larochka
22. aug 2014

Tepla strava pre deti z pohľadu čínskej medicíny

V prvých 3 rokoch reaguje trojitý ohrievač velmi citlivo na chlad a nevhodnú stravu, pretože ešte nie je dozretý. Práve preto sú teplé jedlá a teplé nápoje pre malé deti tak dôležité. V tejto dobe sa ďalej buduje základná konštitúcia dieťaťa pre neskorší život.

Trojitý ohrievač môžeme u malého dieťaťa podporovať zvonka vlneným odevom (pod vlnou musí byť stále vrstva bavlny) a zvnútra teplými jedlami a nápojmi. Potraviny volíme skôr neutrálne alebo teplé. Dojčatá môžu namiesto materského mlieka dostať zmes mlieka, obilnín a medu. 

V zime je lepšie zdržanlivo komzumovať jogurt, južné ovocie a šťavy. Anémia môže mať príčiny v nesprávnej funkcii stredného ohrievača, napr. ochladenie, spôsobené prílišným množstvom vitamínov. Banány sú sladko studené, určite nie vhodné ako každodenná potrava malého dieťaťa.

Ako prvá kaša je vhodné pšeno a kukurica, ktorá posilňuje stredný ohrievač. Ovos a sladká ryža (druh ryže, nie osladena biela ryža) ohrievajú pri chlade. Mrkva, sladké zemiaky a tekvica hokkaido, podusená s trochou olivového oleja, chutí väčšine detí. Aj žĺtok im prospieva. Príliš mnoho celozrnných kaší môže vyvolať nafukovanie a hromadenie vlhkosti, pretože malé deti nemajú úplne vyvinutý tráviaci trakt. Prvé 3 roky dieťaťa sú fázou hlienu a to znamená, že sa ho môže tvoriť viac ako je prospešné, napr. pri prílišnom pití.

Sladká chuť je u malých detí v popredí. Majú veľmi veľa čchi a preto potrebujú sladké potraviny, aby sa mohli uvoľniť. Záujem o ďalšie chute sa dostaví neskôr. V lete deti môžu piť namiesto sladkých štiav, ktoré tlmia chuť k jedlu, pramenitú vodu, jablkový, ibiškový alebo ovocný čaj. Pri vyrážke väčšinou pomáha ochladzujúci mätový čaj.

Tradiční čínske učení o zdravé výžive (Martha.P.Heinen)

Zaujimave, ale take vytrhnute z kontextu - co su to tie tri ohrievace a ako presne funguju? Hm a ten med pre dojcata je na zvazenie, rovnako ako kukuricna kasa, to je take lepidlo skrobove 😉 ale nechcem vyznievat ako nejaka supermatka, ani ja veru nestravujem dcerku ukazkovo ☹

22. aug 2014

@zelovocka pridala som vysvetlenie trojiteho ohrievaca. S tym medom je to asi tym, ze kniha je starsieho data (vsak u nas sa tiez daval nieekdy med na cumel davno a nie je tomu az tak davno 😀 ). Jasne ze med by som svojej malej nedavala, ale chcela som vystihnut pointu toho, ze je dobre davat detom teple jedla, aby sa povzbudzoval a nie oslaboval imunitny system. Kazdy nech si zoberie z neho, co sa mu paci 🙂.

23. aug 2014

@larochka Ahoj, super clanok, skoda ze som honevidela skor 🙂 Vidno ze mas dost dobre nastudovanu cinsku medicinu. Vsimla som si aj tvoj druhy clanok a spominala si spirulinu-sladkovodnu riasu, ja mam aj chlorellu ta je zase morska. Je nejaky v nich rozdiel, okrem toho odkial pochadzaju? Inac mam zasadnu otazku lebo prvy krat v zivote mam kurie oko. Mam njaky virus v krvi a preto ho mam. Ma cinska medicina na to nejaky speci prirodny liek? Vedela by si sa mi prosim pozriet?Dakujem!pa

4. mar 2015

@paxinka spirulina je vhodnejsia pre vegetarianov kedze obsahuje b12 - takze preto ja radsej pijem spirulinu. Pocula som ze na kurie oko je dobre mumio, ale nemam to na sebe odskusane. Ale chystam sa na to, kedze sama sa jedneho neviem zbavit 🙂. Potom si mozeme napisat, ako nam zabralo 🙂.

11. mar 2015

Začni písať komentár...

Odošli