Vitamíny v tabletách, je to naozaj jediná možnosť?

Najviac vitamínových produktov na trhu je vo forme tabliet, tabliet s predĺženým uvoľňovaním, cmúľacích tabliet, kapsulí či cukríkov. Tablety sa používajú pohodlne  (cez ústa) a sú na trhu už veľmi dlho (už od čias pred naším letopočtom).

Aj napriek tomu, že sa podávajú cez ústa, na hlavné miesto pôsobenia musia precestovať celým telom až do čriev. A táto cesta si vyberá svoju daň:

  • veľké množstvo účinných látok sa pri prechode žalúdkom a črevami znehodnotí
  • aby sa dostali na miesto pôsobenia, čiže veľmi ďaleko 😉, je potrebné pri ich výrobe použiť množstvo pomocných látok
  • proces trávenia trvá určitý čas a preto na ich účinok musíme čakať
  • niekedy sa tablete na cestu nepodarí vôbec vydať, pretože mnoho ľudí trpí na ťažkosti s prehĺtaním

Pomocné látky v tabletách

Na výrobu tabliet sa používajú pomocné látky, ktoré zlepšujú ich vlastnosti (ako chuť, farbu, tvar), no zaťažujú žalúdok. Trávenie je tak viac zaneprázdnené, čo je problémom najmä u ľudí trpiacich črevným, žalúdočným ochorením, pacientov, ktorí užívajú viac liekov súčasne či malé deti. Častým plnivom tabliet je známa laktóza, ktorá je pôvodcom alergickej reakcie u citlivých ľudí.

Cesta vitamínov trávením a ešte viac látok….

Pri trávení na vitamíny pôsobia agresívne vplyvy ako napríklad žalúdočné či žlčové kyseliny. Pri prechode žalúdkom a črevami  sa veľké množstvo účinných látok zničí. Preto je potrebné tablety “preplniť účinnou látkou”, aby sa po strávení aspoň časť účinnej látky dostala do tela.

Príklad: Ak zjete tabletu vitamínu C obsahujúcu 1000 mg účinnej látky, po prechode trávením je možné z nej využiť iba 10 % (to je 100 mg), zvyšok sa znehodnotil v tomto procese a inak povedané iba zaneprázdňoval naše trávenie. Na konci teda máme

z tablety obsahujúcej 1000 mg vitamínu C  účinok rovný 100mg vitamínu C.

Problémy s prehĺtaním

Niektoré výskumy ukazujú, že až 26 % pacientov trpí na ťažkosti s prehĺtaním tabliet a kapsulí. Tieto ťažkosti má aj väčšina detí, mnoho starších pacientov, ale trpia na ne aj ľudia ako Vy a ja.

Spreje do úst verzus tablety a iné formy podania

Existujú liekové formy na podanie liečiv a vitamínov, ktoré proces trávenia obchádzajú

a nie je nutné ich prehĺtať. Sú to napríklad:

  • injekcie
  • náplaste
  • čípky či globulky na podanie cez konečník alebo vaginálne
  • nosové maste alebo spreje

Mnohé majú nepríjemnú aplikáciu alebo musia byť aplikované lekárom. Príjemnejšou liekovou formou sú spreje do úst. Spreje sa jednoducho nastriekajú do čistých úst a vstrebávajú sa sliznicou úst cez drobné kapilárky priamo do krvného obehu. Pri ich užívaní telo z produktu využije až 90 % aktívnych látok a účinkujú takmer okamžite (v priebehu minút). Pri užívaní sprejov do úst deťmi sa minimalizuje riziko ťažkého prehĺtania alebo náhodného prehltnutia tabliet či kapsulí (napr. pri potknutí)  a dokonca sa pri ich aplikácii dobre zabavia! 🙂

Začni písať komentár...

Odošli