umožňuje riešiť problémy, vytvárať nové a inovatívne riešenia a prispievať k osobnému a profesionálnemu rastu. Kreativita je preto cennou zručnosťou v dnešnom svete, ktorý sa neustále mení a vyžaduje si inovatívne riešenia a myšlienky.

    Deň kreativity sa oslavuje každý rok 21. apríla a je venovaný podpore a oslave kreativity všetkých druhov. Cieľom tohto dňa je podporovať kreativitu ako dôležitú súčasť ľudskej existencie a rozvíjať ju v každom jednotlivcovi.

    Kreativita je dôležitá pre osobný a profesionálny rast a rozvoj, pretože umožňuje riešiť problémy, vytvárať nové nápady a inovácie, a prispieva k zlepšovaniu kvality života. Deň kreativity podporuje ľudí, aby si uvedomili svoj potenciál a rozvíjali svoju kreativitu, a zároveň upozorňuje na dôležitosť kreativity pre spoločnosť ako celok.

    Význam oslavy Dňa kreativity sa prejavuje v rôznych formách, ako sú napríklad tvorivé workshopy, umelecké výstavy, prednášky a mnoho ďalších aktivít, ktoré podporujú kreativitu. Cieľom týchto aktivít je nielen osláviť kreativitu, ale aj ukázať ľuďom, že kreativita môže byť prístupná pre každého, kto má chuť ju rozvíjať.

    Foto zdroj: Image by vextok on Freepik

    koloria
    13. apr 2023    Čítané 41x

    Rozvíjajte svoju kreativitu

    Apríl sa nesie v duchu umenia a kreativity. 15.4. oslávime  Svetový deň umenia a 21.4. Svetový deň kreativity. 

    Vedeli ste, že kreatívni ľudia sú v zásade spokojnejší, vyrovnanejší, motivovanejšía úspešnejší? Prinášame zopár tipov  ako  v sebe objaviť a rozvíjať kreativitu. 

    Šitie. Urobte si svoj prvý strih na top, šaty alebo sukňu a ušite si ich. Látky môžu byť od výmyslu sveta - bavlna, hodváb, podšívky, satén , ľan, madeira....Ani taká tylová sukňa nie je na zahodenie.

    Pletenie, háčkovanie, vyšívanie. Keď si obľúbite pletenie, hlava sa vám zakrúti z toľkých možností pletenia. 😉 Vytvorte niečo kreatívne. Fantázii sa medzi nekladú. 

    Maľovanie. Umenie je terapia. Vytvorte dielo, ktoré bude iba vaše a namaľujte si obraz podľa vlastnej fantázie. Môžete to byť tempera, akryl, olej, akvarel...alebo hoci aj maľovanie podľa čísel a predlohy. 

    Líčenie. Urobte si profesionálny make pomocou Kryolanu. Fascinuje vás niečo špeciálne? SFX Make up sú špeciálne efekty napríklad do filmov, videí, televíznej produkcie, divadiel alebo reklamných kampaní. 

    Neváhajte. Objavte v sebe skryté možnosti. Objavte v sebe umelca. 

    koloria
    3. apr 2023    Čítané 424x

    Výroba veľkonočných dekorácií

    Prinášame vám inšpiráciu a  jednoduchý návod na výrobu veľkonočných dekorácií.

    Pripravte si: Vajíčka

    FarbyPáskyLeštené kamienkyLepidloKvetinové aranžmányKvetinové náteryKvetinové pásyDrevené kolíkyPostup:

    Vajíčka očistite a nechajte vysušiť.Namaľujte vajíčka farbami podľa vašej ľubovôle.Použite rôzne pásky, aby ste vytvorili zaujímavé vzory a farebné kombinácie na vajíčkach.Prilepte leštené kamienky alebo iné dekoratívne prvky na vajíčka pomocou lepidla.Použite kvetinové aranžmány alebo nátery, aby ste vytvorili farebné závesy na drevených kolíkoch.Vytvorte veľkonočný kytice s vajíčkami a kvetmi. Použite kvetinové pásy na pridanie farebných kontrastov a textúr.Položte vajíčka do košíka alebo vázy a ozdobte ich kvetinami.S týmto jednoduchým návodom môžete vytvoriť rôzne veľkonočné dekorácie, ktoré vám pomôžu vytvoriť sviatočnú atmosféru. Veľkonočné dekorácie môžu byť jednoduché a základné, ale sú stále krásne a zvláštny spôsob, ako osláviť tento sviatok.

    Vajíčka sa používajú ako symbol Veľkej noci už stáročia a má to korene v pohanských tradíciách, ktoré boli zahrnuté do kresťanskej symboliky.

    V pohanských kultúrach bola jarná rovnodennosť často oslavovaná ako čas obnovy a nového začiatku, keď sa príroda prebúdza zo zimného spánku a zrodí sa nový život. Vajíčka boli vnímané ako symbol nového začiatku, pretože z nich sa vyliahnu nové mláďatá a vtáčatá. V niektorých kultúrach sa verilo, že vajíčka majú aj magickú silu a môžu priniesť plodnosť a šťastie.

    Keď sa kresťanstvo stalo dominantnou náboženskou vierou, bolo potrebné zahrnúť pohanské tradície a symboliky do kresťanských sviatkov, aby sa ľahšie prijímali. Vajíčka sa preto stali súčasťou Veľkej noci a symbolizujú vzkriesenie Ježiša Krista, ktorý vystúpil z hrobu ako nový život. Vajíčka sú aj symbolom krstného vajíčka, ktoré sa podáva pri krste novorodených detí.

    Vajíčka sa tradične zdobia rôznymi farbami a vzormi a môžu byť aj súčasťou rôznych veľkonočných dekorácií.

    koloria
    2. apr 2023    Čítané 1303x

    Veľkonočné dekorácie

    Vytváranie veľkonočných dekorácií má bohatú históriu a mnohé z tradícií a symbolov spojených s Veľkou nocou sa vyskytujú už stovky rokov.

    V kresťanskej tradícii je Veľká noc oslavou vzkriesenia Ježiša Krista, ktorý bol podľa viery ukrižovaný na kríži a o tri dni neskôr sa z neho vzkriesil. Táto udalosť sa odohrala v čase, keď sa oslavovala židovská sviatosť Pesach, ktorá sa tiež spája s symbolikou obnovy a nového začiatku.

    Prvými veľkonočnými dekoráciami boli pravdepodobne jednoduché kytice z kvetov a zelených vetvičiek, ktoré sa vyzdobovali na počesť sviatku. V priebehu času sa tradície stále menili a zdokonaľovali, v závislosti od kultúrnych vplyvov a miestnych zvykov.

    V Európe sa výroba veľkonočných dekorácií stala populárnou v stredoveku a renesancii, kedy sa začali používať rôzne symboly a dekoratívne prvky, ako napríklad vyrezávané drevené vajíčka, ozdobené vajíčka a kríže. Na Slovensku sa objavil tradičný motív kraslice - krásne zdobených vajíčok v rôznych farbách a vzoroch, ktoré sa stali súčasťou Slovenskej kultúry a tradícií.

    Dnes sa veľkonočné dekorácie vyrábajú z rôznych materiálov a majú rôzne formy a vzory. Väčšina z nich sa stále spája so symbolikou nového života a obnovy, ako napríklad kvety, zelené vetvičky, kríže a vajíčka.

    Image by FreepikZnenie článku

    koloria
    26. mar 2023    Čítané 92x

    Giorgio Armani

    Giorgio Armani je taliansky módny návrhár, ktorý sa narodil 11. júla 1934 v meste Piacenza v Taliansku. Po ukončení štúdia medicíny sa v 20. rokoch začal venovať módnej návrhárstvu a pracoval ako predajca v obchode s oblečením.V roku 1975 založil spolu s priateľom Sergio Galeottim vlastnú značku Giorgio Armani. Jeho návrhy boli charakteristické čistými líniami, kvalitnými materiálmi a nenápadnou eleganciou. V 80. rokoch sa Armaniho značka stala jednou z najúspešnejších značiek v módnom priemysle a Armani sa stal synonymom pre luxusné oblečenie.Okrem módneho návrhárstva sa Giorgio Armani venoval aj filmovému priemyslu, kde navrhoval kostýmy pre mnohé známe filmy, ako napríklad "Nepriateľ pred bránami", "Súkromný život Júlie Cézarovej" alebo "The Dark Knight".Giorgio Armani získal počas svojej kariéry množstvo ocenení a cien, vrátane titulu Rytier Legie čestnej, ktorý mu udelil francúzsky prezident François Mitterrand. V roku 2000 mu bola udelená aj cena CFDA International Award za jeho prínos k módnej krajine.Giorgio Armani je stále aktívny v módnom priemysle a jeho značka patrí medzi najvýznamnejšie značky v módnom priemysle.

    koloria
    26. mar 2023    Čítané 1389x

    Coco Chanel

    Coco Chanel bola francúzska módna návrhárka a zakladateľka značky Chanel. Narodila sa v roku 1883 v obci Saumur v západnej Francúzsku. Vyrastala v sirotinci a mladá Chanel sa už v útlom veku začala zaujímať o módu a šitie.V roku 1910 otvorila svoj prvý obchod s klobúkmi v Paríži a rýchlo sa stala obľúbenou medzi parížskou elitou. Chanel neskôr rozšírila svoju značku o oblečenie, kabelky, parfémy a doplnky.Jej návrhy sa vyznačovali jednoduchosťou, eleganciou a nosením ako "druhá koža". Významne prispela k oslobodeniu žien od nosenia tesných korzetov a namyslených klobúkov. Návrhy Coco Chanel sa stali symbolom modernosti a nezávislosti pre ženy v 20. storočí.Coco Chanel bola aj kontroverznou postavou vďaka svojmu vzťahu s nacistickými predstaviteľmi počas druhej svetovej vojny, čo vyvolávalo kritiku a diskusie.Coco Chanel zomrela 10. januára 1971 v Paríži vo veku 87 rokov. Jej značka Chanel zostáva jednou z najprestížnejších a najikonickejších v oblasti módneho priemyslu dodnes.

    koloria
    24. mar 2023    Čítané 41x

    Yves Saint Laurent

    Yves Saint Laurent bol francúzsky módny návrhár, ktorý sa narodil 1. augusta 1936 v meste Oran v Alžírsku. Už ako teenager sa presťahoval do Paríža, kde študoval módne návrhárstvo na renomovanej škole Chambre Syndicale de la Haute Couture.

    V roku 1957, vo veku 21 rokov, začal pracovať pre módny dom Dior a o rok neskôr bol po Diorovej smrti menovaný za kreatívneho riaditeľa značky. V roku 1961 založil spolu so svojím partnerom Pierrom Bergéom vlastnú značku Yves Saint Laurent, ktorá sa stala jednou z najvýznamnejších značiek v módnom priemysle.

    Yves Saint Laurent bol známy svojimi inovatívnymi návrhmi, ktoré redefinovali ženskú módu v 60. a 70. rokoch. Jeho štýl bol charakteristický jednoduchosťou, no zároveň luxusom a pohodlím. Medzi jeho najznámejšie kúsky patria napríklad smoking pre ženy, safari jacket alebo Mondrian dress.

    Počas svojej kariéry získal Yves Saint Laurent množstvo ocenení a cien, vrátane čestného titulu Grand Officer of the Legion of Honour od francúzskeho prezidenta a ocenenia za celoživotný prínos od Council of Fashion Designers of America (CFDA).

    Yves Saint Laurent zomrel v roku 2008 v Paríži vo veku 71 rokov, no jeho návrhy a odkaz naďalej ovplyvňujú súčasnú módnu scénu a jeho meno zostáva neoddeliteľnou súčasťou histórie módneho priemyslu.

    koloria
    23. mar 2023    Čítané 54x

    Donatella Versace

    Donatella Versace je talianska módna návrhárka a podnikateľka, ktorá sa narodila 2. mája 1955 v meste Reggio di Calabria v Taliansku. Je najznámejšia ako sestra Gianniho Versacea, zakladateľa značky Versace.Po brutálnom zavraždení jej brata Gianniho v roku 1997 prebrala Donatella vedenie značky Versace a stala sa jej kreatívnou riaditeľkou. Pod jej vedením sa značka Versace rozšírila do nových oblastí ako sú parfémy, kozmetika, domáce potreby a nábytok.Donatella Versace bola vždy známa svojím extravagantným štýlom a inovatívnymi dizajnami. Jej návrhy sú často charakterizované odvážnymi farbami, metalickými prvkami, asymetrickými strihmi a výraznými vzormi.Okrem svojej práce v módnom priemysle je Donatella Versace známa svojimi charitatívnymi aktivitami a podporou rôznych organizácií. V roku 2018 získala cenu CFDA International Award za svoj prínos k módnej krajine.Donatella Versace zostáva jednou z najvplyvnejších osobností v módnom priemysle a jej návrhy a odkaz naďalej ovplyvňujú súčasnú módnu scénu.

    koloria
    22. mar 2023    Čítané 36x

    Valentino Garavani

    Valentino Garavani, známy ako Valentino, je taliansky módny návrhár, ktorý sa narodil 11. mája 1932 v meste Voghera. Jeho kariéra v módnom priemysle začala v 50. rokoch, keď sa presťahoval do Paríža a začal pracovať pre módne domy ako Balenciaga a Jean Dessès.

    V roku 1959 založil vlastnú značku Valentino, ktorá sa stala jednou z najprestížnejších značiek v módnom priemysle a jeho návrhy boli často viditeľné na červených kobercoch po celom svete.

    Valentino bol známy svojou precíznou prácou s detailmi a používaním luxusných materiálov ako sú hodváb, čipka alebo kašmír. Jeho štýl bol charakterizovaný eleganciou, sofistikovanosťou a romantikou.

    Počas svojej kariéry získal Valentino množstvo ocenení a ceny, vrátane čestného titulu Chevalier de la Légion d'honneur od francúzskeho prezidenta a ocenenia za celoživotný prínos od Council of Fashion Designers of America (CFDA).

    Valentino sa v roku 2008 rozhodol predať svoju značku, no jeho návrhy a odkaz naďalej ovplyvňujú módnu scénu a jeho meno zostáva neoddeliteľnou súčasťou histórie módneho priemyslu.

    koloria
    22. mar 2023    Čítané 54x

    Karl Lagerfeld

    Karl Lagerfeld bol nemecký módny návrhár, ktorý sa narodil 10. septembra 1933 v Hamburgu a zomrel 19. februára 2019 v Paríži. Jeho kariéra v módnom priemysle začala v roku 1955, keď sa stal asistentom dizajnéra Pierre Balmaina.

    Neskôr pracoval pre módne domy ako Jean Patou, Chloé a Fendi, kde získal uznanie ako jeden z najvýznamnejších módnych návrhárov sveta. V roku 1983 sa stal kreatívnym riaditeľom značky Chanel, kde premenil klasický a tradičný imidž značky na moderný a trendy.

    Okrem svojho pôsobenia v módnom priemysle, Lagerfeld bol tiež známy svojou prácou ako fotograf a spolupracoval s mnohými prestížnymi módymi magazínmi, ako sú napríklad Harper's Bazaar, Vogue alebo Numéro.

    Lagerfeld bol obľúbený medzi celebritami a jeho práce a návrhy boli často viditeľné na červených kobercoch po celom svete. Celkovo je považovaný za jedného z najvýznamnejších módnych návrhárov v histórii módneho priemyslu a jeho odkaz naďalej ovplyvňuje súčasnú módnu scénu.

    koloria
    20. mar 2023    Čítané 48x

    Marc Jacobs

    "Móda nie je o tom, kto si, ale o tom, čo nosíš." Marc Jacobs 

    Marc Jacobs je americký módny návrhár, narodený 9. apríla 1963 v New Yorku. Jeho kariéra sa začala v 80. rokoch, keď sa stal najmladším dizajnérom, ktorý kedy dostal ocenenie od Council of Fashion Designers of America (CFDA).

    V roku 1986 založil svoju prvú vlastnú značku a neskôr v roku 1993 bol vymenovaný za kreatívneho riaditeľa francúzskej značky Louis Vuitton, kde pôsobil až do roku 2014.

    Po opustení Louis Vuitton sa plne sústredil na rozvoj svojej vlastnej značky Marc Jacobs, ktorá sa stala jednou z najúspešnejších v módnom priemysle.

    Marc Jacobs je známy svojou odvážnou a nekonvenčnou tvorbou a je obľúbený medzi celebrity, ako sú napríklad Lady Gaga, Victoria Beckham alebo Sarah Jessica Parker. Jeho značka získala množstvo ocenení a je považovaná za jednu z najdôležitejších značiek módneho priemyslu.

    koloria
    12. mar 2023    Čítané 812x

    Kreatívny víkend

    Kreatívni ľudia sa často snažia nájsť nové spôsoby, ako tráviť voľný čas a využiť svoju tvorivosť. Víkend je ideálny čas na to, aby sa mohli oddýchnuť, nadobudnúť energiu a dať priestor svojej fantázii.

    Tu sú niektoré nápady, ako by kreatívni ľudia mohli tráviť svoj víkend:

    Kreatívne cvičenia - Kreatívni ľudia si môžu vyhradiť čas na tvorivé cvičenia, ktoré ich budú inspirovať a rozvíjať ich tvorivosť. To môže zahŕňať kreslenie, maľovanie, modelovanie hliny, alebo experimentovanie s novými technikami a materiálmi.

    Prechádzky - Prechádzky v prírode môžu byť pre kreatívnych ľudí veľmi inšpiratívne. Počas prechádzok môžu objavovať nové farby, tvary, textúry a zvuky, ktoré im môžu pomôcť pri tvorivom procese.

    Zdieľanie - Kreatívni ľudia môžu zdieľať svoje diela a inšpiráciu so svojimi priateľmi a kolegami prostredníctvom sociálnych sietí alebo v reálnom živote. Týmto spôsobom môžu získať spätnú väzbu a inšpiráciu od ostatných kreatívnych ľudí.

    Čítanie - Kreatívni ľudia sa môžu inšpirovať čítaním kníh, časopisov alebo blogov na témy, ktoré ich zaujímajú a motivujú. Toto čítanie môže byť aj príjemným spôsobom relaxácie a odpočinku.

    Exkurzie - Kreatívni ľudia sa môžu vybrať na exkurzie do múzeí, galérií, alebo na iné miesta, kde môžu objavovať nové umenie, kultúry a inšpirácie. Tieto exkurzie môžu byť pre nich veľmi motivujúce a inšpiratívne.

    Všetky tieto aktivity môžu byť pre kreatívnych ľudí veľmi prospešné a pomôžu im získať novú inšpiráciu a energiu pre ich tvorivý proces. Je dôležité venovať sa svojej tvorivosti s láskou a vášňou a nájsť si čas na to, aby sa mohli oddýchnuť a zregenerovať.

    Foto zdroj - Seniv Petro, Freepik

    Milé dámy, všetko najlepšie k MDŽ! Každá žena, ktorá dnes navštívi našu predajňu Koloria v Bratislave, dostane od nás kvetinku ako darček k MDŽ a zároveň poďakovanie za návštevu🙂

    koloria
    7. mar 2023    Čítané 79x

    MDŽ sa blíži...

    Medzinárodný deň žien, ktorý sa oslavuje 8. marca, vznikol ako zásluha mnohých rokov práce, bojov a protestov žien za rovnoprávnosť a lepšie pracovné a životné podmienky.

    V roku 1908 sa v New Yorku konala veľká demonštrácia organizovaná Ženským odborovým združením (National Women's Trade Union League), na ktorej sa stretlo okolo 15 000 žien, ktoré požadovali lepšie pracovné podmienky, rovnakú mzdu a právo voliť.

    O tri roky neskôr, v roku 1911, na Medzinárodnej konferencii žien v Kodani bola navrhnutá myšlienka Medzinárodného dňa žien ako dňa, na ktorom by sa ženy z celého sveta mohli stretávať a diskutovať o svojich právach a bojovať za rovnoprávnosť.

    Počas prvej svetovej vojny, Medzinárodný deň žien sa stal dôležitým dátumom pre mnohé ženské organizácie a hnutia za práva žien v Európe a USA. Dňa 8. marca 1917 sa v Petrohrade konala významná demonštrácia, ktorú organizovali ženy a ktorá mala veľký vplyv na udalosti v Rusku. Počas tejto demonštrácie sa ženy dožadovali mieru, slobody a rovnoprávnosti. Tento deň sa neskôr stal oficiálnym dátumom Medzinárodného dňa žien.

    Od tej doby Medzinárodný deň žien slúži ako pripomienka úsilia a práce, ktorú vykonávali ženy v minulosti, ale aj ako príležitosť pre zjednotenie a podporu všetkých žien vo svete.

    koloria
    5. mar 2023    Čítané 24x

    Nadpis článku

    Popolcovou stredou, ktorá tento rok pripadla na 22.februára sa začalo obdobie pôstu, ktorý trvá až do Veľkej noci. Veľká noc, najvýznamnejší kresťanský sviatok, má  pohyblivý dátum.  

    Veľkonočná nedeľa pripadá vždy na prvú nedeľu, ktorá nasleduje po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Pre výpočet termínu Veľkej noci sa ako  prvý jarný deň zaviedol 21. marec, aj keď sa nemusí zhodovať s astronomickou skutočnosťou.

    Prvý spln, ktorý tento rok nasleduje po 21. marci bude vo štvrtok 6. apríla a hneď na druhý deň je už veľkonočný piatok. Tento rok to vychádza nasledovne: 7.apríla – Veľký piatok, 9. apríla Veľkonočná nedeľa, 10. apríla Veľkonočný pondelok.

    K Veľkej noci neodmysliteľne patria kraslice – rôznymi technikami farbené a zdobené vajíčka, ktoré skrášlia a oživia každú domácnosť. Vajíčko je považované za symbol plodnosti, života a prichádzajúcej jari. 

     Kraslice sa pôvodne robili  zo slepačích alebo aj husacích vajec, uvarených alebo zväčša vyfúknutých. Dnes sa už fantázii medze nekladú a kraslice sa vyrábajú z rôznych materiálov ako drevo, plast, či polystyrén a zdobia sa rôznymi technikami, nielen maľovaním ale napríklad aj oblepovaním, háčkovaním, voskovaním.

    Ženy a dievčatá vlastnoručne zdobenými kraslicami obdarúvajú  šibačov a polievačov na Veľkonočný pondelok.  Tak smelo do toho.😊 Nezabudnite nám poslať fotku vlastnoručne ozdobenej kraslice. 

    Foto: Zdroj Freepik