lara22
24. júl 2020
570 

4. týždeň: O stromoch

Minulý týždeň som písala o našom najčerstvejšom knižnom objave. V týždni O stromoch pre zmenu vytiahnem knižku, ktorú som ako dieťa milovala ja. A som si takmer istá, že tak, ako sa páči mojej dcére, sa bude raz páčiť aj jej deťom. Samozrejme nebude chýbať ani tematické stavanie – tentokrát plne zladené nielen s témou týždňa, ale aj s odporúčanou knižkou. 

Ondřej Sekora je známy ako otec Ferda Mravca a Chrobáka Truhlíka. Ale mojou najobľúbenejšou knihou od tohto autora je Utečenec na vtáčom strome, ktorej sme v detstve nehovorili inak ako O modráčikovi. Je to príbeh malého vtáčika modráčika, ktorý nešťastnou náhodou uletí z voliéry chovateľa Františka Tichého a dostane sa do lesa. Tam sa ho vtáky aj pre jeho nezvyčajnú farbu najprv boja a chcú mu ublížiť. Ale vďaka strážcom vtáčieho stromu brhlíkom a papagájovi Kubkovi (ktorý býva u Trpákovcov a má celý deň otvorenú klietku, takže pravidelne lieta za vtákmi na vtáčí strom) sa nakoniec všetko dobre skončí. Modráčik na strome zažije veľa dobrodružstiev kým … ale to si už prečítate sami.

Nepamätám si, aká som bola veľká, keď mi túto knihu rodičia čítali, ale doteraz živo cítim všetky emócie, ktoré som vtedy prežívala, tak veľmi ma zasiahla. Dcére som ju prvýkrát čítala, keď mala približne 3 roky (aj keď bola na svoj vek neobvykle zdatná “čitateľka”) a aj vďaka krásnym a pomerne hojným obrázkom si ju hneď získala.

Okrem úžasných obrázkov a pútavých príbehov má táto kniha ešte jeden dôležitý aspekt. Uvedomila som si ho, až keď o ňom napísala Katka zo Spolu poza školu. Ondřej Sekora bol totiž nielen spisovateľ, novinár a ilustrátor, ale aj nadšený entomológ a milovník prírody. Jeho príbehy sú založené na faktoch a idú do hĺbky, takže bez toho, aby ste si to uvedomili, sa z jeho knihy dozviete o živote vtákov oveľa viac, ako z akejkoľvek učebnice. Takýmto knihám sa zvykne hovoriť aj živé knihy a sú ideálne pre zvedavé deti.

Kým budete deťom túto úžasnú knihu čítať, môžu si vtáčí strom aj s jeho obyvateľmi postaviť. Miniatúrne vtáčiky sme vás naučili stavať už počas minuloročného Prečítaného leta. Takže tentokrát sa zameriame na stavanie stromov. Ako tradične, ukážeme si viacero spôsobov, aby bol váš les pestrý (a aby ste si vedeli poradiť s tými kockami, ktoré doma máte). 

1. Stromy pre najmenších (2D)

Ak sú vaše deti ešte maličké, postavte si úplne jednoduché, dvojrozmerné stromy. Takéto nejaké:

2. Ihličnatý v 3D

Iba o niečo zložitejší je trojrozmerný ihličnatý strom. Potrebujete naň rôzne základné zelené kocky a jednu 2x2 hnedú. Potom ich len treba striedavo ukladať na seba. Vašim deťom to pôjde možno ešte lepšie ako vám - aspoň mne teda robilo problém urobiť strom primerane nepravidelný. A ešte väčší problém bolo druhýkrát to zopakovať pri natáčaní videonávodu 

3. Listnatý v 3D

Trojrozmerný listnatý strom je o trochu náročnejší ako jeho ihličnatý súrodenec. Budete potrebovať rôzne hnedé zošikmené kocky na korene. Pokiaľ nájdete aj zošikmené zelené kocky, využijete ich pri stavaní koruny stromu (ale pekný strom bude aj bez nich). Rovnako ako pri ihličnatom strome ich treba nerovnomerne ukladať a vytvoriť tak guľatú korunu.

4. Listnatý strom z Lego listov

Pokiaľ doma nájdete Lego listy, ktoré sa používajú pri stavaní stromov v rôznych stavebniciach (napríklad v tomto Domčeku na strome z Lega Friends), môžete ich pri stavaní stromu využiť. Čím viac listov, tým lepšie. Ale strom pekne vyzerá, aj keď ich máte len pár. Ja som v zelenej farbe našla len 4-5 listov a úplne to stačilo. Takéto listy sa vyrábajú aj farebné (napríklad v Legu Elves bývali v rôznych odtieňoch ružovej a fialovej), takže týmto spôsobom si môžete postaviť aj čarovný rozprávkový strom. Videopostup stavania nájdete tu.

5. Ihličnatý strom z plochých kociek

Síce ho spomíname ako posledný, ale nie je o nič menej zaujímavý ako tie predchádzajúce. Ani na stavanie nie je príliš náročný. Má rovnakú výšku ako originálne Lego ihličnaté stromčeky, takže bude výrobným doplnkom všetkých vašich Lego stavieb. A výborne sa hodí aj ako vianočný stromček. 

Začni písať komentár...

Odošli