koloria
22. feb 2023
65 

Karneval v Riu

Do Brazílskeho Ria sa po viac ako dvoch rokoch vynútenej prestávke kvôli Covidu vrátil slávny karneval a opať prilákal státisíce divákov z celého sveta.Karneval v Riu de Janeiro je jednou z najslávnejších a najväčších karnevalových osláv na svete. História karnevalu v Riu de Janeiro siaha až do 18. storočia, keď portugalská kolónia slávila predovšetkým Masopust, ktorý sa konal v posledných dňoch pred pôstnym obdobím.

V roku 1840 sa v Rio de Janeiro po prvýkrát konala veľká verejná karnevalová oslava, na ktorej sa objavili prví karnevaloví účastníci v skupinách zvaných "rancho". Tieto skupiny sa postupne vyvíjali a rozrástli sa do podoby moderných karnevalových škôl, ktoré sú dnes najvýznamnejšou súčasťou karnevalu v Riu.

V roku 1928 sa konal prvý oficiálny karnevalový sprievod v Riu de Janeiro a v roku 1935 bola založená prvá karnevalová škola s názvom "Deixa Falar", ktorá dnes nesie názov "Estação Primeira de Mangueira". Ostatné karnevalové školy nasledovali a vytvorili z karnevalu v Riu de Janeiro obrovskú kultúrnu udalosť, ktorá sa koná každý rok v období pred pôstnym obdobím.

Každá karnevalová škola má svoje vlastné témy, kostýmy a tanec a súťažia proti sebe v rôznych kategóriách, ako je najlepší kostým, najlepší tanec a najlepšia hudba. Karnevalový sprievod sa koná na Sambodrome, špeciálne postavenej aréne, ktorá má kapacitu až 90 000 divákov.

Karneval v Riu de Janeiro sa stal jednou z najvýznamnejších kultúrnych udalostí v Brazílii a priťahuje každoročne milióny turistov z celého sveta.

Začni písať komentár...

Odošli