koloria
24. mar 2023
41 

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent bol francúzsky módny návrhár, ktorý sa narodil 1. augusta 1936 v meste Oran v Alžírsku. Už ako teenager sa presťahoval do Paríža, kde študoval módne návrhárstvo na renomovanej škole Chambre Syndicale de la Haute Couture.

V roku 1957, vo veku 21 rokov, začal pracovať pre módny dom Dior a o rok neskôr bol po Diorovej smrti menovaný za kreatívneho riaditeľa značky. V roku 1961 založil spolu so svojím partnerom Pierrom Bergéom vlastnú značku Yves Saint Laurent, ktorá sa stala jednou z najvýznamnejších značiek v módnom priemysle.

Yves Saint Laurent bol známy svojimi inovatívnymi návrhmi, ktoré redefinovali ženskú módu v 60. a 70. rokoch. Jeho štýl bol charakteristický jednoduchosťou, no zároveň luxusom a pohodlím. Medzi jeho najznámejšie kúsky patria napríklad smoking pre ženy, safari jacket alebo Mondrian dress.

Počas svojej kariéry získal Yves Saint Laurent množstvo ocenení a cien, vrátane čestného titulu Grand Officer of the Legion of Honour od francúzskeho prezidenta a ocenenia za celoživotný prínos od Council of Fashion Designers of America (CFDA).

Yves Saint Laurent zomrel v roku 2008 v Paríži vo veku 71 rokov, no jeho návrhy a odkaz naďalej ovplyvňujú súčasnú módnu scénu a jeho meno zostáva neoddeliteľnou súčasťou histórie módneho priemyslu.

Začni písať komentár...

Odošli