Dnes som sa akurat rozpravala s jednou pani, robila pred rokmi na druzstve..hovorila ze ked to vtedy prislo, tak sa chore zvierata davali bokom...dnes sa zabija aj to zdrave zaradom
Ano vraj ked to tu bolo pred 50rokmi tak jediny dopad to malo ekonomicky lebo chore zviera nezralo, a tym bola znizena dojivost...ale po prekonani ochorenia sa vsetko vratilo do normalu...bohuzial nariadenia z EU su taketo...takze je to na chovateloch bud sa postavi za svoj dobytok, nakupi si dostupne testy a pretestuje si zdrave zvierata alebo si povie fajn mam sancu to zavret s tym ze ma EU aj nejakym sposobom odskodni
@petrika555 odskodni ako odskodni. Minule o tom rozpravali a cely proces od zaciatku nakup, starostlivost, vytvorenie noveho stada praca aj na 3 roky kym nabehne produkcia. Medzitym treba spravit komplet dezinfekciu, nakupit nove zvierata, krmivo, praca. Podla mna vela chovov sa neobnovi a zanikne.
Tiež ma mrzí, čo sa deje, ale ako to chcete riešiť? Zvieratá sa v minulosti liečili? Vírus sa nedá liečiť. Vie niekto vôbec o tej chorobe niečo? Väčšina dospelých kráv to prežije, ale:
1) Vysoká úmrtnosť pri mladých a starších zvieratách
2) trvalé poškodenie paprčiek, ktoré niekedy vedie až k chromosti. Takže sa zviera musí utratiť aj tak
3) trvalé poškodenie vemena a trvalé zníženie dojivosti až o 80%
4) neplodnosť
5) trvalé poškodenie tráviaceho traktu, čo vedie k celkovému neprosperovaniu a náchylnosti k ďalším chorobám
6) je to nákazlivé jak sto čertov
Úprimne, aké to má riešenie? Mladé to zabije, väčšina dospelých ostane neplodná a tie, čo sa aj tak neutratia, lebo sú chromé, tak tie nedoja. Takže teraz máte polovicu stáda, ktoré chováte len pre krásu. Je to smutné, ale farma potrebuje aj niečo produkovať, aby sa nezložila.
Ak Vám srdce krváca za poľnohospodárske zvieratá, tak siahnite po drahšom mlieku, vajíčkach a mäsa z etickejších chovov. Život, aké väčšina úžitkových zvierat žije, je prekliatie. Kúsok odo mňa otvorili nové mäsiarstvo a hlásajú že sú to sliepky chované vonku a na tráve. Nikto tam nechodí, mäso na pultoch obschnuté. Lebo nemôžu súperiť s kauflandom, kde to stojí v akcii štvrtinu. Ale zase za takú cenu sa nedá zvieratám poskytnúť úctivá existencia.
@refly hodne prehnane vykreslene. Taketo skody neboli pred 50 rokmi, na kazdom kuse urcite. Moj veterinar sam povedal, ze takto sa to nerobi. Je to narocky, vyzabijat vsetko a maso dovazat, nie kvoli chorobe, ale kvoli biznisu. A to uz je moznost si ho aj vytlacit, to maso. Nie zive kravy a zvierata, ale umelina z laboratoria.
@lion777 Tak to povedal google, keď som si o tom čítala. Tie trvalé následky záviseli od druhu a konkrétneho následku, ale boli to čísla od 30%-80%. Moc vysoké. Celá pointa je obetovať pár, aby sa to nešírilo a neľahlo všetko. A biznis... nedotuje náhodou EU chovy? Veď keď chcú tak veľmi dovážať, tak to nemusí dotovať. To je trocha kontraproduktívne.
A to posledné som tiež nepochopila... čo je zlé na mäse dopestovanom v labáku? A iný argument okrem toho vágneho "fuj, umelina". Čo konkrétne je na tom zlé? Plače sa teda kvôli zabitým zvieratám, alebo stratám na majetku? Zvieratá sa chovajú otrasne a so zámerom ich aj tak zabiť. Kvôli tomu nikto neplače. Ak sa zabijú bez toho, aby skončili na pultoch, tak zrazu máme problém. Ako hovorím... ak je Vám ľúto zvierat, tak zvážte ktoré produkty podporujete a kupujete.
Moj otec pred tymi 50timi rokmi na tom druzstve bol, mesiac tam byvali a zili, nosili im jedlo. Bola uzatvorena cela obec, nikto von ani dnu. Nic sa neliecilo, je to bohapusta sprostost. Vsetky zvierata pobili, na druzstve aj v celej dedine. To nie su rozpravky ale skutocna skusenost a zivot, ostatne je ignoracia faktov a reality.
Kolegyňa robila zootechničku na družstve - cca 20 , 30 rokov dozadu a keď mali podozrenie na slintačku u jednej kravy, tak sa s ňou trepala do Košíc cez pol Slovenska, slintačku jej síce nepotvrdili ,ale musela sa utratiť a škodu im nikto za prevoz a zviera vraj nevyplatil. Hrozilo, že ak sa to potvrdí, tak nepôjdu ani domov-tak im povedali vtedy.
@abbey1 vies o tom, ze aj vyliecene zviera je prenasacom virusu? Na zabranenie prenosu bola prisna karantena, ludia zili so zvieratami na farme. Ak sa uz nakaza preniesla, tak likvidovali cely chov, tak ako sa likviduje teraz. Okrem toho vsetky zvierata v niekolkokilometrovom okruhu. Tak ako to robili vo Velkej Britanii pred par rokmi alebo v Nemecku pred par mesiacmi.
Nasi odborníci nemôžu tvrdiť ze sú odborníci, keďže sa za svoju prax s týmto problémom nestretli. Majú nulovú prax a len teoretické vedomosti. Liečiť niečo sa ani nenaučia ak budú rad radom zabíjať zvierata.
Co je tu problémom? Dojna krava, ktorá toto dostane . Prečo?
1. Lebo udržať zviera pri živote a akej takej kondícii je náročné. Horšie je ešte to , že sa nedá kvôli pľuzgierom podojit a nastane mastitida. To všetko spôsobuje, že aj ak sa z toho vysoká, tak jej dojivost do budúca bude slabsia. A keďže kravy v dnešných moderných progresívnych kravinoch sú len stroje na peniaze, pardon ...na mlieko . Takú kravu už aj tak nikto nechce.
2. Naše kraviny majú maximum krav, maximum automatizácie, nemá sa vlastne kto tým zvieratam venovať.
Ale .
1. Podľa článku ktorý je z praxe a zdieľalá som vyššie, práve telata, a na sucho stojace kravy a byky by sa vyliečili. Dnes sa bežne používajú protizápalové inj , rôzne veterinárne lieky (,ktore nikto neskusa lebo vsetko zabijú), že.značná časť dobytka by prežila. Ta časť zvierat by mala aj celoživotnú imunitu po prekonaní.
2. Všimli ste si ze sa to nesiri vzduchom, ale rozširujú to ľudia. A napadá to prakticky len veľké kraviny . Prečo? Lebo našim inžinierom pripadá NEEFEKTINE kravy pásť na zelenej travicke a teplom slniečku ale sú iba pozatvarane v halách. Ich imunita mi niečo zvonku vôbec nie je stavana, nákaza.sa šíri rýchlo lebo je ich tam v celku hodne. Nech je kravin neviem ako moderný, nový, krásny. A presne preto ze sme si kravy pozatvarali , lebo nám na hlavu nestačí 20l mlieka ale potrebujeme 25 naše produkty nemajú priaznivý pomer omega a slintacka nám vykantrila cca 7000 kusov dobytka. Z toho väčšina zvierat zdravých .
Cely tento postup je chorý. Lebo nicime si vladtne zvieratá, vlastne chovy , situáciu sa vlastne ani nenaucima zvládať.
Slovensko nie je Švajčiarsko. Nákaza.sa.tu bude šíriť lebo cca polovica národa ma IQ hojdaceho koníka a nedokážu dododržiavať prísne opatrenia. Čiže.tu by sa skôr hodil prístup ako v Afrike.jum
@hopatko divne. V našej dedine bola potvrdená slintacka len v jednom dvore. Tie zvierara sa zabili zvyšok nie.
To tvrdenie potvrdzuje aj to ze.pri 170 ohniskach bolo zabitých len 3000 kusov. Teraz je pri 6tich vyše 7000. Vtedy bolo v každej obci družstvo - HD a ošípané a v každom dvore vnimave zvieratá (v nasej obci bola v kazdom dvore osipana a krava, cca 3 chudobne rodiny ju nemali). Ak by vybijali zvierata z celej obce, nedajbože 3km okruh tak pri 170 ohniskach by to bolo obrovské množstvo zvierat.
V nedeľu v TV spomínal nejaký odborník, ze zviera aj keď sa vylieči, je veľmi dlho infekčné, nepamätám sa presne, ale zdá sa mi ze zo bolo okolo 500 dní. S tými info co ste tu písali, aké problémy to spôsobuje, celkom chápem prečo ich zabijaju...
@makaronka01 neviem, ale v Afrike sa to tak nerieši, a aj tak nákazu prakticky prenášajú len divoké zvierata a tie spôsobujú ohniska. Ak to vypukne, ockuje sa. Ak by to bolo také hrozné s tým šírením , tak by to tak nemohli riešiť.
https://www.agropress.cz/jak-jde-zdolat-slak-be...
@lion777 Zaujímavý pohľad, ale kde je hranica? Plast je z ropy, ropa je "vytvorená bohom". Oblečenie, lieky, umelé kĺby, čistiace prostriedky, ect tiež nevytvoril a všetci sa zhodneme že sú to super veci. Ovocie a zelenina je tiež vyšľachtená človekom a nemá nič spoločné so svojou prírodnou verziou. Divá verzia kukurice je ešte menšia ako klások pšenice. A má škrob namiesto cukru. Kukurica patrí medzi trávy a aj tak pôvodne vyzerala. Ovocie a zelenina je vytvorená človekom. A aj domestikované zvieratá.
Moja matka má negatívnu krvnú skupinu a ja mám pozitívnu, vznikla Rh inkompatibilita a jej telo sa ma snažilo potratiť. Zvrátili to umelými liekmi. Ak by sa stalo tak, ako boh zamýšľal, tak som mala byť mŕtva ešte predtým, ako som sa mala narodiť.
Ak chcete takýto pohľad, tak sa dá na to pozrieť že ľudia dostali do daru rozum a máme možnosť byť lepšími. Vieme vyliečiť chorých, neumrieť od zimy vďaka kúreniu a oblečeniu, opraviť defekty ako slabý zrak a teraz potenciálne vieme vypestovať žijúce, organické tkanivo v laboratóriu bez trýznenia a zabíjania iných tvorov. Denne sa zabije 202 miliónov sliepok na svete. 202 miliónov každý jeden deň. Mäso z labáku je cesta ako by nemuselo zomrieť také množstvo zvierat každý deň. Aj vlk by bol sýty a aj ovca celá.
@hopatko Jasne že ich strieľali, veľké zviera sa ináč utratiť nedá. Veď keď ich porážajú na mäso, tiež im omračovacou pištoľou strelia medzi oči (čo prerazí lebku) a potom ich ešte živé a ideálne v bezvedomí podrežú.
A guľka do hlavy je veľmi humánna, lebo je to asi najrýchlejší spôsob. Ja som musela utratiť pár mačiek v pokročilom veku (rakovina, zlyhaní obličky, ect) a veterinárna eutanázia nejde vždy tak ľahko. A z tej prvej uspávačky sa takmer vždy dovracajú, takže ich posledná spomienka je vracanie. Niekedy sa im potom ani nedarí napichnúť žila a musí to pichať rovno do srdca. Neviem ako by som reagovala, keby veterinár prestrelil mojej mačke lebku a rozfrcol ju po celej ordinácii, ale pre tú mačku by to bola asi jednoduchšia a rýchlejšia smrť.
Utratenie zbraňou je ľahká smrť.
@lion777 Tak, to sú už trošku konšpiračné teórie :D Mne teda mäso nechutí a nejedávam, ale už mám tak pozmenené DNA vakcínami a 5G, že by mi to už nevadilo. Moja rodina má z obidvoch strán v génoch samú rakovinu, depresiu, krátkozrakosť, alergie a ploché nohy, takže pomeniť trocha genóm by vôbec nebolo na škodu XD
Ale ok, zapíšem si že kukurica, mydlo, a oblečenie je geneticky upravené a škodí 🙂
A úprimne by ma za zaujímalo čo teda jedávate? Mäso nie a ovo/zelo asi tiež nie.
@abbey1 Tak to je super! Aj keď popravde moc neviem na ktorú časť reagujete... Labákové mäso, či? Lebo to som skôr myslela vo veľkom merítku. Jednotlivec môže urobiť správnu voľbu a je dobré ak ju urobí, ale nie každý má takú možnosť. Vo veľkom by sa veci zmenili iba ak by bola na trhu cenovo dostupná alternatíva.
Alebo keď som sa pýtala pani že čo jedáva? :D To bolo skôr zo srandy, lebo mäso neje a vyšľachtené ovocie a zelenina je "otravene, geneticky upravene a skodi". Tak ma zaujímalo akú stravu ešte máme :P Okrem rastlinnej a živočíšnej. Možno huby?

Bohužiaľ, aj veda sa už prepisuje. Nie je odborník ako odborník. Počúvajú sa len ti 'správni'.