Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Na chíľku som si vypla adBlock 😨 to by som nezniesla tie blikačky a rolovanie reklám. Má niekto notebook bez adBlockeru?😀

    Vitamín D si väčšina z nás spája najmä s pekným opálením. No v dnešnej dobe, keď sú slnečné lúče tak nebezpečné a chránime pokožku opaľovacími krémami, čo bráni D-éčkovému vzniku, v konečnom dôsledku trpíme na jeho deficit. V tomto článku vám poviem a poradím, ako sa zdravou stravou vyhnete jeho nedostatku.

    Vitamín D má omnoho viac funkcií – je nesmierne dôležitý. Vitamín D je rozpustný v tukoch, musíme ho prijať v potrave a ešte k tomu musíme mať aj pobyt na slnku. Prečo?
    Pretože len vtedy sa môže vytvoriť plnohodnotný vitamín D, ktorý má veľa dôležitých funkcii v našom tele. Doporučenú dennú dávku vitamínu D nájdete na konci. Dostatočné množstvo vitamínu D obsahuje mnoho bežných potravín, takže by ste nemali mať problém ho prijať v dostatočnom množstve. Pokiaľ sa ale stravujete nezdravo, môže Vás ohroziť nedostatok vitamínu D, resp. problémy spôsobené nedostatkom tohto vitamínu. Nižšie si prezrite, ktoré potraviny sú najbohatšie na tento dôležitý vitamín a skúste ich zapojiť do svojho jedálnička, vitamín D potrebujete a k tomu trochu slnka. 🙂

    Rozdelenie vitamínov D: D1, D2, D3, D4, D5

    Funkcia – účinok vitamínu D

    Jeho úloha v našom tele je postrádaná, vďaka tomuto vitamínu sa zlepšuje sila imunitného systému, vstrebávanie a tvorba kostného tkaniva, funguje aj ako účinná prevencia proti vzniku rakoviny a iných zhubných ochorení a aj hlavná prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Vitamín D sa však len tak jednoducho nevytvára viď ďalej…

    -spolu s vápnikom a fosforom zabezpečuje pevné a zdravé kosti a zuby
    -posilňuje imunitný systém
    -dokonalý vývoj plodu (v tehotenstve pre vývoj mozgu(inteligencie) a očí zohrávajú omega-3 mastné kyseliny dôležitú úlohu)
    -regulácia krvného tlaku
    -vylučovanie inzulínu
    -ovplyvňuje zápalové procesy pri ochoreniach reumy, alergiách, neurodermitíde alebo skleróze Multiple
    -spomaľuje rast rakovinových buniek
    -vhodný pri ochorení kože
    -chráni telo pred vplyvom karcinogénov
    -napomáha peknému opáleniu

    Jeho nedostatok má dopad na celý organizmus, aby ste sa vyhli týmto problémom, sledujte si jeho príjem. V bežných potravinách je vitamínu D dostatok, ale prijímate tieto potraviny???

    Nedostatok vitamínu D spôsobuje

    Srdcovo-cievne ochorenia
    Osteoporóza
    Rakovinové ochorenia
    Poruchy učenia, ADHD
    Problémy s krvným tlakom
    Znížená imunita
    Únava, malátnosť
    Depresia, nervozita a podráždenosť

    Predávkovanie vitamínom D

    Odporúčaná denná dávka vitamínu D je 200 IU. Za škodlivé sa považuje dávka vyššia ako 5 000 IU.

    Ako môžu byť príznaky predávkovania sa vitamínom D?

    Veľký smäd
    Zvracanie, hnačky
    Časté močenie
    Svrbenie pokožky
    Nechutenstvo
    Únava, slabosť, malátnosť
    Doporučená denná dávka vitamínu D

    Pre dospelého jedinca: 200 IU toto množstvo nájdete v nižšie vypísaných potravinách

    3 vajíčka alebo 200 g lososa

    Vitamín D je pre telo dôležitý, netreba podceniť jeho nedostatok ale ani predávkovanie. Obe možnosti sú nebezpečné. Najlepšie si ustriehnete množstvo vitamínu D tak, že sa budete stravovať zdravo, v takom prípade budete určite konzumovať aj potraviny, ktoré obsahujú vitamín D.

    Zdroj vitamínu D
    Vitamíny D sa nachádza v týchto potravinách, resp. Vitamín D okrem iného obsahuje aj: kokosový olej a kokos, rybí olej a ryby (mastnejšie druhy), kakao, vajíčka, mlieko a mliečne produkty, kvasnice a avokádo.

    Hyperaktívne deti, ktoré od učenia odbiehajú ale aj pre tie poslušné je potrebné a nevyhnutné zabezpečiť prísun Omega-3 mastných kyselín, ktoré zlepšujú pamäť, sústredenie a náladu.. 🙂

    Nedávne štúdie ukazujú, že Omega-3 mastné kyseliny majú oveľa lepšie účinky, než sme si doteraz mysleli.

    V štúdii uverejnenej v časopise Neuropsychopharmacology bolo preukázané, že zvýšené denné dávky Omega-3 mastných kyselín dokážu znížiť príznaky nepozornosti u chlapcov s ADHD a aj u chlapcov bez tejto poruchy.

    Chlapci vo veku 8-14 rokov sa zúčastnili klinickej štúdie, pri ktorej ich rodičia hodnotili pozornosť synov po dobu 16 týždňov. Bolo zistené, že u chlapcov, ktorí dostávali denne Omega-3 mastné kyseliny, sa zlepšila pozornosť viac ako u chlapcov, ktorí ich neprijímali.

    V inej štúdii publikovanej v roku 2012, u pacientov, ktorí pili tekutý rybí olej s Omega-3 mastnými kyselinami, sa preukázateľne zlepšila pamäť, sústredenie a nálada.
    Americká psychiatrická asociácia súhlasí s týmito tvrdeniami a pri liečbe depresie tiež odporúča Omega-3 mastné kyseliny.

    V ďalšej veľkej štúdii s 22 000 účastníkmi bolo zistené, že tí, ktorí užívali olej z tresčej pečene, ktorý je bohatý na Omega-3 mastné kyseliny, mali o 30 percent menšiu šancu mať príznaky depresie v porovnaní s tými, ktorí ho neužívali.

    Tu sú niektoré prírodné potraviny, ktoré môžete použiť na doplnenie omega-3 mastných kyselín:
    Losos
    Ľanový olej
    Orechy
    Čerstvá bazalka
    Rybí olej

    Tri porcie tučných rýb týždenne stačia na odporúčanú dávku omega-3 mastných kyselín. Rovnakú dávku môžete dosiahnuť s jednou lyžičkou tekutého rybieho oleja s kombináciou EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).

    (2 fotky)

    Vitamín D, ako ho častokrát podceňujeme..

    Každý pozná ten príjemný pocit, keď slnečné lúče jemne hladia našu pokožku a slabý vetrík spríjemňuje horúčavu – ideálne podmienky pre telesný a duševný pokoj. V dnešnom uponáhľanom svete, žiaľ, trávime čoraz menej času na vzduchu, čoraz menej času nám ostáva na oddych a načerpanie energie.

    Vedeli ste, že 50% obyvateľov strednej európy trpí nedostatkom vitamínu D ešte aj koncom leta? A fakt, že v našej krajine boli namerané najhoršie výsledky hustoty kostí, tiež nie je iba náhoda, navyše, nedostatok vitamínu D sa v zime týka až 70% populácie.

    Čím sa vysvetľuje nedostatok vitamínu D v lete?

    Väčšiu časť dňa trávime aj v lete prácou (často v interiéri), alebo ak sme práve na dovolenke a oddychujeme, kvôli horúčavám a silnému UV-B žiareniu sa aj vtedy ukrývame v chladnejších, krytých priestoroch, a vonku sa zdržiavame iba v neskorších popoludňajších hodinách.

    Ak sa aj odhodláme vyjsť na čerstvý vzduch, väčšiu časť našej pokožky zahalíme šatami, alebo chránime krémami, čo je mimoriadne užitočné, avšak vďaka tejto „ochrannej vrstve“ naše telo nedostane dostatočné množstvo slnečného žiarenia, potrebného na tvorbu vitamínu D3.

    Dôležitosť vitamínu D3 bola v poslednom období prehodnotená. Keďže na základe nových poznatkov sa zistilo, že v našom tele vystupuje ako hormón, a jeho nedostatok predstavuje riziko vzniku mnohých ochorení.Slnečné dni sú konečne opäť tu a je čas sa z nich radovať. Aj keď sa tešíte, že budete tráviť viac času vonku, v záhradke či na terase, existuje niečo, čo vám napriek chvíľam stráveným na slnku, môže chýbať – vitamín D.

    Vitamín D je „slnečný vitamín“ a ak sa ním chcete zásobiť, potrebujete byť pravidelne vystavení slnečnému žiareniu. Znie to pomerne jednoducho, ale reálne získať dostatok vitamínu D je oveľa ťažšie.

    Prirodzená produkcia vitamínu D si vyžaduje odhaliť pokožku – znamená to, že aspoň 15 až 30 minút denne by mala byť vystavená slnečným lúčom celá plocha rúk a nôh bez opaľovacieho krému. Opaľovací krém blokuje totiž UV žiarenie zo slnka, ktoré telo vyžaduje na dostatok produkcie vitamínu D. Za 30 minút si ľudské telo vie vyrobiť 10 000 až 12 000 IU vitamínu D, lenže v praxi bráni tomu vrstva opaľovacieho krému nanesená na našej pokožke od prvej minúty opaľovania... (Je však veľmi dôležité, aby ste sa vždy následne opaľovacím krémom natreli a poskytli tak pokožke ochranu pred spálením a rakovinou kože.) Schopnosť tela produkovať vitamín D klesá s vekom, a tiež v prípade, že máte tmavú pleť. Inhibovať produkciu vitamínu D môžu aj vonkajšie faktory, ako sú dni pod mrakom a znečistenie ovzdušia, ktoré majú na svedomí blokovanie UV lúčov. Navyše väčšina z nás pracuje v uzavretých priestoroch a ak sme aj vonku, obávame sa, že sa spálime. Ukryli sme sa pred blahodarnými účinkami slnka, a preto nie sme schopní dostatočne sa ním zásobiť.

    V akých dávkach potrebujete vitamín D?
    Podľa posledných zistení trpia nedostatkom vitamínu D až dve tretiny našej populácie! Lekári upozorňujú, že ani 2 týždne pobytu pri mori počas letnej dovolenky nestačia na dosiahnutie jeho dostatočnej hladiny! Preto je nevyhnutná jeho suplementácia počas celého roka. Takže bez ohľadu na to, že je leto, vitamín D je dôležité živina, ktorú potrebujete prijímať denne.

    lienkashoppingqueen