37 / 612
    Kačacie prsia, zemiakové šúľance na masle, dusená kyslá kapusta s hrozienkami, feniklovo pomarančový šalát.
    lubos
    autor

    Tip, ako na kačacie prsia nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/message/ak...

    17. dec 2015

    @lubos Prosim , co este s kackou. Mam domacu. Vyvar a nieco by som spravila. Nenasiel by si nieco zaujimave okrem tohto, co by aj doplnilo chut masa. Aby nebolo velmi masove. Hold vegetarian. Dakujem, ak by ti nieco napadlo a si najdes cas. ❤️

    19. feb 2018
    lubos
    autor

    @fem Ahoj! Ak to správne chápem, máš kačku, chceš robiť vývar a ešte niečo. Toho niečoho by malo byť dostatočne veľa a zaujímavé aj pre vegetariána. Neviem, nakoľko si veríš v kuchyni. Tak skúsme:

    Mám rád kombináciu dusenej kyslej kapusty a kačice. Môžeš napríklad upiecť kačacie stehná na kyslej kapuste (podlej ju trochou vody a stehná zbav prebytočného tuku) riadne prikryté na 150°C a potom na pár minút pri vysokej teplote peč odokryté. Mäso môžeš obrať, nakrájať na menšie kusy, kapustu scediť z prebytočného tuku, ak je treba, a všetko zamiešať. Z toho urobiť plnku napr. do cestovinových tašiek (varených vo vode, alebo cesta pečeného v rúre) alebo použiť ku klasickým strapačkám (tentokrát budú strapačky s kačacím mäsom). Vegetarián si dá iba kapustu bez mäsa, prípadne, ak vadí výpek, tak si podusí kapustu zvlášť bez mäsa, ale napríklad s hubami. Môžeš to celé zavrtieť do lokší, slaných palaciniek, použiť ako plnku do parených buchiet na slano.

    Môžeš kačicu celú upiecť (na rošte 150°C asi 3 - 4 hodiny s plechom pod kačicou na zachytávanie tuku, potom zvýšiť na 15 minút teplotu na zapečenie kože. Tú na začiatku jemne popichaj, nech tuk steká). Mäso môžeš potom obrať a použiť ako prílohu k šalátu s chlebom alebo k zemiakovému šalátu s pikantnými povidlami (zriediš lekvár, zohreješ, jemne prisladíš, prisolíš a pridáš čili). Výpek použiješ ako omáčku alebo dressing.

    Môžeš napr. spraviť z celej kačky riadne silný vývar, mäso obrať, vývar dochutiť zvareným kokosovým mliekom a spraviť exotickú silnú a hustú polievku ako hlavný chod.

    Môžeš mäso pomlieť a spraviť na kačacom tuku bolognese alebo iné ragú k cestovinám alebo kačacie lasagne.

    Skús možno napísať, ktorým smerom sa pohnúť... Či kačku v celku alebo rozobratú, čo doma máte radi, chcete exotickejšie, alebo tradičné? Niečo na hubách, hruškách alebo s pomarančami (celá kačka napchatá vnútri pomarančami, badiánom, klinčekmi)? Pečené stehná na koreňovej zelenine? Alebo spraviť pyré zo zemiakov a pečenej maslovej tekvice?

    19. feb 2018