icon

Červená repa - úžasný zdroj vitamínov aj námetov na recepty

Červená repa (cvikla) zrejme nepatrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu. Niektorým prekáža jej chuť, iným farbiace účinky. V neposlednej rade je pre vysoký obsah železa aj ťažká na žalúdok, preto jej nikdy neskonzmujeme veľa. Všetko je však iba uhlom pohľadu, pretože cvikla nemusí byť iba neforemná hmota bez chuti na tanieri v školskej jedálni...Dokonca po jej konzumácii môžete opeknieť🙂

Jednoduchá na pestovanie

Patrí medzi tradičné potraviny. Dopestovať ju nie je vôbec ťažké. Je odolná voči škodcom, nenáročná na pôdu i vodu. Dá sa preskladovať aj celú zimu, stačí ju uskladniť dobre osušenú v chlade a tme. Okrem koreňa sa pri varení dajú využiť aj jej  listy.Uvarené alebo podusené chuťou pripomínajú špenát. Šťavu z cvikle môžete využiť napríklad aj pri farbení kraslíc, nápojov či potravín (kečup, zemiaková kaša, špagety, paradajková polievka). Je lacná a spotrebovať sa z nej dá úplne všetko.

Úžasný zdroj vitamínov

Je to úžasný koktail účinných a zdraviu prospešných látok, ktorý  má priaznivé účinky na naše trávenie, detoxikuje a posiľňuje organizmus. Šťava zo surovej cvikly pôsobí ako komplexný antioxidant, ktorý znižuje cholesterol a čistí krv.

Cvikla obsahuje:

vitamíny skupiny B, vitamín C, biotín a karotén, aminokyseliny organické kyseliny, pektín draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, selén, betaín a iné užitočné zložky.

Nakoľko je vysoko účinná, jej konzumácia prináša určité obmedzenia. Aj v prípade červenej repy platí pravidlo “všetkého s mierou”.  Odporúča sa vypiť maximálne 100 ml odšťavenej cvikle naraz, najlepšie zmiešať s jablkovou alebo mrkvovou šťavou. Jej nadmernou konzumáciou si totiž môžete privodiť tráviace problémy, žalúdočné kŕče, nevoľnosť až točenie hlavy. Na pozore by sa mali mať  ľudia trpiaci na obličkové kamene a diabetici pre vysoký obsah sacharózy.

Pochutnajte si bez trápenia

Cviklu je možné variť, piecť i zavárať. Najzdravšia je však čerstvá. O jej kvalite, čerstvosti a vysokom obsahu vitamínov napovedá sýto červená farba.

TIP: Varte cviklu neošúpanú a v celku. Zachová si tak pôvodnú tmavofialovú farbu a ostane v nej viac živín.

Ponúkame Vám zopár chutných receptov na záver. Kto má chuť skúšať, čítajte ďalej….

SUROVÁ…Cviklový burger

Do celozrnného sendviča nakrájame tenké kolieska surovej cvikle, pridáme čerstvý kozí syr, najemno nakrájané vlašské orechy a listový šalát ( fantázii sa medze nekladú)...Mäsožravci si môžu do burgera pridať fašírku z kvalitného hovädzieho mäska.

SUŠENÁ...Zdravé cviklové čipsy

2 väčšie cvikle ošúpeme, škrabkou alebo nožom nakrájame na tenké plátky, posypeme grilovacími bylinkami, dáme do sušičky alebo na slniečko a uskladníme v dobre uzatvárateľnom pohári.

VARENÁ...Cviklová nátierka alebo šalát

 2 stredne veľké cvikle dáme variť do hrnca v šupke pokiaľ sa neuvaria a nie sú mäkké. Ešte za tepla ich ošúpeme a nastrúhame. Pridáme už vopred posekané a opražené orechy,biely jogurt,majonézu (4PL) alebo tatarskú omáčku podľa chuti,trošku soli,vegety,čierneho korenia a všetko spolu zmiešame.Komu chutí, môže si ešte nastrúhať syr.

PEČENÁ...dobrá ako príloha k mäsku, či len tak

Cviklu nakrájame na mesiačiky, pokvapkáme kvalitným balzamikovým ocom (naozaj hustým, kvalitným, výrazným), potrieme rozotretým cesnakom, okoreníme, osolíme a dáme zapiecť. Výborná je i alteratíva s celým cesnakom, šoľou a olivovým olejom.

ZAVÁRANÁ …na množstvo spôsobov

Cviklu umyte a uvarte do mäkka.Trvá to asi dve hodinky.Medzi tým si pripravte nálev z vody,cukru,octu a soli. Cviklu ešte za tepla ošúpte z vrchnej kože.Takto pripravenú cviklu pokrájajte na štvťky a postrúhajte alebo nakrájajte na menšie slížiky.Postrúhaná alebo nakrájaná cvikla putuje do hrnca, zalejeme ju pripraveným nálevom a pridáme dochucujúce koreniny a ingrediencie. Môže to byť chren a rasca, alebo aníz a jabĺčka. Naplnené poháre uzavrite a dajte sterilizovať do elektrickej rúry na plechu s vodou na 30 minút na 160 stupňov.Po sterilizácii poháre nechajte vonku postáť asi päť minút a následne ich prevráťte na utierku,aby ste videli,či niektorý netečie.

NA SLADKO...Cviklový koláč s lieskovcami

450g cvikly uvaríme, ešte za tepla ošúpeme a po vychladnutí nastrúhame. 250g špalovej hladkej celozrnnej múky zmiešame s 1 ČL prášku do pečiva, štipkou soli a 2 ČL mletej škorice. Pridáme 1ks vanilkového a 100g trstinového cukru a nastrúhanú cviklu. 1 prezretý väčší banán poriadne roztlačíme vidličkou a pridáme do zmesi spolu s 200 l mlieka a 50ml oleja. 150g lieskových orieškov nasekáme alebo dáme do mixéra a zmixujeme na väčšie kúsky, aby ich bolo v ceste cítiť. Nasekáme si 60g horkej alebo varovej čokolády na menšie kúsky a spolu s orieškami pridáme do cesta a všetko poriadne premiešame. Plech na pečenie si vymastíme rastlinným olejom, vysypeme kokosovou múčkou či hladkou múkou, alebo použijeme papier na pečenie, komu ako vyhovuje 🙂 Cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme. Koláč pečieme približne pol hodinu.

Začni písať komentár...

sticker
Odošli