417 / 612
    Paprikáš z kuracích pŕs s haluškami
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    Perkelt vs. paprikáš:

    Pörkölt - z maďarčiny pražiť, opekať, smažiť. Ide o prípravu podobnú gulášu, najčastejšie sa používa hovädzie mäso, ktoré sa opečie na tuku a dusí prakticky iba vo vlastnej šťave a tuku, keď treba, pomaly sa pridáva voda. Používa sa aj zelená paprika a čerstvé paradajky.

    Paprikás - cibuľa osmažená s mletou sladkou alebo i pikantnou červenou paprikou. Paprika sa opečie na cibuli a tuku, aby sa do tuku uvoľnila jej chuť. Paprikou sa nešetrí. Potom sa pridá mäso z mladých zvierat, ktoré sa dusí krátko. Mletá paprika by mohla po dlhšom čase zhorknúť. Používa sa teľacie, králik, kura, ...
    Často sa pridáva kyslá alebo sladká smotana. Toto vraj prišlo od Francúzov - zjemňuje to pokrm pre ľudí s citlivejším žalúdkom.

    V praxi sa oba pojmy zamieňajú na Slovensku a aj v Maďarsku.
    Pekný "mišung".

    20. jún 2018
    lubos
    autor

    Na oleji osmažte veľa nadrobno nakrájanej cibule, niekoľkokrát podlejte vodou a smažte ďalej. Takto získate z cibule kašu, ktorá zahustí a zjemní omáčku. Po posledom osmažení cibule pridajte aj pretlačený cesnak a mletú červenú papriku, osmažte aj tú a zalejte vývarom. Na zahustenie odporúčam pridať nastrúhaný zemiak.

    Všetko dochutiť soľou a korením a po dovarení a čiastočnom vychladnutí pomixovať, prípadne dochutiť kyslou smotanou.

    Kuracie prsia: Jemne ich vyklepte na hrubej strane, aby ste aspoň trochu vyrovnali hrúbku po ich celej dĺžke. Osoľte a okoreňte ich a riadne opečte z oboch strán. Dajte na plech alebo nechajte v ohňovzdornej panvici. Výpek z panvice zalejte trochou omáčky a vlejte späť k zvyšku omáčky.
    Pred podávaním dajte kuracie prsia do rúry a pečte do vnútornej teploty 65°C (kuchynský teplomer?), nie viac. Prsia nebudú suché, ale šťavnaté. Pred krájaním ich ešte nechajte 5 minút odpočinúť mimo rúry.

    20. jún 2018