111 / 427
    KARDINÁLOV REZ
    Komentár bol odstránený

    Na cesto:
    * 10 vajec
    * 200 g kryštálového cukru
    * 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
    * štipka soli

    Na plnku:
    * 3 polievkové lyžice slivkového lekváru
    * 350 ml smotany na šľahanie (33%)
    * 1 kelímok mascarpone
    * 1-2 vanilkový cukor

    Oddelíte si 8 vajíčok na bielka a žĺtka. K žĺtkam prihoďte 2 celé vajíčka. Použite väčšie misky.
    Do oboch zmesí pridajte malinkú štipku soli, do žĺtkovej aj kypriaci prášok.
    Rúru dajte vyhrievať na 180°C.
    Do bielkovej hmoty príde 150 g cukru a do žĺtkovej zbytok, teda 50 g.
    Najskôr bielkovú a potom aj žĺtkovú hmotu šľahajte, až kým nezískate bohatú a hustú penu.
    Pripravte si vysoký plech, vysteľte ho papierom, aby papier presahoval všetky okraje. Potom 2 veľkými lyžicami naberajte striedavo žĺtkovú aj bielkovú penu a vytvárajte pozdĺžne pásy, asi 5-6cm široké. Ja vždy spravím rýchlo prvé kolo, aby som naplnila plech a potom zvyšok navrstvím na to isté. Dáme do vyhriatej trúby a 15minút neotvárame. Upečené bude, keď začne žĺtková hmota hnednúť, vyskúšajte ale špáradlom.
    Neskôr to trošku spľasne. Nechajte poriadne vychladnúť.
    Vyšľahajte si šľahačku s vanilkovým cukrom a potom pridajte mascarpone, plnku máte hotovú. Koláčik otočte vrchom dolu a opatrne stiahnite papier na pečenie. Z tej spodnej časti ho natrite 2-3 lyžicami slivkového lekváru. Navrstvite pás plnky a cesto cez ňu "prehoďte". Výsledkom je akoby tunel, ktorý priečne krájate. Môže sa ihneď podávať. Kedysi sme ho povrchu cukrovali práškovým cukrom.

    15. okt 2012

    Hm,ako to chutí?Ešte nikdy som ho nerobila a ani nejedla 🙂

    11. máj 2016

    @dasiacik To je velmi oblubeny zakusok v Rakusku. Je vyborny.

    11. máj 2016