lara22
11. aug 2020
51 

6. týždeň - O kuchyni

Na týždeň O kuchyni som sa veľmi tešila. Nielen preto, že hneď po ňom nám začína dovolenka (a teda budete musieť na 2 týždne oželieť aj naše články k Prečítanému letu). Ale aj preto, že som hneď vedela, čo budeme stavať. U nás doma máme totiž Lego aj v kuchyni ;) Tohtotýždňový tip bude nanajvýš praktický a pritom zábavný aj pre deti. A vlastne budú Lego tipy hneď 2. A k tomu aj odporúčanie na skvelú knihu. 

O kuchyni a Legu #1

Tohto pomocníka máme doma už niekoľko rokov. Už si ani presne nepamätám, ako sme k  nemu prišli. Tuším to začalo tým, že naša (vtedy ešte malá) dcéra porozsýpala drevené špáradlá z krabičky po celej kuchyni. A Matej sa rozhodol, že si vyrobí držiak na špáradlá z Lega. Šup, šup, šup a bolo hotovo:

Rovnakým spôsobom si môžete skúsiť vyrobiť aj soľničku. Na korenie neodporúčam, teda pokiaľ nemáte radi extra pálivé.

A prečo je to skvelý tip aj pre deti? Nášho Huga (2 roky) už takmer pol roka baví zastrkovať do dierok v držiaku špáradlá. Takže keď potrebujem v kuchyni niečo dokončiť, vyberiem mu túto vecičku a mám takých 10 minút na to, aby som dovarila, dokrájala či dostrúhala, čo práve robím ;)

O kuchyni a Legu #2

Tento návod sme pripravili už minulý rok, ale na týždeň O kuchyni sa tak hodí, že mi nedá ho nespomenúť. Je to totiž návod na postavenie kuchyne do vášho Lego domčeka. Jednoduchý a pritom veľmi efektný.

Návody na nábytok do domčekov patrili medzi naše najpopulárnejšie návody počas minulého roka a obzvlášť počas korony sme pravidelne dostávali krásne fotky s výtvormi. Ak ste ich minulý rok nepostrehli, tak návody na spálňu, kúpeľňu či obývačku nájdete tu.

A do tretice – o kuchyni a knihách

A nebude to len taká obyčajná kuchyňa – ale kuchyňa praveká. Ako som už písala v týždni O drakoch, našu dcéru počas korona-izolácie začali fascinovať praľudia. A tak hneď ako otvorili knižnice, požičali sme si k tejto téme všetko, čo mali. Pri vyzdvihovaní kníh mi tety knihovníčky z nášho milovaného Litparku (ach ako nám počas korony chýbal) poradili skvelú knižku:

Ako si mačka skrotila pani pračlovekovú od Rudyarda Kiplinga.

“Otvor uši, dávaj dobrý pozor a načúvaj miláčik, pretože toto sa odohralo, keď krotké zvieratá boli ešte divé. Človek bol, prirodzene, tiež divý. Ani mu len nenapadlo, aby skrotol. Až raz stretol ženu, ktorá mu povedala, že sa jej jeho divý spôsob života nepáči.”

A tak si pani pračloveková skrotila najprv muža (“Odteraz budeme mať spoločnú domácnosť, drahý, nuž si očisti nohy, skôr ako vojdeš dovnútra”), potom psa (prvého priateľa človeka), koňa (prvého služobníka) a kravu (darkyňu dobrého nápoja).

Jediný, kto jej čarám odolával, bola mačka. Tá si chodila sama kedy chcela a kam chcela. Až raz chcela aj mačka vojsť do jaskyne, zohriať sa pri ohni a napiť sa chutného mlieka.

“Nato sa žena zasmiala a povedala: Ty si mačka, ktorá chodí sama, kam chce a kedy chce. Nie si priateľka ani služobníčka. Sama si to povedala. Preto teraz odíď a choď si, kade sa ti zachce.

Mačka sa zatvárila smutne a povedala: Nikdy nesmiem vojsť do jaskyne? Nikdy si nemôžem posedieť pri teplom ohni? Nikdy nesmiem piť teplé biele mlieko?”

A tak žena a mačka uzavreli dohodu. Ak žena mačku pochváli, bude smieť vstúpiť do jaskyne. Ak ju pochváli druhýkrát, bude sa smieť zohriať pri ohni. Ak tretíkrát (ale to sa určite nikdy nestane, ako si myslela žena), bude môcť piť teplé mlieko.

Lenže potom do hry vstúpilo dieťa. A čo bolo ďalej? To si už prečítate sami. Prezradím len, že na konci knihy sú slová:

 “Ach,” povedala žena, ktorá počúvala, “ toto je veľmi múdra mačka, ale predsa len nie je taká múdra, ako môj muž.”

Knižka je útla, má 32 strán, zaujímavé ilustrácie a my sme ju zhltli na jeden šup. Potom som si ju večer prečítala ešte sama, lebo Grétke (5 rokov) ju čítal manžel a ja som nestihla začiatok. A keď na ňu po nejakom čase opäť narazila, chcela, aby sme si ju prečítali ešte raz (a to sa veru už dávno nestalo). Je to kniha, ktorá vás bude baviť rovnako ako vaše dieťa a bude ho baviť bez ohľadu na to, či má rokov 5 alebo oveľa viac. Každý si v nej totiž nájde to svoje a pri každom ďalšom čítaní objavíte nové nuansy. Je to proste chuťovka, aká do Prečítaného leta patrí. 

Dobrú chuť!

Začni písať komentár...

Odošli