lianka09
    16. feb 2018    Čítané 487x

    Homeschooling vs klasicka skola

                                                     Novy trend alebo nutnost? 

         Uz 4 roky mam doma skolopovinne dieta. Dcera prave navstevuje 3 rocnik stastnej skoly v blizkosti nasho bydliska.

         No v poslednej dobe chtiac ci nechtiac natrafim na rozne clanky tykajuce sa home schoolingu, teda domaceho vzdelavania. Tak som sa teda zacala nad tym zamyslat. V nasom okoli mame tiez uz niekolko nadsencov tohto typu vyucovania, a kde-tu sa mi podari nahliadnut aj k praktickej stranke.

         Kedze my hajime doma zatial “klasiku”, zhodnotim vyhody z nasho pohladu:

    • Myslim, ze rannym vstavanim a beznymi ritualmi v skolsky/pracovny den a obcasnym miernym stresom, aby sme skolu/pracu vsetci nacas stihli sa dcera uci rezimu a zodpovednosti za svoj aj nas cas. Predsa len, skor – ci neskor bude ten rezim skoly, ci prace potrebovat J Navyse volne dni a vikedny, ked nam ranny povinnostny kolotoc odpada, si uzivame o to viac, lebo teda “konecne ostavame vsetci doma”.
    • Ano, v skole musi “obsediet” a sustredit sa niekolko hodin. Ale ma skvelu pani ucitelku, ktora vyucovacie hodiny spracuva velmi putavo a zabavne (hlavne ku koncu dna), aby sa deti dokazali naucit co treba a vydrzat ten potrebny cas v pokoji.
    • Velke plus je aj roznorodost deti, ktore sa v triedach zidu, a ktore si vramci interactivity vyucovacich hodin vymienaju rozne vedomosti navzajom. 
    • Hoci sa cez prestavky udeje v skole kadeco, ale kto z nas nema spomienky na klebety cez prestavky, na vymienanie si desiaty, na drobne hry s kamoskami, na dotahovanie sa, nahananie pomedzi lavice, krik a vsetko co k tym velkym a malym prestavkam patri. Socializacia je medzi detmi uz aj v tomto veku velmi dolezita.
    • Deti pochadzaju z rozneho prostredia, s roznymi financnymi moznostami a vychovnymi metodami rodicov. A prave v skole maju velku sancu naucit sa navzajom akceptovat.Ja by som uz aj bola zabudla, aka velka “funkcia” je byt tyzdennikom, ci nastenkarom J No ked mi dcera doma s velkou dolezitostou zahlasila, ze ona je tento tyzden tyzdennicka, hned som si spomenula na to, ako oddane a s velkou radostou som tuto ulohu zastavala v detsve ja.
    • V tretom rocniku sa to uz v konverzacii len tak hemzi slovami ako party, disco, cool, parada, pecka…. Darmo, slovna zasoba nabera na obratkach🙂

         Netvrdim, ze vsetko je v tej nasej skole TOP. Ale ked vychadzam z toho, ze dcera pocas 3 rokov, nikdy nepovedala, ze do skoly ist nechce, myslim, ze jej tato forma vzdelavania vyhovuje. Dokonca je problem ju niekedy zo skoly dostat domov J Vyhrat sa s kamoskami v druzine je najviac….

         Skolsky system na SK nie je idealny (no nikdy taky ani nebol). A predsa sme si tym presli vsetci. Nezatracujem domace vzdelavanie, no mozno by sa energia a cas, ktory sa venuje prave liberalizacii tohto typu vzdelavania mohol orientovat na skvalitnovanie klasickej formy vyucby. Ak je rodic, ktory uci svoje dieta doma natoko kvalifikovany a sikovny, ze jeho dieta zvlada ucivo niekolkonasobne lepsie, vytvorme priestor a moznosti preto, aby sa pedagog tohto typu uplatnil v klasickom vzdelavacom systeme.

         Za velke minus povazujem tiez nedoriesenie systemu hodnotenia. Nepovazujem za spravodlive porovnavat hodnotenie deti z klasickej a homeschoolingovej skoly. Znamky za pracu deti v klasickej skole su casto zodpovedne aj vonkajsie podnety, such v triede, naladenie ucitelkov, a system hodnotenia, ktory pedagog zvoly. Tiez si dieta nemoze vybrat, ci v dany den pisat pisomku, ci odpovedat chce alebo nie. 

         Neviem, ake vyhody ci nevyhody ma domace vzdelavanie. Viem, len ze rodine, ktora vyucuje deti tymto sposobom v nasom okoli, to vyhovuje. Mozno individualny pristup, viac casu a domace prostredie pomozu detom naucit sa viac a napredovat rychlejsie. Ale socializacia a schopnost naucit sa riesit bezne skriepky ci reagovat na slangove ryrazy “skolskych” deti su “homeschoolingovym” detom cudzie.

         Aky je vas nazor?