icon
468 / 612
Tradičný metrový koláč, z fotenia pre časopis Dobré jedlo
avatar

tak toto môžem, v živote som nemala odvahu to upiecť, ale mamina kamarátky z detstva to piekla na všetky sviatky

Odpovedz
24. okt 2018
avatar
lubos
autor

@tom_i Ahoj! Nie je to až tak náročné, no je možné, že prvý sa Ti nepodarí podľa predstáv. Nevadí, aj tak bude chutný.

Odpovedz
24. okt 2018
avatar
Komentár bol odstránený
avatar
lubos
autor

.
Tradičný Metrový koláč

250g polohrubej múky
5 (250g) vajec, rozdelených na žĺtky a bielky
250g práškového cukru
1/2 prášku do pečiva
125ml (8 lyžíc) neutrálneho oleja
125ml (8 lyžíc) vlažnej vody
vanilka
2 - 3 lyžice tmavého kakaa
Tuk a múka na vytretie a vysypanie formy

KRÉM:

500ml mlieka
40g kukuričného škrobu a štipka kurkumy (alebo 1 zlatý klas)
150g cukru
vanilka
250g masla pri izbovej teplote
2 lyžice rumu

200g horkej čokolády
250ml smotany na šľahanie
30g masla

1. Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom do peny. Po lyžičkách pridávajte olej a vodu a nakoniec celú vanilku. Zľahka primiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zapracujte do cesta. Z cesta odoberte polovicu do druhej nádoby a pridajte do cesta kakao.
2. Kakaové a biele cesto vylejte každé zvlášť do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát. Vo vyhriatej rúre ich pri teplote 180 °C pečte 30 až 35 minút.
3. Vychladnuté koláče vyklopte a nakrájajte podľa vzniknutého vzoru na rovnako tenké rezy.
4. Z mlieka, škrobu, vanilky a cukru uvarte hustý krém (puding). Odstavte a miešajte, kým krém trocha nevychladne. Potom doň po častiach zamiešajte zmäknuté maslo a rum.
5. Prikladajte k s sebe striedavo tmavé a bledé rezy cesta natreté krémom.
6. Zvyšnú plnku naneste na povrch koláča a nechajte v chlade úplne stuhnúť.
7. Priveďte smotanu na šľahanie k varu, odstavte od plameňa a nechajte v nej roztopiť horkú čokoládu. Nakoniec primiešajte zmäknuté maslo a polevou koláč prelejte.
8. Nechajte metrový koláč stuhnúť a šikmo nakrájajte ostrým nožom na rezy.

Odpovedz
26. nov 2018