icon
1 / 1
avatar

Robila som len vegetu, susila som v tepkovsusnej rure na 60 stupnov, asi 18 hodin, ale zeleninu som si najskor za surova pomlela na kuchynskom robote

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@moon1979 je sefkucharka 🙂

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

ja si robim domacu vegetu-vsetku korenovu zeleninu nasusim pomeliem,zmiesam so susenym ligurcekom a štipkou safranu,

Odpovedz
15. okt 2015
avatar
lubos
autor

@titkovamiriam to plánujeme robiť aj my. Pomlieť na prášok, pridať bylinky a trochy soli.

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

min rok som robila vegetu a urobim aj tento rok 🙂

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@lubos ja sol nedavam

Odpovedz
15. okt 2015
avatar
lubos
autor

@zuzu1104 sušíme v sušičke pri asi 45 stupňoch.

Odpovedz
15. okt 2015
avatar
lubos
autor

@titkovamiriam treba s tým počítať pri varení.

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

Ano, kazdy rok robim. akurat to neskutocne dlho trva, vela babracky, ale samozrejme, vysledok stoji za to 🙂

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@lubos solim ked varím 🙂,ale je super si takto vyrobiť vlastnú ,tento rok je krasna zelenina

@blondiee83 zapajam celu rodinu 🙂,ja suším všetko -mohlo by byt viac hribkov po tomto dazdi by sa mohlo otepliť

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

ja som robila domaci bujon z varenej zeleniny

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@zuzu1104 a na com is mlela zeleninu? na mlenyceku na maso? a potom len dala na plech a susila?

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

no neviem, ale podľa mňa je rozdiel bujón a vegeta 🙂
@natas4

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@moon1979 ale ja verim, ze aj bujon das 😀

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@natas4 pri bujóne sa zelenina varí (straaaaaašne dlho) a pri vegeta sa suší 🙂 ak by som už robila bujon tak skôr mäsovo-zeleninový 🙂 možno raz keď sa budem veľmi nudiť vyskúšam 🙂

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@moon1979 no, tak teraz si vlastne @lubos ovi vysvetlila, ze nerobi bujon ale, vegetu 😀

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@natas4 obrázok tomu nasvedčuje 🙂 ale možno sa teraz ja naučím niečo nové a vyvedie ma veľmi rýchlo z omylu 😅

Odpovedz
15. okt 2015
avatar
lubos
autor

@moon1979 @natas4 ahojte kočky, rozumieme si a rozprávame o tom istom. Vegeta je pre mňa celosvetovo úspešný komerčný produkt pochádzajúci z bývalej Juhoslávie (sušená zelenina, soľ, zvýrazňovače chuti, prírodné farbivo). Sušený bujón je vývar (v mojom prípade zeleninový), zvarený na veľmi hustú polievku, vychladený, vysušený a prípadne pomletý na prášok. My experimentujeme so "živým" bujónom (najprv sušené do cca 45 st. C., teda bez varenia) a potom pomletým na prach. Rehydrovaný (a možno aj povarený) je následne pridaním do tekutiny (pri varení napr. polievky). Porovnáme, uvidíme...

Odpovedz
15. okt 2015
avatar

@simik22 nie, mlela som na kuchynskom robotovy na take rezanocky tenke a tak dala susit a potom, ked uz to bolo vysusene, tak som to pomlela na mlynceku na orechy. Skusala som surovu mliet aj na mlynceku na maso, ale bolo to strasne zdlhave a pracne

Odpovedz
16. okt 2015
avatar

ja mam spravenu vegeru z dvojitej davky. uz treti rok len svoju vegetu si robim.

Odpovedz
16. okt 2015
avatar

Ja davam: 1kg mkrkvy, 1gg pretrzlenu, 800gr zeleru, 500gr cibule, 500gr poru, hrst susenej petrzlenovej vnate, hrst zelerovej vnate, hrst pazitky a hrst ligurceku, 2 PL kurkumy a himalajsku sol - ked ju nemam tak morsku.

Odpovedz
16. okt 2015
avatar

Ahoj, Lubos prosim prosim,nejaky recept z miena? uz sa blizi ich sezona, a furt ho piect dokola tak isto ma uz nebavi, nehovorim o tom ze jeho cistenie je tiez celkom sranda. Dakujem

Odpovedz
16. okt 2015
avatar
lubos
autor

@irsina83 ligurček je aj pre mňa dosť dôležitý, kurkuma určite - na farbu. V kuchyni používam himalájsku soľ vždy, keď je to možné. Super tipy, ďakujem!

Odpovedz
16. okt 2015
avatar

@zuzu1104 tiez mám vyskúšané, je super a tiež dlho vydrží 🙂

Odpovedz
16. okt 2015
avatar

@lubos varenie a domaca vyroba potravin je moja zaluba a hlavne zdrave varenie 😉 ja vsetko co mozem si vyrobim alebo uvarim 😉 a vegeta, od kedy mam profi susicku tak jedna radost susit 🙂

Odpovedz
16. okt 2015
avatar
lubos
autor

@slunce3 ahoj. Mieň je pre bežného smrteľníka dosť neznáma ryba, teda pokiaľ sa nepohybuješ medzi rybármi. Čo Ty zrejme áno 😉 Pokiaľ viem, Mieň je treskovitá ryba s pevnejším bielym mäsom. Neviem, ako ho pečieš Ty, ja som ryby ostatne robil napríklad takto:
1. jednoducho upiekol trochu podliate na kyslej kapuste (mňam) - prípadne opečieš kúsky ryby, vyberieš a potom v tej istej panvici krátko podusíš kyslú kapustu.
2. Spravil rybacie fašírky (upečené mäso premiešané s uvarenými popučenými zemiakmi alebo inou zeleninou, pridáš vajíčko, ochutíš, vytvaruješ fašírky a upečieš krátko).
3. Ryba zabalená a upečená v papieri na pečenie spolu s pridanou zeleninou (tvrdá zelenina je predtým uvarená - zemiaky, mrkva, ... a mäkká nemusí - paprika, paradajky, cibuľa na tenko,... ako napr. lečo). Spôsob tzv. "en papillote", teda vo vrecúšku. Každý si za stolom otvorí vrecúško sám.
4. Rád pridávam kúsky rýb do polievok so základom z rybacieho vývaru.
5. Vypraž kúsky ryby v pivnom cestíčku (pivo, múka, prášok do pečiva - hustota trochu viac ako palacinkové cesto) a podávaj s domácimi hranolkami (predvar chvíľu múčny typ zemiakov, vysuš a vypraž alebo upeč) a tatarkou. Ako rodená Angličanka. Pošlem ďalšie tipy, ak nestačí. Zatiaľ všetko, pošli foto a skúsenosti, ak skúsiš niečo nové. Ďakujem.

Odpovedz
18. okt 2015
avatar

@lubos dakujem, vies co vacsinou ho len odkozkujem 😂 vypitvem a supnem na pekac so slaninkou a mrkvou.
Vacsinou ich robim vecer hned ako dojdeme z ryb takže tam moc casu na spekulacie nikdy nebolo, dakujem sa pripravim. To je asi nasa najchutnejsia ryba hned po zubacovi 😄 mnam. To je asi jedina ryba ktorú nechytame chyť a pust 😂
Dost specificky sa lovi na udicu a je to ozaj odmakana vecera 😂 dkaujem vyskusam a hodim potom fotky.

sticker
Odpovedz
19. okt 2015
avatar

@irsina83 prosim ta a ako/v com, ju skladujes aby nenavlhla? Dakujem

Odpovedz
19. okt 2015
avatar

@misenka0110 ked ju poriadne vysusis tak ti nenahlhne. Ja ju mam v spajzi v doze od zmrzliny.

Odpovedz
19. okt 2015
avatar

Ja si "bujón" alias vegetu robím už asi 20 rokov doma sám. Existuje nejaký základ, od ktorého sa môžeš odraziť, ale pri príprave nič nepokazíš, ak použiješ koreňovú zeleninu v rovnomernom zastúpení a pridáš niečo navyče (červenú papriku (kápiu), 2 hlávky cesnaku, hubový prášok, čili papričky - ale vždy len niečo z toho, aby si si nespravil UNIFIKOVANÚ CHUŤ. Vegata sa tá spraviť pod mäso (s hubovým práškom) na ryby (s bylinkami), do polievky (len koreňová zelenina), .....

Tu máš základný recept s fotopostupom, ako to robím ja:
http://www.sefkuchari.sk/recept-40-Domaca-veget...

Odpovedz
20. okt 2015
avatar
lubos
autor

@sefkuchar ďakujem za super tipy!

Odpovedz
20. okt 2015