608 / 612
    Čokoládový cheesecake s malinovým želé
    lubos
    autor

    Na želanie zverejňujem recept na náš obľúbený koláč. Ak máte radi čokoládové tvarohové dezerty, tak toto bude strela do čierneho!

    Korpus:
    250g kakaové Bebe Dobré ráno (podrvených na hrubú múku)
    60g roztopeného masla
    Trochu studenej vody

    Krém:
    750g syra (Cream cheese, napr. z Kauflandu alebo iný)
    250g kyslej smotany
    2 lyžice tmavého kakaa
    100g roztopenej horkej čokolády
    4 vajcia
    Cukor podľa chuti
    Vanilka, štipka soli

    Želé
    250g čerstvých alebo mrazených malín
    Trochu vody a cukru podľa chuti
    4 plátky želatíny alebo iný obľúbený stužovač

    1. Premiešajte pomrvené (napr. v kuchynskom robote s nožmi) kekse, roztopené maslo a trochu vody. Cesto by pri stlačení v ruke malo držať pohromade. Roztlačte cesto na dno papierom na pečenie vystlanej tortovej formy o priemere 23 – 24cm. Dajte vychladiť na 15 minút, popichajte cesto vidličkou a pečte 14 minút na 180°C.
    2. Pomaly premiešajte syr, smotanu, kakao, roztopenú čokoládu a postupne pridajte vajcia, cukor, štipku soli a vanilku. Vylejte na predpečený korpus, pobúchajte formu o pracovnú dosku (na odstránenie vzduchových bublín) a pečte pri 140°C asi 40 - 50 minút, stred koláča ešte bude dosť trasľavý. Rúru vypnite, nechajte pootvorenú a nechajte koláč takto vychladnúť. Potom vložte do chladničky.
    3. Uvarte maliny s trochou vody a cukrom na redší sirup. Prepasírujte cez husté sitko. Želatínu namočte do studenej vody a nechajte zmäknúť. Vmiešajte ju do horúceho malinového sirupu pomocou varešky (menej vzduchových bublín). Nechajte riadne rozpustiť a potom mierne vychladnúť. Nalejte ešte teplé na koláč a nechajte stuhnúť v chlade.

    Mňam!

    16. sep 2020