lenkamajarian
24. mar 2019
277 

Lindex o krok bližšie k uvedomelej móde

V tejto recenzií by som vám rada priblížila moje osobné postrehy a vedomosti, ktoré som nadobudla počas testovania samotných produktov z detskej kolekcie Lindex, ako aj názor na smer, ktorým sa Lindex vybral a ako táto filozofia ovplyvnila mňa ako spotrebiteľa. 

Tak poďme na to 🙂

Predtým, ako bol #test_lindex

To, že Lindex je firma, ktorá už niekoľko rokov aktívne podporuje enviromentálne filozofiu v odevníckom sektore a už nejaký ten čas sa sústredí na rozširovanie svojej ponuky produktov s označením “Sustainable fashion”, som vedela už dávno. Mne osobne ako spotrebiteľovi vyhovuje transparentnosť a dostatok informácií o pôvode oblečenia, spôsobe výroby a spracovania, a použitých materiálov organického pôvodu. Keďže som ten typ človeka, ktorý si dá tú námahu a zisťuje si informácie o pôvode produktov, pre mňa je to skrátka vhodne investovaný čas. Lindex som, samozrejme, poznala už pred samotným testovaním a rada tam lovím poklady v dámskom oddelení a odkedy sa nám narodil Leo sa, samozrejme, moja pozornosť upriamila na detské oddelenie (toto je diagnóza asi každej matky;)) 

Keď nás vybrali na testovanie novej baby kolekcie, ktorá sa pýši označením “GOTS” Certified - Global organic textile standards (Globálny štandard organického textilu), veľmi som sa potešila, že budem mat možnosť preskúmať novú kolekciu a napísať vám niečo viac o uvedomelej móde. 

#test_lindex alebo poznaj, čo nosíš

Na nákupy som zašla schválne bez malého (toho som zaparkovala s tatom na ihrisku pred nákupným centrom), aby som sa mohla sústrediť na to, čo vyberiem a stihnem aj vyspovedať asistentky predaja priamo na predajni. Musím povedať, že som mala šťastie. Veľmi ochotná dievčina mi so záujmom poukazovala celé oddelenie, presne vedela, ktoré produkty majú označenie GOTS a milo mi asistovala. Keďže som sama kedysi robila v odevnom priemysle, veľmi dobre mi padlo, že som sa mohla porozprávať s niekým, kto ma neodbil po jednej vete štýlom "veď tam to je zavesené" (áno, stáva sa aj také ;)). Mám rada príjemne prostredie pri nakupovaní, stále tvrdím, že aj obyčajný nákup by mal mať svoju úroveň a kultúru, aby človek odchádzal s dobrým pocitom. Lindex nesklamal.

Pri výbere oblečenia na testovanie som sa zamerala na rôznorodosť produktov. Keďže sme už dostali možnosť testovať, chcela som vybrať rôzne druhy oblečenia, preto som nakoniec vybrala rifle, teplákovú súpravu, tričko, mikinu, čiapku a ponožky a jarnú nepremokavú bundičku 🙂 

Všetky produkty, ako bolo už spomenuté, sú s označením GOTS. A čo tento múdry názov znamená v našej reči pre bežného spotrebiteľa? Poďme si zhrnúť základné (pre detailistov ako som ja odporúčam oficiálnu stránku GOTS) požiadavky a predpoklady pre získanie tohto certifikátu, ktoré sa vzťahujú na všetky fázy výroby - od zberu vlákna, cez jeho spracovanie, až po finálny produkt, ktorý si spotrebiteľ zakúpi v obchode. Niekoľko základných podmienok pre GOTS certifikované produkty:

  • Každý chemický zásah, ako farbenie či potlač, musí spĺňať prísne enviromentálne a toxikologické pravidlá (napr. bielenie bez použitia chlóru, iba na báze kyslíka).
  • Prísny zákaz použitia toxických ťažkých kovov, formaldehydu, GMO a ich enzýmov či aromatických rozpúšťadiel - pre mňa osobne veľmi, veľmi dôležité a jedno z hlavných kritérií pri výbere oblečenia.
  • Balenie nesmie obsahovať  žiadne PVC. Štítky a označenie produktu použité na oblečení je iba z recyklovaného materiálu alebo z materiálu certifikovaného pôvodu (tzv. Responsible forestry) - keď už chceme byt enviromentálne uvedomelí, tak toto je jedna z možností, ako sa zapojiť.
  • Sociálne kritériá obsiahnuté v tomto štandarde podliehajú normám Medzinárodnej ozganizacie pre Prácu (International Labour Organization) - (fér pracovné podmienky pre zamestnancov - zákaz nútených prác, stanovený pracovný čas podľa pracovnej zmluvy, odborové zväzy a mnoho dalších nariadení  - poviete si, veď to je samozrejmé, že človek má pracovnú zmluvu a výplatu. Žiaľ, nie všade vo svete, preto ja osobne tento rozmer vnímam veľmi citlivo a podporujem aj v mojom pracovnom živote ľudí, ktorí venujú svoju energiu na pomoc iným ľuďom zlepšovať pracovné podmienky vo svete. 
  • Textilný produkt s označením GOTS “organic” musí obsahovať minimálne 95 % certifikovaných organických vlákien, pričom produkt s označením “made with organic” musí obsahovať minimálne 70 % certifikovaných organických vlákien.    

Detský svet podľa Lindex 

Už na prvý pohľad je kolekcia veľmi pútavá. Farebná, potlačová, ornamentová, skrátka taká ako detský svet. Plný roztopašných vzorov. Keďže môj syn je milovník áut, tričko s autami bola voľba číslo 1 ;)

Tmavomodré tričko s dlhými rukávmi si hneď po vypratí musel obliecť a hrdo mi oznamoval, že mu idú autá po brušku ;) Už na prvý dotyk som cítila, že vlákna v tričku sú pevné a po natiahnutí nestratia tvar. Vypratím sa vlákno absolútne neoslabilo, čo je podľa mňa extrémna výhoda organického vlákna, a čím vyšší podiel, tým je produkt kvalitnejší. Doteraz bolo tričko prané asi 6-krát a farbu a tvar drží v nezmenenej kvalite. Veľké plus. Autománia neobišla ani ponožky, takže trojbalenie s auto vzorom patrí momentálne medzi Leove najobľúbenejšie (áno, sám si vyberá ponožky, elegán ;)) Na spodnej časti majú protišmykové elementy, povinná výbava domáceho pretekára. Mne sa okrem vzoru páči aj fakt, že sa po pár noseniach “nezožmolkovali”.

A poďme ďalej. Mikiny. Keďže chlapčenskému svetu vládnu dinosauri (áno, a tu pripíjam na všetky matky chlapcov, ktoré sú na tom podobne ako ja ;)) Zelená mikina s dinosaurami slávila tiež veľký úspech. Príjemne elastická, s jemným chĺpkom na začínajúce jarné obdobie ideálna. Môj dino ju hrdo nosí do jaslí spolu s armádou dinosaurov v ruksaku ;) Musím povedať, že napriek číslovaniu, ktoré je niekedy v Lindex troska mätúce, mu je veľkosť 98 (2-3 roky), Leo ma 2,5, úplne v pohode.  

Z kolekcie black & whyte som ešte siahla po skvelej súprave legín & mikiny s pútavým vzorom, a urobila som dobre. Nielenže je tu super štýlová súprava, ale prežila si už svoje na ihrisku (šmykľavka, piesok, záhrada - poznáte to, ideme na návštevu, ale musíme sa zastaviť na 287 ihriskách, lebo by to dieťa neprežilo a vy tiež nie ;)) otestované v extrémnych podmienkam, súprava prežila nával piesku, hliny, štrku, babkinej bublaniny a dedovej garáže. Inak, tu musím povedať, že som sa obávala, že sa legíny vyťahajú, čo sa mi už niekoľkokrát stalo aj pri šetrnom praní, ale opäť sa mi potvrdilo, že organické vlákno skrátka nepustí. Nehovorím, že toto je súprava do extrémnych podmienok, ale zaručene vydrží aj tento nápor ;) 

Keď som vyberala veci na predajni, mysľou mi prebehlo, že hoci som Leovi kupovala pyžamká a bodynká od narodenia v Lindex, rifle/nohavice nemal od nich žiadne. Takže čas to napraviť. Siahla som po čiernych elastických skinny rifliach s vnútorným sťahovacím pútkom (Leo je chudé dieťa, bez ritky ;)) a aj tu musím povedať - cena priamo úmerná kvalite. Už prvý omak, jemné, elastické, dostatočne hrubé a bez chemického ošetrenia, či zápachu, farbenie čisto organické. U nás úplna topka. Chápem, že človek je tvor konzumný a jedno zo základných kritérií je cena. Áno, skutočne chápem, ale ak je cena priamo úmerná kvalite, v mojom prípade jasná voľba. Moje dieťa nemusí mat 20 kusov, stačia mu 2-3 kusy kvalitných nohavíc, ktoré sa nezoderú pri prvej návšteve dedovej garáže ;) A že tieto to skutočne zvládnu, o tom nepochybujem. 

Zaťažkávajúca skúška s korytnačkou zvládnutá tiež ;) 

Písmenková mikina je tiež z novej kolekcie a podľa mňa jedna z najkrajších, čo sa dizajnu týka. Veď nie je to cool byť zdvorilý? (“It´s cool to be kind) Podľa mňa je. A ja si to častokrát cez oči môjho dieťaťa uvedomujem, že byť ľudský a zdvorilý je luxus našej doby a nie vždy samozrejmosť, ako by to malo byť. Ale to je téma skôr na úvahu, ako na recenziu 🙂 

Počas daždivých marcových dní nám padla vhod aj pogumovaná bundička s reflexnými prvkami. Bunda je podšitá iba bavlnenými futrom, takže počas chladnejších dní odporúčam určite teplejší svetrík alebo mikinu, ale čo sa materiálu týka, nepremokla ;) Áno, testovali sme v daždi u babky na záhrade, dokým sa nám nepodarilo vyškerené dieťa podplatiť keksom a nahnať dnu;) 

PS: Dieťa podplatené keksom prežilo bez ujmy prvý jarný dážď a jeho spolupráca pri fotení všetkých outfitov bola patrične odmenená pusinkovým honorárom od maminky ;) 

Na záver recenzie mi nedá nevyjadriť v prvom rade vďačnosť za prejavenú dôveru od Teamu Lindex & Modrý Koník za možnosť priblížiť filozofiu tohto švédskeho koncernu ako aj ich produkty okom bežného spotrebiteľa. Verím, že môj pohľad, ako aj postrehy či informácie ohľadom spôsobu spracovania a výroby produktov bude osožný a pomôže nejednej maminke pri výbere 🙂 

Tak do skorého nakupovania!!!

PS: It´s cool to be kind ;)

Pekný večer, 

Lenka & Leonard 

#test_lindex  #recenzia 

#test_lindex2

Zistovali ste v akych podmienakach sa oblecenie sije? Viem, ze HM malo problemy aj co sa tyka detskej prace. Ako je na tom Lindex. Neviete?

24. mar 2019

@martinkabe áno jednoznačne tie podmienky v rozvojových krajinách kde ma Lindex dodávateľov (Lindex nevlastní žiadnu továreň na výrobu, ale ma výhradných dodávateľov s ktorými spolupracuje) musia dosahovať standardy na základe ktorých Lindex s daným dodávateľom spolupracuje:
V skrate - Základne (minimálne) podmienky pre spoluprácu dodávateľov s Lindex Group
-Zákaz nútených prác
-minimálne jeden deň voľna počas 7 dní,
- absolútny zákaz detskej práce
-protipožiarna ochrana,
-krízový management, odbory a ďalšie požiadavky, ktoré sú dostupné v záložke https://about.lindex.com/en/working-conditions/
Taktiež Lindex dlhé roky vedie projekty na podporu zkvalitnenia pracovných & životných podmienok, ľudí ktorí šiju ich veci (momentálne beží projekt WaterAid v Bangladéši, na zabezpečenia dostatku pitnej vody pre oblasť kde sa sústreďuje ich produkcia). Môj osobný názor aj po preštudovaní informácií z danej problematiky je, že Lindex ma tuto stránku veľmi dobre ošetrenú a skutočne venuje podstatnú časť prostriedkov do zlepšenia pracovných podmienok v oblasti a plus oni sa výrazne zapájajú aj do projektov na zrovnoprávnenie postavenia žien (ich vzdelávanie, project We Women by Lindex) https://about.lindex.com/en/we-women-by-lindex/

24. mar 2019

@martinkabe aj tu by som však chcela zdôrazniť, že žiaden veľký koncern nie je bez viny a otázka je skôr, čo robia pre zlepšenie..Lindex je firma, ktorá toho veľa zlepšila za posledné roky iked je určite ešte čo vylepšovať to vieme snáď všetci.viem, že v minulosti mali viaceré škandinávske koncerny problém práve s produkciou v Ázii..stále si však myslím, že kvalita produktov ako aj investovanie do zlepšovania pracovných podmienok sa Lindexu darí viac ako HMku, Asosu atd..

25. mar 2019

@lenkamajarian popravde radsej zaplatim za kus obpecenia viac, ak ho nesilo dieta, alebo zena, ktora ma na kolenach novorodenca, ci jej mzda je len dolar na den. :(

25. mar 2019

@martinkabe Absolútne súhlasím!

25. mar 2019

Začni písať komentár...

Odošli