569 / 612
    Zo spolupráce s časopisom Dobré Jedlo: Maďarské palacinky z Hory svätého Juraja (Szentgyörgyhegyi palacsinta), foto: Natália Jablonková
    lubos
    autor

    .
    Palacinky z Hory svätého Juraja (Szentgyörgyhegyi palacsinta)
    (6 osôb, príprava 1 hodina, pečenie 20 minút)

    Palacinky:
    500ml plnotučného mlieka
    225g preosiatej hladkej múky
    2 vajcia
    1 lyžica cukru
    50g roztopeného masla
    Štipka soli

    Orechová plnka:
    150ml mlieka
    štipka vanilky
    2 lyžice cukru
    120g mletých orechov
    Kôra z 1/2 citróna
    40g hrozienok

    Krém:
    500ml mlieka
    5 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
    100g cukru
    2 lyžice múky
    Štipka vanilky

    50g práškového cukru na vyšľahanie bielkov
    Maslo na vytretie formy

    1. Pripravte palacinky: Preosejte múku do väčšej misky, spravte do múky jamku, do ktorej vložte vajcia a postupne ich od stredu metličkou primiešavajte k múke. Zároveň pomaly prilievajte mlieko. Ku koncu cesto oslaďte, osoľte a prilejte doň teplé roztopené maslo. Nechajte takto cesto oddýchnuť aspoň 30 minút, ak treba, prilejte viac mlieka. Pripravte z cesta 12 tenkých palaciniek.
    2. Na orechovú plnku: prevrite mlieko spolu s vanilkou, prisypte mleté orechy, cukor, citrónovú kôru a hrozienka. Nechajte orechy nasiaknuť tekutinu.
    3. Pripravte krém: Premiešate žĺtky s cukrom a múkou, po častiach zalejte zohriatym mliekom (s pridaním vanilky). Vráťte zmes do hrnca, priveďte k varu a za stáleho miešania metličkou povarte do zhustnutia a potom ešte asi 3 minúty.
    4. Natrite 11 palaciniek (1 pôjde na dno formy) tenkou vrstvou orechovej plnky, zarolujte a pokrájajte na kúsky dlhé 3 - 4 cm. Potrite tortovú formu o priemere 20cm (alebo štvorcovú s rozmermi zhruba 30x30cm) maslom, na dno položte jednu nenaplnenú palacinku. Na ňu natesno poukladajte všetky kúsky palaciniek postojačky, prelejte ich vanilkovým krémom a dajte dohneda zapiecť do rúry vyhriatej na 180°C.
    5. Zo zvyšných bielkov a 50g práškového cukru vyšľahajte tuhú lesklú penu (pozor, bielky neprešľahajte), rozprestrite ju navrch zapečeného koláča a nechajte krátko dohneda zapiecť.

    Poznámky:
    - palacinky sú do formy naukladané postojačky a skutočne pripomínajú bazaltové komínové stĺpy na vrchu Sv. Juraja neďaleko jazera Balaton, najväčšieho jazera v strednej Európe

    25. sep 2019