kristina2708
29. aug 2018
406 

6 vyhliadkových veží, ktoré na Slovensku vyrástli len tento rok a možno ste ich ešte nenavštívili

Možno sa vám to ani nezdá, no za posledné roky sa na Slovensku investovalo do cestovného ruchu nemálo finančných prostriedkov. Hitom posledných rokov sú vyhliadkové veže či plošiny, vďaka ktorým si po niekde kratšom, inde dlhšom výstupe môžu návštevníci užiť jedinečné výhľady na široké okolie. Niekoľko z nich pritom po prvýkrát turistov vítalo až tento rok a vy ste ich možno doteraz ani nestihli navštíviť.

Dubeň

Na vrchole Dubeň týčiacim sa nad Žilinou začali so stavbou vyhliadkovej veže po viac ako 20 rokoch. Prvotné plány vybudovať turistickú atrakciu totiž pochádzali už z roku 1995. Až tento rok sa však miestni i turisti z celého Slovenska dočkali otvorenia viac ako 27 metrov vysokej vyhliadkovej veže, pričom jej najvyšší bod leží v nadmorskej výške takmer 600 metrov. Vyhliadková veža na Dubni je otvorená už od jari ak ste ju ešte neboli navštíviť, dostať sa k nej môžete po turistických chodníkoch zo Zástrania a z Budatína.

Bojnice

Bojnice už niekoľko rokov núdzu o turistov nemajú, no toto leto to musí platiť dvojnásobne. Nad mestom totiž vyrástla nová 30 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá je vernou kópiou famóznej moravskej Stezky v oblacích. Otvorená bola začiatkom júla a od tohto momentu láka návštevníkov zo všetkých kútov Slovenska. Vyhliadka síce medzi miestnymi vytvorila protichodné názory, no ak patríte k nadšencom atrakcií tohto typu, potom vás zaručene dostane.

Rozhľadňa na Sidorove

Nejde síce o vyhliadkovú vežu, no zážitok a výhľad je snáď ešte lepší. Na Sidorove, vrchole, ktorý nájdete týčiac sa nad Ružomberkom z jednej strany a malebným Vlkolíncom na strane druhej, totiž tento rok vytvorili zabezpečenú vyhliadku. Po nenáročnom výstupe na tento 1099 metrov vysoký vrchol kužeľovitého tvaru si tak môžete užiť bezpečné výhľady na najvyššie a najkrajšie pohoria Slovenska.

Špicák

Nová rozhľadňa v okolí Žiliny nevyrástla len na Dubni. Jednu nájdete nad obcou Strečno. Ponúka jedinečný výhľad na okolitú krajinu, historický hrad i meandrujúci Váh. K vyhliadkovej veži otvorenej tento marec sa dostanete pokojným tempom asi za 40 minút a to priamo od parkoviska pod hradom. Spolu s návštevou Strečna to teda vyzerá na príjemný víkendový výlet.

Polomka

Návštevníkom by mala byť k dispozícii už aj 30 metrov vysoká vyhliadková veža nad horehronskou obcou Polomka. Týči sa na miestnom vrchole Búčnik, pri hornej stanici vleku miestneho lyžiarskeho strediska a dokončená mala byť koncom júna tohto roku. Polomské očko, ako vyhliadkovú vežu obec nazvala, je jednou z mála atrakcií tohto typu na celom Horehroní a ponúka jedinečné výhľady. Smerom na sever môžete pozorovať samotnú dolinu rieky Hron i protiľahlé končiare a hrebeň Nízkych Tatier. Opačným smerom, na juh, vás zas uchvátia Muránska planina a Slovenské rudohorie.

Šarišský hrad

Staronová vyhliadka vzniká aj v regióne Šariša. Konkrétne na turistami obľúbenom Šarišskom hrade, ktorý už čoskoro priláka ešte väčšie množstvo návštevníkov. Tunajšia vyhliadka bude staronová z jednoduchého dôvodu. Vznikne totiž práve prebiehajúcou rekonštrukciou pôvodného hradného donjonu, mohutnej hradnej veže štvorcového pôdorysu, ktorá slúžila ako posledná obranná línia. Rekonštrukcia by podľa denníka Korzár mohla byť dokončená už v septembri. Šarišský hrad sa tak môže stať ideálnym jesenným typom na výlet.

Zdroj: interez.sk

Foto: google

Na vyhliadkove veze sa dostavaju dotacie,preto ich tolko stavaju a este aj budu.

29. aug 2018

novy boom po cyklochodnikoch . btw spicak ma vystup z dvoch stran, z jednej je miernejsi

29. aug 2018

Začni písať komentár...

Odošli