Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    lubik99
    27. sep 2017    Čítané 1026x

    Vôňa domova s BILLA pečivom

    Vôňu domova si už od útleho detstva spájam s čerstvo napečeným chlebíkom, či vianočkou alebo iným chutním pečivom, ktorý rozvoniaval po celom dome, keď sme ráno vstávali. Táto tradícia je však v dnešnej dobe už skôr raritou, čo je veľká škoda. V našej domácnosti si upečieme chlebík alebo pečivko tiež len veľmi zriedka. Preto preferujem nákup chleba a pečiva v pekárni alebo v potravinách.

    Je mi samozrejme jasné, že domáce pečivo nenahradí nič, preto som sa v tomto teste ani nepokúšala o porovnávanie medzi domácim kváskovým chlebíkom a kváskovým chlebíkom s polotovaru a pod., zameriavam sa na vzhľad,chuť a čerstvosť.

    Som veľmi rada, že som mohla byť súčasťou tohoto testu, veľmi si to vážim a ďakujem za to! Do testovania sa zapojil aj môj synček, manžel a kamarátka s jej synčekom, lebo ich názor je pre mňa dôležitý.

    Testovali sme toto pečivo:

    • Diavolino kocka
    • Maďarská bageta
    • Syrový štangel
    • Cereálna bageta Payesita
    • Bagel
    • Viaczrnná tyčinka
    • Kváskový chia koreň
    • Poduška so zníženým obsahom sacharidov
    • Twist s pažitkou
    • Tekvicový kváskový chlieb
    • Celozrnná ražná kocka BIO
    • Paillasse olivový
    • Bio celozrnný špaldový rožok mini

    Pri prvom nákupe v BILLA som bola mierne sklamaná, nakoľko som sa chcela zamerať na testovanie hlavne celozrnného alebo zdravšieho pečiva, avšak mali slabší výber. Oslovila som pracovníkov pri pečive a pán mi vysvetlil, že im tento tovar len v daný deň prišiel, že mám skúsiť neskôr. Napriek tomu som si z pečiva vybrala na testovanie Diavolino kocku, maďarskú bagetu a syrový štangel. Platenie s poukážkami prebehlo v poriadku, pokladníci boli milí, ochotní, zasrandovali, že aká pekná poukážka, že sa s ňou ešte nestretli 🙂

    Diavolino kocka


    Toto pečivo som ochutnala ako prvé, malo krásnu červenú farbu a výrazne voňalo paprikou. Ochutnala som ho samotné, ako každé pečivo, aby mi chuť nič nerušilo. Z tejto kocky som si dala len kúsok, hneď som cítila, že je pikantná a to ja veľmi nekonzumujem. Pikantnú chuť v tomto pečivku dodáva Sambal oelek a pálivé Tabasco. Sambal oelek je pálivá omáčka vyrobená zo zmesi chilli papričiek a ďalšie prísady ako rybia omáčka, cesnak a zázvor. Chuť je obohatená sušenými paradajkami a chilli papričkami. Môjmu manželovi toto pečivo veľmi chutilo, celkovo má rád ostré jedlo, ku kocke si zvolil hemendex, aby na pečivo nemusel nič natierať a mohol ochutnať špecifickú chuť kocky.


    Kamarátka nazvala toto pečivo pikantná-nepikantná kocka, lebo chuť pečiva nebola taká ostrá, kedže pikantné jedlo obľubuje, toto jej prišlo menej výrazne. V každom prípade výborné voňavé pečivo, ktorého bežná cena za ks je 0,59€, ja som ho v akcii kúpila za 0,39€.


    Maďarská bageta


    Táto voňavá nadýchaná bagetka nám chutila všetkým. Výrazne voňala a chutila bylinkami, čo sme veľmi ocenili, lebo bylinky v našej kuchyni používame veľmi často. Bola ochutená paprikou, cibuľou, paradajkami a bylinkami ako napríklad oregano, rozmarín, tymian, bazalka či levanduľa, preto sme k nej zvolili len lučinu pre deti a zeleninku, ktoré len podčiarkli výbornú chuť samotného chrumkavého pečiva. Bagetu si viete kúpiť za 0,29€.

    Syrový štangel


    Toto pečivko mi prišlo ako bežné biele pečivo, jednoduchý rohlík posypaný syrom. Štangel je viacej slaný a voňavý, tým, že má užší tvar, tak je na dotyk tuhší. Ale chutil nám chrumkavý syr, ktorý vlastne dodal celému pečivu chuť a vďaka syru nám voňala celá kuchyňa, stačilo už len maslo a šunka a rýchle raňajky boli hotové.


    S ďalším nákupom som bola veľmi spokojná, dokonca až tak, že mi bolo 5€ poukážka málo! Zobrala som si len jednu a v BILLA mali úžasný výber pečiva, tak som musela vybrať to najlepšie. Vybrala som si Cereálnu bagetu Payesita, Bagel, Viaczrnnú tyčinku a Kváskový chia koreň.


    Cereálna bageta Payesita


    Konečne pečivo pre mňa! Bageta bola voňavá, chrumkáva s vláčnou striedkou. Obsahuje otruby a vločky rôzneho druhu, vločky a semienka boli aj na povrchu bagetky. Manžel vločky veľmi neocenil, práve naopak, jemu to rušilo celkovú chuť bagety, ale so správnou prílohou sme chuť vyvážili. Na raňajky sme zvolili jednoduchú syrovo-cesnakovú pomazánku a na obed grilovaný encián s rukolou.
    Bagetku som kúpila za 0,69€.

    Syrovo-cesnaková pomazánka

    * tvrdý syr
    * maslo
    * cesnak
    * kyslá smotana
    * tavený syr

    Tvrdý syr nasrúhame a zmiešame spolu s maslom a cesnakom, pridáme kyslú smotanu a tavený syr. Pre zjemnenie niekedy pridám nastruhané uvarené vajíčko a petržlenovú vňať.

    Grilovaný encián

    Encián si pár hodín pred grilovaním naložím v olivovom oleji s bylinkami a soľou a nechám odpočívať v alobale. Potom ho vložím do rozpáleného elektrického grilu a pomaly grilujem. Následne ho podávam s rukolou, brusnicovým džemom a pečivom.

    Bagel


    Toto pečivo som nepoznala, ale po prvom ochutnaní som mala pocit, že ho treba pripravovať na sladko. Jeho chuť je skôr sladšia, tak som ku nemu zvolila džem a ovocie. Pečivo bolo krehké a mäkké, skoro ako kysnutý koláč.


    Môj manžel mal však iný názor a vytiahol vajíčka a slaninku a to bola ale chuť! Výborne sa to dopĺňalo slané so sladšou chuťou pečiva. Škoda, že sa mi podarilo kúpiť len 2ks.

    Plnený bagel ala “mekáč”

    Najskôr si pripravíme praženičku so slaninkou. Potom si usmažíme slaninku a odsajeme z nej prebytočný tuk papierovou utierkou. Bagel si natrieme maslom, obložíme praženicou, plátkovým syrom a slaninkou. Dobrú chuť 🙂

    Viaczrnná tyčinka


    Toto je môj víťaz!
    Táto tyčinka je skutočne výborná, zobrala som len jeden kus, ale už niekoľkokrát som sa musela vrátiť a kúpiť si ju znova. Jej cena je 0,45€, čo sa mi zdá pomerne dosť na tak malé pečivo, ale ako som ju ochutnala, tak som bola ochotná zaplatiť aj viac 🙂


    Tyčinka je z viaczrnného lístkového cesta, obsahuje slnečnicové, tekvicové a ľanové semienka, ražné vločky a celozrnnú pšeničnú a kukuričnú drvinu. Semienka boli všade! Pečivo bolo vďaka tomu voňavé a veľmi chutné a vďaka lístkovaniu bola zase tyčinka veľmi vláčná, preto je výborna aj samotná. My sme ku nej zvolili mrkvovú pomazánku.

    Mrkvová pomazánka

    * 2 väčšie mrkvy
    * 3 strúčiky cesnaku
    * maslo
    * tvrdý syr
    * tavený syr
    * soľ
    * mleté čierne korenie
    * kyslá uhorka

    Mrkvu, cesnak, tvrdý syr, kyslú uhorku nastruháme, pridám zmäkknuté maslo a tavený syr, dochutíme soľou a čiernym korením.

    Kváskový chia koreň


    Tento voňavý chlebík sa nám veľmi páčil. Kôrka bola chrumkavá a striedka mäkkučká a vláčna. Chia semienka nedodávali pečivku žiadnu špecifickú chuť ani vôňu, skôr sú ako obohatenie o vitamíny, minerály a vlákninu. Chia koreň si môžete kúpiť za 1,25€, ja tak určite ešte urobím 🙂


    Chlebík sme si natreli rybacou pomazánkou a pochutila si celá rodinka.

    Rybacia pomazánka

    * 2 konzervy tuniak v olivovom oleji
    * 1/2 masla
    * 1/2 tavený syr
    * jarná cibuľka
    * horčica
    * soľ
    * čierne korenie
    * červené zlato

    Posledný nákup! Poučená z predošlích nákupov, som zobrala obidve 5€ poukážky, aby som si mohla vybrať zo všetkého 🙂 Navyše bol nasledujúci deň sviatok, tak som aspoň nakúpila do zásoby! S nákupom som bola spokojná, pečiva bolo dostatok, i keď sa mi nepodarilo nakúpiť všetko čo som chcela, ale ani by mi to nevyšlo 🙂 S nadšením som nakúpila pažítkový paileas, ešte bol horúci, olivový paillasse, kváskový tekvicový chlebík, taktiež som konečne natrafila na celozrnnú kocku, celozrnný špaldový rožok a podušku so zníženým obsahom sacharidov, na ktorú som bola veľmi zvedavá.



    Poduška so zníženým obsahom sacharidov


    Tak na testovanie tohoto pečiva som sa tešila. Moje očakávania sa naplnili, poduška bola mäkká, vláčna, plná semienok a chutila úžasne. Veľmi obľubujem na pečive semienka, najmä sezam, ľan, či slnečnicu, a na tomto pečivku ich je dostatok, takže poduška je voňavá a chrumkavá. Navyše sú tieto semienkea aj v samotnom pečive, takže pečivko má o to lahodnejšiu chuť. Poduška obsahuje vysoký obsah vlákniny, takže stačí naozaj jeden kúsok, ktorý nás zasýti na dlhšiu dobu. Okrem iného obsahuje zvýšený obsah bielkovín a znížený obsah uhľohydrátov, oproti bežnému pečivku, takže si ho pokojne doprajeme aj na večeru. Podušku som kúpila za 0,29€ a hneď som zobrala viac kusov, nech sa o túto výnimočnú chuť môžem podeliť.


    Podušku sme ochutnali aj samotnú, aj sme ju skúsili zapiecť a vždy chutila výborne. Semienka v zapekačke chutili ešte lepšie!


    Twist s pažítkou


    Toto pšenično-žitné pečivo, bolo ešte horúce, keď som s ním utekala domov. Kôrka bola chrumkavá, po prerezaní bola výrazne cítiť pažítka. Striedka však bola hutná, aj na dotyk bolo pečivo ťažšie. Ani mňa, ani manžela pečivo veľmi neoslovilo. Skúsili sme ho taktiež zapiecť, ale vtedy len pečivo výraznejšie prevoňala pažítka. Kamarátke pečivo chutilo, ale len vďaka pažítke, ktorú má veľmi rada, inak sme sa zhodli na tom, že tento ručne zatočený twist je veľmi hutný.


    Tekvicový kváskový chlieb


    Tekvicové semienka! Všade, mňam! Môj syn ich obhrýzal z kôrky, tak mu chutili 🙂 Doma som chlebík nakrájala na elektrickom krájači, na užšie krajce a natrela len lučinou a k tomu vajíčko, zeleninka a šunka, taká jednoduchá večera. Ale k tak chutnému chlebíku, ktorý voní a chutí po tekvicových semienkach ani nič iné netreba. Škoda, že nebol chlebík čerstvejší.


    Celozrnná ražná kocka BIO


    Takéto pečivo v poslednej dobe vyhľadávam. Tento rok sme si s manželom dali predsavzatie, že vymeníme biele pečivo za zdravšiu alternatívu. Manžel veľmi nemusí takéto pečivo, ktoré obsahuje vyšší podieľ celozrnnej ražnej múky, čo v tejto kocke je až 70% a to dokonca v BIO kvalite. Táto múka je pre neho príliš aromatická a má výraznú chuť, čo mu potom mení samotnú chuť jedla. Mne osobne táto výrazná chuť nevadí, keď k nej zvolím napríklad avokádo a zeleninu, tak chuť mi to iba výborne doplní. Navyše má toto pečivko aj zdraviu prospešné výživové hodnoty, kocka je plná minerálnych látok, vitamínov a vlákniny, čím zabezpečuje bezproblémové trávenie. Má nižší glykemický index a dodáva dlhodobý pocit nasýtenia.


    Osobne odporúčam túto kocku konzumovať častejšie. Aj vďaka takémuto pečivu som ja osobne lahšia o 17kg!

    Paillasse olivový


    Olivový chlebík, pripomínal mi skôr bagetu ale striedka bola chlebová. Pokojne by som ho použila namiesto sendviču na obložené chlebíky. Má chrumkavú kôrku a jemne chutí olivami, chuť nie je výrazná, takže si ho môžu dopriať aj ľudia čo olivy veľmi nemusia. Chlieb je vyrobený pomocou špeciálnej bielej zmesi Paillasse múky.
    My sme si ku nemu zvolili bryndzovú pomazánku.

    Bryndzová pomazánka

    * 250g bryndza
    * 125g maslo
    * červená paprika
    * tavený syr
    * jarná cibuľka na posypanie


    Bio celozrnný špaldový rožok mini


    Podarilo sa mi kúpiť len dva kúsky, čo mi bolo ľúto. Pracovníci s pečivom sa mi zdôverili, že sa často stáva, že im takéto pečivo zostáva, že sa nepredáva, lebo zákazníci sú stále zvyknutí na biele pečivo, klasický biely rohlík, alebo kaiserky, ak sú v akcii. Takže som mala vlastne šťastie, že sa mi podarilo kúpiť aspoň 2 kúsky, ale rozumiem aj tomu, že si ľudia zvolia lacnejšiu alternatívu, pretože 0,45€ za malý špaldový rožok je naozaj veľa. Rožok chutil výborne, zvolili sme si ho ako prílohu k lúskovej polievke, pretože mal “čistú” chuť, bol krehký a vláčny. Toto pečivo je jedno z tých, ktoré v budúcnosti vždy rada kúpim.

    Lúsková polievka

    * 350-400 g zelenej strukovej fazuľky
    * 20 g masla
    * 1 stredne veľkú cibuľu
    * 2 strúčiky cesnaku
    * 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
    * 1 lyžičku mletej červenej papriky
    * 2 bobkové listy
    * 5 zrniečok nového korenia
    * 3 väčšie zemiaky
    * 2 lyžice hladkej špaldovej múky
    * 200 ml smotany na šľahanie
    * 1-2 lyžice octu
    * mleté čierne korenie
    * soľ

    1. Fazuľkové struky umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu očistíme a nadrobno pokrájame.
    2. V hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridáme fazuľkové lusky a po ďalších 5 minútach rozotretý cesnak a mletú červenú papriku. Premiešame a zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Vložíme bobkové listy a nové korenie. Privedieme do varu.
    3. Po 10 minútach varenia pridáme očistené, na menšie kocky nakrájané zemiaky. Osolíme, okoreníme a varíme asi 7 minút alebo kým nebudú zemiaky a struky mäkké.
    5. V hrnčeku vymiešame múku so smotanou a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Dochutíme soľou a korením a odstavíme. Nakoniec mierne dochutíme octom.


    A to najlepšie na záver!
    Môj synček, bol môj parťák pri nakupovaní a vždy prvý ochutnal, čo som nakúpila a myslím, že to nepotrebuje komentár 🙂

    Tyždeň testovania, nakupovania, fotografovania, spoznávania nových chutí, bol pre nás ako dobrodružstvo, vykolajili sme sa z bežného stereotypu, za čo sme veľmi vďační. Byť mamou na plný úväzok je niekedy veľmi ťažké a vyčerpávajúce, ale vždy robím všetko pre to, aby sa moja rodinka cítila doma dobre a verím, že vďaka testovaniu s BILLA cítili aspoň trochu vôňu domova, ktorú si ja pamätám a nikdy na ňu nezabudnem.