Sutaz o balicek zdravia na nasej fb stranke pokracuje. Mame tu niekolko skvelych mien. Poletusik vitaminovy, Vyliecik, Flafi, Nebojvitko... Vymyslite meno pre nášho nového člena tímu - maskota Lietajúcich vitamínov a vyhráte vitamíny na pol roka ZDARMA. Meno píšte do komentára na našej FB stránke pod súťažný status. Najkreatívnejší nápad odmeníme "Balíčkom Zdravia" dňa 11.2.2015. Podmienky súťaže nájdete na www.humamedix.sk

    Zapojte sa do sutaze o balicek zdravia na nasej fb stranke Súťažte s nami. Vymyslite meno pre nášho nového člena tímu - maskota Lietajúcich vitamínov a vyhráte vitamíny na pol roka ZDARMA. Meno píšte do komentára na našej FB stránke pod súťažný status. Najkreatívnejší nápad odmeníme "Balíčkom Zdravia" dňa 11.2.2015. Podmienky súťaže nájdete na www.humamedix.sk

    Zapojte sa do sutaze o balicek zdravia na nasej fb stranke
    Súťažte s nami. Vymyslite meno pre nášho nového člena tímu - maskota Lietajúcich vitamínov a vyhráte vitamíny na pol roka ZDARMA. Meno píšte do komentára na našej FB stránke pod súťažný status. Najkreatívnejší nápad odmeníme "Balíčkom Zdravia" dňa 11.2.2015. Podmienky súťaže nájdete na www.humamedix.sk

    lietajucevitaminy
    6. jan 2015    Čítané 0x

    Červená repa - úžasný zdroj vitamínov aj námetov na recepty

    Červená repa (cvikla) zrejme nepatrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu. Niektorým prekáža jej chuť, iným farbiace účinky. V neposlednej rade je pre vysoký obsah železa aj ťažká na žalúdok, preto jej nikdy neskonzmujeme veľa. Všetko je však iba uhlom pohľadu, pretože cvikla nemusí byť iba neforemná hmota bez chuti na tanieri v školskej jedálni...Dokonca po jej konzumácii môžete opeknieť🙂

    Jednoduchá na pestovanie

    Patrí medzi tradičné potraviny. Dopestovať ju nie je vôbec ťažké. Je odolná voči škodcom, nenáročná na pôdu i vodu. Dá sa preskladovať aj celú zimu, stačí ju uskladniť dobre osušenú v chlade a tme. Okrem koreňa sa pri varení dajú využiť aj jej  listy.Uvarené alebo podusené chuťou pripomínajú špenát. Šťavu z cvikle môžete využiť napríklad aj pri farbení kraslíc, nápojov či potravín (kečup, zemiaková kaša, špagety, paradajková polievka). Je lacná a spotrebovať sa z nej dá úplne všetko.

    Úžasný zdroj vitamínov

    Je to úžasný koktail účinných a zdraviu prospešných látok, ktorý  má priaznivé účinky na naše trávenie, detoxikuje a posiľňuje organizmus. Šťava zo surovej cvikly pôsobí ako komplexný antioxidant, ktorý znižuje cholesterol a čistí krv.

    Cvikla obsahuje:

    vitamíny skupiny B, vitamín C, biotín a karotén, aminokyseliny organické kyseliny, pektín draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, selén, betaín a iné užitočné zložky.

    Nakoľko je vysoko účinná, jej konzumácia prináša určité obmedzenia. Aj v prípade červenej repy platí pravidlo “všetkého s mierou”.  Odporúča sa vypiť maximálne 100 ml odšťavenej cvikle naraz, najlepšie zmiešať s jablkovou alebo mrkvovou šťavou. Jej nadmernou konzumáciou si totiž môžete privodiť tráviace problémy, žalúdočné kŕče, nevoľnosť až točenie hlavy. Na pozore by sa mali mať  ľudia trpiaci na obličkové kamene a diabetici pre vysoký obsah sacharózy.

    Pochutnajte si bez trápenia

    Cviklu je možné variť, piecť i zavárať. Najzdravšia je však čerstvá. O jej kvalite, čerstvosti a vysokom obsahu vitamínov napovedá sýto červená farba.

    TIP: Varte cviklu neošúpanú a v celku. Zachová si tak pôvodnú tmavofialovú farbu a ostane v nej viac živín.

    Ponúkame Vám zopár chutných receptov na záver. Kto má chuť skúšať, čítajte ďalej….

    SUROVÁ…Cviklový burger

    Do celozrnného sendviča nakrájame tenké kolieska surovej cvikle, pridáme čerstvý kozí syr, najemno nakrájané vlašské orechy a listový šalát ( fantázii sa medze nekladú)...Mäsožravci si môžu do burgera pridať fašírku z kvalitného hovädzieho mäska.

    SUŠENÁ...Zdravé cviklové čipsy

    2 väčšie cvikle ošúpeme, škrabkou alebo nožom nakrájame na tenké plátky, posypeme grilovacími bylinkami, dáme do sušičky alebo na slniečko a uskladníme v dobre uzatvárateľnom pohári.

    VARENÁ...Cviklová nátierka alebo šalát

     2 stredne veľké cvikle dáme variť do hrnca v šupke pokiaľ sa neuvaria a nie sú mäkké. Ešte za tepla ich ošúpeme a nastrúhame. Pridáme už vopred posekané a opražené orechy,biely jogurt,majonézu (4PL) alebo tatarskú omáčku podľa chuti,trošku soli,vegety,čierneho korenia a všetko spolu zmiešame.Komu chutí, môže si ešte nastrúhať syr.

    PEČENÁ...dobrá ako príloha k mäsku, či len tak

    Cviklu nakrájame na mesiačiky, pokvapkáme kvalitným balzamikovým ocom (naozaj hustým, kvalitným, výrazným), potrieme rozotretým cesnakom, okoreníme, osolíme a dáme zapiecť. Výborná je i alteratíva s celým cesnakom, šoľou a olivovým olejom.

    ZAVÁRANÁ …na množstvo spôsobov

    Cviklu umyte a uvarte do mäkka.Trvá to asi dve hodinky.Medzi tým si pripravte nálev z vody,cukru,octu a soli. Cviklu ešte za tepla ošúpte z vrchnej kože.Takto pripravenú cviklu pokrájajte na štvťky a postrúhajte alebo nakrájajte na menšie slížiky.Postrúhaná alebo nakrájaná cvikla putuje do hrnca, zalejeme ju pripraveným nálevom a pridáme dochucujúce koreniny a ingrediencie. Môže to byť chren a rasca, alebo aníz a jabĺčka. Naplnené poháre uzavrite a dajte sterilizovať do elektrickej rúry na plechu s vodou na 30 minút na 160 stupňov.Po sterilizácii poháre nechajte vonku postáť asi päť minút a následne ich prevráťte na utierku,aby ste videli,či niektorý netečie.

    NA SLADKO...Cviklový koláč s lieskovcami

    450g cvikly uvaríme, ešte za tepla ošúpeme a po vychladnutí nastrúhame. 250g špalovej hladkej celozrnnej múky zmiešame s 1 ČL prášku do pečiva, štipkou soli a 2 ČL mletej škorice. Pridáme 1ks vanilkového a 100g trstinového cukru a nastrúhanú cviklu. 1 prezretý väčší banán poriadne roztlačíme vidličkou a pridáme do zmesi spolu s 200 l mlieka a 50ml oleja. 150g lieskových orieškov nasekáme alebo dáme do mixéra a zmixujeme na väčšie kúsky, aby ich bolo v ceste cítiť. Nasekáme si 60g horkej alebo varovej čokolády na menšie kúsky a spolu s orieškami pridáme do cesta a všetko poriadne premiešame. Plech na pečenie si vymastíme rastlinným olejom, vysypeme kokosovou múčkou či hladkou múkou, alebo použijeme papier na pečenie, komu ako vyhovuje 🙂 Cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme. Koláč pečieme približne pol hodinu.

    lietajucevitaminy
    4. jan 2015    Čítané 0x

    Ako prekonať chrípku bez chémie

    Hovorí sa, že s chrípkou  ste v posteli 7 dní s liečbou a rovnako 7 dní bez nej. Naozaj je to tak. Napriek tomu je dôležité si počas akútnej fázy ochorenia uľaviť od jej otravných symptómov. Nechcete hneď kupovať tonu liečiv z lekárne? Riaďte sa týmito jednoduchými a prírodnými tipmi.

    1. Niekedy nie je žiadúce symptómy liečiť

    Aj tie otravné symptómy sú súčasťou liečebného procesu organizmu a dôkazom, že imunitný systém s infekciou bojuje. Platí to v prípade teploty, kašľa aj upchatého nosa. Všetky paria medzi obranné reakcie tela. Napríklad zvýšenej teplote horšie odolávajú aj mikroorganizmy - prirodzene ich zabíja. Navyše teplé prostredie urýchľuje transport buniek imunitného systému na miesto pôsobenia. Preto ak s teplotou vydržíte zopár dní, môžete sa uzdraviť omnoho rýchlejšie.

    2. Pite dostatok tekutín, najmä čajov

    Teplé tekutiny odstraňujú opuch nosa, pomáhajú predchádzať dehydratácii a prinášajú úľavu zapáleným membránam v nose a hrdle.

    3. Doprajte si horúcu sprchu

    Pri horúcej sprche sa vytvára para, ktorá zvlhčuje nosové cesty. Navyše sa pri nej výborne zrelaxujete.

    4. Smrkajte často a správne

    Sekrét z nosa obsahuje mikroorganizmy a čiastočky, ktorých sa telo potrebuje zbaviť, preto je potrebné pravidelne smrkať. Ak však smrkáte príliš prudko, vplyvom podtlaku sa hlien môže dostať z nosových ciest do uší a spôsobiť zápal. Najlepším spôsobom ako sa jemne vysmrkať je zapchať si jednu nosovú dierku a druhou jemne fúknuť.

    5. Zvlhčujte a preplachujte

    Morská voda dutiny zvlhčí a zmierni opuch sliznice. Má tiež antibakteriálne a antivírusové pôsobenie. Vdychovanie vlhkého vzduchu okrem toho pomáha aj zmierniť bolesť hrdla.

    6. Kloktajte

    Kloktanie zvlhčuje ubolené hrdlo a prináša mu tak dočasnú úľavu. Roztok na kloktanie by mal byť izbovej teploty. Známy slaný roztok má dezinfekčné vlastnosti, ale doma si môžete vyrobiť aj príjemnejšie kloktadlo. Napríklad 1 ČL malinových listov alebo šťavy z citróna do dvoch šálok horúcej vody alebo jablkový ocot a med.

    7. Na dutiny prikladajte obklady

    Pomáha teplý i studený obklad. Vankúšiky na teplý obklad dostanete kúpiť v potravinách či lekárniach. Rovnako však poslúži navlhčená handra, ohriata v mikrovlnke. Ako chladný obklad použite vrecko mrazeného hrášku.

    8. Spite na vyvýšenom podklade

    Zvýšením polohy hlavy pri spánku uvoľníte dýchacie cesty.

    9. Konzumujte správne potraviny a bylinky

    S nevoľnosťou Vám pomôže zázvor i banán. Vitamín C posilní Váš imunitný systém.Čučoriedky potláčajú hnačku, ale i bolesti.Čili papričky otvárajú dýchacie cesty. Spolu s horčicou a chrenom odstraňujú hlien z pľúc. Brusnice predchádzajú vzniku uroinfekcií, ktoré môžu chrípku komplikovať. Cesnak, cibuľa, čierny a zelený čaj obsahujú prírodné “antibiotiká”.

    10. A hlavne ju vyležte!

    Vaše telo potrebuje všetku energiu na boj s infekciou, ktorá ho vyčerpáva. Doprajte mu ju a neflákajte ani nočné spanie🙂. Vlastne je najlepšie ak si na boj s chrípkou zaobstaráte “pestúnku”. Je predsa dôležité sa venovať relaxu, preto je fajn ak Vám niekto blízky pomôže odpratať osmrkané kapesníky, spraví čaj a večeru.

    lietajucevitaminy
    4. jan 2015    Čítané 0x

    Ako prekonať chrípku bez chémie

    Hovorí sa, že s chrípkou  ste v posteli 7 dní s liečbou a rovnako 7 dní bez nej. Naozaj je to tak. Napriek tomu je dôležité si počas akútnej fázy ochorenia uľaviť od jej otravných symptómov. Nechcete hneď kupovať tonu liečiv z lekárne? Riaďte sa týmito jednoduchými a prírodnými tipmi.

    1. Niekedy nie je žiadúce symptómy liečiť

    Aj tie otravné symptómy sú súčasťou liečebného procesu organizmu a dôkazom, že imunitný systém s infekciou bojuje. Platí to v prípade teploty, kašľa aj upchatého nosa. Všetky paria medzi obranné reakcie tela. Napríklad zvýšenej teplote horšie odolávajú aj mikroorganizmy - prirodzene ich zabíja. Navyše teplé prostredie urýchľuje transport buniek imunitného systému na miesto pôsobenia. Preto ak s teplotou vydržíte zopár dní, môžete sa uzdraviť omnoho rýchlejšie.

    2. Pite dostatok tekutín, najmä čajov

    Teplé tekutiny odstraňujú opuch nosa, pomáhajú predchádzať dehydratácii a prinášajú úľavu zapáleným membránam v nose a hrdle.

    3. Doprajte si horúcu sprchu

    Pri horúcej sprche sa vytvára para, ktorá zvlhčuje nosové cesty. Navyše sa pri nej výborne zrelaxujete.

    4. Smrkajte často a správne

    Sekrét z nosa obsahuje mikroorganizmy a čiastočky, ktorých sa telo potrebuje zbaviť, preto je potrebné pravidelne smrkať. Ak však smrkáte príliš prudko, vplyvom podtlaku sa hlien môže dostať z nosových ciest do uší a spôsobiť zápal. Najlepším spôsobom ako sa jemne vysmrkať je zapchať si jednu nosovú dierku a druhou jemne fúknuť.

    5. Zvlhčujte a preplachujte

    Morská voda dutiny zvlhčí a zmierni opuch sliznice. Má tiež antibakteriálne a antivírusové pôsobenie. Vdychovanie vlhkého vzduchu okrem toho pomáha aj zmierniť bolesť hrdla.

    6. Kloktajte

    Kloktanie zvlhčuje ubolené hrdlo a prináša mu tak dočasnú úľavu. Roztok na kloktanie by mal byť izbovej teploty. Známy slaný roztok má dezinfekčné vlastnosti, ale doma si môžete vyrobiť aj príjemnejšie kloktadlo. Napríklad 1 ČL malinových listov alebo šťavy z citróna do dvoch šálok horúcej vody alebo jablkový ocot a med.

    7. Na dutiny prikladajte obklady

    Pomáha teplý i studený obklad. Vankúšiky na teplý obklad dostanete kúpiť v potravinách či lekárniach. Rovnako však poslúži navlhčená handra, ohriata v mikrovlnke. Ako chladný obklad použite vrecko mrazeného hrášku.

    8. Spite na vyvýšenom podklade

    Zvýšením polohy hlavy pri spánku uvoľníte dýchacie cesty.

    9. Konzumujte správne potraviny a bylinky

    S nevoľnosťou Vám pomôže zázvor i banán. Vitamín C posilní Váš imunitný systém.Čučoriedky potláčajú hnačku, ale i bolesti.Čili papričky otvárajú dýchacie cesty. Spolu s horčicou a chrenom odstraňujú hlien z pľúc. Brusnice predchádzajú vzniku uroinfekcií, ktoré môžu chrípku komplikovať. Cesnak, cibuľa, čierny a zelený čaj obsahujú prírodné “antibiotiká”.

    10. A hlavne ju vyležte!

    Vaše telo potrebuje všetku energiu na boj s infekciou, ktorá ho vyčerpáva. Doprajte mu ju a neflákajte ani nočné spanie🙂. Vlastne je najlepšie ak si na boj s chrípkou zaobstaráte “pestúnku”. Je predsa dôležité sa venovať relaxu, preto je fajn ak Vám niekto blízky pomôže odpratať osmrkané kapesníky, spraví čaj a večeru.

    Ešte stále neviete čo kúpiť svojim blízkym k Vianociam? Inšpirujte sa na www.lietajucevitaminy.sk a darujte im kúsok zdravia. Navyše máte možnosť sa prostredníctvom našej facebook stránky zapojiť do súťaže o welness pobyt.

    Ešte stále neviete čo kúpiť svojim blízkym k Vianociam? Inšpirujte sa na www.lietajucevitaminy.sk a darujte im kúsok zdravia. Navyše máte možnosť sa prostredníctvom našej facebook stránky zapojiť do súťaže o welness pobyt.

    lietajucevitaminy
    15. dec 2014    Čítané 0x

    7 nepriestrelných dôvo­­­­­­­dov prečo budete chcieť žiť zdravo...

    Asi každý z nás si už počas svojho života povedal „kašlem na to“, telo by malo ísť do hrobu zhumplované... Napriek tomu nás všetkých spája 7 nepriestrelných motivácií, ktoré nás smerujú k tomu, aby sme kompletnej demolácii nášho tela zabránili.

    #180411870 / gettyimages.com

    1. Chcem vyzerať atraktívne

    K peknej postave sa dá dopracovať aj bez nadmernej aktivity. Stačí si uvedomiť, že naše telo má rado rutinu:

    • pravidelná strava

    Pravidelný príjem potravy v množstvách  a druhoch adekvátnych aktivite, ktorú vykonávame nám pomôže naštartovať trávenie. Prispejeme tak nielen k tomu, aby sme nenaberali kilá navyše, ale aj aby nás netrápil žalúdok a črevá, či aby sme mali zdravšiu pokožku.

    • pravidelná chôdza aspoň hodinku denne

    Nevyžaduje žiadnu fyzickú výdrž a dá sa praktizovať pred prácou i po nej. Únava po celom dni tu nie je výhovorkou, pretože akonáhle spravíte pár krokov, čerstvý vzduch Vás nabije energiou. To isté platí o vstávaní 🙂 Navyše si pri nej vyvetráte hlavu od starostí z práce či bežného rodinného fungovania. Chce to len opustiť  telku, nechať doma mobil a VYPNÚŤ.

    • pravidelný spánok

    Platí, že dobrý spánok, nie je stratou času, i keď ním strávime až tretinu svojho života, naopak je to najlepšia investícia do zdravia! Rešpektujte ak Vám telo vraví, že potrebuje oddych. Ideálne je ak sa viete nastaviť na rovnakú večernú hodinu. Predchádzate  tak vzniku porúch spánku, zlepšujete funkciu mozgu a pamäte a predlžujete svoj život.

    2. Nechcem byť vyčerpaný a bez energie

    Energiu do dňa nám dodáva nielen dobrý spánok, relaxácia  a ranný beh. Nabije Vás aj  pohár čerstvej vody, či strava bohatá na živiny, vitamíny a minerály. Pre psychickú pohodu postačí aj objatie. Stačí si vybrať čo Vám dobije baterky!🙂

    3. Chcem si vychutnať svoje jedlo

    Pre dosiahnutie zdravého stravovania nemusíte nutne prestať jesť, alebo variť chutne. Siahnite však po pestrej strave. Červené mäso podporuje krvotvorbu. Maslo pomôže odstrániť zachrípnutie, či hlieny z priedušiek. Syr je zdrojom vápnika a fosforu – stavebných zložiek kostí a zubov. Ryža je zdrojom vlákniny, zemiaky zasa obsahujú zdroj energie - škrob. No a tá zelenina...!Skúšal už niekto napríklad ugrilovať si karotku na masle s trochou čierneho korenia a soli? Nepoznám nič lepšie na pohodové večery. Navyše pri stavovaní platí, čím pestrofarebnejšia je strava, tým väčšia šanca, že do tela prijímame všetky potrebné živiny. Platí aj keď sem-tam zjete nejaký ten koláčik či klobásku 🙂

    4. Chcem mať zdravý sexuálny život

    Zdravý sexuálny život je ten, ktorý plynie, prirodzene sa prispôsobuje veku, skúsenostiam, okolnostiam a možnostiam. Preto ak užívate lieky na srdce, trpíte stavmi úzkosti, či denne podstupujete stresové situácie, neočakávajte od seba rekordné výkony. Nenechajte ostatných, aby Vám diktovali koľkokrát do mesiaca  sa máte zblížiť s partnerom.Oddych, primeraný pohyb, či redukcia váhy Vám však k vysnívanej kondícii môžu dopomôcť.

    5. Nechcem do seba pchať chémiu

    Ak nechcete často navštevovať lekárov a užívať množstvo liekov, riaďte sa vyššie uvedenými pravidlami a rešpektujte svoje telo ak Vám hovorí, že potrebuje oddych či deň voľna v práci. Ak je to skutočne nutné v prvom kroku vyskúšajte prírodnú liečbu či vitamínovú bombu.A nepodceňujte varovné signály či príznaky ochorení – prechodené ochorenie je horšie ako krátkodobá liečba!

    6. Nechcem sa v ničom obmedzovať

    Problém je v interpretácii slova obmedzenie. Ak si nestanovím hranice, neobmedzujem sa, ale je to v skutočnosti tak? Ak nespím, vyčerpám sa. Ak podlieham stresu, skolabujem. Ak sa prejedám, priberám a ak nejem, nemám dostatok energie. Ak neprijímam mliečne produkty, trpia moje kolená. Ak vynechám zeleninu, mám problémy s trávením. Ak nechodím na slnko, mám nedostatok vitamínu D3. Preto ak chceme žiť bez obmedzení, musíme sa vždy v niečom obmedzovať.

    7.Nechcem sa stresovať

    Najťažšia a súčasne najľahšia vec zo všetkých. Je daná nastavením myslenia človeka, inak povedané, stres je ako vnímame veci, ktoré nám nevyhovujú či nás trápia.Mnohokrát však iba stačí vypnúť (áno aj myslenie) a dopriať si chvíľku relaxu.

    Je to veľmi jednoduché. Všetci túžime po tom istom. Tak na tom poďme pracovať. Možno zistíme, že to je jednoduchšie ako si myslíme..

    “Predstavujeme vám Lietajúce vitamíny” - 9 x áno zdraviu:
    - 9x účinnejšie ako tablety
    - Rýchlejšie účinkujú
    - Netreba ich prehĺtať
    - Nezaťažujú žalúdok
    - V praktickom balení
    - Ideálne pre deti
    - Chutnejšie

    lietajucevitaminy
    1. dec 2014    Čítané 0x

    Vitamíny v tabletách, je to naozaj jediná možnosť?

    Najviac vitamínových produktov na trhu je vo forme tabliet, tabliet s predĺženým uvoľňovaním, cmúľacích tabliet, kapsulí či cukríkov. Tablety sa používajú pohodlne  (cez ústa) a sú na trhu už veľmi dlho (už od čias pred naším letopočtom).

    Aj napriek tomu, že sa podávajú cez ústa, na hlavné miesto pôsobenia musia precestovať celým telom až do čriev. A táto cesta si vyberá svoju daň:

    • veľké množstvo účinných látok sa pri prechode žalúdkom a črevami znehodnotí
    • aby sa dostali na miesto pôsobenia, čiže veľmi ďaleko 😉, je potrebné pri ich výrobe použiť množstvo pomocných látok
    • proces trávenia trvá určitý čas a preto na ich účinok musíme čakať
    • niekedy sa tablete na cestu nepodarí vôbec vydať, pretože mnoho ľudí trpí na ťažkosti s prehĺtaním

    Pomocné látky v tabletách

    Na výrobu tabliet sa používajú pomocné látky, ktoré zlepšujú ich vlastnosti (ako chuť, farbu, tvar), no zaťažujú žalúdok. Trávenie je tak viac zaneprázdnené, čo je problémom najmä u ľudí trpiacich črevným, žalúdočným ochorením, pacientov, ktorí užívajú viac liekov súčasne či malé deti. Častým plnivom tabliet je známa laktóza, ktorá je pôvodcom alergickej reakcie u citlivých ľudí.

    Cesta vitamínov trávením a ešte viac látok….

    Pri trávení na vitamíny pôsobia agresívne vplyvy ako napríklad žalúdočné či žlčové kyseliny. Pri prechode žalúdkom a črevami  sa veľké množstvo účinných látok zničí. Preto je potrebné tablety “preplniť účinnou látkou”, aby sa po strávení aspoň časť účinnej látky dostala do tela.

    Príklad: Ak zjete tabletu vitamínu C obsahujúcu 1000 mg účinnej látky, po prechode trávením je možné z nej využiť iba 10 % (to je 100 mg), zvyšok sa znehodnotil v tomto procese a inak povedané iba zaneprázdňoval naše trávenie. Na konci teda máme

    z tablety obsahujúcej 1000 mg vitamínu C  účinok rovný 100mg vitamínu C.

    Problémy s prehĺtaním

    Niektoré výskumy ukazujú, že až 26 % pacientov trpí na ťažkosti s prehĺtaním tabliet a kapsulí. Tieto ťažkosti má aj väčšina detí, mnoho starších pacientov, ale trpia na ne aj ľudia ako Vy a ja.

    Spreje do úst verzus tablety a iné formy podania

    Existujú liekové formy na podanie liečiv a vitamínov, ktoré proces trávenia obchádzajú

    a nie je nutné ich prehĺtať. Sú to napríklad:

    • injekcie
    • náplaste
    • čípky či globulky na podanie cez konečník alebo vaginálne
    • nosové maste alebo spreje

    Mnohé majú nepríjemnú aplikáciu alebo musia byť aplikované lekárom. Príjemnejšou liekovou formou sú spreje do úst. Spreje sa jednoducho nastriekajú do čistých úst a vstrebávajú sa sliznicou úst cez drobné kapilárky priamo do krvného obehu. Pri ich užívaní telo z produktu využije až 90 % aktívnych látok a účinkujú takmer okamžite (v priebehu minút). Pri užívaní sprejov do úst deťmi sa minimalizuje riziko ťažkého prehĺtania alebo náhodného prehltnutia tabliet či kapsulí (napr. pri potknutí)  a dokonca sa pri ich aplikácii dobre zabavia! 🙂

    lietajucevitaminy
    31. mar 2016    Čítané 3x

    Vitamíny v spreji sú novinka na vitamínovom trhu. Sú 9x účinnejšie ako tablety, majú rýchlejší účinok, netreba ich prehĺtať, nezaťažujú žalúdok, sú v praktickom balení, sú ideálne pre deti a v neposlednom rade sú aj chutnejšie.

    HappyKids sprej obsahuje okrem dôležitých vitamínov (A,C,B1,B2,B3,B5,B6,B12,biotín) aj prírodné šťavy z cvikly a plodov acai. Obsahuje iba minimálne množsvo konzervantov a dochutený je sladidlom sukralóza. Vyrába sa z cukru, ktorý sa premení na sukralózu syntetickým postupom. Je nekalorická, neškodí zubom a je vhodná aj pre diabetikov. Sprej vďaka nej chutí sladučko ako cukríky.

    SplashImmun sprej obsahuje šťavu z exotického ovocia acai – jednej z najzdravších potravín na svete. Obsahuje iba minimálne množsvo konzervantov a dochutený je sladidlom sukralóza. Vyrába sa z cukru, ktorý sa premení na sukralózu syntetickým postupom. Je nekalorická, neškodí zubom a je vhodná aj pre diabetikov.

    lietajucevitaminy