laken_detske_flase
    4. feb 2019    Čítané 129x

    Merino vlna - zázrak z prírody

    Máloktorý prírodný materiál má tak jedinečné vlastnosti ako merino vlna, ktorú na sebe nosia ovce pasúce sa v drsných podmienkach. Kde sa berie tento jedinečný materiál?

    Originálne španielske plemeno oviec s veľmi jemnou vlnou sa rozšírilo na prelome 18. a 19. storočia vďaka anglickým kolonistom na južnej pologuli. V Austrálii sa objavili prvé ovce v roku 1797. Uplynulo viac ako 200 rokov a ovce Merino dnes tvoria viac ako ¾ všetkých oviec chovaných v Austrálii alebo na ostrove Tasmánia. Aj vďaka tomu je Austrália najväčším svetovým výrobcom ich jemnej vlny. Ďalšími významnými výrobcami prvotriednej jemnej vlny Merino sú Nový Zéland a Argentína.

                                                    Obrázok 1: blog.norskamoda.cz

    Čo zvládla ovca, zvládne aj jej vlna

    Táto ovčia vlna sa nedá umelo vyrobiť ani ničím nahradiť, ale našťastie ju človek dokáže spracovať a využiť na výrobu prvotriedneho termo oblečenia. Merino vlna, resp. jej vlákna sú oveľa jemnejšie ako tradičná vlna. K jej prednostiam patrí schopnosť izolácie a zároveň priedušnosť. Vlnené prádlo je elastické a má vysokú schopnosť pohlcovať vlhkosť. Ako jediný materiál hreje, aj keď je mokrý.

    Okrem schopností zohrievať ľudské telo, dokáže vlnu merino človeka aj ochladzovať. Vlhkosť od tela odvádza v podobe pary, čo je rozdiel od syntetických materiálov, ktoré odvádzajú vlhkosť až po skvapalnení. Tričko vyrobené výlučne zo syntetiky človeka chladí a chová sa skôr ako igelit. Na rozdiel od toho, vlnená látka je stále výborne priedušná aj keď je vlhká a človeka navyše hreje. Priedušnosť je aj dôvodom, že termo prádlo z merino vlny nezapácha ani po opakovanom použití a prepotení. Je príjemné na telo, pretože neškriabe a dokonca eliminuje účinky UV žiarenia. Termo prádlo z merino vlny dáva človeku pocit, že na sebe nič nemá a zároveň pocit, že je stále v teple a suchu.

    100% prírodný produkt

    Merino je čisto prírodné vlákno rastúce po celý rok na viac ako 70 miliónoch ovciach Merino, živených jednoduchou kombináciou vody, vzduchu, slnka a trávy. Vzhľadom k tomu, že kvalitná merino vlna je skutočne priamym produktom prírody, je tiež biologicky odbúrateľná. Keby ste ju kompostovali, počas troch mesiacov by pravdepodobne zmizla. Merino vlna s jemnými a mäkkými zvlnenými vláknami je takmer magická. Rýdzo prírodná, biologicky rozložiteľná a obnoviteľná vlna Merino má teda tie najlepšie predpoklady k tomu, aby uspokojila rastúci celosvetový dopyt po prírodných a ekologicky čistých výrobkoch.

    To najlepšie pre deti

    Ako určite viete, deti sa potia o čosi viac ako dospelí. Prispieva k tomu aj fakt, že sú stále v pohybe, či je vonku -20 stupňov alebo +30. Preto je potrebné, aby ich základná vrstva, ktorá sa dotýka priamo jemnej detskej pokožky bola kvalitá a plnila skutočne funkciu, akú má. Na lyžovačke, guľovačke, pri stavaní snehuliaka je ideálne termo prádlo z Merino vlny s hrubšou gramážou, ktorá zahreje aj počas najväčších mrazov. Detičky majú v zime na sebe niekoľko vrstviev oblečenia, no tá základná  by mala hriať a zároveň by mala odvádzať pot z pokožky, aby Vaše dieťa zostalo v suchu. Merino vlna však nie je dokonalým materiálom iba v zime. Vyskúšajte jemné prádlo a tričká z Merino vlny s najnižšou gramážou, ktoré sú ľahké ako pierko  a jemné na dotyk. V letných horúčavách príjemne chladia a pohlcujú pot a zápach. 

                                                               Obrázok 2: devold.cz

    Kde vlnu využiť?

    Mäkká, jemná, ale pevná vlna Merino odoláva aj najdrsnejším prírodným podmienkam. Výrobky z jemnej vlny Merino sú vyrobené pre pohodu pri outdoorových aktivitách. Na svoje si tak prídu turisti, bežkári, lyžiari, skialpinisti, vlekári, rybári ale aj večne zimomriví ľudia a samozrejme deti.

    Stačí už len vyskúšať na vlastnej pokožke!

    Zaujíma Vás toho viac o produktoch z Merino vlny? Napíšte nám, radi Vám odpovieme, poradíme. 🙂

    laken_detske_flase