lenocka1984
16. aug 2017
1449 

Naša prvá návšteva u zubárky

Prešiel len týždeň, odkedy Amálka sfúkla svoju prvú narodeninovú sviečku a už sedíme v čakárni u zubára. Nie preto, že máme kaz, ale práve preto, aby sme ho ani nemali. Keďže Amálke pravidelne a dôkladne čistíme zúbky, plánujeme chodiť k zubárke len na kontrolu. Žiadne vŕtanie.

Nedávno som sa o strachu zo zubárov rozprávala s kolegyňou. Jej zubár ju dlhodobo pri každej návšteve "pucoval" za to, aký má povlak, poctivo meral a zapisoval citlivosť  jej zubov, ale ani raz jej neukázal, ako sa to robí správne. Znie to ako utópia, ale ak by sme navštevovali zubného lekára hlavne ako inštruktora, nie len ako opravára zubov, mali by sme v živote o veľký kus bolesti menej. 

O tom, že deti majú ísť na prvú zubnú prehliadku v takom útlom veku som sa nedozvedela na víkende s CURAPROX v apríli, ale už oveľa skôr od svojej sestry aj kamarátiek.

Pri hľadaní zubnej ambulancie som si stanovila prioritu, aby bol zubný lekár špecializovaný na malé deti alebo aspoň akceptoval bábätká, aby bol - v našom prípade bola - milá a mala vzťah k deťom, vedela ich zabaviť a nevystrašiť ich hneď na prvý krát. Veľmi rýchlo som sa tak dopracovala k našej známej pani zubárke, Janke Ohlasovej, ktorá je sama mamkou. To, že poznám osobne jej milý prístup a pozitívny vzťah k deťom, ma len uvtrdilo v tom, že je tá pravá. A keď som sa dozvedela, že do jej ambulancie takmer dovidím z okna, bol to už len bonus. 

Boli sme objednané na 9.45 hod a do ambulancie nás vzali načas. Nepočuli sme žiadne nervy-drásajúce vŕtanie ani výkriky, naopak. Amálka sa zoznámila s útulnou čakárňou, kde sme v hojdacej kačičke objavili kopec zaujímavých hračiek. Podľa mňa je veľmi dôležité, aký dojem spraví na človeka, hlavne dieťa, čakáreň u lekára či u zubára. Viem, že si to Amálka pamätať nebude, ale ešte len začíname a ja chcem, aby sa jej zubárka spájala s pozitívnymi pocitmi. Ak ste sledovali program O 10 rokov mladší, tak si určite pamätáte, že väčšina ľudí so zanedbaným chrupom spomínala neuveriteľný strach zo zubára. A ten musel niekde začať. 

Keď sme vošli dnu, odovzdala som vyplnený zdravotný dotazník a pani doktorka nás požiadala, aby sme si obe sadli do kresla. Pre názornú inštruktáž nám darovala jednu kefku Curakid. Kým sme ju otvárali, namiesto balónika nafúkla tým nástrojom, ktorým zubári sušia zuby gumenú rukavicu, takže Amálka si asi myslí, že všetky tie záhadné pomôcky, vŕtačky a zrkadielka sú určené na výrobu zábavných predmetov. 

Medzitým sa Amálka už poctivo zakusla do hlavičky kefky, tento predmet pozná veľmi dobre z domu, a to z každej strany. 

Pani zubárka Janka nám vysvetlila potrebu čistenia zúbkov už od toho prvého, ktorý vykukne a ako môžeme predchádzať tvoreniu kazov. Pre nás to nebolo síce nič nové, ale opakovanie je matka múdrosti, tak sme si pripomenuli, že ideálne okrem materského mlieka je ponúkať Amálke nápoje ako čistá voda, detský čaj a vyhýbať sa sladeniu. Trefne poznamenala, že o tomto treba informovať hlavne starých rodičov, ktorí podľahnú oveľa skôr než rodičia, keď vnúča pýta "niečo sladké". A niekedy mu dajú sladké len tak preventívne, aby sa  u nich dobre cítilo. Najväčším nebezpečenstvom pre mliečne zúbky sú práve nápoje s vysokým obsahom cukru, ktoré dieťa pije z fľašky. Takto sú počas kŕmenia zúbky vystavené cukru aj desiatky minút, výsledkom čoho je demineralizácia zubov, ktorá sa prejaví ako biele škvrny. Tie následne sčernajú a neskôr dochádza k olamovaniu zúbkov. Našťastie to nie je náš prípad. 

Pôvabná a veľmi milá zubárka Janka sa Amálke milo prihovárala a požičala si od nej kefku tak, že si to ani nevšimla. Prišiel čas na inštruktáž, ktorú Janka spojila s kontrolou zúbkov. Ďeťom ako Amáločka stačí umývať zuby raz denne, ideálne večer. Neprekáža, že ju v noci alebo nad ránom ešte dojčím. Pusinku Amálke šikovne otvorila za pomoci kefky a potom nám ešte šikovnejšie ukázala tie správne pohyby v jej ústočkách s kefkou. Palko všetko dokumentoval a zároveň pozorne počúval, lebo keď mu to čas a povinnosti dovolia, večerné čistenie dcérkinych zúbkov je jeho doména. 

Amálke sa to po chvíli prestalo páčiť a áno, spustila plač - viď foto nižšie. Janka nám však vysvetlila, že je potrebné pretrpieť plač z nevôle 20 sekúnd (toľko jej zhruba trvalo, kým na 6 zuboch z každej strany rozrušila povlak), než plač od bolesti, keď vrieskajúcemu dieťaťu drží sestrička hlavu a zubárka vŕta bolestivé kazy. 

A po pár sekundách, keď bola kefka z úst von, sa zubárka Janka Amálke zase páčila a napriek čisteniu zábkov proti jej vôli si vyslúžila úsmev a pohladenie. Tak asi to až také zlé nebolo. 

Onedlho už bola zase kamáratka aj s kefkou, ale iba keď ju drží ona sama. Zubárka Janka nám ešte pripomenula, aby sme sa pri čistení zúbkov neobmedzovali iba na kúpelňu, ale skúsili to napríklad, keď s nami občas leží v posteli. My jej zúbky kefkujeme väčšinou v obývačke, kým ešte po večeri sedí v detskej stoličke, ale tá posteľ je tiež dobrý nápad. Takže predsa len sme sa dozvedeli aj niečo nové. 

Nakoniec sa Amálke kefka nezhnusila a vyzerá to tak, že ani z pani doktorky ani z ambulancie traumu nemá. Veď to netrvalo viac než 15 minút. Ďalšia návšteva nás čaká o pol roka a dovtedy je na nás rodičoch, či bude spojená s bolesťou alebo nie. 

#curaprox

Link na skupinu Čisté zuby sa nekazia:  https://www.modrykonik.sk/group/9719/ 

Do poslednej bodky súhlasím. Max už má tiež za sebou premiéru u zubárky (4dni pred 1. narodeninami) a Mii sme vybavili termín na pečatenie zúbkov. Zubárka ju pochválila, že také čisté biele zúbky má málo jej pacientov 😉

16. aug 2017

@liwka no tak klobúk dole, je to tvoja vizitka 👏

16. aug 2017
19. aug 2017

uspesne to mate za sebou 🙂

19. aug 2017

👍 Super clanok, vdaka. Idem googlit kde najdem tuto pani zubarku. A pekne nohy😉

29. nov 2017

@stellasweet 😇 dakujem

29. nov 2017

@lenocka1984 Ahaaa, KE. Trosku daleko😅

29. nov 2017

@stellasweet nevadi, hadam bude takychto podobnych viac

29. nov 2017

@lenocka1984 Moja zubarka vezme syna az ked bude spolupracovat... Nedavno bola kamoska so synom u jednej detskej stomat. v BA, a teda dojmy mala hrozne, ze absolutne neodporuca... Nie je to úplne lahke najst dobreho zubara pre tak male deti....

29. nov 2017

Jedna dalsia znama bola so synom, ten sa ale velmi bal, nedalo sa vysetrit, prehliadka teda nula bodov... No a zubar si smelo vypytal 45€, lebo sice do pusy nepozrel, ale ved im dal vzacne rady🙄 a tiez ho obrali o cas samozrejme.

29. nov 2017
29. nov 2017
30. nov 2017

Začni písať komentár...

Odošli