Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    liwka
    8. nov 2017    Čítané 829x

    Najdrahší adentný kalendár (čo nestojí ani €)

    Keď som bola malá, Vianoce pre mňa boli jeden deň- teda skôr 15 minút, kým sa otvorili darčeky a odkrylo tajomstvo, prekvapenie...( ak som ich predtým nenašla schované v skrini, pod sriňou...). Tým 15 minútam, samozrejme, predchádzala "povinná jazda" v podobe sterilizovania celej domácnosti, "dobrovoľnej" pomoci s prípravou koláčov, zákuskov, vianočnej omše v kostole a slávnostnej večere, ktorá sa niesla v duchu: Nerozprávajte sa! Nesmejte sa nahlas! Nedávaj si lakte na stôl! Usmievaj sa, čo sa mračíš?!... a pod.

    Teraz prípravy (možno práve pre to) beriem s nadhľadom, sterilizovanie sa nekoná, koláče tiež nemusia vyzerať, ako na obrázku, ak sa slečna rozhodne zdobiť medovníky veľkonočným motívom, tak budú vianočne-veľkonočné 😀 😀 😀

    Dnes, keď som mama a na darčekoch sa spolupodieľam (veď, kto by iný Ježiškovi pomáhal 🙂 ), trvajú Vianoce omnoho dlhšie. Konkétne u mňa sú už od septembra, lebo vybrať na mieru šitý darček pre každého člena rodiny, dá zabrať- a, povedzme si úprimne, aj darčeky musíme počítať na počet rodičovských príspevkov, aby nás finančne nezruinovali. Od septembra do začiatku decembra je tá vianočná nálada tajná, len moja, od začiatku adventu zapájam aj rodinku (výzdoba atď). Mia, rovnako ako ostatné deti horí nedočkavosťou, kedy konečne budú Vianoce. Jeden rok sme kúpili klasický čokoládový adventný kalendár, no nemalo to svoje čaro...

    Na ďalší rok som sa snažila vymyslieť niečo sama. Nemám talent na hand made, no nápad bol a prevedenie sa dieťaťu páčilo, ostatné nebolo podstatné. Z kartónu som si vyrobila domček a do roliek od toaletného papiera vopchala nejaké mini sladkosti. Sem-tam som ku sladkosti priložila lístok s aktivitou. V prvý rok ich bolo cca. 5. No, úspech mali obrovský, tak sme náš kalendár inovovali. Minulý rok sme už kalendár vyrábali spolu. Deň pred začiatkom adventu sme vymysleli aktivity, Mia si ich sama napísala a schovali sme ich do roliek. Každé ráno doslova vyskočila z postele, aby odokryla, čo budeme v ten deň robiť. 

    Pochopila som, že pre dieťa nie je dôležité, či si naplní bruško cukríkom alebo čokoládkou, dôležité je, že mu venujete 5-10 minút zo svojho času a robíte niečo spolu. 

    A nemusí to byť vôbec nič náročné- my tam máme pojmy krupica, puding, koláč- znamená, že spolu uvaríme to-ktoré jedlo, ďalším, veľmi obľúbeným je kino- nemusíme zájsť do najmodernejšieho multiplexu (také tu aj tak ani nemáme), spravíme si pukance a pustíme rozprávku, sedíme spolu pod dekou.

    Samozrejme, nesmú chýbať aj "chystačky" na Vianoce, teda robenie výzdoby, ozdobovanie stromčeka (tu odporúčam si napísať konkrétny dátum, aby ste nezdobili stromček už 3.12., ak ste zvyknutí deň pred Štedrým dňom).

    Tento rok si Mia už aktivity napísala sama, nevie sa totiž adventu dočkať. Pravdupovediac, ani neviem, čo všetko tam je, ale veľmi sa teším, že pre ňu Vianoce nie sú len materiálne a také 15minútové, ako som ich vnímala ja. 😀

    Ak sa niekomu náš nápad zapáčil, potrebujete kartón, alebo akúkoľvek škatuľu, 24roliek od toaletného papiera (príp. 12 prestrihnúť na polovicu), farebný papier rozstrihaný na krúžky, ktorým uzavriete rolky. Ak nestihnete nazbierať dostatočné množstvo, môžete aktivitky napísať na papier, ktorý preložíte a naň napíšete číslo. Potom sa už len tešiť- dieťatko ráno otvorí papierik, rolku, prečítate, čo dnes budete robiť a kým bude dieťa v škole, škôlke, mamka má čas dokúpiť, čo treba (puding, krupicu, pukance....)

    Prajem prekrásny čas adventu a verím, že si ho spolu užijete 😉

    liwka
    5. okt 2016    

    😀

    liwka
    28. mar 2012    Čítané 0x

    Petícia za zachovanie liečebne pre deti s Atopickým ekzémom

    Milí rodičia atopických detí, podporte našu iniciatívu, rozhodli sme sa spísať petíciu za zachovanie liečebne pre atopické deti. Nakoľko vo veci môžu pomôcť Mestský úrad v Šuranoch ale aj Ministerstvo zdravotníctva, budeme podpisovať petície dve, na obe inštitúcie. 
    Petície sú vyvrcholením našej snahy o zachovanie ODLÚ a rozhodnutie spísať ich vyšlo z momentálnej situácie. 19.4. poslanci v Šuranoch majú znovu hlasovať o osude ODLÚ - toto je naša posledná šanca ešte ovplyvniť ich hlasovanie, ale musí nás byť veľa, aby naše hlasy mali váhu - a pri tejto petícii musíme konať veľmi rýchlo.
    Ministerstvo zdravotníctva SR je v procese rokovania o ďalšom osude ODLÚ, ale my ako občania sa nemôžeme zúčastňovať týchto rokovaní (podľa vyjadrenia mimisterstva) a tým ovplyvniť veci v náš prospech. Petícia je opäť naša jediná šanca ako jasne vyjadriť náš názor. 
    Preto prosíme podpisujte obidve petície.
    POSTUP: 
    1. vytlačte si petície - nájdete ich pod správou, spolu 4 strany (každá petícia má 2 strany)
    2. dajte ich podpísať čo najviac ľuďom - rodina, známi, susedia...neznami, ktorí nás chcú podporiť (nad 18 rokov)
    3. dajte si záležať aby všetky kolónky boli vyplnené
    4. číslo hárku NEVYPLŇUJTE!
    5. podpísané hárky-petície pošlite poštou na adresu Lívie Vincúrovej, ktorej adresa je na petičnom hárku

    Obidve petície pošlite najneskôr do 13.4.2012 (piatok). Ak ich budete posielať v piatok 13, tak ich prosím pošlite prvou triedou.

    V prípade akýchkoľvek otázok píšte IP.

    liwka
    8. mar 2012    Čítané 0x

    Nezatvárajte Trávnicu!!!

    Dobrý deň,
    možno ste o Trávnici ešte nepočuli a možno tam pravidelne chodíte s vašim dieťaťom na liečenie.

    Odborný liečebný ústav Trávnica je jediný svojho druhu na Slovensku - liečia sa tam deti s atopickým ekzémom a dýchacimi problémami. Deti tu liečia vodou z Podhájskej, ktorej zloženie je podobné Mŕtvemu moru. Toto je jediný spôsob liečby, ktorý pri tomto ochorení pomôže (keď nerátam rôzne hormonálne maste a oblbováky typu Dithiaden....)

    Riaditeľ šurianskej polikliniky oznámil týždeň dozadu vedeniu Trávnice, že ústav chcú zavrieť k 1.4.2012. Všetko sa to malo udiať potichu a rýchlo, lebo vraj nie sú finacie. Rodič, ktorý sprevádza dieťa počas liečenia si už teraz platí za pobyt 200 eur a viac. Kapacita zariadenie je takmer celoročne zaplnená, preto nerozumieme tomuto tvrdeniu...

    My rodičia sme sa rozhodli, že nedovolíme aby takto beztrestne niekto zaobchádzal so zdravím našich detí. Celú kauzu medializujeme, obraciame sa na poslancov, riaditeľa šurianskej polikliniky a MZ SR.
    Obraciame sa týmto aj na Vás - pomôžte nám zachrániť Trávnicu. 

    Možno sa vás to teraz netýka, ale s najväčšou pravdepodobnosťou najbližší prírastok do vašej rodiny bude alergik - s atopickým ekzémom. Výskyt atopických ochorení bohužial narastá a odhaduje sa u každého 5 človeka.

    na FB nájdete skupiny pod názvom Nezatvárajte Trávnicu, alebo Liečebňa Trávnica odlú, kde nájdete viac info.

    Mrzí ma, že vás takýmto spôsobom okrádam o drahocenný čas, ale prosím, ak máte nápady, návrhy, čo by pomohlo, ak máte známosti, ktoré by v tejto situácii mali dosah vyššie... budem vám veľmi vďačná. 
    Pravdupovediac, keby takýchto ličební bolo v SR viac, neštvalo by mato..., ale je len JEDNA! Načo si platíme každý mesiac zdravotné poistenie, keď naše deti nemáme kde liečiť. ešte raz vám ďakujem, Lívia

    • 425220_362277197138522_100000687341719_1105947_349757639_n.jpg