liligreg
11. mar 2019
973 

Nátierky zo škôlky

Keď Adam nastúpil v septembri do škôlky, všetko prebehlo v poriadku, neplakal, do škôlky sa tešil, akurát doma 100x denne zdôraznil, že v škôlke bude jesť len obed, a chlebík suchý, lebo on neľúbi nátierky. Veru, tak aj bolo, jedol len suché chleby (aj doma tak vždy jedol, suchý chlieb alebo chlieb s nátierkou vtedy, ak si ho sám natrel,  šunka musela byť tiež vždy zvlášť) Och... A potvrdili mi to aj učiteľky v škôlke, že nátierku si nedá, len chlieb. Po šiestich mesiacoch sme sa dočkali toho, že konečne začal jesť aj nátierky a pýta aj doma také, ako majú v škôlke. A dnes sa mi podarilo nájsť zoznam škôlkarskych nátierok na mimibazare. Tak sa s vami podelím, verím, že aj niektorej z vás pomôže.

Nátierky a postup:

1. Hrianky s maslom a cesnakom
Chlieb pokrájame na porcie, opečieme nasucho. Maslo rozpustíme, pridáme soľ a rozotretý cesnak. Zmesou dobre potrieme opečený chlieb.
2. Nátierka budapeštiansky krém
Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný syr, nadrobno pokrájanú cibuľu a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou, soľou a vyšľaháme.
3. Nátierka drožďová s vajcom
Na časti masla speníme pokrájanú cibuľu, pridáme droždie, ktoré popražíme doružova a odstavíme. Vajcia uvarené na tvrdo postrúhame. Zvyšnú časť masla vymiešame, pridáme popražené droždie, postrúhané vajcia, ososlíme a vyšľaháme. Natrieme na chlieb a zdobíme zeleninou.
4. Nátierka drožďová
Na oleji speníme cibuľu, pridáme droždie, popražíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme vychladnuté, opražené droždie a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.
5. Nátierka džemová
Maslo vymiešame s džemom do peny a natrieme na chlieb, sendvič alebo rohlík.
6. Nátierka fazuľová
Fazuľu namočíme na 4 hodiny. Uvaríme a prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, osolíme a spolu s prepasírovanou fazuľou vymiešame.
7. Nátierka kalerábová
Maslo vymiešame, pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu, čerstvý postrúhaný kaleráb, osolíme a dobre vymiešame. 
8. Nátierka karfiolová
Očistený karfiol uvaríme v slanej vode. Maslo vymiešame, pridáme uvarený karfiol, posekaný nadrobno, zároveň pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a dobre vymiešame.
9. Nátierka karfiolová s vajcom
Karfiol očistíme a uvaríme v slanej vode. Uvaríme, necháme vychladnúť, pokrájame nadrobno a pridáme k pokrájanej cibuli. Vajcia uvaríme na tvrdo, postrúhame a spolu s krafiolom pridáme do vymiešaného masla. Dochutíme soľou a dobre vymiešame.
10. Nátierka kelová s droždím
Očistený kel uvaríme v slanej vode. Po vychladnutí pokrájame na drobno. Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme droždie a popražíme. Maslo vymiešame, pridáme posekaný kel, opražené droždie, dochutíme soľou a vyšľaháme.
11. Nátierka kelová s vajcom
Očistený kel uvaríme v slanej vode. Na oleji speníme na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme uvarený posekaný kel a zahustíme vajcami. Takto pripravený kel pridáme do vymiešaného masla a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.
12. Nátierka lečová zimná
Malso vymiešame so soľou, pridáme odkvapkané lečo a vymiešame do peny.
13. Nátierka liptovská
Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh a na jemno pokrájanú cibuľu. červenú papriku, mlieko a dobre vymiešame do peny.
14. Nátierka medová
Maslo vymiešame s medom.
15. Nátierka mrkvová
Do vymiešaného masla pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu, čerstvú postrúhanú mrkvu, osolíme a dobre vymiešame. - moja úprava je pridať avokádo a parmezán
16. Nátierka oškvarková
Maslo vymiešame, pridáme pomleté škvarky, a na drobno posekanú cibuľu. Dochutíme horčicou, soľou a dobre vymiešame.
17. Nátierka papriková
Maslo vymiešame, pridáme prevarené mlieko, na jemno pokrájanú cibuľu a pomletú čerstvú papriku. Ochutíme soľou a dobre vymiešame.
18. Nátierka pečeňová
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme umytú a odblanenú pečeň a udusíme. Vychladnutú pečeň zomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a vyšľaháme.
19. Nátierka s pažítkou
Maslo vymiešame s prevareným mliekom, osolíme, pridáme na drobno posekanú pažítku a dobre vymiešame.
20. Nátierka z treščej pečene
Maslo vymiešame, pridáme treščiu pečeň, najemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vymiešame do peny. 
21. Nátierka sardinková
Maslo vymiešame, pridáme sardinky, najemno pokrájanú cibuľu, dochutíme citrónovou šťavou, osolíme podľa potreby a vymiešame do peny.
22. Nátierka sójová
Sóju preberieme, uvaríme a prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, osolíme a spolu s prepasírovanou sójou vymiešame.
23. Nátierka syrová s cesnakom
Malso vymiešame s taveným syrom, pridáme prelisovaný cesnak a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame. 
24. Nátierka syrová s oškvarkami
Maslo vymiešame so syrom, pridáme pomleté oškvarky a pokrájanú cibuľu. Dochutíme horčicou a vyšľaháme.
25. Nátierka syrová s reďkovkou
Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme postrúhanú reďkovku a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.
26. Nátierka syrová s vajcom a zeleninou
Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu a zeler, na drobno pokrájanú cibuľu, postrúhanú cibuľu, postrúhané vajíčka, uvarené na tvrdo a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame.
27. Nátierka syrová so šunkou
Maslo vymiešame s mäkkým syrom, pridáme zomletú šunku, prevarené mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame.
28. Nátierka syrová so zeleninou
Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu, kaleráb, na drobno pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.
29. Nátierka syrová
Maslo vymiešame s mäkkým syrom, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.
30. Nátierka šošovicová
Uvarenú šošovicu prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu , osolíme a spolu s prepasírovanou šošovicou vymiešame.
31. Nátierka špenátová
Maslo vymiešame, pridáme udusený a vychladnutý špenát. Dochutíme soľou a cesnakom. Vyšľaháme do peny. 
32. Nátierka šunková so zeleninou
Maslo vymiešame so syrom a mliekom. Pridáme pomletú šunku, postrúhanú zeleninu, mrkvu, zeler a cbuľu. Dochutíme horčicou a soľou. Všetko spolu vymiešame.
33. Nátierka šunková s eidamom
Maslo vymiešame s mliekom a postrúhaným eidamom. Pripravíme pomletú šunku, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny
34. Nátierka šunková s taveným syrom
Maslo vymiešame s mliekom a taveným syrom. Pridáme pomletú šunku, na jemno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny. Ak použijeme syr eidam, postrúhame ho.
35. Nátierka šunková s vajcom
Maslo vymiešame s mliekom, pridáme pomletú šunku, cibuľu, na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia, osolíme a všetko spolu vyšľaháme. 
36. Nátierka šunková
Maslo vymiešame s mliekom, pridáme pomletú šunku, cibuľu a dochutíme horčicou a soľou. Všetko vymiešame do peny.
37. Nátierka tvarohová s kápiou
Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, kápiu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.
38. Nátierka tvarohová s kôprom
Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a posekaný kôpor. Zmes dochutíme soľou a vymiešame do peny.
39. Nátierka tvarohová s mrkvou
Do vymiešaného masla pridáme postrúhanú mrkvu a postrúhaný tvaroh. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.
40. Nátierka tvarohová s vajcom
Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a na tvrdo uvarené vajce. Dochutíme soľou a vymiešame do peny.
41. Nátierka tvarohová so sardinkami
Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhanú cibuľu a sardinky. Dochutíme soľou, horčicou a vyšľaháme do peny.
42. Nátierka tvarohová so syrom
Maslo vymiešame, pridáme postrúhaný syr, prelisovaný tvaroh, cibuľu pokrájanú na jemno a mlieko. Vyšľaháme do peny.
43. Nátierka vajcová s chrenom
Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou a soľou, vymiešame do peny.
44. Nátierka vajcová s mrkvou
Do masla pridáme na tvrdo uvarené postrúhané vajcia, postrúhanú surovú mrkvu, prevarené mlieko, soľ a vymiešame do peny.
45. Nátierka vajcová s oškvarkami
Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pomleté oškvarky a na drobno posekanú cibuľu. Dochutíme horčicou a soľou. Dobre vymiešame.
46. Nátierka vajcová so syrom
Maslo vymiešame so syrom, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme horčicou a soľou a vymiešame do peny.
47. Nátierka vajcová 
Maslo vymiešame, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, pokrájanú cibuľu a mlieko. Dochutíme horčicou a soľou. Vymiešame.
48. Nátierka viedenská
Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, pokrájanú kápiu, cibuľu a dochutíme horčicou, osolíme podľa chutí a vyšľaháme.
49. Nátierka z bravčového mäsa
Umyté mäso v celku pokrájame na kocky a udusíme na oleji s cibuľou. Necháme vychladnúť, pomelieme, pridáme maslo, soľ, horčicu a dobre vymiešame. 
50. Nátierka z kuracieho mäsa
Kurča umyjeme, pokrájame a udusíme na oleji s cibuľou. Vychladnuté mäso vykostíme, pomelieme, pridáme maslo, horčicu a dobre vymiešame.
51. Nátierka z Nivy
Do vymiešaného masla pridáme prelisovaný syr, prevarené mlieko a spolu vyšľaháme.
52. Nátierka z rajčinového pretlaku
Maslo vymiešame s rajčinovým pretlakom, dochutíme soľou a vyšľaháme.
53. Nátierka z rybieho filé
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme rybie filé a dusíme. Udusené rybie filé zomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a vyšľaháme.
54. Nátierka zeleninová - letná
Do vymiešaného masla pridáme na tvrdo uvarené postrúhané vajcia a na jemno pokrájanú cibuľu, papriku a rajčiny. Podľa chuti osolíme a dobre vymiešame.
55. Nátierka zo syra eidamu
Do vymiešaného masla pridáme postrúhaný syr, prevarené mlieko a dochutíme soľou a vyšľaháme.
56. Nátierka zo zeleného hrášku
Maslo vymiešame s prevareným mliekom, pridáme sterilizovaný hrášok a osolíme. Všetko spolu vyšľaháme. Hrášok môžeme zomlieť.

Dobrú chuť, ja bežím na večeru pripraviť hráškovú 🥖🍅🌽🧀🥚

Začni písať komentár...

Odošli