572 / 612
    Luxusná vianočná štóla z fotenia pre časopis Dobré jedlo (12/2019)

    Krása! 👏👍 jednak tá zaujímavá plnená štóla a tá fotka, no, úplne som už vo vianočnom období cez ňu 🙂 podarilo sa všetko na 1* 👍🙂

    23. okt 2019
    lubos
    autor

    @moniquer ďakujeme!

    23. okt 2019
    lubos
    autor

    Najznámejšia zo všetkých je drážďanská vianočná štóla, ktorej pôvod podľa zdrojov siaha späť do 15. storočia, kedy však bola chuťovo nevýrazná a tuhá. Postupne, obmieňaním surovín a pridávaním nových, sa zo štóly stala obľúbená ľahká, aromatická a sladká pochúťka. Súčasťou tradičného vianočného trhu v nemeckom meste Drážďany je sprievod s kočom, ktorý nesie obrovskú, 3 - 4 tony ťažkú, štólu. Táto sa rozkrája špeciálnym nožom, prvý kúsok ochutná primátor a zvyšné sú rozpredané na dobročinné účely. 500 g kúsok sa bude tento rok predávať za 6 Eur. Napríklad štóla z roku 2016 obsahovala až okolo 1,5 milióna hrozienok a 675 kg masla. Sezóna štóly začína 1. novembra a trvá 60 dní.

    Vianočná štóla s brusnicami a marcipánom
    (1 veľmi veľký alebo 2 stredne veľké kusy, pre 12 - 16 osôb, príprava 60 minút, pečenie 30 minút)

    500g hladkej múky (možno kombinovať so špaldovou)
    200ml vlažného mlieka
    Droždie na 500g múky
    175g zmäknutého masla
    100g kryštálového cukru
    1 celé vajce
    2 žĺtky (alebo ešte 1 vajce)
    1 lyžička soli
    kôra z 1 citróna
    kôra z 1 pomaranča
    1/2 lyžičky mletej vanilky alebo extraktu
    1 lyžička škorice
    1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
    1/2 lyžičky mletého kardamónu (nemusí byť)
    200g pravého marcipánu

    80ml rumu
    100g nasekaným mandlí
    100g sušených brusníc
    100g sušených hrozienok (alebo ďalších brusníc)

    Na dokončenie
    100g roztopeného masla
    Práškový cukor

    1. Zalejte mandle, brusnice a hrozienka rumom.
    2. Z droždia, pár lyžíc vlažného mlieka, lyžice múky a trocha cukru vytvorte kvások.
    3. Zo všetkej zvyšnej múky, mlieka a cukru, kvásku, zmäknutého masla, vajec a žĺtok, citrusovej kôry, soli, vanilky a korenia vypracujte ručne alebo v kuchynskom robote s hákom hladké, vláčne a iba jemne lepivé cesto. V nádobe ho prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vykysnúť.
    4. Pridajte do vykysnutého cesta namočené madle a ovocie spolu s rumom, riadne ho opäť premieste a, ak treba, pridajte ešte pár lyžíc múky. Cesto má byť vláčne a nelepivé.
    5. Vyvaľkajte celé cesto (alebo si ho rozdeľte na 2 menšie, s ktorými sa bude ľahšie pracovať) na ovál hrubý asi 2 cm. Do jeho stredu na celú šírku umiestnite do širokého valca vytvarovaný marcipán.
    6. Cesto okolo marcipánu preložte z oboch strán a hranou ruky z jeho jednej strany vtlačte typickú preliačinu. Nechajte štólu ešte mierne nakysnúť. Vytŕčajúce ovocie a orechy odstráňte, spálili by sa.
    7. Pečte štólu dohneda pri teplote 180°C asi 30 - 35 minút. Spravte test špáradlom.
    8. Upečenú štólu nechajte krátko postáť, popichajte ju rovnomerne špáradlom, potrite roztopeným maslom a riadne obaľte v práškovom cukre.
    9. Krájajte štólu po vychladnutí alebo ju zabaľte do potravinovej alebo hliníkovej fólie a nechajte "dozrieť" v chladničke niekoľko dní.

    Tipy:
    - jednotlivé korenia na štólu možno nahradiť 3 lyžičkami perníkového korenia
    - tradične sa vkladá do cesta aj kandizovaná citrusová kôra
    - kandizované ovocie: citrusovú kôru nakrájajte na hrubšie pásiky, priveďte ju vo vode k varu, vodu vylejte a postup ešte 2x opakujte. Zarobte si cukrový sirup v pomere 2 diely cukru na 1 diel vody, prevrite ho. Kôru v tomto sirupe pomaly varte, pokiaľ nezačne byť jemne priehľadná (asi 45 minút). Obaľte kôru v kryštálovom cukre a nechajte úplne vysušiť.

    19. nov 2019