lenocka1984
1. feb 2018
1799 

Po čom ženy (z Modrého Koníka) túžia

Do novoročnej súťaže v skupine Čisté zuby sa nekazia sa zapojilo neuveriteľných 104 žien z Modrého Koníka, a to tak, že mi napísali svoje predsavzatia, či lepšie povedané ciele, na rok 2018. Začítala som sa do vašich snov, túžob a plánov a aj keď to asi nie je dostatočne veľká vzorka žien na to, aby bola reprezentatívna, rozhodla som sa zosumarizovať, čo ste si na tento rok zaumienili. Dáva mi to určitý obraz o tom, po čom najčastejšie piští srdce návštevníčky, ak nie Modrého Koníka, tak aspoň mojej skupiny. 

Niektoré z vás uviedli ciele tri, no mnohé i viac než toľko a tak som získala zaujímavé výsledky. Zrátala som ich podľa zamerania a všetky potom zoskupila do piatich skupín, ktoré odrážajú rebríček vašich hodnôt. Stotožňujete sa s ním aj vy? 

Mne sa zdá byť to poradie až idylické. Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé kategórie zblízka.

Nie je to len fráza a najviac to vedia tí, ktorým chýba, že zdravie je zo všetkého najdôležitejšie. Viac ako polovica všetkých žien, ktoré sa zapojili do "ankety", nie je spokojných so svojou váhou. 53 z vás plánuje tento rok zhodiť a pravidelne sa hýbať a 3 ženy by si zas priali nejaký ten tuk nabrať. V odpovediach zaznelo pravidelné cvičenie, prechádzky, turistika, beh, fitko, jóga alebo plávanie. No pár chytrých si prialo schudnúť bez námahy. Ach, keby tak šlo poslať kilá cez wifi... 

S úpravou váhy úzko súvisí aj úprava životosprávy a tak každá piata žena uviedla, že plánuje zdravšie jesť, chodievať skôr spať, prestať fajčiť, chodiť pravidelne na lekárske prehliadky alebo podstúpiť odkladanú operáciu kŕčových žíl. Šesť z vás sa rozhodlo poctivo dodržiavať pitný režim. Záväzok starať sa lepšie o svoj chrup či zúbky svojho dieťaťa si dalo 9 zo 104 žien. 

Odpovedí na tému zdravia bolo najviac a tak zaslúžene zaujalo prvé miesto. 

Kto by bol povedal, že druhé najfrekventovanejšie predsavzatie žien z Modrého Koníka (hneď po chudnutí), o ktorých predpokladám, že je väčšina na materskej, bude práve túžba tráviť viac času s rodinou? Človek by si myslel, že v tomto období života to už viac hádam ani nepôjde. Ale niekde bude háčik, keďže tráviť viac času so svojimi deťmi, partnermi, rodičmi, či priateľmi si želalo až 48% žien. Skoro polovica.

Necelých 10% z vás sa plánuje tento rok presťahovať alebo začať stavať dom, čo je tiež celkom dosť. Šesťkrát padol cieľ v súvislosti s rozvojom vašich detí, či už šlo o pestovanie krúžkov alebo iná podpora ich rozvoja. Tu som, naopak, čakala odpovedí viac.

Šesť z vás plánuje splodiť alebo porodiť bábätko, päť by chcelo ísť na dovolenku k moru alebo viac cestovať. Štyri žienky si stanovili za cieľ tento rok úspešne odplienkovať dieťa, "zabehnúť" ho v škôlke alebo dojčiť, dve z vás majú ambíciu prekonať svoju lenivosť a byť poriadkumilovnejšie. No a jednu čaká neľahká úloha - podať žiadosť o rozvod.

Suma sumárum, rodina a bezpečie hrajú u žien na Modrom koníku prím a napriek tomu, že už teraz sú super starostlivé mamy, veľmi často sa opakovalo želanie byť ešte lepšou mamkou a partnerkou. Slovenskí muži by si to mali viac vážiť. Nie v každej krajine je poradie hodnôt matiek rovnaké. No na druhej strane, ani jedna žena nevyslovila prianie mať viac sexu. Hmm, na zamyslenie 🙂

Zdravie, rodina, bývanie, šťastie - ono to jedno s druhým súvisí. Ale niekedy je šťastie vecou rozhodnutia, nie okolností. A vyzerá to tak, že to dobre viete, lebo každá piata z vás má v pláne si (nielen) tento rok užívať život naplno, nestratiť svoju bláznivosť, viac sa usmievať a brať život s pozitívnym nadhľadom. Práve niektoré osudy, o ktorých sa dočítame aj tu, na Koníku, nám pripomínajú, aké dôležité je tešiť sa aj z maličkostí, nenáhliť sa stále, nepodmieňovať svoju radosť kadečomu. Treba sa tešiť tu a teraz. Roky sa riadim heslom "keď si vďačný, tak si šťastný" a funguje to. A ono sa stále nájde veľa toho, za čo sa dá ďakovať. Šťastie je omrvinka chleba na ústočkách môjho dieťatka, šťastie je instagramová fotka, ktorá mi vylúdila úsmev na perách. Šťastie je nájsť teplé rukavice na dne vrecák v mrazivý deň aj každodenné vstávanie do nového rána. Šťastie je uhol pohľadu. 

No byť šťastnou nebolo najčastejšie prianie žien v tejto kategórii. Oveľa viac z vás, takmer každá tretia, si priala menej sa rozčuľovať, stresovať, kričať, plakať či nadávať a naučiť sa mať nepodstatné veci na háku. Podľa mňa už samotný fakt, že si to uvedomujeme, je prvý krok k zmene. Preto verím, že tento rok bude naozaj rokom vyrovnanejších žien a matiek. 9% žien chce urobiť štastných aj ľudí okolo seba - ale toto číslo je reálne oveľa väčšie. Aj keď sme si to nedali za cieľ, viem, že je nás takých viac. Celkovo sa šťastie skloňovalo v 58% odpovedí. Šťastné chceme byť všetky, no pár z vás si to poistilo predsavzatím.

Približne polovica zo žien sa priznalo, že potrebuje venovať viac času sebe, svojim záľubám, rozvoju, ale aj oddychu. Tak buď je tá druhá polovica spokojná a má pre seba dostatočný priestor alebo by sme na seba mali začať myslieť viac. Rozvíjať svoje hobby a záujmy plánuje 20% žien. Patrí medzi ne napríklad plán naučiť sa hrať šach či začať konečne piecť. Alebo naučiť piecť chlieb svoje kamošky. Cudzie jazyky sa chystá oprášiť 12% žien, ktoré už asi vedia, že mať nejaký vo výbave je často predpokladom príležitosti dobrého zamestnania. A knihy! Každá desiata je dušou knihomoľka a niektoré ambiciózne plány prečítať za rok 30 či 60 kníh popri deťoch ma dvíhali zo stoličky. Dá sa to stihnúť a pritom nenechať rodinu umrieť od hladu? Možno sa s nami podelia o svoje triky. A aj keď väčšina odpovedí pochádzala od mamiek, teší ma, že šesť z nich plánuje nasledujúci rok ukončiť alebo dokonca začať štúdium, dvakrát dokonca zaznelo pedagogické minimum.

Tri odvážne sa chystajú urobiť si alebo len oprášiť nepoužívaný vodičák a tak bude v tejto krajine zase o pár nezávislejších a sebavedomejších žien viac. Moja IT duša však plače, že len dve plánujú zlepšiť svoje počítačové zručnosti, aj to iba Excel. Baby, s tým musíme niečo urobiť - to si zas dávam za cieľ na tento rok ja - pomôcť vám v tom.

Nech už je, ako chce, veľa mamiek si dnes už uvedomuje, že spokojná mamka sa rovná spokojná rodinka. Cíti to manžel i deti. A k spokojnosti mamky neodmysliteľne patrí, aby mala čas na seba, na vlastné sny a túžby, a aj ich realizáciu. Na svoj vlastný rast a pri všetkej tej "neviditeľnej", často nedocenenej a bagatelizovanej práci v domácnosti aj nárok na zaslúžený oddych, nech už je v akejkoľvek forme. Hoci aj tu, na nete. 

Je to asi tým, že sú tu samé matky, ale pracovne ambicióznu ženu som hľadala medzi odpoveďami s lupou. Len jedna jediná odpovedala, že by si priala postup v práci. Ani jedna pracujúca, ak sme také medzi sebou mali, si nepriala zvýšenie platu. Ani sa vydať za bohatého muža, takže ani zlatokopky medzi nami asi nie sú 🙂 Dokonca 7 z vás je uvedomelých natoľko, že plánuje viac šetriť a menej míňať! Držím palce. 

Až 18 žien sa však plánuje vrátiť do práce po dlhšej materskej, padlo tam tuším aj 6 rokov. A niektoré si želajú zas prácu zmeniť. Je teda najvyšší čas pridať si do vlastného zoznamu pár cieľov z predošlej kategórie a začať sa aktívne pripravovať. Trh práce je žiaľ stále k matkám s dlhou pauzou kvôli materskej nemilosrdný. Manžel mojej priateľky, ktorý sa podujal byť pol roka na rodičovskej dovolenke s ich malou dcérkou, sa však vynašiel. Miesto toho, aby si do životopisu dal suché od-do: MATERSKÁ, svoju starostlivosť o dcérku na plný úväzok zhrnul do vtipných, no pravdivých bodov nasledovne: 

Od-do: Samostatná a zodpovedná práca na životne dôležitom projekte

- plné pracovné nasadenie pre motivovaných a odhodlaných

- dôraz na včasnú dodávku služieb a tovarov 

- využitie plynulej angličtiny (rozprávajú s dcérkou po anglicky)

- opakované aj nečakané úlohy, potrebný neustály multitasking

- pohotové riešenie problémov

- rozvoj komunikačných a vyjednávacích schopností

- zvládanie častých stresových situácií

- úspešné udržiavanie work-life balance 

Kľudne sa inšpirujte. ;)

Všetkým ženám, ktoré sa do súťaže a teda aj neplánovaného prieskumu zapojili, ešte raz ďakujem. Aj za otvorenosť a úprimnosť, ktorá ma neraz rozosmiala či prinútila zamyslieť sa. No a ja sa budem snažiť vám tie vaše predsavzatia nenápadne tu a tam pripomínať, či už na mojom blogu alebo v skupine. Ako povedala Hillary Clinton, "v pekle je špeciálne miesto pre ženy, ktoré si nepomáhajú" a ja sa na to miesto veru nechystám. Dúfam, že ani vy.

Štastný (takmer) Nový rok 2018!

#curaprox 

Skupina Čisté zuby sa nekazia: https://www.modrykonik.sk/group/9719/  

Krasne zhrnute a pekne sa to vsetko cita!...Aj Tebe prajem Pohodovy novy rok 😉

31. jan 2018

Leni, perfektné 👏👏👏 páči sa mi aj tvoja podpora smerom k ženám, k ich osobnému rastu 👏👏 a čo sa týka toho rodinného šťastia - byť viac s rodinou pre nás všetky znamená "byť s nimi naozaj" ..... nielen pri nich ako upratovačka, práčka, kuchárka, robiť s deťmi úlohy, ale zmysluplne spolu tráviť čas 😉😉❤

31. jan 2018

@matka1984 dakujem Matka! Ano, mas pravdu, tak mozno zapojit do domacich prac viac aj manzelov alebo co by pomohlo?

31. jan 2018

možno viac zapojiť manželov ... alebo si dovoliť pani na upratovanie .... alebo musíme jednoducho my ženy upustiť zo svojich "zlozvykov" (nemať 100% upratané, navarené, atď... ) .... zmeniť svoje myslenie 👍👍

31. jan 2018

🧐🧐👍👍super zhrnute, vtipne a zaujimavo napiisane... zelam vsetkym naam nech sa do toho daame a nech sa nam dari plnit si svoje priania 😅😅😅

31. jan 2018

@lenocka1984 od Teba mi prislo tolko srdiecok dnes???

31. jan 2018

@luta13 áno ❤️

31. jan 2018

@lenocka1984 Velmi pekne Dakujem! ❤❤❤😘

31. jan 2018

Super napisane. Vecne,vtipne a motivujuce.😀

2. feb 2018

Začni písať komentár...

Odošli