icon
avatar
lubos
8. dec 2018
7136 

Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

Ak si sa ešte stále nerozhodla pre domáci kváskový chlieb, alebo hľadáš, ako ten svoj zlepšiť, je tu pre Teba ďalšia časť seriálu Pečieme z kvásku. Pozeráš sa v ňom priamo na ruky odborníčky!

Doteraz Ťa Lenka Mančíková naučila, ako kvások založiť a zabezpečiť, aby nezahynul. Teraz Ti ukáže, čo treba urobiť pred tým, než si zamiesiš cesto na chlieb.

Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:

Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu (práve čítaš)

Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!

Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom prípravy rozkvasu, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!

S pozdravom,

Lenka a Ľuboš.

...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

avatar

Kde najdem 4.cast?dakujeem

Odpovedz
3. dec 2017
avatar
lubos
autor

@tamichloe Už čoskoro na tomto blogu, článok je ešte stále v príprave...

Odpovedz
3. dec 2017
avatar

Juuj aj ja už sa teším na 4. časť, idem už aj ja prvýkrát spraviť rozkvas a bojím sa ze niečo pokazím potom

Odpovedz
4. dec 2017
avatar

Nerozumiem dobre tomu asi☹
Ked dam vsetko z pohara na rozkvas, tak uz nebudem mat ziadny kvasok a zase budem musiet zalozit novy a cakat 7-14 dni?

Odpovedz
4. dec 2017
avatar

@shogun ak si si kvások vytvárala, prikrmovala, podľa mňa by si ho mala mat viac. Ja za 2 týždne mam založenia a denného prikrmovala mam plnú litrovu flasu

Odpovedz
4. dec 2017
avatar
lubos
autor

@shogun ahoj. Z toho pohára na rozkvas nepoužiješ všetko, necháš si z neho na ďalšie dokrmovanie.

Odpovedz
5. dec 2017
avatar

@katkaseiner este som to neskusala, len som si pozerala videa🙂

Odpovedz
5. dec 2017
avatar

@lubos lebo vo videu spomina Lenka ze vsetko mnozstvo

Odpovedz
5. dec 2017
avatar

@shogun ja dnes idem piect prvy chlebik 🙂 velmi dufam ze to vyjde

Odpovedz
5. dec 2017
avatar
lubos
autor

@shogun áno, všetko množstvo na rozkvas, do chleba však nedáš všetko, musíš si niečo nechať do chladničky.

Odpovedz
5. dec 2017
avatar
lubos
autor

@katkaseiner daj vedieť, ako si dopadla. Držím palce!

Odpovedz
5. dec 2017
avatar
Komentár bol odstránený
avatar

Ja som vcera skusala z noveho zalozeneho kvasku..lebo zo stareho sa mi nedarilo 3mesiace.....nechcel ist do vysky.....vcera krasne narastol no pri 250st 10min ta prva doba pecenia uz bol dost upeceny, tmavy....bol krasny...no vnutry mjazgavy...jasne ze za 10min sa neupecie....este som potom davala cca 20min pri 180..no tento keby tak nechám tak je ako uhol...ja uz neviem kde robim chybu

Odpovedz
5. dec 2017
avatar

@tamichloe kolko si dokopy piekla? Ja idem sice mensi piect ale teda tiez sa bojim odhadnut spravne dobu pecenia... pise sa 10 minut na 250stupnov a potom tusim 20 minut na 200.... len ta moja truba...

Odpovedz
5. dec 2017
avatar
lubos
autor

@tamichloe dala si vodu na prvých 10 minút pečenia?

Odpovedz
5. dec 2017
avatar
Odpovedz
5. dec 2017
avatar

@katkaseiner tak ako pises som piekla vzdy...len teraz bol hotovy za 10min

Odpovedz
5. dec 2017
avatar

👍

Odpovedz
6. dec 2017
avatar

@lubos juuuj uz nech je stvrta cast!🙂)

Odpovedz
6. dec 2017
avatar

Chcem sa spytat, kvasok bude mat zajtra 10 dni, uz ma ist potom do chladnicky?

Odpovedz
8. jan 2018
avatar
lubos
autor

@shogun ahoj! Pokiaľ viem, ak je pripravený, voní kvasením a po nakŕmení pracuje a bublinkuje, môžeš ho dať smelo do chladničky do ďalšieho použitia alebo nakŕmenia.

Odpovedz
9. jan 2018
avatar

@tamichloe ak sa zdá, že je už hotový alebo príliš tmavne, trebať zakryť alobalom. A znížiť teplotu, niektoré rúry blbnú, vtedy odporúčam piecť na 230 a potom na 180 stupňoch.

Odpovedz
10. jan 2018
avatar

Prosim, na rozkvas sa v tomto pripade pouzila razna muka, z akej je kvasok alebo spaldova, z ktorej sa piekol chlieb v 4.casti?

Odpovedz
25. jan 2018
avatar
lubos
autor

@fpjj ahoj! Ďakujeme za otázku. Kvások odporúča Lenka používať ražný, lebo je odolný. Chlieb samotný neskôr zamiesila z tohto ražného kvásku a špaldovej múky, pretože s ňou sa "začiatočníkovi" pracuje pri miesení a tvarovaní najľahšie. Veľa zdaru!

Odpovedz
25. jan 2018
avatar

@lubos dakujem za cenne rady 🙂 idem zajtra piect 1x, podla vasho videa, kvasok mam uz ready. Este mam otazku, kolko cca ma tento chlebik kysnut v osatke?

Odpovedz
25. jan 2018
avatar
lubos
autor

@fpjj kysnutie závisí od podmienok okolia, ťažko ho presne časovo určiť. Nám niekedy kysne 4, niekedy 8 hodín. Bude to však vidieť na ceste, kedy bude pripravené. Možno je dobré si na to vyhradiť deň, keď si to budete môcť lepšie odsledovať...

Odpovedz
26. jan 2018

Začni písať komentár...

sticker
Odošli