koloria
5. mar 2023
24 

Nadpis článku

Popolcovou stredou, ktorá tento rok pripadla na 22.februára sa začalo obdobie pôstu, ktorý trvá až do Veľkej noci. Veľká noc, najvýznamnejší kresťanský sviatok, má  pohyblivý dátum.  

Veľkonočná nedeľa pripadá vždy na prvú nedeľu, ktorá nasleduje po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Pre výpočet termínu Veľkej noci sa ako  prvý jarný deň zaviedol 21. marec, aj keď sa nemusí zhodovať s astronomickou skutočnosťou.

Prvý spln, ktorý tento rok nasleduje po 21. marci bude vo štvrtok 6. apríla a hneď na druhý deň je už veľkonočný piatok. Tento rok to vychádza nasledovne: 7.apríla – Veľký piatok, 9. apríla Veľkonočná nedeľa, 10. apríla Veľkonočný pondelok.

K Veľkej noci neodmysliteľne patria kraslice – rôznymi technikami farbené a zdobené vajíčka, ktoré skrášlia a oživia každú domácnosť. Vajíčko je považované za symbol plodnosti, života a prichádzajúcej jari. 

 Kraslice sa pôvodne robili  zo slepačích alebo aj husacích vajec, uvarených alebo zväčša vyfúknutých. Dnes sa už fantázii medze nekladú a kraslice sa vyrábajú z rôznych materiálov ako drevo, plast, či polystyrén a zdobia sa rôznymi technikami, nielen maľovaním ale napríklad aj oblepovaním, háčkovaním, voskovaním.

Ženy a dievčatá vlastnoručne zdobenými kraslicami obdarúvajú  šibačov a polievačov na Veľkonočný pondelok.  Tak smelo do toho.😊 Nezabudnite nám poslať fotku vlastnoručne ozdobenej kraslice. 

Foto: Zdroj Freepik

Začni písať komentár...

Odošli