Ruský medový koláč ("Medovik")
Dobre teda. Na vašu žiadosť sa podelím s receptom na jeden z veľmi vydarených koláčov, na ktorom som mal tú možnosť nedávno spolupracovať. Áno, pripomína výzorom a chuťou ten známy z obchodu, no ak si ho upečiete doma, kupovať ho tak skoro už nebudete.

Recept je inšpirovaný a upravený z blogu Smitten kitchen od Deb Perelman. Ďakujeme.
(Keďže sme ho piekli už trikrát, vychytali sme muchy v recepte aj za vás...)
V skratke:
Koláč pozostáva z ôsmich medových plátov, ktoré sú samostatne upečené a zlepované ochuteným krémom. Tým sa torta s priemerom 24 cm potiera aj z vrchu a bokov a zasype sa pomletými upečenými zvyškami z plátov. Začnite ideálne deň vopred. Zdá sa to byť komplikované a "upackané", no bude to OK. Fakt.
Potrebujete:
170g med
100g cukor
115g maslo
1 lyžička sóda bikarbóna
3 vajíčka
1/4 lyžičky soli
1 lyžička vanilky
390g múky (my sme použili celozrnnú špaldovú)
1 sladené Salko
2 balenia mascarpone (alebo iného tučného krému)
cukor podľa chuti
Postup:
(Začnite deň vopred)
- V hrnčeku roztopte a priveďte k varu med, cukor a maslo a keď začne bublať, varte
3 až 4 minúty. Vmiešajte metličkou sódu bikarbónu. Pekne zapení. - Stiahnite z plameňa, nechajte 2 - 3 minútky vychladnúť. Riadne zamiešajte vajíčka v ďalšej nádobe a POMALY vmiešajte metličkou tieto vajíčka cícerkom do medovo-maslovej zmesi. Vmiešajte aj vanilku a postupne, teraz už vareškou, aj 390 g múky. Asi vás budú bolieť ruky. Cesto bude mäkké.
- Zabaľte cesto a nechajte ho v chlade oddýchnuť do druhého dňa, alebo aspoň niekoľko hodín.
(Na druhý deň, alebo po niekoľkých hodinách)
- Rozdeľte cesto na 8 rovnakých kúskov (napr. podľa váhy: hmotnosť cesta delené 8). Vyvaľkajte ich medzi dvoma papiermi na pečenie na kruhy o priemere trochu viac ako 24 cm. Potom ich presne orežte, napr. podľa 24 cm formy na pečenie a odrezky zatiaľ uchovajte na inom papieri na pečenie. Tie neskôr upečiete a pomeliete na vrch a boky torty.
- Jednotlivé pláty riadne popichajte vidličkou a postupne pečte na 180 °C po dobu 6 - 7 minút, až pokiaľ kraje nie sú trochu tmavšie, ako stred. Zatiaľ, čo sa prvá vrstva pečie, vaľkajte druhú. Môžete dokonca v rúre piecť aj dve naraz.
- Nakoniec upečte všetky odrezky asi 4 - 5 minút. Niektoré, tenšie, budú skôr, ako iné.
- Zamiešajte mascarpone (alebo iný tučný krém), Salko a cukor podľa chuti.
- Prekladajte vrstvy torty krémom a nechajte si ho aj na vrch a boky. Ak máte krém trochu redší ako my, môže to byť pekne otravné. Nevzdávajte sa!
- Nechajte tortu vychladnúť a stuhnúť. Medové pláty nasajú vlhkosť z krému.
- Pomeľte upečené zvyšky plátov a posypte tortu zvrchu a natlačte mrveničku aj z bokov.
- Mňam!
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Odporúčame
Ja som to uz robila....makacka riadna,je to riadne zdlhave...ALE ten vysledok stoji zato!!!! Urcite vyskusajte...len to chce fakt dost casu
@zuzulienkab výsledok je úžasný, naozaj.
@lubos Ahoj, no vidíš ako ťi to pekne ide. Ja to stále tvrdím, že aj muži vedia variť. Pokiaľ ma pamät neklame, naposledy čo som videl 6 kuchárov a 1 jednu kuchárku. Síce niektoré mamičky ma chceli presvedcit o opaku, Bohužial nepodarilo sa. Za každú cenu ma chceli presvedčiť, že len ženy varia a pečú.
@maminka1107 pokojne hladkú, akú máš.
@tutu_1 Moj podobne, nikdy sa toho nebal, potom som mu kupila kurz Chefparade, dalsie aj inde uz sam, liezlo to do penazi, tak sa normalne vycil za kuchara aj varil v 3 restikach.
Namiesto von na pivo zacali jeho kamosi chodit ku nam,
posedeli, pokecali aj sa nadlabli ako bonus...to som ale uz zrusila.
Mame podobnu zalubu,
citame kucharske knihy,
cele.
@zltyslonik Ok, je jasné, že u vás doma sa toho veľa odohráva okolo jedla. Rovnako u nás... a vlastne všade, kde sa mamičky zaujímajú a chcú alebo musia.
@lubos
Ja proste chlapov v kuchyni "zeriem",
ti co su tam dobrovolne sa bavia, su uvolneni,
zaroven ponoreni do procesu, aj cele dopoludnie na nohach
a vyrazne popretie stereotypu: vyrazne VIACERO veci naraz robia!
Takze Lubos, aj tebe poklona.
P.S. Tu relaciu "Moja mama vari..." nenavidime obaja,
manzel ma grif z kuchyne na rychlu pracu,
ale v TV to su preteky v debilizme, a to ten magor uziapany uz tusim 2 kucharky vydal, obe otrasne...
Začni písať komentár...


Zaujimave mozno vyskusam