1 / 1

    Tangáče 😂

    24. máj 2024

    sukne, blúzky, kabelky, široké nohavice - prste kedy už vidieť, že toto chlapovi nesvedčí.

    24. máj 2024

    Každá kultúra to má inak, je to o tradíciách. U nás by to bola jednoznačne sukňa, alebo šaty.

    24. máj 2024

    @zuzitko74 tak áno. Sukňa ku Škótom patrí, ale je to iný typ sukne. Myslím, že sa to tu myslí ako dnešné oblečenie, nie ako súčasť nejakého ˇľudového odevu"

    24. máj 2024

    Také obliekanie je odporné aj židovskému a kresťanskému bohu.
    5. Mojžišova 22:5

    24. máj 2024

    @zuzitko74 mne sa napr. Jiri Korn velmi pacil v tych jeho sukniach 😁

    24. máj 2024

    @carolynka Veď to, ak to prejde a začne to spoločnosť tolerovať, tak už sukňa nebude striktne len ženským oblečením. Tak ako dnes žena v nohaviciach nie je považovaná za niečo čudné, alebo neslušné.

    24. máj 2024

    A nie je jedno co si kto oblecie?

    24. máj 2024

    @maranco neexistuje židovský Boh alebo kresťanský Bog. Boh je predsa len Jeden 🙂
    Či ho nazveme Allah (arabský), God (anglický), Jahve, Elohim (hebrejsky), alebo Jediný Boh po slovensky, je to asi jedno (ak k Nemu nepridružujeme). Líši sa len predstava o ňom (hlavne v kresťanstve oproti judaizmu a islamu).

    24. máj 2024

    Ja keď sa nad tým zamyslím, tak mne k mužom nejdú legíny a tie nedávno moderné veľmi úzke vypasované rifle. 😅

    24. máj 2024

    @viestta tak otázka nestojí 🙂

    24. máj 2024

    @lenkakravcova pozri si portret Napoleona a ake ma gate.

    24. máj 2024

    @lenkakravcova mne je uplne jedno co si tym zamyslala, aj ked mozno tusim, ze (zas) ide o nabozenske vyklady tej TVOJEJ jedinej spravnej viery. A je mi celkom jedno aj co kto nosi, s kym spava alebo nespava a aj to co o tom hovoria rozne nabozenstva.

    24. máj 2024

    to nebol posol bozi 😉

    24. máj 2024

    @reanda pretoze kazdy je dietko bozie. Vsak?

    24. máj 2024

    Leginy

    24. máj 2024

    @viestta pretoze 'boh' neriesi a nepreklina.. to bol posol dacoho ineho 😀

    24. máj 2024

    @reanda ja sa tomu sice moc nerozumiem, ale ake take povedomie o postulatoch viery mam. Mne ten preklinajuci posol bozi k laskavemu a vseobjimajucemu Bohu nejak nesedi.

    24. máj 2024

    Každý nech sa oblieka ako chce, podľa oblečenia neposudzujem človeka, nikdy nevieš aký ten človek je, len za to že bude mať ženské šaty? 🤦🏻‍♀️

    24. máj 2024

    Boze, to su problemy. Je ked som chodila na strednu 15 rokov dozadu, videla som chalanov uz vtedy v sukniach, dlhe sukne... chichunali sme sa na tom, neviem ci sa niekto pohorsoval ako teraz.. ako baby sme nosili kravaty, lebo sak rebelia, moda.. Co s tym ma Boh, nechapem. 😀 keby sa tak kazdy staral do seba.

    24. máj 2024

    Ako to je "Boh stvoril človeka k obrazu svojmu"? Takže či si oblečie vrece alebo obuje štekle, stále je to človek.

    24. máj 2024

    No ja som bývala pankáčka, dcéra hudobníka...už pred 30timi rokmi (aj predtým aj potom) som zažila neskutočné módne kreácie či už na mužoch ,alebo na ženách,takže mňa nezaskočí žiadne oblečenie...ale máme tu v meste cigána,čo sa oblieka nakomplet ako žena...a toto je des...

    24. máj 2024

    A čo potom muži v galabeji ?
    Posol boží niekde urobil chybu 🤷‍♀️🤔

    24. máj 2024

    @maca1984 každá kultúra aj historická doba má svoje typické oblečenie, účesy, zdobenie a preto je krásne ako je svet rozmanitý a nie sme ako uniformovaný vojaci v uniforme s rovnakým účesom
    keď u nich toto nosia bežne muži, tak je to pre nich normálne

    tiež každé oblečenie je vhodné na nejaký účel, inak sa oblečieš na pláž alebo turistiku, inak do práce, inak do divadla
    aj keď ideš do obchodu s oblečením máš časti pre ženy, mužov, unisex, deti

    autorka asi myslí ak sa niekto úmyselne oblieka inak aby strhával na seba pozornosť alebo sa tváril rebelsky

    24. máj 2024

    Tak niektorí chlapi sú proti ružovému tričku napríklad. Môj by si ho asi tiež neobliekol a teda ani ultra vypasované rifle. A zasa naopak ja keď som bola mladšia tak som sa často obliekala ako chalan. Teraz síce nosím aj šaty atď. Ale napríklad stále mám rada voľnejšie tričká ako ultra extra vypasované.

    24. máj 2024

    @viestta nabozenstva sa, bohuzial, casto radsej venuju rieseniu podobnych blbosti, ako napriklad tento 'posol', nez tomu, co je skutocne 'bozske' ..

    24. máj 2024

    @reanda mozno to nie su ani nabozenstvo, to je taka nehmotna vec viery. Skor si myslim, ze ti co ich "zastupuju na zemi" urcuju cim sa budu veriaci zaoberat a vykladaju tie zakladne postulaty podla toho ako sa im paci. A aj jednu a tu istu vec mozu vylozit pre svoje ovecky uplne inac. Mala som tu cest vypocut si 2 kazne o tom istom citate z Pisma. Bolo celkom zaujimave porovnavat ako bol ten citat diametralne odlisne vylozeny, aj poucenia z toho boli na mile vzdialene jedno druhemu, ale pasovalo to aj jednemu aj druhemu vykladacovi pisma do kontxetu.

    24. máj 2024

    @viestta ano, je to tak.. za mna je najlepsie akekolvek nabozenstvo rovno obist.. boha si totiz clovek dokaze nacitit sam v sebe a nepotrebuje ani ziadne 'postulaty' zvonka.. cim viac sa to rozobera, snazi sa to uchopit, pochopit a zavriet do nejakych pouciek a vseobecnych pravd, tym viac je to mimo tu pravdu skutocnu..

    24. máj 2024

    @reanda
    Aha..
    Posol anj Boh nepreklina.
    Ježiš bol potom čo? 😃

    Mk 11,21
    Vtedy sa Peter rozpomenul a povedal mu: „Rabbi, pozri! Figovník, ktorý si preklial, vyschol.“

    24. máj 2024

    @viestta a preklinajuci Ježiš ti sedí v Biblii?
    Vieš vôbec čo to slovo znamená v zmysle viery?
    Alebo si pod tým predstavuješ nejakú čarodejnicu z fantasy skriekajucu nejaké zaklínadlo 😃

    24. máj 2024

    @maca1984 Je galabeja ženské oblečenie ? 🙂

    24. máj 2024

    @maranco presne! 🙂 dobre si to napísal.

    24. máj 2024

    @andulka220989 voľné tričko nie je záležitosť mužská 🙂

    24. máj 2024

    @lenkakravcova Nuž, ak chcem voľné tričko, kúpim si mužské. Má rovný strih, nie je tvarované v páse, je dlhšie a ľahšie zoženiem bavlnené v mužskom oddelení, než v ženskom. Už mám doma minimálne štyri ružové mužské tričká.

    24. máj 2024

    @maranco dospeli sme do doby, kedy je modou to, co si prave mas chut obliect a je to ok. Aj zvierata si cechraju srst a perie, ked chcu nieco docielit, preco by mal byt clovek v tomto iny? A preco by mu mal do toho niekto iny kecat?

    24. máj 2024

    @zuzitko74 hej však to je úplne vpohode. 🙂 to nie je ani imitácia mužov. To je len voľné tričko. Ženám nie je predpísaný tesný odev, takže toto je úplne v poriadku 🙃

    24. máj 2024

    @emjee príspevok nie je o kecani do outfitu iného. Skôr o tom, kde to už niektorí prestrelia, - napr ružové lakované nechty u manžela asi neoceníš ani ty, či?

    24. máj 2024

    @lenkakravcova No, ak by bol ženám kýmkoľvek ,,predpísaný" tesný odev, tak asi som tá rebelka, čo sa oblieka ako chlap.

    24. máj 2024

    @lenkakravcova a preco by som to mala ocenovat resp. neocenovat? Je to JEHO vec. Tvrdis, ze nejde o kecaní do outfitu, ale presne o to ide. Ty mas svoje meritko (kazdy nejake mame) a kym ti do neho veci zapadaju, vsetko je v poradecku. Ale nedajboze (alebo v koho to veris) nezapada do sablony, tak uz mas posla bozieho nachystaneho.

    24. máj 2024

    @emjee máme tu slobodu, nemáme tu náboženskú políciu od ktorej by ti hrozila smrť za to ako sa oblečieš viď Masha Amínová, takže ti nikto nebude kecať čo si oblečieš keď máš na to práve chuť

    napríklad som videl fotky zo sobáša kde nevesta a ženích boli v montérkach, asi s takou vážnosťou pristupovali k manželstvu a do roka mali aj rozvod

    24. máj 2024

    @lenkakravcova Možno nie je predpísane, ale aj tak väčšina žien voli obtiahnuté tričko. Ja som asi jediná z mojej rodiny, ktorá ozaj obľubuje skôr voľnejší strih. A inak keď sme pritom čo je dnes predpísané čo sa týka módy? Nestretla som sa na Slovensku so žiadnymi predpismi ohľadom módy. Áno sú isté dresscode na rôzne príležitosti, ale ak ich jedinec poruší nemá žiadny postih. V podstate úplne nerozumiem tejto debate. Pýtala si sa co chápeme pod pojmami "oblieka sa ako ženská" "oblieka sa ako muž". Ja som ti napísala svoj názor - muž tesné nohavice a ružové tričko. Žena voľný strih tričiek. A už píšeš niečo o tom, že voľné tričko nie je mužská záležitosť. Tak podľa mňa je skôr mužská ako ženská 🙂

    24. máj 2024

    @lenkakravcova vieš čo to bol za figovník?

    24. máj 2024

    @maranco monterky za to urcite nemohli

    24. máj 2024

    Mňa by zaujímalo čo vlastne preklial ten Posol Boží, keď móda a vnímanie pánskej a dámskej módy sa mení. Napr. v dnešnej dobe sú nohavice považované za kúsok vhodný aj do ženského šatníka, ale kedysi to tak vôbec nebolo. Preklína ma preto? .... Vyvýšený podpätok kedysi patril do mužského sveta, dnes je to presne naopak. Tak kam to patrí? Koho "preklína"? Mužov z minulosti, ktorí nosili podpätky alebo súčasné ženy, ktoré si to "ukradli" do svojho botníka? ... Ružová dievčenská, modrá chlapčenská? Nie tak dávno to tak vôbec nebolo... Vyvíja sa to všetko v čase. Možno to čo dnes väčšinová spoločnosť považuje za výhradne ženské bude o pár rokov výhradne pánske. A to sa bavím viacmenej len o našej kultúre, v iných kultúrach je zas mnoho vecí úplne inak. Tak potom ako môže Posol Boží niečo preklínať? Ktorá kultúra, ktorá časť histórie je tá správna ohľadom módy???

    24. máj 2024

    @lenkakravcova si si ista, ze Jezis niekoho preklinal? Nech sa k tomuto tvojemu tvrdeniu vyjadria katolici, ale za mna uz s tym obracanim na vieru trosku prehanas. Kazdy nech zije ako chce, aj nech si sam vyberie svoj kodex, podla ktoreho bude zit. Ten tvoj nie je ani jediny a uz vobec nie jediny spravny.

    24. máj 2024

    @lenkakravcova zaujimave ako sa v tejto diskusii potvrdilo 3:78 “ And indeed, there is among them a party who alter the Scripture with their tongues so you may think it is from the Scripture, but it is not from the Scripture. And they say, "This is from Allah ," but it is not from Allah . And they speak untruth about Allah while they know.”

    24. máj 2024

    @lenkakravcova neviem, ja som ziadneho jezisa nevidela preklinat figovnik, ktory potom vyschol 😀

    24. máj 2024

    @andulka220989
    Predpísané v zmysle určitých vžitych zásad alebo dajme tomu náboženských zásad komunity atď.
    Písala som o svojej komunite vzhľadom na prispevok (muslimky majú podľa náboženstva predpísaný voľný odev, nesmie byť upnuty ako na žížale a ak je tak naň ide ešte ďalší odev - napr na legíny dlhá tunika, abaja prekrývajúca opnute stehná a podobne). Chápem, že iní to môžu mať inak (a napr to voľné tričko skôr prisudzujú mužovi). Neber to ako nejaku hádku, napísala som to len pre porovnanie názorov na túto otázku 🙂 chápem čo si tým myslela.

    25. máj 2024

    @wolf_
    Vysvetlím.
    Prekliať znamená v Tom zmysle niečo ako "Boh to zakázal, a daný človek bude za to potrestaný". Je to v Tom kontexte použité skôr ako varovanie. Nie je to zákon Koránu, takže nevieme aké presne slová tma boli použité, pretože sa narozdiel od koránu mohli tradovanim trochu pozmeniť.
    Sú ďalšie dva výroky podobného typu, ktoré jeden hovorí:
    " Prorok zakázal ženám nosiť mužsky odev a mužom ženský" a "Prorok odsúdil imitovanie žien mužmi a mužov ženami".

    V Tom zmysle teda to známena skôr niečo akože máme byť spokojní s tým kým sme. Nemáme chcieť zmeniť svoje pohlavie vonkajším zjavom. Máme sa držať hraníc, ktoré boli nastavené. Žiadne Non-binary kauzy, trans oblečení ľudia. Máme si uvedomovať to, čo sme dostali, vážiť si podmienky do ktorých sme boli poslaní. Každý jeden z nás. Nemáme sa hrať na niečo iné (ani v otázke pohlavia). Žena má byť ženská. Muž mužský (a nejde o voľné tričko, ale celkovo o vyžarovanie z človeka - keď vieš identifikovať či je to muž alebo žena aj v zahalenej forme).

    25. máj 2024

    @reanda tak si prečítaj Bibliu. 🙂
    Stačí keď si dáš vyhľadať slovo "preklial, prekliať" a nájdeš toho pomerne dosť

    Gn 5,29
    ktorému dal meno Noach a povedal: „Tento nás poteší pri našej práci a námahe našich rúk s pôdou, ktorú Hospodin preklial.“

    1Kor 16,22
    Ak niekto nemiluje Pána, nech je prekliaty! Maranatha!

    Atď atď.

    Proste slovo prekliaty neznamená v Písme to, čo znamená v dnešnej dobe. Prečítaj si moje posledné príspevky. Snažila som sa to tam trochu objasniť.

    A ak si neveriaca, v Tom prípade tvoj komentár stráca zmysel, pretože v takom prípade žiadni proroci ani Boh neexistuje.

    25. máj 2024

    @lenkakravcova Ja som nevedela že sa bavíme o inom náboženstve keďže sme na Slovensku (teda .sk to vo mne evokuje). 😂 Inak by som sa do diskusie ani nezapojila keďže iné kultúry neriešim. To čo je u vás "predpísané" u nás nie je a podobne. Načo je vlastne potom dobré to porovnávať keď je to neporovnatelné?

    25. máj 2024

    @lenkakravcova tie vzite zasady sa v case menia. Ak by ludia neprekracovali dane hranice, nikdy by sme sa ako ludstvo nikam neposunuli. Chodili by sme nahi, ako nas Pan stvoril a nikoho by nahota nepoburovala.

    25. máj 2024

    @lenkakravcova zacala si tym, ze si sa spytala aky mame nazor. Nakoniec si to zas zvrtla na to aby si dokazovala, ze moslimsky morralny kodex je ten najsravnejsi. Ani ma to neprekvapuje, vzdy tak skonci kazda debata s tebou

    25. máj 2024

    @viestta Debata je rokovanie, výmena názorov, spravidla formalizované/-ná, o spornej téme a na vyššej úrovni … (wikipedia)
    Podla tejto definicie Lenka dodrzuje zasady debaty. Tym, ze “dokazuje, ze moslimsky moralny kodex je najspravnejsi” tuto debatu vyhrava, lebo vie svoje nazory obhajit dokazmi z relevantnych zdrojov (Biblia, Koran, atd.)
    Debata nie je hadka, v ktorej sa utoci na zainteresovane osoby. #knowthedifference

    25. máj 2024

    @freepalestine Keby však hneď v úvode napísala že sa jedná o náboženstvo a z toho hľadiska druhy obliekanie tak verím, že 2/3 ľudí sa ani do debaty nezapojí (ani ja). Lebo ozaj čo je dovolené v inom náboženstve než mojom sa mňa osobne vôbec netýka a ani ma to nezaujíma.

    25. máj 2024

    @andulka220989 fotka k uvodnej otazke hovori jasne, ze je to nabozensky ladene.

    25. máj 2024
    25. máj 2024

    @freepalestine ona to nedokazala, len sa to snazi dokazat a to je dost podstatny rozdiel.

    25. máj 2024

    @andulka220989 Pre zaujímavosť napríklad Čo sa týka debaty, tak na obrázku máš aj zdroj výroku, čo evokuje priamo, že nejde o svetskú ale o náboženskú záležitosť a teda aj o zčasti nábožensú diskusiu.

    @emjee odkiaľ máš, že ľudia chodili nahí? 🙂
    Áno, ak si neveriaca a teda považuješ človeka za zviera (alebo niečo veľmi podobné), čo od vzniku človeka nemalo nejakú morálku a hranice pevne stanovené, tak áno v tom prípade s tebou súhlasím, že je potrebné sa posunúť ďalej. Ale ak sa na to pozeráme z náboženského hľadiska - ja konkrétne z hľadiska islamu - tak tam bol človek poslaný na zem s jasnými pravidlami ohľadom morálky života, zahŕňajúc aj aspekt vplyvu odevu na spoločnosť (ľudia dostali od Boha odev - rovnako tak to je popísané v Biblii).
    Tým pádom sa naše pohľady na to líšia, pretože vychádzame z iného hľadiska a z iných informácií.

    25. máj 2024

    @emjee
    Čo sa týka toho odevu, pridávam tu priamo citácie, aby bolo jasné, o čom som písala

    Biblia: Gn 3,21
    Hospodin, Boh, urobil mužovi a jeho žene kožené šaty a zaodel ich.

    Korán: 7:26.
    Synovia Adama, zoslali sme vám dole odev, ktorý zakrýva vaše nahoty..
    16: 81 A Boh vám učinil z toho, čo stvoril, tiene a učinil vám z hôr útočiská a učinil vám odevy, ktoré vás chránia pred horúčavou a odevy, ktoré vás chránia pred veľkou silou vašou.

    25. máj 2024

    @lenkakravcova ďakujem za vysvetlenie. Ale úprimne, príde mi to ako ohýbanie slov podľa aktuálnej potreby 🙂

    A napr. v mojom presvedčení Boh miluje každého. A určite nepotrestá žiadneho dobrého človeka s dobrým láskavým srdcom, bez ohľadu na to, či vyžaruje ženskosť (a je žena, muž), mužnosť (a je žena, muž) a aj bez ohľadu na to, či sa identifikuje ako trans, non-binary.... 😊

    25. máj 2024

    @lenkakravcova Biblia Gn. Kap. 3
    Vers 7 I otvorili sa obom oči a spoznali, že sú nahí. Zošili figové listy a urobili si zásterky.
    Vers 10 On odpovedal: „Počul som tvoj hlas v záhrade, nuž bál som sa, lebo som nahý, a preto som sa skryl.“
    Az pri vyhnani z raja im dal Pan oblecenie, dovtedy boli nahi a mali jedinu moralnu povinnost - nejest zo stromu poznania.

    25. máj 2024

    @lenkakravcova Oukej. Beriem na vedomie, že na mobile som si ten text pri obrázku ani nevšimla. Vypínam upozornenia. Keďže táto debata o rôznych náboženstach a ich oblečení ma popravde vôbec nezaujíma. 🙂

    25. máj 2024

    @lenkakravcova Hm, takže vlastne tu u nás na Slovensku je chlap v galábii nevhodne oblečený, lebo v očiach väčšiny Slovákov vyzerá akoby si požičal manželkinu nočnú košeľu a chodil v nej po ulici.

    25. máj 2024

    @lenkakravcova dakujem, mna biblia, koran, ani ine nabozenske zalezitosti, nezaujimaju 🙂
    zbohom, maj sa dobre

    25. máj 2024

    @emjee Áno, to nie je v protiklade s tým, čo som písala. Dokiaľ ľudia nemali vlastnú slobodnú vôľu v plnosti, tak ako ju máme dnes, tak mali iné podmienky. Keď však boli vyhnaní z raja, mali už na Zemi odev, ktorý im Boh dal. Od vtedy už pre nich platili iné pravidlá, pretože dosiahli inú úroveň než mali predtým. Predtým poslúchali Boha na slovo, potom sa rozhodli využiť svoju vlastnú slobodnú vôľu, porušili čo bolo stanovené, boli vyhnaní z optimálnych podmienok, ktoré tam mali a dostali trest i pravidlá podľa ktorých sa majú riadiť ich potomkovia aby sa tak mohli vrátiť späť do raja.
    Buď teda by ľudia poslúchali Boha na slovo a teda dnes by sme neboli tu, ale v raji. Alebo sme tu a máme podmienky a pravidlá, ktoré máme.
    (tak som to z toho pochopila ja)

    26. máj 2024

    @zuzitko74 V podstate asi kus hej 😀 Ak by to mohlo pre niekoho značiť, že je ženou, tak je to nevhodné. V mešite môže kľudne - tam sú s tým okej. Asi aj kňazi, mnísi by to chápali, ale neviem ako by to brali neveriaci.
    To aj za čias proroka používali muži na púšti také niečo ako očné linky - s obsahom nejakých bylín,ktoré im chránili oči. Keby si to tu nejaký muslim dal vonku tak je minimálne za čudáka, tipujem, že polovica ľudí, čo by stretol na ulici by si myslela, že je to nejaký homosexuál alebo čo :D Takže áno, v tomto súhlasím - je potrebné pozerať aj na to ako to za vhodné/nevhodné pre muža/ženu považuje aktuálna spoločnosť v danom regióne.

    26. máj 2024

    @lenkakravcova podla mna si protirecis. Najprv pises, ze "bol človek poslaný na zem s jasnými pravidlami ohľadom morálky života, zahŕňajúc aj aspekt vplyvu odevu na spoločnosť" a potom tvrdis, ze "Dokiaľ ľudia nemali vlastnú slobodnú vôľu v plnosti, tak ako ju máme dnes, tak mali iné podmienky."

    26. máj 2024

    @lenkakravcova a líčenie mužských očí , tváre(linky napr.) sú mužská záležitosť ?
    Sakra, už faraóni boli " pošahaní".
    Odpovedať mi nemusíš.
    Pekný deň želám.

    28. máj 2024

    @emjee Neprotirečím si. To: "Dokiaľ ľudia nemali vlastnú slobodnú vôľu v plnosti, tak ako ju máme dnes, tak mali iné podmienky." - sa vzťahuje na život v raji.
    To druhé: "bol človek poslaný na zem s jasnými pravidlami ohľadom morálky života, zahŕňajúc aj aspekt vplyvu odevu na spoločnosť" - sa vzťahuje na život na Zemi.

    28. máj 2024

    @maca1984 Očné linky faraóni také ako dnes nepoužívali na skrášľovanie sa. Používali kohl - ktorý sa používal na ochranu okolia očí kvôli piesku vo vzduchu.. To isté používali aj beduíni 🙂

    28. máj 2024