322 / 612
    Údené mäsko v zemiakových guľkách na dusenej kyslej kapuste
    lubos
    autor

    Klasika z česko moravskej slovenskej kuchyne.
    1. Treba uvariť pár múčnych zemiakov, najlepšie deň vopred.
    2. Zemiaky ošúpať, nastrúhať a premiešať s hrubou alebo polohrubou múkou, soľou a 1 - 2 vajciami.
    3, Otestujte kúsok cesta, či sa vo vriacej osolenej vode nerozpadá.

    4. Údené uvarte v tlakovom hrnci na sitku s cibuľou, cesnakom, novým korenim, rascou a celým čiernym korením v troche vody.
    5. Nechajte údené vychladnúť (nemusí byť úplne studené) vo vlastnom vývare.
    6. Údené nakrájajte na drobné kocky a pridajte k na tuku osmaženej drobnej cibuli s cesnakom, celou rascou a červenou mletou paprikou. Odstavte po chvíli.

    7. Cesto vyrolujte na valec a nakrájajte na malé kúsky. Tie roztlačte a naplňte údeným. Varte v osolenej vriacej vode, keď vyplávu, ešte pár minút povarte.
    8. Kyslú kapustu trochu nasekajte a poduste na cibuľke a bobkovom liste, prilievajte silný vývar z údeného. Kapusta môže byť veľmi kyslá.

    9. Podávajte zemiakové guľky s kyslou kapustou, vypraženou slaninou a kyslou smotanou.

    Riadna "bomba".

    17. jan 2018