konik_testuje
5. máj 2022
802 

Noste svoj poklad blízko pri srdci

V ťažkých chvíľach, keď dieťaťu rastú zúbky, je choré, alebo nevie zaspať, je blízkosť maminky najlepším a zároveň najjednoduchším riešením problému. Nosič vám zabezpečí krásny pocit túlenia sa s vašim drobčekom, pričom vaše ruky sú stále voľné a plne využiteľné (ak práve nehladkáte chrbátik, alebo nechytáte nožičky bábätka, čo asi každá z nás robí veľmi rada). Dieťa sa cíti v bezpečí, počuje tlkot srdca matky, cíti jej vôňu a ruky pritom netrpia.

Nosenie detí sa na Slovensku stáva čoraz viac obľúbeným, je však veľmi potrebné spomenúť, že je na trhu stále obrovské množstvo neergonomických nosičov. Keďže veľa výrobcov uvádza, že majú ergonomické produkty, napriek tomu, že umožňujú nosenie tvárou vpred, alebo látka medzi nohami nesiaha od kolienka po kolienko a dieťa visí za rozkrok, je veľmi dôležité si pred kúpou nosiča/šatky o ergonomickom nosení niečo naštudovať . 

Do redakcie Modrého koníka sme dostali na testovanie ergonomický nosič Be Lenka 4ever Neo1, ktorý sa vám v tejto recenzii pokúsime čo najdetailnejšie predstaviť.

Nosiče tejto značky spĺňajú všetky aspekty bezpečného nosenia, disponujú medzinárodným ASTM certifikátom, zabezpečujú optimálnu blízkosť medzi rodičom a dieťaťom. Nosiče Be Lenka 4ever Neo sú rastúce t.j. nastaviteľný podľa výšky a váhy dieťaťa, zaručujú správnu oporu chrbta a polohu nožičiek dieťaťa v tvare M, čiže zadok nižšie ako kolená.  

Láska na prvý pohľad

Pri doručení nosiča som bola nadšená z toho, že bol zabalený do krabice. Žiadne plastové obaly a vrecká. Kúpou tejto nosiacej pomôcky nevytvárate žiadny zbytočný odpad. 

Pri otvorení vás na vnútornej strane čaká text, ktorý zahreje pri srdiečku. „I keep my treasure close to my heart.“ Znie prvá veta, z ktorej vyžaruje nežná láska medzi bábom a mamou. 

Po odhrnutí baliaceho papiera z nosiča sa konečne dostávame k tomu, aby sme ho videli v plnej kráse. Nosič je vyrobený zo 100% bavlny a je veľmi príjemný na dotyk. Čo sa týka farieb a vzorov, Be Lenka tentokrát zvolila jemnejšie vzory a farby, ako pri predchádzajúcej verzii. Na svoje si prídu milovníci jednofarebných vecí, ale aj fanúšikovia zvieracích vzorov.  

Ach to nastavovanie...

Priznávam, že v nastavovaní som tak trochu chlap, povedala som si, že nepotrebujem návod. Po treťom neúspešnom pokuse, z čoho ani dieťa až také nadšené nebolo, som si pozrela inštruktážne video priamo na stránke výrobcu pod daným produktom. Som fanúšik „blbovzdorných“ vysvetlení, a toto bolo tak jednoducho a účinne ukázané, že som to dokázala nastaviť raz-dva. Pre istotu som si ale vypýtala názor skúsenejších „nosníc“, či to mám určite správne. Akonáhle bolo všetko správne nastavené, dieťa sa v nosiči „netopilo“, bolo krásne podsadené a mňa nič netlačilo. 

Používanie

Be Lenka ponúka pri každom nosiči na výber klasické alebo široké ramenné popruhy (ktoré sa dajú aj krížiť). My sme testovali verziu s klasickými popruhmi bez možnosti kríženia. Trochu som sa obávala, či si nosič budem vedieť dať sama aj priamo „v teréne“, ale išlo to ako po masle. Synček má 8 mesiacov a 8kíl, ale jeho váha sa vďaka ramenným popruhom krásne rozložila. Ani po dvoch hodinách mi dieťa nebolo ťažké, ani ma nosič nikde netlačil. Vďaka pevnejšiemu bedrovému pásu sa vám budú nosiť pohodlne aj väčšie deti. Výrobca uvádza využiteľnosť od približne 3 mesiacov (veľkosť 62 - 68) do približne 3 rokov (veľkosť 104), v závislosti od veľkosti dieťaťa. Keďže nosnosť materiálu bola testovaná až do 20kíl, pri výbere veľkosti sa treba riadiť vzdialenosťou medzi kolenami dieťaťa, aby sa stále mohla ergonomická poloha dosiahnuť.  Staršie detičky je v tomto nosiči možné nosiť aj na chrbte.

Praktické vecičky

Slintáčiky, chrániče ramenných popruhov, ocení asi každá mama. Koho dieťa nerado ochutnáva všetko, čo sa mu dostane pred ústa, ruku hore! Aj keď vás nevidím, tak predpokladám, že tých rúk veľa hore nebolo. Slintáčiky sú vďaka suchému zipsu ľahko odnímateľné a operiete ich určite ľahšie, ako celý nosič.

Určite poznáte pocit, keď si dáte super legíny, ale nemáte vrecko. Be Lenka myslí aj na tento problém, keďže na bedrovom páse v strede prednej časti je umiestnená praktická kapsička na odloženie drobností. 

Okrem týchto dvoch super vecí má nosič aj kapucňu, ktorú viete využiť na ochranu hlavičky pred slnečnými lúčmi, vetrom, či na jej zaistenie, kedy potrebujete pri práci obe ruky a nemusíte stále jednou hlavičku dieťatka pridŕžať. V prípade, že ju práve nepotrebujete, stačí ju pripevniť gumičkami na háčiky na ramenných popruhoch. 

Jediné negatívum, ktoré musím spomenúť je, že mi chýba taška na nosič.  Je možné si ju však prikúpiť, 

Ako sa vraví, nové je lepšie..

Be Lenka 4ever Neo je vylepšená verzia nosiča Be Lenka 4ever. Oproti predchádzajúcej verzii pribudla: 

  • Magnetická chrbtová pracka - Musím sa priznať, že keď som dostala nosič do ruky, trvalo mi asi 2 minúty, kým sa mi pracku podarilo rozopnúť. Oproti bežným prackám sa totiž táto rozopína vertikálne a bez stláčania. Vďaka magnetu viete pracku odopnúť jednou rukou. Túto vychytávku hodnotím veľmi pozitívne. 
  • Bedrová pracka s bezpečnostným zámkom- Kto tvrdí, že sa nikdy nebál, že mu dieťa vypadne z ruky, ten buď klame, alebo v živote ešte dieťa v ruke nemal. Rovnako to je aj v nosiči. Pre pokoj nosiacich mamičiek ( a oteckov samozrejme) Be Lenka pridala bezpečnostný zámok na bedrovú pracku, čo znamená, že okrem istiacej gumičky pribudol ďalší bezpečnostný prvok, ktorý zabráni mimovoľnému rozopnutiu bedrového pásu. 
  • Kožené doplnky - Ak máte radi malé, ale o to krajšie pôsobiace kožené prvky na oblečení, tak z nich budete asi rovnako nadšené ako ja. Zdanlivo nenápadné detaily dodávajú nosiču šmrnc, nosič kvôli nim pôsobí luxusnejšie a štýlovejšie. 
  • Bedrový pás - Oproti predchádzajúcej verzii Be Lenka spevnila bedrový pás, čo ale vôbec neznamená nižší level komfortu pre nosiaceho, práve naopak. Pevnejší bedrový pás oceníte pri nosení dieťaťa s vyššou váhou. Vďaka pevnosti sa nebude prehýbať, ani pri približovaní sa k hranici váhovej nosnosti nosiča. 
  • Krúžky - Pribudli aj veľmi praktické krúžky na zaťahovanie chrbtovej opierky a ramenných popruhov. Do krúžkov iba vložíte palec a potiahnete, ide to ako po masle. 

Stojí to za to? 

Na prvý pohľad vás môže odrádzať cena. No v tomto prípade platí, že zodpovedá kvalite. Je to slovenský handmade výrobok, vyrobený z veľmi kvalitných a bezpečných materiálov a spĺňa zásady ergonomického nosenia. Keďže ide o nosič, ktorý rastie s dieťaťom, nie je to investícia na krátky čas.  Na konci nosiaceho obdobia sa, vďaka jeho kvalite, istotne nájde záujemca o odkup. A priznajme si, existuje cena, ktorá by nestála za to, aby dieťa bolo spokojné? Pretože platí, že spokojné dieťa = spokojná rodina.  

#test_belenka

Začni písať komentár...

Odošli