icon
402 / 612
Taštičky z makového múčneho cesta plnené višňovým lekvárom
avatar
lubos
autor

Z fotenia pre júlové číslo magazínu Dobré jedlo.
Nahradili sme časť cestovinovej múky mletým makom (alebo makovou múkou).

Odpovedz
16. máj 2018
avatar

Poprosím recept. Ďakujem pekne

Odpovedz
16. máj 2018
avatar
lubos
autor

@nikuska9284 ahoj!

Z totho receptu zhotovíš asi 20 malých pirohov (ako dezert). Pokojne môžeš recept aj zdvojnásobiť. Ak Ti bude ľúto zvyšného cesta, môžeš namiesto kruhov vykrajovať štvorce, alebo odrezky z kruhov povariť ako rezance.

Recept je veľmi jednoduchý, jednoducho sme

zamiešali 150g hladkej múky typu "00" s
50g mletého maku a
2 celými vajíčkami
štipkou soli
a toľko vody, aby vzniklo kompaktné, ale tuhšie cesto (možno nebude treba žiadnu).

Cesto zabalíš a necháš aspoň 30 minút odpočinúť v chladničke.
Vyvaľkáš na asi 2mm hrúbku, vykrojíš kruhy (my sme vykrajovali o priemere asi 5cm), naplníš lekvárom, potrieš spoj vajíčkom a preložíš. Pritlačíš a vytvaruješ spoj, ak sa chceš hrať (my sme mali formu na pirohy).

Varíš vo vriacej osolenej vode asi 2 - 4 minúty. Treba po dvoch minútach ochutnať tu najhrubšiu časť pirohu a podľa toho variť ďalej, keď bude treba.

Pri varení pirohov uvaríme vždy najprv jeden, podľa neho potom ostatné.
Tak, snáď je to celé zrozumiteľné. Veľa zdaru prajem!

Odpovedz
16. máj 2018
avatar

Ďakujem krásne 🙂

Odpovedz
18. máj 2018