Skúšam piecť rôzne druhy chlebov. Zemiakový, rascový, kváskový, bezlepkový... A doteraz sa mi vždy krásne podarili. Tak velice motivovaná doterajšími úspechmi, som manželovi povedala, že mu upečiem taký veľký chlieb, presne taký aký mu chutí. Najradšej má zemiakový.
    Všetko som urobila presne podľa nového receptu a úplne mi spľasol. Bola som z toho sklamaná, ale reku zje sa aj taký. Tak, nie vždy sa vydarí 🙂

    Prišiel domov a taký naradostnený vykríkol už od dverí kuchyne
    ,, Jéj, ty si upiekla fokáču! ,,
    😀

    Odpovedz
    16. mar 2025

    Taký pozitívny prístup je super! 😁
    Môžem poprosiť nejaký overený recept na bezlepkovy chlieb? Ďakujem! 😊

    Odpovedz
    16. mar 2025
    larsen
    autor

    @lili91 Áno, takmer som sa rozrevala a on ma chcel rozosmiať 😃👍tak to uhral na fokáču.
    Pravdaže. Napíšem neskôr večer.

    Odpovedz
    16. mar 2025

    Dnes bolo nie o vo vzduchu, ani mne sa dnes chlieb nepodaril a to ho peciem uz roky, mozno aj 10🙈

    Odpovedz
    16. mar 2025
    larsen
    autor

    @mischap Môže byť.
    Tak už sa nám opäť začne dariť a upečieme fajný chlebík.

    Odpovedz
    16. mar 2025

    @larsen Ďakujem! Počkám si teda aj na recept. 😊

    Odpovedz
    16. mar 2025
    larsen
    autor

    @lili91 Tu je recept :
    Bezlepkový chlieb so semiačkami.

    Potrebujeme : 500 ml vlažnej vody, 500 g bezlepkovej múky, 2 PL slnečnicových semiačok, 2 polievkové lyžice ľanových tmavých semiačok,2 PL tekvicových semiačok, trochu rasce, 10 g soli. 7 g sušeného droždia, 2 PL oleja.

    Najprv si vypracujeme cesto, ja ho miešam s tými hákmi na hnietenie cesta, keď máme cesto, necháme ho 60 minút kysnúť na teplom mieste. Potom ho vyklopíme na dosku, zapracujeme ešte s múkou, ale nesmieme ho premúčiť. Spravíme pekný bochník a vložíme do ošatky. Necháme kysnúť ešte 45 minút, ale bochník si kontrolujeme, niekedy stačí kratšie, záleží od teploty v miestnosti, nesmie nám bochník prekysnúť. Keď nám vykysne, bochník si preklopíme na pečiaci papier do pekáča, bochník by mal pekne držať tvar, alebo do formy ak máš takú na chlebík. Potom si ho nakrojíme aby nepopraskal a potrieme ho vodou. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov , môžeme aj na 200 stupňov, záleží od rúry. Chlebík pečieme cca 45 až 50 minút, záleží zasa od rúry. Tento chlebík mi vydrží aj dva dni mäkký, alebo keď potrebujem na cesty, po vychladnutí si ho nakrájam a nasáčkujem do mrazáku.
    Dobrú chuť 🙂

    Odpovedz
    16. mar 2025

    @larsen ďakujem veľmi pekne! Vyskúšam. 😊

    Odpovedz
    17. mar 2025
    larsen
    autor

    @lili91 Rado sa stalo a nech sa vydarí. 🍞

    Odpovedz
    17. mar 2025

    @larsen prosimta, a pecies vsetky chlebiky z drozdia? Ak mas nejaky recept ba klasicky chlieb alebo kludne aj zemle z drozdia a mala by si niekedy chvilu cas, mohla by si napisat recept? Som v zahranici, mame tu blizko len jednu europsku pekaren, kde viem kupit nesladene pecivo (lebo tu este aj do chleba davaju cukor 😬), tak by som sem-tam pre zmenu nieco skusila upiect. Dakujem ☺

    Odpovedz
    17. mar 2025
    larsen
    autor

    @maculik Ok. Večer sem pridám recept na klasický chlieb.
    No, tak to máte blbé.

    Odpovedz
    17. mar 2025

    @larsen aj ja peciem chlebík, ale skor sviatocne😊
    Na Vianoce a Velku noc
    Ale len klasicky, zemiakovy
    Mne tie kvaskove pripadaju kysle

    Odpovedz
    17. mar 2025
    larsen
    autor

    @modraplaneta10 To je ako so všetkým. Niekomu chutí to, inému ono... Ja nejem chlebík vôbec, ale rada ho upečiem pre rodinku a známych.
    To je super, že si pečieš chlebík, aj keď iba sviatočne 🙂

    Odpovedz
    17. mar 2025

    @larsen nejes chlieb? Ja nejem pecivo 🤭
    Chlebík takmer ku vsetkemu, aj suchy, bez masla 😉
    A najviac si stiplavou paprikou a paradajkou 🤫

    Odpovedz
    17. mar 2025
    larsen
    autor

    @modraplaneta10 Ani pečivo a ani chlieb. No, nerobí mi to dobre na trávenie. Takže sa celkovo múke vyhýbam. Jem pohánku, pohánkové kaše, pohánkové vločky...zeleninu, niektoré druhy ovocia, strukoviny, orechy rôzne druhy...
    Nie je to z rozmaru, ale veľa potravín nemôžem jesť zo zdravotných dôvodov.
    Už roky to tak mám, takže som si na to zvykla. Našťastie veľa potravín môžem jesť a tak som zachránená 😃👍

    Odpovedz
    17. mar 2025

    @larsen asi ta nebudem lutovat, skor zavidiet👍🏻 ( v dobrom), ze dokazes najst sposob.
    Ja zase nemozem mlieko a tak velmi ho lubim.
    A niekedy neodolam jedlu so smotanou a uz je velkyyyy problem. No, som... Hlupa🤦

    Odpovedz
    17. mar 2025
    larsen
    autor

    @modraplaneta10 To chce disciplínu. Držím ti palce, aby si to aj ty zvládla.
    Ani ja nemôžem mlieko a mliečne výrobky.

    Odpovedz
    17. mar 2025
    larsen
    autor

    @maculik Ahoj pridávam sem recept na úplne obyčajný klasický chlebík :
    Potrebujeme : 3 šálky hladkej múky, 1,5 šálky vlažnej vody, 1 čajovú lyžičku sušeného droždia, 1 čajovú lyžičku soli, štipku rasce. Keď nemáš rada rascu, nemusíš dať.

    Vypracujeme si cesto. Treba dodržať presné množstvo surovín aby nám vyšlo hladké cesto. Cesto necháme kysnúť v prekrytej nádobe najlepšie cez noc 12 hodín. Úplne stačí pri izbovej teplote..
    Ráno vložíme do rúry zapekaciu nádobu aj s pokrievkou a necháme nahriať na 230 stupňov.
    Potom nádobu vyberieme, položíme do nej papier na pečenie a jemne preložíme vykysnuté cesto do nádoby. Chlebík narežeme cez stred, keď máš oválnu nádobu, urobíš nožom tri rezy, keď máš okrúhlu nádobu urobíš rez krížik. Je to preto, aby ti počas pečenia nepraskol. Nádobu prikryjeme a vložíme do rúry. Chlebík pečieme pri teplote 230 stupňov asi 30 minút. Potom z nádoby pokrievku odkryjeme a necháme ešte 15 až 20 minút chlebík zapiecť.
    Chlebík po dopečení z rúry vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
    Dobrú chuť 🙂 A nech sa vydarí 🙂 👍

    Odpovedz
    17. mar 2025

    @larsen super, dakujem! Skusim zajtra alebo cez vikend, som zvedava😍

    Odpovedz
    20. mar 2025
    larsen
    autor

    @maculik Rado sa stalo 💗

    Odpovedz
    20. mar 2025