218 / 612
    Najjednoduchšia detská tvarohová krupicová bábovka
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený

    Dobry vecer vanilka je myslena esencia a kolko prosim toho masla😊 dakujem

    3. nov 2017
    lubos
    autor

    @gaba66

    Dobrý deň! Áno, vanilka je esencia a posielam upravený, úplný, recept. Pekný deň prajem ešte!

    4 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
    150g jemného kryštálového cukru + 1 lyžica do bielkov
    120g zmäknutého masla
    500g plnotučného hrudkového tvarohu, pri izbovej teplote

    asi 200g krupice (u nás 100g pšenovej, 50g pohánkovej, 50g kamutovej), môže byť však aj tradičná detská krupica
    trocha vanilky
    kôra z 1/2 bio citróna
    1/2 prášku do pečiva
    štipka soli

    maslo a krupica na formu
    100g horkej čokolády (70%)

    1. Vyhrejte rúru na 170°C, formu vymažte maslom a vysypte krupicou.
    2. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do bledej peny, postupne pridajte zmäknuté maslo a temperovaný tvaroh (pri izbovej teplote).
    3. V druhej miske premiešajte krupice s vanilkou, citrónovou kôrou, práškom do pečiva a štipkou soli.
    4. Vmiešajte krupicovú zmes do vyšľahaných žĺtkov s tvarohom. Podľa množstva tekutiny v tvarohu možno budete potrebovať viac krupice. Cesto by malo byť polotuhé zhruba ako čerstvo vyšľahaná šľahačka.
    5. Vyšľahajte bielky do polotuhej peny, pridajte lyžicu cukru a došľahajte penu do tuha.
    6. Zľahka primiešajte najprv časť bielkov do cesta, potom pridajte zvyšok.
    7. Vylejte polovicu cesta do vysypanej formy a do zvyšku cesta opatrne primiešajte roztopenú horkú čokoládu. Cesto dolejte do formy, oba druhy trochu premiešajte a dajte piecť.
    8. Koláč sa môže piecť zhruba 25 - 45 minút, podľa veľkosti formy, ktorú používate. Urobte test špáradlom alebo špajľou. Koláč bude zvrchu ešte na dotyk mäkký, no pružný.
    9. Keď je koláč hotový, nechajte ho úplne vychladnúť najprv v dokorán otvorenej rúre, potom na chladnejšom mieste.

    Tipy:
    - ak máte cukor s veľkými kryštálmi, posekajte ich na menšie v kuchynskom robote alebo podrvte v hrubšom vrecku, bude sa ľahšie rozpúšťať vo vajciach,
    - zmes krupíc sa dá jednoducho nahradiť jedným obľúbeným druhom,
    - bielky pridávame do cesta postupne, prvá časť bielkov zriedi tuhšie krupicové cesto a zvyšok ho nadľahčí,
    - čokoládu roztopte nad vodným kúpeľom - stačí roztopiť polovicu, druhá sa roztopí postupne zo zvyškového tepla - takto čokoládu nad vodným kúpeľom "nespálite".

    3. nov 2017