Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
    Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    lola777
    15. okt 2018    Čítané 69x

    Zázvorový všeliek

        Jeseň nám okrem nestabilného počasia a krásnych farieb prírody prináša aj rôzne ochorenia, ako je angína, chrípka, či rôzne virózy a nachladnutia. Istotne na tieto neduhy zakúpite v lekárni množstvo liečivých prípravkov.

     Ale čo tak využiť, čo nám príroda ponúka ?

        Zázvor je všeliekom nielen na respiračné ochorenia. Zabraňuje množeniu baktérií, vírusov a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Navyše pomáha aj s chudnutím, zlepšuje prietok krvi a detoxikuje organizmus.

        Vďaka svojej typickej ostrej a pálivej chuti, spôsobenej látkami gingerol a kapsaicín, nechutí úplne každému.  Ale, keď ho spojíme so sladkým medom a osviežujúcim citrónom vznikne blahodarný elixír, ktorý očarí úplne každého. Príprava je veľmi jednoduchá.

        Začneme tým, že si načistíme zázvor. Málokto vie, že najjednoduchšie a s najmenším odpadom načistíme zázvor pomocou lyžice. Ide to jednoducho a hladko.

    Následne ho nastrúhame na jemno.

    Potom pridáme na kolieska nakrájaný vyumývaný bio citrón a zalejeme medom. 

    Prácu si uľahčíte, keď zázvor striedavo naukladáte s citrónom do uzatvárateľného pohára, kde celú zmes prelejete medom. Následne necháme odležať v chladničke aspoň tri dni.  Po tomto čase vyberieme z chladničky, zohrejeme pohár napr. pomocou horúcej vody, do ktorej ho ponoríme a roztopený ELIXÍR IMUNITY scedíme do pripravenej fľaše.  Takýmto sladko – pálivým zdravým sirupom si môžete dochucovať všetky čaje. Váš čaj tak dostane inú dimenziu chuti. 

    Zatiaľ nám počasie praje, tak si užime krásnu jeseň bez chorôb, možno aj vďaka zázvoru. 

    lola777
    24. sep 2018    Čítané 244x

    Perte ako kráľovná!

            Moje skúsenosti s práčkou SAMSUNG QDrive

    Pri čítaní tohto titulku, kde @konik_testuje hľadal dve testeky nových práčiek od Samsung, mi zatlo dych a pri pohľade na viac ako 500 zapojených komentárov som si povedala, tak to teda nie je žiadna šanca... Vo všetkej skromnosti a s myšlienkou, že niekedy aj motyka vystrelí som pridala aj ja svoj krátky príspevok, keďže od dverí na mňa stále volali deti. Rýchlo som doťukla poslednú bodku a frčala s deťmi von s tou najmešou šancou, aká len existuje.  Prisahám, že ani raz mi nenapadlo, že by mohli vybrať práve mňa. 

    A o to viac mi ten dych vyrazilo, keď mi zvonil telefón a oznámili mi, že práve ja som tou šťastnou spolu s ešte jednou maminkou. Po tomto telefonáte mi ihneď preblesklo mysľou, že musím isť okamžite upratovať práčovňu.  V dome bývame len dva roky a práčovňa bola práve tou nešťastnou miestnosťou, ktorá si zlízla odkladanie všetkého, čo práve nepotrebujeme. Stálo sa z nej len jedno skladište, s úzkou uličkou k práčke.  A práve týmto testovaním nastala jej šanca na znovuzrodenie! A tak sa aj stalo. Tri dni som vypratávala, upratovala, umývala a vyhadzovala všetko nepotrebné. Popritom som si projektovala nové regály, vešiaky a hlavne chystala miestočko pre novú kráľovnú našej práčovne. Uf, a o pár dní sme sa dočkali. 

    Akosi som podvedome tomu stále neverila... Ale naozaj prišla! Dodávka SAMSUNG v našej záhrade ma presvedčila o tom, že asi naozaj som bola vybraná na to testovanie. 

    Novú mašinku nám prišli nainštalovať a všetko pekne vysvetliť  dvaja šikovní technici. Ochotne mi dokonca odpojili tú starú a namontovali túto novú inteligentnú a úspornú krásku. Keďže manžel nebol doma, úlohy pána domu sa ujal najmenší Tobias a na všetko pekne dohliadal.

    Tento milý pán bol ochotný /mne technickému antitalentu/ nainštalovať aj aplikáciu do telefónu,  pomocou ktorej môžete práčku ovládať kľudne aj z práce. 

    Jednoducho prišli, nainštalovali, ochotne všetko vysvetlili, tak ako to má byť. Dokonca si so sebou vzali aj nepotrebný odpad z balenia. Tlieskam ich profesionalite, milému a odbornému prístupu a celkovému poradenstvu okolo údržby. Kebyže sa nám práčka ,nedajbože, pokazí, týmto servisákom zavolám určite s radosťou. :D :D :D 

    Aplikácia "SMART THINGS" do smartphonu je vlastne integrované ovládanie práčky cez mobilnú aplikáciu, či už doma, alebo na cestách. V aplikácii môžete skontrolovať stav prevádzky, pozrieť upozornenia súvisiace s práčkou, zmeniť možnosti, alebo nastavenia pračky. Taktiež je tam programový asistent Q-RATOR , ktorý Vám pomôže vybrať najvhodnejší program pre danú várku prádla. 

    Tiež je to výhoda, keď napr. bývate vo viac poschodovom dome a práčku máte na prízemí. Cez aplikáciu si jednoducho pozriete, či pračka doprala. Ja si to predstavujem ešte tak, že keď budú napr. moji chlapi väčší a ja budem v práci, viem práčku zapnúť aj na diaľku a nemusím to deťom krkolomne vysvetľovať cez telefonát. Uvidíme, koľkokrát túto aplikáciu aj reálne využijeme, zatiaľ to bola pre nás super moderná vychytávka, ovládať práčku cez mobil. 

    Ako prvý PROGRAM sme zapli počiatočné ČISTENIA BUBNA, ktoré sa na začiatok odporúča, aby sa pračka zbavila ,,technického pachu". Eliminuje až 99,9% baktérií, ktoré spôsobujú pach bez použitia silných chemikálií. Trecia sila výkonnej trysky a rýchle otáčanie tiež odstráni nečistoty z gumového tesnenia dverí práčky. Nepoužívajú sa k tomu žiadne čistiace prostriedky. Program vyčistí bubon, odstráni špinu a baktérie. Tento program by sa mal využívať cca každých 40 praní, na čo pračka aj upozorní indikátormi. ZA MŇA SUPER VEC, ŽE SA NA TO NEPOUŽÍVA ŽIADNA CHÉMIA. Ináč ocot, čo som používala na starú práčku, sa na tieto nové vôbec neodporúča. Keď už niečo chceme využiť, vraj je na to super KYSELINA CITRÓNOVÁ. 

    Ďalšie ide na rad tmavé prádlo. Pri tejto práčke je super, že vlastne rozmýšľa za mňa. Nemusím si lámať hlavičku, ako by to bolo vyprať najlepšie, aby bolo prádlo dobre vypraté, ale pri tom aj šetrne. Keďže som mávala dosť problém s tým, že mi tmavé prádlo dosť rýchlo vybledlo, snažím sa prať ho čím šetrnejšie.  Každý program má navolené svoje parametre, ktoré do určitej miery dajú zmeniť, ale väčšinou sú tak dobre predprogramované, že ani netreba.  PROGRAM TMAVÉ PRÁDLO obsahuje dodatočné oplachovanie a obmedzené odstreďovanie na zaistenie, aby sa bielizeň vyprala jemne a poriadne sa opláchla. Výsledok bol aj pri 30 stupňoch perfektný. 

    Pri tmavých veciach je lepšie, aspoň z mojej skúsenosti, používať tekutý prací prací prostriedok určený na tmavé prádlo. 

    A nezabúdajte používať túto vecičku, keď periete s gélovým pracím prostriedkom a zase ju vybrať, keď použitejte práškový. Je to zábrana ne tekutý prací prostriedok, aby hneď nestiekol do bubna. Ale to isto viete. /ja som nevedela :D /

    Farebná posteľná bielizeň. Bola som zvyknutá prať ju na 60 stupňov, ale keď som na tejto pračke navolila PROGRAM POSTEĽNÁ BIELIZEŇ, automaticky sa nastavili stupne na 40. Skúšala som pridať, ale viac sa nedalo na tomto programe. Mohla som to prehodiť na program napr. BAVLNA, kde si nastavíte teplotu, akú chcete, ale dala som tomu šancu. Program vďaka dvojitému bubnu trvá jednu hodinu a 24 minút /čas sa môže upraviť podľa množstva prádla/. Pridala prášok, aviváž. Myslím, že výsledok bol rovnako dobrý, ako aj keď som prala na 60 stupňov.


    Navyše je to poznať, že je to nová práčka, bielizeň z nej vonia tak krásne čistotou aj bez aviváže , že ma pranie fakt baví a len hľadám, čo všetko by som ešte mohla vyprať. 

    Biela bavlnená posteľná bielizeň. PROGRAM BAVLNA - prvý krát preklikávam na 90 stupňov, čas je celkom krátky 1:23. Výsledok aj v takomto kratšom čase bol perfektný. Predošlá práčka prala na 90stupňov cca 2 a pol hodiny. 


    Ale ako som už spomínala, táto práčka skracuje prací cyklus až o polovicu a zároveň šetrí 20 % energie bez zníženia výkonu. JEDINEČNA STAVBA PERLIČKOVÉHO BUBNA Q-Drum umožňuje rotáciu v opačnom smere ako je otáčanie zadnej steny bubna, vďaka čomu je oblečenie vypraté rýchlejšie, efektívnejšie a šetrnejšie.

    A musím ešte vyzdvihnúť veľmi TICHÝ CHOD práčky. Takže kým si v práčovni upratujem, alebo triedim veci, Bibi mi môže pokojne čítať svoje obľúbené rozprávky 

    bez toho, aby sme sa prekrikovali popri hluku práčky. A dávam prať po novom aj v neskorý večer, keď cez deň nestíham, čo som pri starej pračke nerobila kvôli ,,pristávajúcemu vrtuľníku" pri žmýkaní. Aj keď to u mňa nebývalo vôbec zvykom, niekedy vstanem  ešte pred deťmi, a idem poprať tie naše večné himaláje zo špinavého prádla... KEĎŽE PRAČKA JE VEĽMI TICHÁ, MOŽEM PRAŤ, AJ KEĎ DETI SPIA. 

    Je to vďaka technológii digitálneho invertora, ktorý používa silné magnety za účelom tichšej a silnejšej prevádzky pri menšej spotrebe energie v porovnaní s univerzálnym motorom. Minimálne používanie kefiek zaručuje dlhú životnosť, ktorú potvrdzuje aj 10-ročná záruka.

    FUNKCIA ,,ADD WASH" - pridanie zabudnutého prádla aj počas prania. 
    ,,Jeeej, mama, my máme čarovnú práčku!"

    Táto funkcia je naozaj čarovná keďže v 95 prípadoch zo 100 zabudnem niečo pridať a všimnem si to až po zapnutí. Prádlo môžete pridať hocikedy počas prania, kým svieti indikátor ,,addwash". Pračka je inteligentná, takže keď sa prádlo už neoplatí pridať, aby bol výsledok prania rovnako dobrý ako pri ostatnom prádle, alebo napr. keď je v bubne veľa vody, aby vás to nevytopilo, tak tento indikátor nesvieti. Za nás palec hore. U nás veľmi využitá funkcia.

     Dvierka sa otvoria viac ako o 130 stupňov, pre lepšie vloženie zabudnutého prádla. Pred otvorením dvierok treba pozastaviť pranie /stop/ a po priložení prádla znova spustiť /play/. A takto vyzerá indikátor Addwash /tričko plus/.

    Ináč my frčíme asi najviac na ,,EXTRA RÝCHLOM" PROGRAME, ktorý je vhodný na každodenné pranie či už spodného prádla, alebo košieľ. Rýchle ukončenie prania do 39 minút, v závislosti od várky a prítoku vody. A napríklad aj nové veci do škôlky treba "samozrejme" preprať a tu sme využili práve náš obľúbený extra rýchly program  na 40 stupňov.  Technológia QuickDrive šetrí čas rýchlejším pohybom oblečenia, zatiaľ čo technológia Eco Bubble zaručí skvelý prací výkon. Doba oplachovania je skrátená používaním riešení Speed Spray s duálnym vstrekovaním vody a ‘Swirl+ Drum’** a zvýšením rýchlosti otáčania.

    Rýchle, pekne a šetrne vyprané. Náš najobľúbenejší a najčastejšie používaný program. 

    Ešte je jeden úplne EXTRA RÝCHLY 15 MINÚTOVÝ PROGRAM, ktorý je vhodný, keď nutne potrebujete niečo rýchlo oprať do hmotnosti max. 2kg. 

    Tak a prišla na rad biela bielizeň. Biela je moja najobľúbenejšia z farieb , tak jej máme doma naozaj dosť. Chcela som vyskúšať PROGRAM eBAVLNA, čo vlastne znamená optimálny výkon s nižšou energiou pre bavlnené textílie. Kvôli úspore energie dáte vyprať prádlo na teplote nižšej ako je špecifikované. Dala som teda biele prádlo vyprať týmto programom na 40 stupňov, čo väčšinou na predošlej práčke som dávala na 50 stupňov. Čas je dosť dlhy a to 2:15. Ako som sa v brožúrke dočítala, tak táto práčka má TECHNOLÓGIU "ECO BUBBLE", ktorá premení prací prostriedok na množstvo drobných bubliniek, ktoré bielizeň operú oveľa účinnejšie. Pomáhajú tiež znižovať náklady na prevádzku práčky. Nevyžadujú totiž pranie v horúcej vode, ale spoľahlivo fungujú aj pri nižších teplotách.

    S mojím malým veľkým pomocníkom a práčkou SAMSUNG je pre mňa aj pranie radosť. Ale naozaj. PRANIE BIELIZNE RADÍM MEDZI MOJE OBĽÚBENE DOMÁCE PRÁCE, čo o tých ostatných povedať nemôžem ani z ďaleka. V tejto várke sme prali detské farebné /prevažne šedé/ oblečenie na doma na PROGRAME BAVLNA /40 stupňov, čas 1:04/ .

    Na FUNCKIU "BUBBLE SOAK" zaostrili moje oči len nedávno, tak som sa rozhodla vyskúšať jej kvality. Ide o funkciu, ktorá by mala pomôcť odstrániť celú škálu zažraných fľakov pomocou vodných bublín. Funkcia Bubble Soak je k dispozícii len s niektorými programami a pridáva im až 30 minút.My pomocou nej perieme dennodenne škôlkárske vecičky s rôznymi fľakmi od jedla, hliny, či trávy. Už mám zaužívaný systém naniesť na fľaky žlčové mydlo a dať vyprať s touto funkciou. Veci sú zatiaľ po každom praní ako nové, takže chválim. Ale s úplne  všetkými škvrami si naozaj neporadí, ale určite pomôže k čo najlpešiemu výsledku. 

        Ešte na jednú zaujímavú vec som natafila v brožúrke a tou je DETSKÁ ZÁMKA. Moji chlapi sú už veľký, ale mám v živej pamäti, ako som prelepovala otočné koliečko na zmenu programu lepiacou páskou pred zvedavými rúčkami drobcov, keď mali okolo roka. Vždy ak sa dostali práčke, hneď mi to potočili a neplecha bola na svete. Táto detská zámka slúži k zamknutiu všetkých tlačidiel, okrem tlačidla ,,napájanie". A tak môžete predísť náhodnému spusteniu, alebo zapnutiu práčky deťmi. 

    FUNKCIA "EASY IRON" , alebo ĽAHKÉ ŽEHLENIE. Pri zvolení tejto funkcie sa rýchlosť odstreďovania zníži, aby sa zmenšilo pokrčenie bielizne. Ale gazdinky, čo doma dennodenne perú košele asi túto funkciu dobre poznajú ,a aj využívajú. 

    A využili sme aj  PROGRAM NA JEMNÉ PRANIE, ktorý je vhodný na citlivé tkaniny, či už umelý hodváb, viskózu, alebo synteticky zmiešané vlákna. #test_samsung 

    Milujem tieto mäkké koberčeky, ktoré sa dajú hocikedy preprať, bez pracného tepovania. Ideálne k deťom Na štítku majú pranie na 30stupňov a keďže chceme, aby zostal stále ako nový, toto jemné pranie je ideálne. Najlepší výsledok dosiahnete použitím tekutého pracieho prostriedku.

    Keďže drobec je taký malý prploško, treba aj poťah autosedačky preprať pomerne často. Zvolila som program jemné pranie  na 30 stupňov. Výsledok perfektný. 

    Ďalší program, ktorý využívame často je SYNTETIKA. Je to program určený predovšetkým na blúzky, alebo tričká vyrobené z polyesteru, polyamidu, alebo podobných materiálov. Ja ale tento program využívam prevažne na kuchynské utierky. Čas je 1:59 a 40-tku preklikávam na 60stupní. Čas sa pritom nezmení. 

    Program, ktorý som zatiaľ nevyužila je SUPER ECO. Ide o ekologický bublinkový cyklus prania pri nízkej teplote, čím prispieva k znižovania spotreby energie. Má predvolený čas na 1:10, čo sa môže zmeniť na základe veľkosti danej várky bielizne. 

    Ďalší program, ktorý som nestihla vyskúšať, keďže sa mi pod ruky nepriplietlo nič z vlny je práve PROGRAM VLNA. Na tomto programe sa môže prať len vlna, ktorá má ,možnosť prania". Várka nesmie presahovať 2kg a odporúča sa neutrálny prací prostriedok. Tento cyklus predstavuje jemné pulzovanie a namáčanie na ochranu vlákna vlny pred zrazením, alebo deformáciou. 

    A ešte posledný PROGRAM OUTDOOR slúži na pranie oblečenia do hôr, lyžiarské a športové oblečenie, ktoré je vyrobené z funkčných materiálov, ako napr. spandex, strečový materiál a mikrovlákna. 

    Čo sa týka ÚDRŽBY, tak povrch automatickej práčky, ako aj dvierka addwash pretrieť občas handričkou s jemným čistiacím prostriedkom. Dávkovač pracieho prostriedku sa odporúča tiež občasne vybrať a umyť pod tečúcou vodou s jemnou kefkou. Raz, alebo dva krát ročne vyčistiť sieťovaný filter prívodnej vodovodnej hadice. A preventívne 5, alebo 6 krát ročne sa odporúča vyčisťiť filer čerpadla, aby sa predišlo jeho zaneseniu.A potom ešte približne každých 40 praní spustiť program na čistenie bubna, ktorý som spomínala už vyššie. Nepoužíva sa k tomu žiadna chémia a indikátor vás na to vždy upozorní, keď to bude potrebné spustiť.  

    Tiež som sa dočítala, že riešenie Ceramic Heater + predstavuje nový typ antiadhézneho povrchu, ktorý zabraňuje vzniku vodného kameňa lepšie než bežné keramické zahrievacie telesá. Patentovaný dizajn minimalizuje vznik vodného kameňa, ktorý by zvyšoval tepelnú vodivosť. Zahrievacie teleso si tak udrží dlhší a spoľahlivejší výkon.

    Taaak a zhrniem to.  Za tých 30 dní som si ju preklepla zo všetkých strán, všetky možné funkcie a má za mňa päť  hviezdičiek z piatich.  Odhadom za tých 30 dní vyprala minimálne 60 várok bielizne. Úplne najviac vychytaná funkcia pre mňa, sú dvierka AddWash, ktoré som využila za ten mesiac minimálne 20 krát.  Každú chvíľu sa niekde zjaví ponožka, či tričko, alebo iná drobnosť, ktorú môžeme ešte  rýchlo  pridať cez dvierka do už spusteného programu. Deťom sa to veľmi páči a už to vedia sami, ako na to, takže stačí mi ich poslať s danom vecou k práčke a už len na nich dozrieť. 

    Zo začiatku som sa aj bála takej novinky, že to bude dosť zložitý systém, z ktorého má hneď rozbolí hlava a nebude sa mi ju chcieť ani skúšať... Ale ,chválabohu, opak bol pravdou. Prvé, čím ma ohromila, bol jej krásny moderný dizajn a hneď druhá vec, bola jej úplna jednoduchosť v používaní. Stačí koliečkom zvoliť program, na dotykovom dispeleji zmeniť predvolenú teplotu, ak je to potrebné a stlačiť play. Brnkačka. 

    Za ďalšie veľké plus považujem slovenské popisy na práčke. Niežeby som bola nejaký jazykový analfabet, ale prečo by si tieto veľké spoločnosti nemali dať námahu preložiť tieto programové veci do slovenského jazyka, keď ich na Slovensku predávajú, no nie ? A Samsung si túto námahu dal. 

    Ešte raz ďakujem @konik_testuje a tiež Samsungu, že môžeme PRAŤ ÚSPORNEJŠIE, EFEKTÍVNEJŠIE  a ZA KRATŠÍ ČAS.  Bolo nám cťou otestovať túto novinku nabitú tými najmodernejšími technológiami a vychytávkami. A čitateľkám tohto článku prajem šťastnú ruku pri výbere novej práčky. Či už to bude Samsung, alebo nie, nech z nej máte rovnakú radosť ako my a hlavne nech slúži ako má čo najdlhšie. 

    Ďakujem za pozornosť.

    P.S. Keby náhodou chcel niekto vedieť, pretože ste sa to pýtali už v mojich príspevkoch, je to tento typ práčky: Samsung QDrive Ecobubble Technology 8kg, typ WW80M644OPW.

    Krásny deň. 

    lola777
    3. sep 2018    Čítané 55x

    Ako si pripraviť ČAJ O 5

        Čaj o piatej je už pomerne ,,stará“ anglická tradícia, ktorá prerástla do celého sveta a stala sa akousi modlou pre aristokratický život v palácoch. Nemusí to tak ale byť.  Skvelé by bolo, keby  táto ,,pekná obyčaj“ prenikla do všetkých domácností a stala sa pekným rodinným rituálom, alebo aspoň osobným relaxom. Čaro krehkého a krásne zdobeného porcelánu, z ktorého sa ,,väčšinou“ ešte nikdy nepilo a vôňu čerstvo upečeného čajového pečiva spojiť s chuťou čierneho čaju s mliekom. Obliecť si tie najkrajšie šaty, aké doma máte, na nohy nastoknúť lodičky ako popoluška, zapáliť sviečky na prezdobenom svietniku, ktorý už pár rokov pozná len tmu, sadnúť k stolu a vychutnať si svoju šálku čaju,  tak to je  „Čaj o piatej“.

        Pozrime sa do histórie. Aj keď vychutnať si poobede šálku čaju je tak veľmi ,,anglické“ , po pravde tento spoločenský zvyk do Anglicka priniesla Portugalka Katarína z Braganzy, manželka anglického kráľa Karola II., ktorá dvorné dámy učila vychutnať si čaj s noblesou. Čaj sa postupne dostával do srdcí Britov a stával sa neodmysliteľnou súčasťou dňa. Pil sa v ktorúkoľvek hodinu, ale vyššie vrstvy preferovali ,,čaj o piatej“ ako elegantné podávanie čaju s pohostením. Toto pohostenie väčšinou tvorilo drobné čajové pečivo, ale aj toasty s maslom a džemom, sendviče so šunkou, ale v prvom rade nesmelo chýbať sladké drobné pečivo, ako keksíky, sušienky, či zákusky.  V Británii dokonca existujú podrobné návody, ako presne by mal čaj o piatej vyzerať a čo by malo byť jeho súčasťou.  K veľkému rozmáhaniu tejto tradície došlo v 19.storočí, kedy Briti zaviedli tento zvyk do svojich početných kolónii. Nešlo už len o nejaké zasýtenie, alebo vyplnenie času do večere, ale aj o upevňovanie spoločenských a diplomatických kontaktov.

        Z tohto celonárodného zvyku neprofitovali len zariadenia, ktoré podávali čaj , ale aj fabriky s porcelánom, keďže každá kultivovaná domácnosť by mala vlastniť kompletný čajový servis, ktorý pozostával z čajníka, šálok, podšálok, ale aj z cukorničky, nádoby na mlieko a tácky na keksíky.  Či už bol nádherne zdobený vo vyšších spoločnostiach, alebo aj jednoduchší v jednotlivých domácnostiach, všade plnil svoj účel a odrážal vkus, ale aj finančné možnosti danej domácnosti.

        Postupne sa čaj začal servírovať aj v čajových záhradách a kaviarňach. Prvá verejná čajovňa bola otvorená v Londýne v roku 1864. Ak by ste navštívili pravú anglickú čajovňu, môže sa stať, že vás bez patričného oblečenia neobslúžia. Džínsy a tenisky sa k čaju jednoducho nehodia.

    Najdôležitejšia vec pri tomto obrade je príprava čierneho čaju, pri ktorej  sú dôležité dve veci. Voda musí byť vriaca a platí pravidlo, že zalievame čajové vrecko pripravené v hrnčeku. Nie naopak. A necháme lúhovať  vo vode cca 3-4 minúty.  Pridajme trochu nízkotučného mlieka, zajedzme sladký koláčik a započúvajme sa do klavírneho virtuóza, ktorý decentne hrá v pozadí.

    V štýle elegána si vychutnajte tu chvíľu, keď sa v myšlienkach prenesiete do kráľovských záhrad a čaj si vychutnávate možno aj so samotnou kráľovnou.

             Čo na záver? Urobte si prestávku a zrovnajte si myšlienky. Siesta o piatej býva príjemným začiatkom každého večera. V každom prípade si oslaďte život každý deň šálkou horúceho čaju vo svojom obľúbenom  porceláne a doprajte si čas len pre seba nielen o piatej.

    lola777
    1. aug 2018    Čítané 224x

    Rozhodne by som do toho išla znova

    Tak a je tu posledný deň môjho 14-mesačného ambádorovania. Prišiel čas zhodnotiť, čo mi to dalo a či niečo vzalo...

    V prvom rade som veľmi rada, že vybrali na túto pozíciu práve mňa. Veľmi ma baví fotografovať a stále niečo vymýšľať, ale keďže všetku moju energiu venujem domácnosti a večne neposedným deťom, donútilo ma to ukradnúť si trochu času aj pre svoje záľuby. Bez ambasádorovania by som síce fotila a vymýšľala s deťmi tiež, ale skôr by sa to točilo okolo domu a zariaďovania, čo je trošku moja závislosť. 

    Donútilo ma to ponamáhať mozgové bunky ,ktoré boli po skoro 4 rokoch na materskej ,,dovolenke" už troška otupené a hlavne toto obdobie a ľuďia, s ktorými som prichádzala do kontaktu mi dodali potrebné sebavedomie a odvahu isť za tým, čo ma baví. 

    Nahliadla som do zákulisia či už modrého koníka, tak ako aj do najväčšej výrobne slovenskej kávy a čaju. Zmenil  sa mi týmto trochu pohľad na svet. 

    Musela som si urobiť ,,screenshot" tohto titulu ,,ambasádorka pre Popradské kávy a čaje", pretože zajtra mi pod nickom svietiť už nebude a ja som naň bola naozaj veľmi hrdá a už navždy bude spojený s mojou materskou. Zakladám jednoznačne do albumu. Bolo mi cťou spolupracovať  s toutu rýdzo slovenskou značkou, ktorá rozhodne nezaspala na vavrínoch, ale stále inovuje, vylepšuje a pracuje na tom, aby do Vašich domácností dodala tú najlepšiu kávu a čaj. 

    Keď si premietnem asi 15 mesiacov dozadu tu obrovskú radosť, keď ma vybrali a následne obrovský stres, či do toho isť, či to zvládnem, či to nebude na mňa priveľa a či vôbec som vhodnou kandidátkou pre tento post, tak sa nad tým len pousmejem. Viem, že to rozhodne bola správna voľba. Dať šancu danej príležitosti, premôcť strach z nových vecí a tak trochu aj prekonať lenivosť a pustiť sa do niečoho na plno, aj popri domácnosti, či deťoch bolo občas ťažké, ale nič nezvládnuteľné. 

    Asi takto nejako to u nás vyzeralo. Nafotiť čaj, či kávu a vymyslieť k tomu vhodný text, tak aby zaujal a malo to hlavne nejaký zmysel za neurčitý krátky čas, kým jeden drobec spí a druhý sa nakrátko niečím zabaví, mi dávalo naozaj zabrať.  Takže ak mi toto obdobie aj niečo vzalo, tak je to čas, ktorý som mohla tráviť odpočínkom, ale rozhodne som rada, že som ho trávila efektívnejšie, pretože ma to posunulo ďalej. Tento mesiac mi končí materská dovolenka, aj ambasádorovanie na modrom koníku, ale z čoho sa teším, že sme spolu s Popradské nadviazali aj ďalšiu spoluprácu. 

    Poďakovať chcem hlavne 3 osobám, ktorí mali so mnou trpezlivosť a to je v koníku Peťka @nugat a Vivi @gradan a v Popradské rozhodne Janko @marton_popradske .

    Ď A K U J E M. 

    A ďakujem aj vám, že ste sa ochotne zapájali do súťaží, do testovania, do kvízov, a či už len ste mi dali jeden jediný like, ďakujem, rozhodne potešilo. Dúfam, že som vám poskytla nejaké nové informácie o Popradských kávach a čajoch, a že vás moje príspevky príliš nerušili. Ak ste si na základe mojich príspevkov kúpili, alebo sa Vám dostal do povedomia čo i len jeden produkt od Popradské a ste s nim spokojné, tak to rozhodne malo zmysel. 

    Samozrejme ďalej pokračujem s vami tu na MK v denno-denných starostiach a radostiach, len už bez titulu ,,AMBASÁDORKA". 

    Pekný večer prajem. 

    Ivana 

    lola777
    31. júl 2018    Čítané 427x

    Keď sa spolupráca podarí

    Veľa dní je obyčajných. Tie isté činnosti, zábavky, hádky, smiech, radosti aj starosti, pusy, objatia, láska aj hnev.

    Niektoré dni sú výnimočné. Nové miesta, netradičné zážitky, iné chute, cudzí ľudia.

    A potom sú dni, ktoré vopred plánujete niekoľko týždňov. A deti to tušia, tak na striedačku chytia všetky choroby z okolia, nespolupracujú a celkovo sa snažia celú vašu snahu zmariť. 

    Ale my sa nedáme. Aj s M., ktorej idú stoličky, aj s chalanmi, ktorí majú svoje chodníčky a dvomi mamami, čo sa snažia využiť čas na maximum.

    Plány, čo si pripravíme, sme zmenili asi trinásťkrát. Najskôr sme plánovali robiť sirupy, len všetko medzitým odkvitlo 🙂 Sezónne recepty sme prerábali pri každom plánovanom stretnutí, lebo bolo v sezóne vždy niečo iné. A nakoniec sme stretnutie naplánovali večer pred konaním, aby to decká nevycítili a konečne nám neskrížili plány 🙂

    A tak vzniklo veľmi rýchle, veľmi improvizované a veľmi príjemné stretnutie, kedy sme ešte ráno netušili, čo sa vlastne bude diať.

    A hoci M. bola umraučaná, chalani ubehaní, my spotené a za celý deň sme stihli iba jednu kávu, sme rady, že sa nám táto (žiaľ) posledná ambasádorská spolupráca nakoniec podarila.

    Výsledkom je jeden skvelý koláčik, jedna osviežujúca zmrzlina a litre úžasných čajových limonád. Veľa smiechu, trochu plaču, príjemná atmosféra a žiadne starosti.

    Recepty na všetky dobroty nájdete na konci článku a nám nezostáva nič iné iba popriať vám, aby ste si vďaka fotkám na chvíľku ponorili do pohodovej atmosféry plnej rozbitých škrupiniek, vône kávy, ľadových kociek a prstov zalepených od ovocia. 

    Nech sa vám u nás páči ❤

    (skupinka #popradskehttps://www.modrykonik.sk/group/9607/ @lola777

    skupinka #korunnyhttps://www.modrykonik.sk/group/10058/ @nesvadbovo )

                                     Letný extraovocný koláčik s mrveničkou

    • 1 vajce
    • 90g cukru od #korunny
    • 100g bieleho jogurtu 
    • 120g polohrubej múky
    • lyžička prášku do pečiva
    • veeeeľa ovocia

    A na posýpku budete potrebovať:

    • 60g ovsených vločiek
    • trocha múky
    • trocha mandľovej múčky
    • 5PL kryštálového cukru od #korunny
    • štipka škorice
    • 50g mäkkého masla

    + mandľové plátky

    Vajce miešame s cukrom, postupne pridáme jogurt a múku zmiešaný s práškom do pečiva. My sme použili veľkú tartovú formu a cesto malo hrúbku ledva pár milimetrov.

    Aj sme rozmýšľali, že spravíme ešte jednu várku, ale povedali sme si, že budeme mať aspoň šťavnatý koláčik. A dobre sme urobili, cesto jemne podrástlo a ako by povedali naše staré mamy, z koláčika sa neprášilo od úst 🙂. No ale poďme ďalej k príprave.

    Navrch koláčika navrstvíme ovocie. Čím viac, tým lepšie. My sme použili čerstvé ríbezle a mrazené maliny, ktoré sme pred pečením nerozmrazovali. Navrch sme ešte nadrobili posýpku, ktorú pripravíme miešaním všetkých surovín, kým nezískame drobivú konzistenciu.

    Pečieme pri teplote 170°C cca polhodinku.

    Vychutnávame len tak, alebo s kopčekom skvelej domácej zmrzliny. Napríklad tejto: 🙂

                                                            Oreo zmrzlina

    • 240ml plnotučného mlieka
    • 170g krupicového cukru od #korunny
    • 400ml šľahačkovej smotany
    • 6 žĺtkov
    • keksíky oreo 15 kusov

    Mlieko, smotanu a cukor miešame na miernom plameni, kým sa cukor nerozpustí. V miske medzitým miešame žĺtky. 

    Keď je mliečna zmes ohriata, prilejeme časť k žĺtkam a za stáleho miešania zapracujeme, aby sa žĺtky neuvarili. Postupne do žĺtkov nalejeme celú mliečnu zmes a poriadne zamiešame. 

    Túto zmes nalejeme naspäť do hrnca a varíme, kým zmes nezhustne. Následne prelejeme do sklenenej misky, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky na aspoň 12 hodín. 

    Po vychladení vložíme do zmrzlinovača a necháme ho pracovať, kým nie je zmrzlina hotová. Nakoniec ručne primiešame na malé kúsky nasekané oreo keksíky a vložíme ešte na hodinku do mrazničky. Je to skrátka mňamka!!! 🙂

    K tomu si namiešame letny drink v podobe ľadových čajov s domácimi sirupmi, spolu s mrazeným ovocím a kockami ľadu. Stačí v predstihu zaliať ovocné čaje od Popradské, aby stihli vychladnúť, nahádzať do šekra všetko čo máte radi, pridať čerstvú mätu, koliečko citrónu,alebo limetky,  slamky a vychutnávať ľadové osvieženie.  Kombinácie obľúbených čajov s domácimi sirupmi sú naozaj nekonečné. My sme využili napr. aj púpavový med, mätovo-malinový,  bazový, orgovánový /recept nájdete: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/article/orgovanovy-sirup-a-orgovanovy-cukor-4i2ls1/ / a čisto mätový sirup /recept nájdete: https://www.modrykonik.sk/blog/lola777/article/mata-sirup-a-liker-dtdqqh/ /. Ako vidno na foto, deťom naozaj chutili a to neboli ani presladené.  Na ďalšej gardenparty možno ohúrite svojich hostí práve takýmito ICETEA. 

    Prajeme Vám ešte krásny letný deň. 

    lola777
    28. jún 2018    Čítané 103x

    Čokoládovo - kávové pusinky

        Jeden zo spôsobov ako si zlepšiť depresívnu náladu v týchto chladných a upršaných ,,letných" dňoch je dať si niečo sladké a povzbudivé... Kombinácia čokolády a kávy v pusinkách tvorí dokonalú harmóniu. 

    Budeme potrebovať len pár ingrediencií:

    - kukuričný škrob /ja som použila zemiakový/        1 lyžička

    - instantná káva Finessa                                                1 lyžica

    - kakao                                                                               1 lyžica

    - čokoláda pokrájaná na malé kúsky                           120g

    - vaječné bielky izbovej teploty                                     6ks 

    - práškový cukor                                                               250g

    Predhrejte rúru na 160 °C.  Do misy dajte škrob, kávu, kakao, čokoládu a premiešajte. 

    Oddelíme si bielka od žĺtiek. Bielka šľaháme v mixéry, kým sa nevytvorí pevná pena. 

    Následne preosejeme práškový cukor a šľaháme ďalej, kým hmota nie je hustá a lesklá. 

    Do hmoty pridáme suché ingrediencie a len lahko ručne premiešame. 

    Pomocou lyžice nanesieme na papier na pečenie takéto nedokonalé pusinky. V jedinečnosti je predsa krása. 

    Pečieme asi 45 minút, kým pusinky nie sú pevné. Vypneme rúru, ale necháme ich tam ešte sušiť do vychladnutia. Podávame spolu s horúcou čokoládou, alebo espressom. 

    Ako bonus máte krásne rozvoňaný kávou a čokoládou celý byt. 

    Dobrú chuť. 

    lola777
    27. jún 2018    Čítané 216x

    Čaj s medom prosím

    Čo by ste povedali na to, keby ste si objednali niekde na letnej terase čaj s medom a čašník by Vám priniesol toto ? Myslím, že deti by sa rozhodne potešili čaju, v takejto osviežujúcej forme. 

    Ako na to? Tak to je úúúplna malina. Stačí urobiť silnejší výluh vášho obľúbeného čaju, pridať med, naliať do nánukových foriem /široký výber týchto formičiek je už na každom kroku/ a na druhý deň ohúriť vaše deti, hostí, či priateľov.

    Ja som na túto dobrotu využila neobyčajne dobré a obľúbené Mistral čaje. 

    Dali by ste si mätovo-ribezľového sloníka?

    Alebo radšej kamilkovo-medového uja prieskumníka?

    Medovkovo-malinového papagája?

    A čo tak jahodovo-malinovú opičku ?

    U nás mali veru veľký úspech.

    Celú ponuku čajov si môžete pozrieť aj na: https://www.popradske.sk/caj/

    ... a so svojími skúsenosťami sa môžete podeliť aj v skupinke Popradské kávy a čaje: https://www.modrykonik.sk/group/9607/ .

    Prajem ešte krásny horúci deň. 

    lola777
    14. jún 2018    Čítané 206x

    Poďte testovať

    ... Nové kvetovo-ovocné MISTRAL čaje. 

    Tieto čaje sú opisované ako ,,dokonalé spojenie chuti a vône".

    Chcete sa o tom presvedčiť aj vy ?

    Sú tu tri možnosti. Buď si ich kúpite u vás v predajni, alebo si ich objednáte na https: / www.popradske.sk/baner/vonave-ovocne-caje-mistral / ,  alebo ich môžete TESTOVAŤ NA MODROM KONÍKU!

    Aby ste sa zapojili do výberu na testovanie, stačí pridať foto čaju, alebo kávy spolu s kytičkou POĽNÝCH KVETOV, buď na svoj blog /spolu s #chcemtestovat #popradske /,

    alebo do skupinky Popradské kávy a čaje: https://www.modrykonik.sk/group/9607/

    Testovať sa budú všetky tri lahodné spojenia.

    MARHUĽA&LEVANDUĽA: V rozvoňanej levanduli sa rozlievajú sladké dužiny marhúľ. Jemná a voňavá chuť tohto čaju je balzamom na pokojnú chvíľku pre seba. Dokonalé, voňavé a chutné. Presne také je spojenie voňavej levandule a sladkastých marhúľ, ktoré prepožičali svoju šťavnatosť kvetu. 

    SLIVKA&JAZMÍN:  K šťavnatej a sladkej slivke sme pridali voňavý jazmín. Chuť tohto čaju vás prekvapí a poteší zároveň. Ak je v poézii základ slovo, tak pri čaji je to vôňa. Zavrite oči a nechajte sa unášať do čarovného prístavu vašich tajných skrýš.

    ČEREŠŇA&RUŽA: Našu ružu sme zbavili tŕňov a jej lupene položili do sladkých čerešní. Prekvapivo čarovná chuť a vôňa vás prenesie do tej najvoňavejšej záhrady. Predstavte si lupene červenej ruže, ktoré sú ako perina. Zatvorte oči a nadýchnite sa. Ak sa ponoríte do jej vône, zacítite sladkastú chuť čerešní.

    Držím palce a prajem krásny deň.

    lola777
    29. máj 2018    Čítané 240x

    V hlavnej úlohe Mäta

    SIRUP, ČAJ a LIKÉR    

    Len málo rastlín má také bohaté využitie ako mäta. Voňavé lístky tohto blahodarného plodu prírody sa využívajú v potravinárstve, medicíne, voňavkárstve, v cukrárskom odvetví a na mnohých ďalších miestach. Mäta prieporná je bylinkou, ktorá zlepšuje nielen trávenie, ale pomáha liečiť aj iné zdravotné neduhy. Vynikajúce účinky boli preukázané v prípade prechladnutia a chrípky. Účinná nie je iba v podobe čaju, ale aj v iných formách.

    Domáci sirup je nielen chutnejší, ako ten z obchodu, ale obsahuje aj akúsi pridanú hodnotu. A to najmä v tom, že viete, čo v ňom naozaj je a z akých surovín je vyrobený. O tom, že je zrejme omnoho zdravší, ako kúpený snáď netreba ani hovoriť. Výroba domácich sirupov sa u nás stáva hitom, pretože je fajn ponúknuť priateľom na záhradnej oslave osviežujúcu lahôdku z vlastnej dielne. A čo je najlepšie – ich prípravu zvládne naozaj každý.

    Na mätový sirup potrebujeme:

    • 20 stoniek čerstvej mäty
    • šťavu zo 1,5 citróna
    • 2 kg cukru
    • 2 l vody

    Do prevarenej vody namočíme umyté stonky mäty. Pridáme citrónovú šťavu a necháme zakryté 24 hodín lúhovať.

    Potom celú zmes precedíme cez jemné sitko, najlepšie ak doň vložíme aj jemnú látku, záclonu, alebo detskú látkovú plienku.

    Do zmesi, ktorú sme si precedili do väčšieho hrnca dáme cukor – najlepšie trstinový, aby bol sirup zdravší, ale kto nemá, alebo nechce investovať viac peňazí, môže použiť pokojne aj biely cukor. /Nemala som po ruke trstinový, ináč by som ho použila./

    Prihrievame na miernom ohni a miešame kým sa cukor úplne nerozpustí. Necháme prejsť varom a horúci sirup nalievame do umytých fliaš. Uzavrieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke,  pivnici, alebo na inom chladnom a tmavom mieste.

    Ja tieto domáce bylinkové sirupy najradšej využívam na sladenie bylinkových čajov, do letných drinkov a najviac ,samozrejme, pijú deti svoju obľúbenú ,,sirupovú".

    Keď som už mala sirup, chcela som zabiť dve muchy jednou ranou a urobiť hneď aj mätový likér, ktorý mi veľmi ospevovala svokra. Keďže výsledný produkt by nemal farbu ako priemyselné mätové likéry, pomohla som si potravinovou farbou a pridala som ju do jednej fľaše sirupu. 

    A potom si už namiešate podľa chuti s destilátom, ktorý máte po ruke. 

    Na zdravie! Chutí naozaj skvelo. 

    Na mätový likér je veľmi veľa receptov na nete, ale pri mojom nedostatku času, ale za to veľkej chuti vyrobiť niečo nové, som si troška uľahčila prácu. 

    Máte v obľube mätu ? Ako ju využívate v domácnosti vy ? Rada si prečítam v komentároch. 

    Krásny deň. 

    lola777
    22. máj 2018    Čítané 201x

    Ako si vychovať malého baristu

    Vždy ráno, keď sa trošku preberieme, zapíname dve veci. Rozprávky a kávovar. No, áno, ešte mám pár mesiacov sladký život na materskej. Deťom robím kávu do fľaší /nekofeinový cereálny nápoj/ a ja mám najradšej capuccino,ktorým začínam každý svoj deň.

    Keďže najmladšieho,ale aj najzvedavejšieho člena rodiny začali zaujímať jednotlivé tlačidlá na kávovary, vyzbrojila som sa dnešné daždivé doobedie trpezlivosťou a dala sa na vysvetľovanie. 

    Drobec má len dva roky, takže som to museľa poňať troška jeho slovníkom.  Aby kávovar urobil dobré cappucino, potrebuje kvalitnú kávu. Vysypať čerstvé kávové zrná do zásobníka zvládne každý drobec ľavou zadnou.

    Čerstvo zomletá zrnková káva vyniká svojimi nezameniteľnými vlastnosťami a harmóniou vône. Milovníci najkvalitnejšieho espressa určite siahnu po káve Finca. Na výber sú aj ďalšie zaujímavé kávové zmesi ako je Restaurant, Colombia a Espresso Professional.  Tu svoju pravú kávu si určite každý  vyberie na najväčšom slovenskom ehope kávy a čaju: https://www.popradske.sk/kava/zrnkova/ .

    Už aj malý barista Tobias vie: „Žiadna káva neulahodí vašim ústam, ak jej vôňa najprv nepošle svoj sladký pozdrav vášmu nosu.“

    S naplnením zásobníka studenou vodou si drobec ľahko poradí. 

    Ďalším dôležitým krokom je nastavenie hrubosti mletia. Tu deti  potrebujú aj vašu pomoc. Stupeň mletia ovplyvní rýchlosť toku vody, ktorou bude voda cez namletú kávu pretekať filtrom, a takisto aj výslednú chuť kávy. Hrubosť mletia by mala byť nastavená na jemnú, ale nie na príliš jemnú, až práškovú kávu. Napr. tento náš kávovar má 18 nastavení hrubosti - čím nižšie číslo, tým jemnejšie je nastavenie hrubosti.

    Hrubosť mletia a následný výsledok oplyvňuje aj počasie. Keďže káva je najväčší absorbent pachov a vlhkosti okolo seba, znamená to, že nastavenie mletia je potrebné niekedy aj viackrát za deň. Na fotografii vidno rozdiel v objeme, ale aj v kvalite crémy pri rozdielnej hrúbke mletia. Lieskovo-oriešková hustá créma bez čiernych okrajov s typickou kávovou vôňou sú určite prvými faktormi, na základe ktorých vieme určiť kvalitu espressa.

    Hneď ako je namleté požadované množstvo kávy, opatrne vyberieme držiak filtra a pomocou tampera stlačíme namletú kávu smerom dole. S týmto si drobec určite neporadí sám a potrebuje Vašu pomoc. Správnym tampovaním dosiahneme rovnomerné zatlačenie pomletých kávovníkových zŕn, čím dosiahneme utlačený celok, čo veľmi ovplyvňuje kvalitu výsledného espressa. 

    Aj deti už vedia, že šálky musia byť na kávovary uložené vždy pitnou časťou nahor. Správnym nahriatím zabezpečíme stálu teplotu espressa. Tepelne udržiavané espresso si zachová svoju chuť, aj krému.

    Pred založením páky s pomletým kávovým zrnom je potrebné odpustiť horúcu vodu aspoň na 5sekúnd, aby voda do espressa mala tu správnu teplotu. Jeden šťuk zvládne  každé dieťa hravo, len musíme dbať na zvýšenú opatrnosť pri narábaní s horúcou vodou, alebo naparovačom mlieka. 

    Založíme páku, podkladáme šálku a hneď spúšťame extrakciu. 

    "Mamaaaaa, už tečieeee!" To bol ale pyšný pohľad, keď pri príprave tejto kávy mi tak krásne pomáhal. 

    Na prípravu capuccina potrebujeme správne spenené mlieko. Mliečna pena sa tvorí, keď sa mliečne bielkoviny zmiešajú so vzduchom. Každý barista má svoje držanie kanvičky, dôležité však je, aby vedel ustrehnúť teplotu peneného mlieka /55 až 70 stupňov Celzia/.

    Malý barista vám môže pomôcť s naliatím mlieka do kanvičky, následne mliekto speníte /na to mu musí ešte ručička dorásť/ a následne môže pomôcť pri nalievaní speneného mlieka do espressa. 

    A capuccino "vyrobené s láskou" je na svete. Zaujíma aj vaše deti príprava kávy? Akú kávu máte najradšej vy?

    Budem sa tešiť na vaše postrehy a zábavné príhody s kávičkovaním s deťmi. https://www.modrykonik.sk/group/9607/detail/

    Krásny upršaný večer s Poprapské kávy a čaje. 

    lola777
    22. mar 2018    Čítané 469x

    Testuj čaj MATÉ

    POZNÁTE POPRADSKÝ WELLNESS ČAJ MATÉ?

    Chcete ho vyskúšať???


    Maté má korene v južnej Amerike, kde dodnes patrí medzi najobľúbenejšie nápoje. Do Európy ho priviezol Krištof Kolumbus a hovorí sa mu aj „Poklad Indiánov“, pre ktorých je posvätný. Čaj z maté povzbudí vašu myseľ, posilní váš imunitný systém a pomôže odbúrať tukové bunky. Vyskúšajte tento životabudič, ktorý sme pre vás pripravili v kombinácii so šťavnatým jablkom. Chuť je osviežujúca, mierne ovocná. Čaj z maté vás povzbudí a dodá energiu na celý deň.

    Ako testovať tento čaj???

    Stačí pridať foto na SVOJ BLOG ako si vychutnávate ktorýkoľvek z Popradských wellness čajov a pridať k tomu hashtag #chcemtestovat #popradskywellnesscaj #mate . 


    A o pár dní vyberiem 7 z vás, ktorí ho otestujú. Potom si už len vymeníme info, ako chutil v skupinke Popradské kávy a čaje : https://www.modrykonik.sk/group/9607/


    Už sa teším na všetky príspevky. Krásny deň. 

    lola777
    15. mar 2018    Čítané 1253x

    Domáci kávový peeling

        Káva - nápoj, ktorý si našiel svojích priaznivcov, ale aj odporcov. Ak patríte k milovníčkam kávy, tak určite kvôli jej lahodnej chuti, alebo kvôli tomu, že dokáže človeka naozaj prebrať a to hlavne ráno pred odchodom do práce, alebo pred dňom plnom ,,zábavy" na materskej. 

        Tak či onak, káva má blahodarné účinky nielen na ľudskú myseľ. Je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov, ktoré sú určené hlavne na boj proti celulitíde. 

         Na výrobu domáceho telového peelingu budete potrebovať len pár ingrediencií, ktoré sa určite nájdu v každej domácnosti. 

    Zmiešajte 4 polievkové lyžice mletej kávy EXTRA ŠPECIAL s 2 polievkovými lyžicami hnedého cukru. K tomu pridajte 6 lyžíc olivového oleja a 1 lyžicu medu. 

      Všetky prísady zmiešajte a vytvorený peeling si vychutnajte v sprche, alebo len tak relaxujte s kávovou maskou na tvári. 

        Kofeín je veľmi užitočný pri zmierňovaní príznakov celulitídy, olej dodá pokožke hydratáciu a med ju bude vyživovať. Stačí ním pokožku masírovať krúživými pohybmi. Peeling následne opláchnite vodou. Pokožka bude hladká a lesklá. 

     Mnohé tento zázrak určite už poznáte. Ja sa po tejte maske cítím vždy ako nová...a milujem , keď voniam kávou. 

    Krásny deň s #popradske .

    lola777
    6. mar 2018    Čítané 1068x

    Kávové zrná tak trošku v inej forme

            Už ako som začala ambasádorovať, čo je už nejakú tu dobu, si brúsim zuby na pravé domáce kávové zrná. Milujem tu chuť od mala. A teraz som sa k nim konečne dopracovala... Už dlhšie som pozerala po obchodoch formy na tieto koláčiky, ale nikde som nezohnala.... Pred víkendom som si zaobstarala všetky potrebné ingrediencie. Akosi sa mi už nechcelo čakať, kým nejaké formičky objednám a zase nejakú dobu by trvalo, kým by prišli, tak som trošku zaimprovizovala a myslím , že sa oplatilo. Na nete som si našla recept na pravé kávové zrná  a inšprovala sa ním. Pohodlne sa usadte a nechajte sa inšpirovať aj vy. 

    Na plnku budeme potrebovať:

    1 salko

    100g práškový cukor 

    50g kakao 

    1 hera

    1 maslo 

    6 čajových lyžičiek mletej kávy EXTRA ŠPECIAL

    Na hmotu na obalenie budeme potrebovať:

    200g Cera 

    200g práškový cukor 

    150g sušené mlieko

    a na dokončenie : čokoládu na varenie, smotanu a maslo 

    TAK POĎME NA TO.

    Salko, cukor a kakao miešame nad parou do zhustnutia. Najprv to zredne, asi po 20tich minútach to znova ztuhne.Necháme vychladiť a zašľaháme maslo a Heru, potom pridáme mletú kávu EXTRA ŠPECIÁL. Je výrazná chuť je pre tento recept veľmi dôležitá. 

    Hmota na obalenie:

    Všetko spolu zmiesime a necháme odpočívať. Najlepšie je pripraviť si hmotu deň dopredu. Ak sa hmota trhá, pridáme Ceru. Ak je moc mäkká, pridáme sušené mlieko.

    Kávové zrná po obalení do hmoty treba nechať uschnúť, najlepšie cez noc a až potom oblievať čokoládou. /inšpirovala som sa týmto receptom: https://tortyodmamy.sme.sk/recept/nepecene-zakusky/najlepsie-kavove-zrna /

    /na obrázku mám Heliu, ale nebolo to dobré, robila som to znova s Cerou, tak ako je v recepte/ 

    Takto vyzerá výsledná plnka a hmota na obalenie. 

    Vyvaľkáte si tenký plát a vytvarujete ním formičku. Ako som písala už vyššie, improvizovala som, keďže som nezohnala formu na kávové zrno. 

    Cesto sa mi podobalo na marcipán, ale dosť sa trhalo, tak som s ním pracovala podobne ako s krehkým cestom, a jednoducho som si ho do formičky ,,vypackala". Predtým som formu posypala sušeným mliekom, aby sa mi cesto neprilepilo. 

    Potom napĺnite kávovým krémom.

    Zospodu dáte ďalšiu vrstvu a pekne obrežete po obrysoch formy. 

    Pred oblievaním čokoládou je dobré dať to celé pekne stuhnúť do chladničky. 

    A keďže som na ďalšie už akosi nemala čas, tak som si to uľachčila. Deň pred tým mi v tescu padla do oka táto forma /priemer asi 23m-cca 4€/ , ktorá má tu výhodu, že má odnímateľné dno a preto je super aj na takéto krémy, keďže sa Vám to neprilepí a koláč sa dá  jednoducho dostať z formy von. Dno som si vysypala sušeným mliekom. 

    Potom som použila zbytok obaľovacej hmoty na dno formy. 

    Navŕstvila som kávový krém a zarovnala. 

    A poliala čokoládovou ganache /čokoládu na varenie zalejete horúcou smotanou, nechate chvíľku roztopiť, vymiešate a pridáte trochu masla/. Necháte stuhnúť v chlade. 

    A dozdobíte. Mne k tomu celkom išlo kyslé drobné ovocie, ako sú ríbezle a čerstvá mäta. 

    Toto je to super odnímateľné dno, vďaka ktorému si koláč z formy jednoducho vyberiete. 

    Už stačí len pripraviť si skvelé espresso napr. zo zrnkovej kávy Extra špeciál a vychutnať si pohodu a mega kávovú chuť v koláči spolu s kávou. 

    Dobrú chuť Vám prajem spolu s Popradske kávy a čaje.

    Objednať si môžete rýchlo a pohodlne aj tu: https://www.popradske.sk/kava/zrnkova/

    a súčasne Vás pozývame aj do voňavej skupinky Popradské kávy a čaje : https://www.modrykonik.sk/group/9607/

    lola777
    Správa bola zmenená    29. jan 2018    

    Nanič počasie, aspoň čaj a sviečky spravia náladu. Krásny pondelok s #popradske

    Slivka+jazmin = famózna chuť 😍

    lola777
    Správa bola zmenená    28. jan 2018    

    V našej malej skupinke Popradské kávy a čaje som čítala jeden milý citát, ktorý mi utkvel v pamäti...

    ,,Bez lásky a kávy je svet BEZLASKAVY."

    Tak idem pekne podopĺňať obe vzácne "komodity".
    Krásny nedeľný večer dievčatá 😘

    A nechajte sa inšpirovať 😇☕❤
    #popradske #kazdydenspopradske #sutaz

    lola777
    Správa bola zmenená    27. jan 2018    

    Posledná šanca zapojiť sa do Valentínskej súťaže, o ktorýkoľvek produkt od Popradské 🙂

    Stačí pod tento článok https://www.modrykonik.sk/blog/lola777/article/co-s-granatovym-jablkom-cwgt8z/ vložiť do komentára link čaju, alebo kávy, ktorá sa Vám k tejto maškrte najviac hodí.

    Napr. aj nové kvetovo-ovocné čaje Mistral.
    V prípade, že Vás dnes večer vylosujem, daný nápoj je Váš. .

    Veľa šťastia 🍀 #popradske

    lola777
    Správa bola zmenená    26. jan 2018    

    Dnešnú poobednú svačinku ku káve poctivo "navaril" , aj naservíroval sám Samko 👏 Niečo z neho určite bude ❤

    Krásny deň prajeme s #popradske ☕🍹

    P.S. Už len pár dní súťažíme o nové kvetovo-ovocné čaje MISTRAL, zapojte sa 👍 #kazdydenspopradske #sutaz

    lola777
    Správa bola zmenená    25. jan 2018    

    Palacinky inšpirované detským čajom 🙂

    ...plnené flambovaným banánom a čučoriedkami, mňaaaaam 😵
    #kazdydenspopradske #sutaz #popradske

    lola777
    Správa bola zmenená    25. jan 2018    

    Načo fitko? Či hore kopcom,či dole kopcom, mama ťahá ako drak 👶👶😅

    lola777
    Správa bola zmenená    24. jan 2018    

    Dnes si ešte jednu ☕ dám aj na večer 😇

    Neviem ako vy, ale ja som skoro vždy tak unavená, že skôr zaspávam ako deti a to mi moc nepasuje 🙄

    Rada si totiž vychutnávam večer, keď deti sladko spia,
    nikto odo mňa nič nepýta a mám čas aj pre seba 🙂

    Tak káve zdar 😅 a krásny večer s #popradske ☕🍹
    #kazdydenspopradske #sutaz

    Dnes je medzinárodný deň komplimentov 🌷

    Aký najkrajší kompliment ste kedy a od koho dostali ???

    Odmením ❤

    Krásny usmievavý deň Vám prajem spolu s #popradske ☕🍹

    Čas na horúci čaj 🙂

    Šťavnatá slivka + voňavý jazmín + mrazivé počasie = TOP kombinácia 😍

    #kazdydenspopradske #popradske #sutaz

    lola777
    22. jan 2018    Čítané 391x

    Čo s granátovým jablkom???

                                       Sladký typ na Valentína + SÚŤAŽ

    Tak takúto otázku som si položila včera, keď mi oči padli na  jedno veľké granátové jablko, ktoré som kúpila už pred pár dňami a nikomu sa akosi nechcelo do neho pustiť. Granátové jablko je typické tým, že jeho dužina obsahuje semená, ktoré majú v sebe mnoho vitamínov, antioxidantov a mnoho ďalších liečivých účinkov. Je jedno z najstarších a najzdravších ovocí vôbec. A okrem toho aj  dobre vyzerá. Ale čo vymyslieť, aby som ho dostala aj do týchto dvoch krpcov ??? A vtedy som natrafila na jeden recept - volá sa Koláč pre zamilovaných.

    Budeme potrebovať: 

    • 100 g polohrubá múka
    • 100 g kryštalového cukru
    • 5 pl olej 
    • 5 pl vlažná voda 
    • 2 vajčka
    • 1 prášok do pečiva 

    Krém:

    • 2 mäkké tvarohy
    • 5 ml vanielkový cukor 

    Ozdoba:

    • 1 granátové jablko
    • červená marmeláda

    Začala som tým, že som vyšľahala tuhý sneh z dvoch bielkov a dala som vyhriať rúru na 180 stupňov. 

    Potom sme dali vypracovať cesto, ktoré sa skladá z 2 žĺtkov, múky, cukru, vody, oleja a kypriaceho prášku.

    Potom do cesta opatrne vmiešame sneh z bielkov. 

    Do formy som vložila papier na pečenie a kraje som natrela maslom. Mala som ale natrieť aj ten papier, to mi vtedy nenapadlo :( .

    Vylejeme do formy a dáme piecť. Medzitým si pripravíme granátové jablko. 

    Korpus po cca 25 minútach pečenia. Necháme vychladnúť. 

    Pomocníci sú vždy vítaní. 

    Jemný tvaroh si zmiešame s vanielkovým cukrom. A ideme na tu krajšiu a zábavnejšiu časť. Pre perfektný výsledok je dôležité  pripraviť si skvelú kávu,  zapnúť dobrú hudbu a naladiť sa pozitívne. 

    Zbožňujem popradskú Colombia espresso. Je namiešaná zo zŕn arabiky pochádzajúcich z Kolumbie. Vďaka starostlivému praženiu najmodernejšou technológiou si táto káva zachováva plnú vyváženú chuť. Colombia je ideálna, keď je čerstvo namletá a pripravená ako espresso. 

    Vychladnutý korpus natrieme hociakou červenou marmeládou, alebo džemom /ja som použíla jahodový domáci džem/.

    Navrch opatrne pridáme tvaroh a rozotrieme do hladka. 

    A máme hotovo. 

    /ako stojan som použila obrátenú hlbokú misku/

    Mám pre vás jedno prekvapenie. Pridajte do komentára pod článok niektorý z nápojov od Popradské a takto o týždeň jeden komentár vylosujem a ten aj získa danú vec, na ktorú pridal link. Aby si daný čaj, alebo kávu mohol vychutnať k tomuto koláčiku so svojou láskou možno na práve blížiaceho sa Valentína. Každý smie dať len jeden komentár. Vyberať môžete všetky popradské kávy a čaje, okrem Mistral Selection a Mistral Grand Selection.

    Nech sa páči, tu je link : https://www.popradske.sk/, pridajte nápoj, ktorý by sa vám najviac hodil k tomuto dezertu. 

    Bude to niektorá z Popradských káv alebo radšej nový rad kvetovo-ovocných čajov?

    Budem sa tešiť na vaše reakcie a komentáre. Krásny víkend. 

    Vaša ambasádorka Popradské kávy a čaje 

    Ivana 

    lola777
    Správa bola zmenená    22. jan 2018    

    Čo by ste si najradšej dopriali k takémuto "koláču pre zamilovaných" ?

    KÁVA , alebo ČAJ ? /víno nie je v ponuke 😅😇/

    Pridajte pod článok link daného nápoja z eshopu https://www.popradske.sk/ a už na konci týždňa jeden z Vás tento výrobok aj získa, aby si ho na blížiaceho Valentína mohol vychutnať so svojou láskou.

    https://www.modrykonik.sk/blog/lola777/article/co-s-granatovym-jablkom-cwgt8z/

    V článku nájdete aj jednoduchý recept na túto maškrtu.

    Krásny deň s #popradske ☕🍹

    lola777
    Správa bola zmenená    21. jan 2018    

    Čo si v noci upecies, ráno akoby si našiel 😅😎😀😴 objavila som recept na pizzu zo spaldovej múky, s vínom 👌🍕
    P.s.na nova plus prave začína Slunce,seno 😉Krásny večer.

    Stále súťažíme o celý rad týchto kvetovo - ovocných čajov MISTRAL🎁🎈,
    Stačí ,keď na svoj blog pridáte foto, ako si vychutnávate svoje obľúbené produkty od Popradské kávy a čaje a označíte to #kazdydenspopradske #sutaz . Veľa šťastia 🍀
    A krásny večer . #popradske

    Som sa pochlapila dnes 😅
    Konečne mi jeden koláč krásne vyšiel a aj perfektne chutí.
    Recept nájdete nižšie v článku 🙂
    Krásny víkend.

    Keď svoju frajarku vidi v telke👶💑💕
    Zem sa nachvilku prestava aj točiť 😂

    Občas som Popradským čajom troška neverná 😅😇
    Dnes červené varené víno s ovocím 👍
    Krásny večer 😘