327 / 612
    Klasický mrkvový koláč

    Poprosím o pridanie receptu 🙂 dakujem

    26. jan 2018
    lubos
    autor

    Všetky suroviny sú pri izbovej teplote.

    300g hladkej múky
    300g jemného oleja
    300g kryštálového cukru
    225g nastrúhanej mrkvy
    140g jemne nasekaných vlašských orechov
    2 celé vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
    2 žĺtky
    1/2 lyžičky prášku do pečiva
    1/2 lyžičky sódy bikarbóny
    1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
    1 lyžička mletej škorice
    1/4 lyžičky mletého klinčeka
    2 štipky soli
    2 lyžice horúcej vody

    1. Preosej spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a všetky korenia.
    2. V kuchynskom robote s K-nástavcom (nie metličkou) riadne premiešaj olej a cukor.
    3. Postupne a pomaly pridaj 2 vajcia a 2 žĺtky (môžeš ich vymiešať v inej miske).
    4. Primiešaj nastrúhanú mrkvu a vlašské orechy.
    5. Pridaj preosiatu múku z bodu 1 a horúcu vodu.
    6. Vyšľahaj bielky do hustej peny a opatrne vmiešaj do cesta.
    7. Nalej do vymastenej a vyloženej 23cm formy.
    8. Peč pri 155°C asi 35 - 45 minút. Sprav test špáradlom.

    Krém:

    150g alebo menej (podľa chuti) práškového cukru
    200g zmäknutého masla (pri izbovej teplote)
    500g krémového syra (Lučina, mascarpone)

    1. Vyšľahaj maslo s cukrom do peny.
    2. Postupne primiešaj krémový syr.

    Teraz už len rozkroj tortu napolovicu pozdĺžne, natri krémom a ten rovnomerne natri navrch a po bokoch torty. Daj vychladiť.

    @slniecko77

    30. jan 2018

    @lubos ďakujem veľmi pekne za recept - milujem carrot cake.
    Prosim ta, možem pridať miesto kryštáľového cukru trstinový kryštálový - Demaru?
    Lebo mám skúsenosť, že keď ho pridám do piškóty, ktorá má byť nadýchaná a má “narásť” tak to má presne opačný efekt - cesto nenarastie a je také akoby “ubité”. Zrejme je trstinový cukor príliš ťažký a vlhký, inak si to neviem vysvetliť.

    30. jan 2018
    lubos
    autor

    @slniecko77 ahoj. Aj my máme radi mrkvový koláč!

    Áno, viem o čom hovoríš. Trstinový cukor, obzvlášť s veľkými kryštálmi sa ťažko rozpúšťa a veľké kryštáliky horšie prevzdušňujú maslo alebo vajcia.

    Odporúčam buď nasekať v mixéri trstinový cukor takmer na prášok pred použitím, alebo napeniť maslo či vajcia trochou jemného obyčajného a potom pridať do pečenia Demerara.

    30. jan 2018

    @lubos ďakujem veľmi pekne za radu, takto ma to nenapadlo spraviť. Najbližšie určite vyskúšam 🙂

    30. jan 2018