icon
avatar
lola777
18. júl 2017
258 

Kávička ako z kaviarne v pohodlí domova a bez veľkého stroja ? Jasné, dá sa .

Viete, že na takúto kávičku vôbec nepotrebujete drahý kávovar a môžete si ju urobiť kedykoľvek v pohodlí domova za pomoci pár šikovných vecičiek ?

Základom je kvalitná káva. Popradská má široké spektrum zŕnkových káv, z ktorých si určite vyberiete tu pravú aj vy. 

Ja som si tentokrát vybrala Crema Espresso. Crema espresso je zmesou výberových odrôd kávy arabika z najlepších plantáží južnej a strednej Ameriky. V šálke je vyvážená s jemnými tónmi ovocia, lahodnou penou a intenzívnou arómou. Ideálna najmä na prípravu espressa. Tak poďme na to:

1. Kávové zrná si zomelieme. Aby ste pripravili sparenou vodou a dlhším luhovaním lahodnú kávu, potrebujete hrubo umleté zrná, kdežto pri espresse, kde je doba luhovania ďaleko kratšia je potrebná jemne umletá káva.

2. Zalejeme vriacou vodou, ja som využila jednoduchý French Press /pepco 5€/. French press je asi najekonomickejšou formou prípravy, ktorú vám môžem odporučiť. Je však dôležité odhadnúť správny pomer hrubšie mletej kávy voči vode (ideálne 15 až 17 gramov na 200 ml) a dĺžku času extrakcie (maximálne 4 minúty), inak by sme získali príliš horkú a kofeínovú kávu. Častým problémom tejto zalievanej alternatívy, ktorá je v podstate blízkou príbuznou tureckej kávy, je skutočnosť, že ľudia nechávajú kávu extrahovať príliš dlho, čím získajú nevhodný kofeínový a trpký nápoj. 

3. Na lahodnú mliečnu penu budeme potrebovať mini napeňovač mlieka na baterky /kaufland 5€/. Plnotučné horúce mlieko si nalejeme do pohára a šľaháme kým sa neurobí  hustá pena.

Ak potrebujeme pripraviť nápoj veľmi rýchlo bez väčšieho neporiadku v kuchyni, výborný je tento trik, aj bez napeňovača. Bude Vám stačiť uzatvarateľná nádoba, plnotučné mlieko a mikrovlnka. Mlieko nalejeme do polovice nádoby, ktorú uzatvoríme a obsah následne pretrepeme. Pretrepané mlieko dáme na 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry. A pena hotovááá.

Ja som ale využila možnosť napeňovača na baterky. 

 4. Keď je káva vyluhovaná /nie viac ako 4 minúty/, stlačím piest a pohodlne nalejem kávu do pripraveného pohára. 

Nalejte mlieko s penou rovnomerne do šálky s espressom. A máme tu Capuccino. Kto chce môže si s penou vytvoriť na káve aj rôzne vzory ako srdce či stromček, ale to je už práca pre profíkov.

Keď to urobíte opačne, že do  našľahaného horúceho mlieka prilejete espresso tak, aby vznikli tri viditeľné vrstvy, vznikne Caffe Latté Machiato. 

Koľko typov káv poznáš, toľkokrát si pravým kávičkárom. Zoznámte sa so 4 základnými - Espressom, Espresso Macchiatom, Cappucinom a Caffé Latté Macchiatom vďaka sérii Kávológia pravého kávičkára.  Celý seriál nájdete TU: http://bit.ly/kavologia

Zaujímajú vás aj ďalšie tipy zo sveta kávy a čaju ? Srdečne vás pozývam do skupinky Popradské kávy a čaje: http://i.modrykonik.sk/Popradské_kávy_a_čaje ,
kde vás čaká množstvo súťaží a testovačiek.

#popradske

avatar

🤗 kavu nepijem ale normalne mam chut si taku spravit 😅😍😘😘😘👌👏

Odpovedz
18. júl 2017
avatar
lola777
autor

@veronikamackova 😍😍😍😍😘😘😘😘😎❤❤❤❤💖

Odpovedz
18. júl 2017
avatar

tak teraz by som si namiesto môho turka☕dala tvoje skvelé latte....na to využívam stroj ale spraviť si ho takto❤skvelé👍

Odpovedz
18. júl 2017
avatar
Odpovedz
18. júl 2017

Začni písať komentár...

sticker
Odošli