ja si robim domacu vegetu-vsetku korenovu zeleninu nasusim pomeliem,zmiesam so susenym ligurcekom a štipkou safranu,
@titkovamiriam to plánujeme robiť aj my. Pomlieť na prášok, pridať bylinky a trochy soli.
min rok som robila vegetu a urobim aj tento rok 🙂
@titkovamiriam treba s tým počítať pri varení.
Ano, kazdy rok robim. akurat to neskutocne dlho trva, vela babracky, ale samozrejme, vysledok stoji za to 🙂
@lubos solim ked varím 🙂,ale je super si takto vyrobiť vlastnú ,tento rok je krasna zelenina
@blondiee83 zapajam celu rodinu 🙂,ja suším všetko -mohlo by byt viac hribkov po tomto dazdi by sa mohlo otepliť
@moon1979 @natas4 ahojte kočky, rozumieme si a rozprávame o tom istom. Vegeta je pre mňa celosvetovo úspešný komerčný produkt pochádzajúci z bývalej Juhoslávie (sušená zelenina, soľ, zvýrazňovače chuti, prírodné farbivo). Sušený bujón je vývar (v mojom prípade zeleninový), zvarený na veľmi hustú polievku, vychladený, vysušený a prípadne pomletý na prášok. My experimentujeme so "živým" bujónom (najprv sušené do cca 45 st. C., teda bez varenia) a potom pomletým na prach. Rehydrovaný (a možno aj povarený) je následne pridaním do tekutiny (pri varení napr. polievky). Porovnáme, uvidíme...
@slunce3 ahoj. Mieň je pre bežného smrteľníka dosť neznáma ryba, teda pokiaľ sa nepohybuješ medzi rybármi. Čo Ty zrejme áno 😉 Pokiaľ viem, Mieň je treskovitá ryba s pevnejším bielym mäsom. Neviem, ako ho pečieš Ty, ja som ryby ostatne robil napríklad takto:
1. jednoducho upiekol trochu podliate na kyslej kapuste (mňam) - prípadne opečieš kúsky ryby, vyberieš a potom v tej istej panvici krátko podusíš kyslú kapustu.
2. Spravil rybacie fašírky (upečené mäso premiešané s uvarenými popučenými zemiakmi alebo inou zeleninou, pridáš vajíčko, ochutíš, vytvaruješ fašírky a upečieš krátko).
3. Ryba zabalená a upečená v papieri na pečenie spolu s pridanou zeleninou (tvrdá zelenina je predtým uvarená - zemiaky, mrkva, ... a mäkká nemusí - paprika, paradajky, cibuľa na tenko,... ako napr. lečo). Spôsob tzv. "en papillote", teda vo vrecúšku. Každý si za stolom otvorí vrecúško sám.
4. Rád pridávam kúsky rýb do polievok so základom z rybacieho vývaru.
5. Vypraž kúsky ryby v pivnom cestíčku (pivo, múka, prášok do pečiva - hustota trochu viac ako palacinkové cesto) a podávaj s domácimi hranolkami (predvar chvíľu múčny typ zemiakov, vysuš a vypraž alebo upeč) a tatarkou. Ako rodená Angličanka. Pošlem ďalšie tipy, ak nestačí. Zatiaľ všetko, pošli foto a skúsenosti, ak skúsiš niečo nové. Ďakujem.
@lubos dakujem, vies co vacsinou ho len odkozkujem 😂 vypitvem a supnem na pekac so slaninkou a mrkvou.
Vacsinou ich robim vecer hned ako dojdeme z ryb takže tam moc casu na spekulacie nikdy nebolo, dakujem sa pripravim. To je asi nasa najchutnejsia ryba hned po zubacovi 😄 mnam. To je asi jedina ryba ktorú nechytame chyť a pust 😂
Dost specificky sa lovi na udicu a je to ozaj odmakana vecera 😂 dkaujem vyskusam a hodim potom fotky.

@misenka0110 ked ju poriadne vysusis tak ti nenahlhne. Ja ju mam v spajzi v doze od zmrzliny.
Ja si "bujón" alias vegetu robím už asi 20 rokov doma sám. Existuje nejaký základ, od ktorého sa môžeš odraziť, ale pri príprave nič nepokazíš, ak použiješ koreňovú zeleninu v rovnomernom zastúpení a pridáš niečo navyče (červenú papriku (kápiu), 2 hlávky cesnaku, hubový prášok, čili papričky - ale vždy len niečo z toho, aby si si nespravil UNIFIKOVANÚ CHUŤ. Vegata sa tá spraviť pod mäso (s hubovým práškom) na ryby (s bylinkami), do polievky (len koreňová zelenina), .....
Tu máš základný recept s fotopostupom, ako to robím ja:
http://www.sefkuchari.sk/recept-40-Domaca-veget...

Robila som len vegetu, susila som v tepkovsusnej rure na 60 stupnov, asi 18 hodin, ale zeleninu som si najskor za surova pomlela na kuchynskom robote