600 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (06/2020): Superjednoduché a superuniverzálne chlebové placky. Podávať čerstvé alebo zohriate! Nevieme sa ich dojesť...
    lubos
    autor

    Presný fotopostup už čoskoro v časopise, s receptom sa podelím hneď:
    Plnené grilované chlebové placky
    (4 osoby, príprava 40 minút, varenie 20 minút)

    Na placky:
    300g hladkej múky (možno kombinovať s celozrnnou)
    1 menšia lyžička soli
    180ml mlieka
    50g masla

    1. Mlieko mierne zohrejte spolu s maslom a nechajte maslo pomaly roztopiť.
    2. Z múky, soli, roztopeného mlieka a masla vypracujte jemné, vláčne a nelepivé cesto, prikryte ho a nechajte 20 - 30 minút odstáť.
    3. Rozdeľte cesto na 4 časti, každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou asi 3 - 5 mm.
    4. Placky opekajte na rozpálenej panvici potretej olejom. Ak používate grilovaciu panvicu alebo gril, potrite olejom aj samotné placky. Opekajte ich z každej strany zhruba 1 a 1/2 minúty, tmavé až čierne fľaky sú v poriadku.
    5. Hotové placky udržujte prikryté kuchynskou utierkou.

    Tipy:
    - placky vydržia v chlade 3 dni, pred podávaním ich však zohrejte na horúcej panvici,
    - je veľmi pravdepodobné, že tieto jednoduché chlebové placky bez droždia sa stanú vašou obľúbenou prílohou k rôznym jedlám medzinárodnej kuchyne (indickej, levantskej, ázijskej, gréckej a inej),
    - mlieko a maslo môžete ľahko nahradiť rastlinnou alternatívou (napr. mandľovým mliekom, kokosovým olejom),
    - placky chutia výborne aj samé, potreté napríklad bylinkovým maslom a jemne osolené, prípadne podávané s hummusom, rôznymi salsami a dokonca aj nasladko.

    26. máj 2020