konik_testuje
4. apr 2022
1266 

Do mesta i do prírody, či je sucho, a či cesty plné vody

Možno to máte aj vy tak ako ja. Či je vonku zima, či teplo, či svieti slnko, alebo cez mraky nie je vidieť modrú oblohu, či prší, či sneží, nenecháme si ujsť jedinú príležitosť tráviť s deťmi čas vonku. Áno, jedným z dôvodov je, že pobyt vonku posilňuje zdravie a tiež zlepšuje náladu, ale tým hlavným je, priznávam, že proste deti je treba „vybiť". Veď predsa, kde ich unaviť lepšie ako na čerstvom vzduchu?

Ak však chceme tráviť s deťmi čas vonku v každom počasí, musia byť na to aj adekvátne oblečené. A v prípade, že je vonku chladno, tak ideálne pekne po vrstvách. Nuž a nič nie je na pobyt vonku lepšou voľbou ako kvalitné funkčné oblečenie a, samozrejme, obuv. 

Toto všetko sľubuje outdoorové oblečenie značky ALPINE PRO, ktoré sme v redakcii Modrého koníka mali možnosť otestovať. A toto testovanie dostali na starosť tí najpovolanejší. Štvorročný Benjamin, ktorý neodolá žiadnej mláke či váľaniu sudov z kopcov, často a nekontrolovane v prírode zakopáva a tiež sa s obľubou náhodne polieva pitím. Na testovaní s ním spolupracovala sedemročná sestra Katka. Vzhľadom k jej veku už oblečeniu nedáva až tak zabrať, no rada športuje a popoludnia trávi na bicykli či kolobežke, a tak nie je núdza o pády a prejazdy cez mláky tiež zanechajú stopy na oblečení. Navyše, jeden je zimomravý a druhej je večne teplo. No, poviem vám, nakombinovať im správne oblečenie nie je úplne jednoduchá misia. 

Naše testovanie začalo v prvé teplé jarné dni, avšak v priebehu týždňa sa počasie rapídne zhoršilo a zo slnečných 22 °C zmenilo charakter na sychravých 7 °C s vetrom a tiež snežením. 

Benjaminov outfit pozostával s nasledujúcich vecí:

Tričko s krátkym rukávom ALPINE PRO AZERO1
Outdoorová bunda ALPINE PRO BRIGO1
Fleecová bunda ALPINE PRO KALAHO1
Outdoorové nohavice ALPINE PRO PLATAN 41
Outdoorová obuv s membránou ALPINE PRO CERMO1

Katka si chvíle vonku užívala v nasledujúcom outfite:

Tričko s krátkym rukávom ALPINE PRO PLANETO1
Fleecová bunda ALPINE PRO KALAHO1
Softshellová bunda ALPINE PRO VEZTO1
Softshellové nohavice ALPINE PRO DANO1
Outdoorová obuv s membránou ALPINE PRO MOLLO1

Obaja boli teda pekne navrstvení na hornej časti tela. Tričkom s krátkym rukávom nie je čo pokaziť. Škoda len, že nie sú odolné voči jedálnemu lístku doma, v skôlke ani v škole. Ale to, žiaľ, nie je žiadne tričko. Obe sú vyrobené z príjemných materiálov. Deti sa dokonca pretekali, ktoré je „mäkšie". Motív leňochoda na tričku PLANETO1 je úplne čarovný. Vlastne by som ocenila rovnaké aj ja sama. Čo som však ocenila na tých detských tričkách je fakt, že potom, čo na nich skončila omáčka z cestovín aj čokoláda na rukáve (Benjamin si totiž veľmi rád utiera ústa po jedle do rukáva, no nie ako tomu býva zvykom - v oblasti zápästia, ale do ramena, takže neušetrí ani krátke rukávy.), v práčke neprišli ani o svoje žiarivé farby, ani nezmenili veľkosť či tvar. Proste kvalita materiálov sa nezaprie.

Vrstva číslo dva bola u oboch rovnaká - Fleecová bunda ALPINE PRO KALAHO1. Na chladné rána v teplejšie dni, aj ako vrstva pod bundu v tie chladnejšie, poslúžila na jednotku. Obaja si pochvaľovali jemnosť materiálu. Ja chválim predĺžené úchyty na jazdci zipsu, vďaka ktorým je aj pre malé detské ručičky zapínanie jednoduché a tiež oceňujem vysoký golier, vďaka ktorému majú deti krk stále v teplúčku. Mikinu tiež nepodfúkne vďaka gumovým lemom na rukávoch aj v spodnej časti mikiny. Žltý aj modrý variant majú krásne sýte farby a obaja modeli ich s hrdosťou nosili od prvej chvíle do školy i škôlky (a to napriek tomu, že dievčenská verzia nebola ružová).

Mojím osobným favoritom tohoto testovania sa stala. A to nielen vďaka jej dizajnu, za ktorý by si zaslúžila plných 5 hviezdičiek. Krásna cyklámenovo-ružová potlač so žltými detailami a žltou podšívkou sú originálne a naozaj šik. WINDBARRIER softshell je navyše nepremokavý, paropriepustný, vetruodolný a hrejivý. Dieťaťu dopraje komfort, aký potrebuje, zahreje, ale pre deti, akým je Katka, ktoré sa ľahko spotia, disponuje skvelou vychytávkou - zipsami v podpazuší, vďaka ktorým sa môže dieťa trochu ochladiť. Reflexné prvky sú už len príjemným bonusom, ktoré oceníte najmä počas jesenných a zimných prechádzok, kedy je už popoludní skoro tma. Bunda prešla aj zaťažkávacou skúškou, kedy v predpovedi počasia sľubovali jasnú oblohu a nás zastihol dážď. Kvapky elegantne stekali z bundy a tak s kapucňou na hlave ostalo dieťa v teple a v suchu. V aute stačilo bundu jednoducho utrieť papierovou vreckovkou.

Veľkým prekvapením pre nás všetkých však bolo, že na dážď rovnako reagovala aj bunda BRIGO1. Úprimne, jej vodeodolnosti som vôbec neverila, ale jednoducho mi vytrela zrak. Je štýlová, má praktické sťahovacie manžety na rukávoch na suchý zips, predĺžený zadný diel, reflexné prvky. Proste všetko, čo outdoorová bunda má mať. Ale určitě najväčším plusom je odolnosť voči vetru a vode. A to vrátane zipsu. Za mňa absolútne prekvapenie.

Nohavice PLATAN 41 aj DANO1 sa tiež osvedčili v nepriaznivom počasí. Oboje majú vodeodolnú úpravu, dážď si teda deti vyslovene užívali. Dokonca ani po nájazde na mláky po špinavej vode nezostalo na nohaviciach ani stopy. Oboje krásne sedia a majú veľmi pekný polopriliehavý strih. Pôsobia miestami až elegantne pri iných outdoorových detských nohaviciach. Nohavice PLATAN 4 majú v páse skryté doťahovacie gumičky, vďaka ktorým ani náš model, ktorý je na svoju výšku naozaj ľahká váha, nepotreboval opasok či traky, a nohavice mu padli ako uliate. Naopak, súčasťou softshellových nohavíc DANO je tiež opasok, takže ani malá parádnica neprišla zkrátka a možnosť dotiahnutia v páse ocenila. Patent opasku je totiž veľmi jednoduchý a zvládne ho povoliť i utiahnuť aj dieťa. 

A prichádzame k najspodnejšiemu dielu nášho testovania, avšak zároveň k najväčším favoritom oboch testerov. Tými sú outdoorové topánky s membránou ALPINE PRO MOLLO1 a CERMO1.

Čo majú spoločné sú určite veľmi oku lahodiaci dizajn a naozaj pekné, hoci možno neočakávané farebné kombinácie. Rada by som podotkla, že obe testujúce deti sú zvyknuté na celkom iný typ obuvi, a tak som sa obávala, ako zareagujú na turistickú obuv, no ich reakcia bola, popravde, plná nadšenia a po vyskúšaní v nich chodili aj po byte. Podrážky aj medzipodrážky sú dostatočne ohybné a tak je chôdza v nich pohodlná. Nohy sa ani počas teplejších dní v topánkach nepotili a neboli studené ani pri teplotách do 10 °C. Zvládli dokonca aj behanie v dažďom zmáčanej tráve tak, že vodu k nohám neprepustili. V podstate sme v bláznivom aprílovom počasí nenašli poveternostné podmienky, do ktorých by sa nehodili.

V podstate môžeme poslednú vetu aplikovať na celý outfit zložený z outdoorového oblečenia ALPINE PRO. V rozmedzí teplôt 10 °C až 22 °C, či svietilo slnko alebo pršalo, jedna, dve, či tri vrstvy poslúžili dokonale. Ochránili pred vetrom i dažďom, v meste, v prírode, v lese, na bicykloch i kolobežkách.

Slovami malých testerov:

Katka, 7 rokov: „Veľmi sa mi páči táto ružová bunda a je sranda, ako po nej behajú kvapky, keď prší. A najlepšie sú topánky. Sú pekné a nebola mi v nich zima, keď sme boli vonku. Dobrý je aj opasok na nohaviciach."

Benjamin, 4 roky: „Ja mám frajerské gate. Jurko mi ich pochválil, že v nich som ako motorkár. A páči sa mi mikina. Je ako plyšák. A nebola mi ani zima ani teplo. Aj ty by si si také mala kúpiť, maminka, ale veľké."

Za redakciu Modrého koníka teda môžeme celý dievčenský aj chlapčenský outfit odporučiť. Jedinou jeho slabinou by mohla byť vyššia cena, ktorá však odráža kvalitu oblečenia, ktorá predčila naše očakávania. 

Celú kolekciu ALPINE PRO nájdete na www.alpinepro.sk.

#test_aplinepro

Začni písať komentár...

Odošli