lenocka1984
22. máj 2017
717 

5 dôvodov, prečo ísť radšej na Modrý Koník než na Facebook

Keď som sa na Facebooku (FB)  nedávno pochválila, že som začala blogovať na "koníku", niektorí moji kamoši len pretočili očami. Omg, veď to je sociálna sieť, kde sa združujú matky antivakciňáčky a kŕmia sa navzájom hoaxami. Pár rokov dozadu som si to myslela aj ja a rady vševedúcich matiek som vytrvalo ignorovala. Dôkazom toho, že som sa neplánovala zviditeľnovať, svedčí aj môj nekreatívny nickname, ktorý som si kvôli prehrabávaniu sa v inzerátoch narýchlo vymyslela. V jeden deň som zistila, že čakám bejby a Modrý Koník (MK) ma doslova vcucol. Ak vaši známi tiež dvíhajú obočie, keď spomeniete názov tohto portálu (priznajme si, toto slovné spojenie naozaj evokuje podozrenie, že jeho autor fičí na tráve) a pritom sami fachčia vo veľkom na Facebooku, vyzbrojte sa nasledujúcimi argaumentami:

V porovnaní s FB je MK rovnako informačne (ne)bezpečný

Facebook je plný hoaxov a nikto z toho neviní samotný Facebook. Tak prečo je Modrý Koník so svojimi členkami terčom častého posmechu? Možno preto, že v snahe poradiť sa mnohé často nominujú do rolí doktoriek a odborníčiek na všetko. Zúfalá mamička postne fotku dieťatka s kožným problémom a za pár sekúnd má instatnú diagnostiku aj s odporúčanou liečbou. Nedovolím si odhadnúť percento úspešnosti, ale viem, že všetky rady, aj keď sú to občas riadne haluze, sú dané v dobrej vôli. O tom, že rodičia na sociálnych sieťach sú pohotoví radiť druhým, svedčí aj americký prieskum, podľa ktorého tak koná až 71% z nás. Ak je nejaká matka schopná dať dieťaťu na zlomeninu homeopatikum miesto sadry, nieje to vina MK. Všetky normálne a zodpovedné mamy (a tých je väčšina!) idú na druhý deň s odborným problémom k odborníkovi. Tu odporúčam sa s ním nehádať a už vôbec nespomínať: "Viete, ale ja som čítala na Modrom Koníku, že..." To preto ho potom lekári nenávidia a o nás si myslia, že sme hlúpe ovplyvniteľné sliepky. Ak neveríte jednému odborníkovi, choďte za iným. FB je plný konšpiračných teórií, skupín, ktoré šíria bludy, ale keď sa niekto chváli tým, čo si tam prečíta, väčšinou to zrejme zaobalí tak, že sa to dozvedel "na internete". Preto sa FB popri MK tvári veľmi nevinne a v súvislosti s internetovou diagnostikou až tak negatívne nerezonuje. V dobe, kedy nám informácie už prerastajú cez hlavu, je kritické myslenie nevyhnutné. Ničomu netreba veriť na sto percent, každú info si treba obrátiť v dlani a kusnúť do nej, ako sa kedysi hrýzlo do zlatky, či je pravá. Sociálne siete mätú neobratných čitateľov a pridávajú dôveryhodnosť nepravdám už len tým, že sa za ne postaví dlhá rada prívržencov. Ešte stále sa len učíme diskutovať, vedieť si vypočuť a rešpektovať názory druhých bez odsudzovania a logicky argumentovať. A to platí, či už si čítame MK, FB, Denník N alebo sledujeme správy na TA3.

Matky matkám, ženy ženám

Výhodou MK je relatívne úzko špecifické publikum. Ženy, ktoré sa snažia otehotnieť, tehuľky, čerstvé rodičky alebo aj skúsené niekoľkonásobné mamky tu nachádzajú podporu, pochopenie i radu. Neviem o tom, že by sme tu mali nejakých tínedžerov, zvedavých manželov alebo nebodaj svokrovcov, ale výnimky sa istotne nájdu. No štatistiky MK môj dojem len potvrdzujú: 98% aktívnych používateľov tvoria ženy, 90% z nich má 23-38 rokov a 86% používateliek má dieťa. Vďaka tomu je obsah na týchto stránkach vysoko relevantný pre jeho čitateľky a pri skrolovaní novinkami netrvá dlho, kým naše oči zavadia o niečo, čo nás zaujme. To, že sme tu samy, má ešte jednu výhodu. Sme otvorenejšie a aj o veciach, o ktorých by sme inde nahlas nehovorili, sa tu nebojíme prehovoriť. Svoj zážitok z pôrodu spolu s detailami o tom, ako sa mi čo roztrhlo, som na FB nedávala. Asi nepovažujem za nutné, aby si o tom čítal môj bývalý spolužiak zo strednej alebo strýko. No tu sa mi dostalo porozumenia a niekomu možno moja skúsenosť aj pomohla. Niekedy sa nám uľaví už len tým, že je na tom niekto rovnako - nechcem povedať, že aj horšie, ale hej. Aj to. Ako vraví COO Facebooku Sheryl Sandberg, ženy sa navzájom nemajú poučovať, ale zdieľať skúsenosti. A tým by sme sa mohli inšpirovať aj tu, na MK. 

Nikto sa nesťažuje na záplavu fotiek našich detí

Verte tomu, že za tie fotky, čo tu dávame, by si nás na FB už mnohí dávno vymazali z priateľov. Tí slobodní a bezdetní sú z baby boomu otrávení a tí ďalší sa pohoršujú, že príliš zverejňujeme svoje súkromie. Jasné, ani ja nie som fanúšik fotiek nahých ratolestí bez plienočky, ktoré si prezerajú cudzí ľudia, ale veď to asi ani vy. No super je, že kedykoľvek pridáte fotku vášho malého v karnevalovom kostýme alebo malej, ako sfukuje narodeninovú sviečku, dostanete kopec úprimných lajkov od žienok, ktorým práve vaše dieťatko vyčarilo úsmev na tvári. Alebo ste ich práve k niečomu inšpirovali. A o to tu predsa ide, nie?

Skvelý bazár s vysoko cieleným vyhľadávaním

Sľubujem, že za tento blog mi MK (zatiaľ) nezaplatil a viem, že to vyznie ako reklama. Ale majú fakt najlepší filter na bazári, aký na Slovensku nemá obdobu. Viem tu nájsť mikinu pre Amálku presne takej farby, značky a veľkosti, akej chcem a to ešte aj s ohľadom na dĺžku rukáva, lokalitu predávajúceho, či ceny. Inak v tejto chvíli je na MK presne 268 353 výsledkov, ktoré obsahujú slovo "mikina", takže poriadny filter sa fakt hodí.  Zdá sa to ako samozrejmosť, ale boli ste sa niekedy pozrieť na Mimibazar? Ak áno, ale pred 10 rokmi, dnes sa nemusíte obťažovať, všetko je po starom. Chodí tam vôbec ešte niekto?? Kým konkurenti MK zaspali na vavrínoch, tu sa inovuje a drží sa krok s dobou. Len za posledné 3 mesiace mal MK podľa online.aimmonitor.sk vyše 80 000 reálnych používateľov. Je na absolútnej špičke v tom, ako dlho sa tu v priemere užívateľ zdrží - vyše 11 minút na jednu návštevu. To je dosť. Samozrejme, aj tu je čo vylepšovať. Ja by som napríklad rada videla históriu všetkých produktov, o ktoré som prejavila záujem, v Mojich nákupoch a nielen tých, kde mi predávajúca odpovedala. Časom to určite ešte vylepšia ;) 

Testovanie produktov a ambasádorky

Môžete na FB testovať produkty a písať o tom recenzie? Neviem o tom. Kvôli vysokej koncentrácii cieľovej skupiny na MK je to však možné a navyše veľmi obľúbené. Takisto ambasádorky niektorých firiem si vedia niečo málo privyrobiť a nemusia sa ani nejako extra premáhať, pretože väčšinou (ak nie vždy) prirodzene propagujú produkty, ktorým samy veria a odporúčajú ich druhým bez postranných úmyslov. V poslednej dobe mám pocit, že tých reklám tu nejako pribúda, ale chápem, že aj oni musia z niečoho žiť. Je to vždy lepšie ako tá inteligentná, super-personalizovaná reklama na FB, kde mi minule vnucovali traktory. Vyzerám ako agro-fanúšik?!

Vzhľadom na názov článku to bude znieť pokrytecky, ale stále chodím na FB častejšie ako na MK. Prečo? Lebo nie som len mama. Som aj kamarátka a práve tam som v kontakte s ľuďmi, ktorých poznám aj osobne. Som aj manželka a práve tam som v kontakte so svojim mužom. Nie, to bol vtip, s ním uprednostňujem každodenný osobný kontakt. Teraz vážne. Som aj občianka SR a tam sledujem politické dianie. Aj správy, lebo počas tých večerných v telke práve kúpem malú. Čoskoro budem opäť zamestnankyňou a na FB sledujem novinky v mojom odbore. Okrem destkej módy ma zaujímajú aj trendy pre dospelých či v bývaní a aj na FB naberám inšpirácie. Tam chodím jednoducho na všetko ostatné, čo ma zaujíma. Keď sa chcem však baviť o deťoch, teplotách, kakách, mamičkovských depkách a iných "trápnostiach", ako to nazývajú neznalí problematiky, idem sem. A je mi tu dobre.   

#blogujem #materstvo

Ked niekto prida ma fb fotku, nejaky status atd, vidia to len jeho priatelia a ludia, ktory on chce, a nikto ho neurazi ako tu :D tu zena prida fotku napr ako schudla a pod nou najde 30 zavistlivych komentarov aka je teraz hrozna...cudzie nicky, vymyslene zivoty...

23. máj 2017

Naozaj je to az take zle? Zatial som na hejterky nenatrafila, ale asi som tu este kratko. Kazdopadne pri komentaroch je taky vykricnik v trojuholniku, nenavistne a hnusne komentare treba reportovat Modremu Koniku. Ci ani to nepomaha?

23. máj 2017

@lenocka1984 tvojmu komentaru vcelku nerozumiem ;) napisala som nazor, ze radsej si zdielam veci na fb kde mam ludi, co realne poznam, ako tu, kde su vlastne cudzie zeny a bez hanby si nadavaju, odsudzuju sa atd...lebo sa skryvaju za profily, ktore mnohokrat nie su ani realne 🙂 ak sa tebe paci viac na mk, to je uz tvoja vec

23. máj 2017

vysvetlim: aj ja zdielam viac fotiek na FB, kde su ludia, ktorych poznam. Ale tych zas nezaujimaju moje porodne krce atd. O tom pisem v clanku. Skor som sa pytala na tvoju skusenost s hejterkami na modrom koniku, lebo ja zatial nemam a ci si skusala ich skarede komentare reportovat Modremu koniku.

23. máj 2017

@lenocka1984 jaj tak, tak to si tu asi ozaj kratko 🙂 dennodenne su tu take komentare, hlavne ked prida fotku pekna zena :D uz je umelina a bla bla :D ale mozno si take prispevky len nevsimas, preto si sa s nimi realne este nestretla 🙂

23. máj 2017

no posvietim si na ne ;)

23. máj 2017

😂😂 🔨🙂 clanok super - kazdeho osobna vec ja tiez davam foto len na fb .a len v obmedzenom mnozstve, kde to vidia len moji priatelia, rodina ;) MK - je fajn pokial nemas iny nazor ako stado

30. máj 2017

Podla mna jedno ako druhe. Na FB som od 2008 a odvtedy sa niekolkokrat zmenil, teraz je to uplne nieco ine ako kam som si prihlasila ucet. MK mam od 2011 tusim a takisto sa rapidne meni s narastajucim poctom uzivateliek. Neda sa povedat, ako bude niektora socialna siet vyzerat zajtra, neda sa predpovedat, ci ju niekto "nenabura", neda sa 100% spolahnut na pracu adminov, lebo aj ked je to ich dzob, su to len ludia a nemusia vsetko stihat. Jedno aj druhe vie byt potencialne nebezpecne (aj ked sa zdiela len medzi kamaratmi). Socialna siet je podla mna zivot online- aky si ho spravis, taky ho mas. Bud sa mozeme ponosovat na to, co sa tu deje, alebo porovnavat s FB, alebo sa navazat jedna do druhej a zavidiet si, alebo si mozeme pomahat a tesit sa spolu z drobnosti aj velkych veci 😉

30. máj 2017

@lenocka1984 Super článok 👏 len je tu ozaj veľa žien,ktoré nechcú vidieť ak je niekomu "fajn" tak to radšej bloknú-samozrejme aj to, čo nemusia. Ja som po väčšine tichý pozorovateľ,ale sem tam sa vyjadrím ak viem pomôcť a takých tu je veľa-myslím dobrosrdečných 😉.
@baaambulkaa čo sa týka fotiek na fb,tak ich nevidia len tvoji priatelia,ale ak má tvoj priateľ aj iného nie spoločného priateľa,tak to vidí aj on/žiaľ/.

30. máj 2017

suhlasim fb neznasam...tu su rwlativne "cudzi" ludia na fb mam v priateloch sice znamych ale len o minime z nich sa da povedat ze kamarati..
@baaambulkaa a ked das na fb foto ktore ti tvoj piatel olikuje tak ho vidi kazdy aj z jeho priatelov a nakoniec ani neviea kde vsade ta videli..fb je bordel maximalny

30. máj 2017

@zuzkat1 ja mam nastavene na fb tak aby to nik nevidel, da sa to ;)

30. máj 2017

@baaambulkaa no pokial viem tak sa to da tak ze v tvojom blogu to vidia len priatelia ale ak on da like tak vidia uz aj jeho rpiatelia...mozno sa mylim a su tam zmeny..ja tam roky uz nechodim a nezrusila som len kvoli messengeru a jednej sukromke ktore zial bez fb nefunguju

30. máj 2017

@zuzkat1 uz sa to da nastavit aby to nevideli

30. máj 2017

@baaambulkaa
@zuzkat1 aspoň, že si vieme poradiť 😉 ani ja som to nevedela,že sa to už takto dá

30. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli